• Türkçe
  • English

İcra ve İflas Hukukunda 4949 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler Sempozyumu, İstanbul Barosu ve Yeditepe Üniversitesinin işbirliğiyle Yeditepe Üniversitesi’nin Konferans Salonu’nda 10 Ocak 2003 tarihinde çeşitli üniversitelerden öğretim üyesi ve öğrencilerin; hakim ve avukatların geniş ölçekli katılımıyla gerçekleştirildi.

Katılımcıların toplam sayısı yaklaşık olarak 1500 kişiydi. Sempozyumun amacı, 30 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4949 Sayılı Kanunla İcra ve İflas Kanununda yapılan devrim niteliğindeki değişikliklerin Türk İcra, İflas ve Konkordato Hukuku hayatına getireceği yeniliklere ilişkin bir tartışma platformu oluşturmaktı. Sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Sn. Av. Kazım KOLCUOĞLU ve Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet SERPİL yaptı. Oturum başkanlıklarını, sırasıyla, Yargıtay Başkanı Sn. Eraslan ÖZKAYA, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sn. Av. Özdemir ÖZOK ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge UMAR tarafından gerçekleştirilen sempozyumda tebliğ sunan katılımcılar ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Sn. Av. Talih UYAR, Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahim KARSLI, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Nevhis Deren YILDIRIM, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Muhammet ÖZEKES, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil YILDIRIM, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz ATALAY, Yargıtay 19.Hukuk Dairesi Üyesi Sn.Dr.Adnan DEYNEKLİ, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha TANRIVER ve Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Seyithan DELİDUMAN idi.

- – -

Mütevelli Heyeti Başkanımız Bedrettin Dalan ve Hukuk Fakültesi Dekanı’nın ABD’de gerçekleştirdikleri temaslar

American University Washington College of Law-WCL Dekanı (ve OAS İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı ve BM İşkenceyi Önleme Komitesi Başkanı) Prof. Dr. Claudio Grossman’ın daveti üzerine Washington’a giden Mütevelli Heyet Başkanımız Bedrettin Dalan ve Dekanımız onuruna, tüm öğretim üyelerinin katıldığı ve her iki fakülte arasında işbirliği projelerinin irdelendiği bir toplantıdan sonra sayın Dalan ve Dekanımız American University Rektörü tarafından verilen ve tüm Dekanların katıldığı bir yemekte ağırlandılar.

Washington’da Mayflower Oteli salonlarında düzenlenen ve Washington College of Law mezunlarının katıldığı bir akşam yemeğinde Sayın Dalan ve Dekan onur konuğu olarak davetlilere tanıtıldı. International Law Institute – Mütevelli Heyeti Başkanı sayın Dalan başkanlığındaki Yeditepe Heyeti, 1955 de kurulan ve Uluslararası ve Karşılaştırmalı Hukuk konularında araştırma ve eğitim seminerleriyle tanınanInternational Law Institute’da Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Don Wallace ve İcra Başkanı Steve Hrubala ile işbirliği konularının ele alındığı bir toplantıya katıldılar. Bu toplantı sonunda 1-7 Aralık 2003 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesinde “Negotiating Technology Contracts” semineri ve izleyen tarihlerde diğer eğitim seminerlerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Yeditepe Heyeti Washington’da ayrıca ABD eski Ankara Büyükelçisi Morton Abromowitz, State Departement Türkiye Masası yetkilileri başta olmak üzere temaslarda bulundular. WCL mezunlarından ünlü hukukçu Sayın Dalan onuruna Potomac nehri üzerindeki malikanesinde bir akşam yemeği verdi.

- – -

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Üniversitemizde konferans verdi

KKTC ve Türk Bayrakları ile donatılan Yeditepe Üniversitesinde Kayışdağı Yerleşiminde Üsküdar Belediye Bandosu, binlerce öğrenci ve öğretim üyelerinin sevgi gösterileri ile karşılanan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş konferans salonunda ikibinden fazla dinleyicinin izlediği ve bir çok TV kanalından canlı olarak verilen “Kıbrıs’da son gelişmeler” konferansında, Kıbrıs sorununun ortaya çıkışı ve Annan Planı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. 19 Kasımdaki toplantıda, Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan yaptığı konuşmada Annan Planının kabul edilemez hükümler içerdiğini, sayın Denktaş New York’da hasta yatağında iken Annan Planının bir emri vaki olarak kabul ettirilmek istendiğini ve sayın Denktaş’ın verdiği ulusal mücadeleye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

- – -

KKTC Bayrak Radyo ve Televizyon Kurumu’nda program

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, BRT’nin sabah programında canlı yayına katılarak Kıbrıs ve AB konusunda açıklamalarda bulundu.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile İstanbul Barosu ortaklaşa “Kıbrıs ve Annan Planı” konusunda seminer düzenlendi.

İstanbul Barosu Başkanı sayın Av. Kazım Kolcuoğlu’nun başkanlığında 7 Kasım 2003 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda Baro Başkanı sayın Av. Kolcuoğlu’ndan sonra Yeditepe Üniversitesi konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Clement Dodd ve Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu birer konuşma yaptılar.

“Cyprus Imbroglio”, “New Perspectives on Cyprus”, “Storm Clouds over Cyprus” kitaplarının yazarı Prof. Clement Dodd’un Annan Planı konusundaki açıklamaları çok sayıda avukat, öğretim üyesi,öğrenci ve Kıbrıslı soydaşlarımızın katıldığı salonda yer kalmadı.

Prof. Dr. Clement Dodd 6 Kasım 2003 akşamı saat 18.10-18.40 arasında TRT 2′de canlı yayına çıkarak Kıbrıs konusunda son durumu anlattı. Ertesi gün ise CNBC-e kanalında 17.00-17.30 arasında yer alan AB programında Konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Clement Dodd ve Dekanımız açıklamalarda bulundu.

- – -

Bremen Üniversitesi’nin düzenlediği “Türkiye-AB ilişkileri” semineri

Bremen Üniversitesi Jean Monnet Enstitüsü ve Marmara AT Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Bremen Eyaleti Başbakanı, Daimler Benz eski Başkanı Dr. Edzgar Reuter, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Grup Başkanı Emekli Büyükelçi Onur Öymen, TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ve çok sayıda Türk ve yabancı uzmanın katıldığı seminerin hukuk oturumuna katılan Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye’nin Kopenhag kriterleri konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini, AB nin Türkiye ile katılma müzakerelerinin başlatılması konusunda iyiniyetli davranmasının şart olduğunu, diğer aday ülkelerle müzakerelere başlandığında hiçbirisinin Türkiye’nin düzeyinde dahi olm adığını belirterek daha geriye gittiğimizde Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in adaylıklarında ise müzakereler başlatıldığında hiçbirinde gerçek anlamda demokratik rejim olmadığını hatırlattı. Ayrıca AB’nin Kıbrıs konusunda son derece vahim hatalar yaptığını, Kıbrıs Rum Yönetiminin meşru bir anayasası dahi olmadığını, Kopenhag kriterlerine kesinlikle uymadığını, Rumları AB’ye alınması sonucunda uluslararası antlaşmaların açık bir ihlali ile karşı karşıya olduğumuzu belirttikten sonra toplantıda sürekli olarak gündeme getirilen Türkiye’de insan hakları ihlallerinin bazı çevrelerce bu tür olaylar sadece Türkiye’de oluyormuş gibi sunulduğunu, toplantının yapıldığı Almanya içinAmnesty International tarafından hazırlanan raporlarda çok sayıda ihlale işaret edildiğini, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin asgariye indirildiğini ve bu fiillerde bulunanların cezalandırıldığını ayrıntıları ile anlattı.

- – -

Barolar Birliği Kadın Hukukçular Komitesi tarafından düzenlenen Avrupa Birliği konulu eğitim semineri

Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, İstanbul Barosu’nda gerçekleştirilen seminerde “Türkiye-AB İlişkileri”, “AB Hukukunun Özellikleri” konulu iki tebliğ sundu.

- – -

Ulusal Kalite Kongresi’nde oturum başkanlığı

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu 12. Ulusal Kalite Kongresinde, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, AB Genel Sekreterliği Ulusal Daire Başkanı Nilgün Arısan ve IKV Başkanı Davut Ökütçü’nün katıldığı “EU Enlargement-AB nin Genişlemesi” konulu oturumun başkanlığını yaptı.

- – -

“Avrupa’nın geleceği ve Türkiye” semineri

Hukuk Fakültesi Dekanı ve TUNAECS (Turkish Universities Association in EC Studies) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu Marmara Üniversitesi AT Enstitüsü tarafından düzenlenen “Avrupa’nın Geleceği ve Türkiye” konulu uluslararası seminerin açış konuşmasını yaptı. Daha sonra TUNAECS tarafından düzenlenen Avrupa Birliği konulu makale yarışmasında derece alan araştırmacılara ödülleri jüri başkanı Prof. Dr. Kabaalioğlu tarafından verildi.

- – -

Dr. Barry Jacobs’ın konferansları

Washington’da AJC Siyasi Kurumlar Direktörü Barry Jacobs “Security in the Eastern Mediterrenean” ve “How the US Government Works-or doesnt work?” konulu iki konferans verdi.

- – -

Johannesburg Afrikans Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jan Neels’in “Güney Afrika devletler hususi hukuku” konsunda verdigi ders ve seminer

Yeni adı Johannesburg Üniversitesi olacak olan Afrikans Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jan Neels Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret ederek ülkesinde uygulanan Devletler Hususi Hukuku kurallarını kapsayan ders ve seminer verdi.

- – -

ABD Eski Büyükelçi Morton Abromowitz Yeditepe Üniversitesinde konferans verdi.

ABD eski Ankara Büyükelçisi ve halen Century Foundation üst düzey yöneticisi olen Morton Abromowitz son olarak yayınladığı “Turkey and The United States – Allies in Need” kitabı hakkında bilgi verdi ve toplantıya katılan öğrenci ve öğretim üyelerinin sorularını yanıtladı.

- – -

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye raporu konusunda TRT-2 canlı yayını

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Türkiye İlerleme Raporu konusunda Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Haluk Kabaalioglu değişik programlarda görüşlerini belirtti, ayrıca TRT-2 de canlı yayına katıldı.

- – -

Sky–Türk Televizyonunda Program: Loizidou kararı

AİHM’nin Loizidou kararına ilişkin son gelişmeler konusunda Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu Sky-Türk televizyonunda değerlendirmeler yaptı.

- – -

Yeditepe Hukuk Fakültesi ve SBE Ll.M. Master Of Laws Programı American University Washington College Of Law İşbirliği- İki Ll.M. Diploması Alma Olanağı

- – -

Yeditepe Hukuk Fakültesi Mezunları Üç Yıllık Jurıs Doctor Programını New Orleans’da Loyola Hukuk Fakültesi’nde İki Yılda Tamamlayabilecek.

Loyola Hukuk Fakültesi ABD de Baro sınavına girmek üzere JD diploması almak isteyen Yeditepe Hukuk mezunlarına üç yıllık programı iki yılda tamamlama imkanı tanıdı.

- – -

Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alper Gümüş Çağa Hukuk Vakfı En Büyük Ödülünü Kazandı.

Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Gümüş Çağa Hukuk Vakfı tarafından düzenlenen ve Türkiye’den ve yurt dışından otuz başvurunun olduğu Yarışmada 15.000 dolarlık Büyük Ödülü kazandı. Ödül törenine çok sayıda profesör, hakim, savcı ve avukat katıldı. Törende bir konuşma yapan Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Bedrettin Dalan, Yeditepe Hukuk Fakültesinin Türkiye’nin en iyi Hukuk Fakültesi olduğunu söyledi. Ayrıca, Sayın Bedrettin Dalan Yrd. Doç. Dr. Gümüş’e Yeditepe Özel ödülü verdi.

- – -

Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Cnn Türk Ve 27 Avrupa Ülkesinde Canlı Olarak Yayınlanan Avrupa Anayasası Konulu Açık Oturuma Katıldı

Avrupa Konvansiyonu Tarafından Hazırlanan AB Anayasa Tasarısı Konusunda “Frıends Of Europe” ile 27 Avrupa Ülkesinde Değişik Kurum ve Kuruluşlar ve Türkiye’de IKV Tarafından Düzenlenen ve 27 Haziran 2003 de CNN TÜRK Stüdyolarında Gerçekleştirilen Toplantıda Brüksel, Ljublijana ve Riga’dan canlı olarak sorulan sorular yanıtlandı.

28 Avrupa ülkesinde canlı olarak yayınlanan ve CNN TÜRK stüdyolarında gerçekleştirilen ve Yavuz Baydar’ın yönettiği programa eski Devlet Bakanı ve Konvansiyon ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi Kemal Derviş, IKV eski Başkanı ve İstanbul eski milletvekili Sedat Aloğlu ve Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu katıldı. Canlı yayında konuşan Prof. Kabaalioğlu’na Brüksel’den sorular yöneltildi.

- – -

Kariyer Günlerinde Konuşmacımız Prof. Dr. Fadıl Cerrahoğlu

Son yıllarda Türkiye’de en yüksek vergi ödeyen avukatlar arasında yer alan Sayın Prof. Dr. Fadıl Cerrahoğlu, kariyer günleri toplantılarına katılarak genç hukukçulara meslekte son gelişmeler konusunda bilgi verdi ve geleceğe yönelik tavsiyelerde bulundu. Yüksek Lisans programı ve Yaz Okulunda da Joint Venture lar ve Türkiye’de Yabancı Sermaye konulu dersler verecek olan Prof. Cerrahoğlu’nun hukuk bürosunda elliye yakın hukukçu çalışıyor.

- – -

European Law Moot Court Yarışması 2004-05 Bölgesel Finalleri Yeditepe Üniversitesinde Yapılacak.

Yeditepe Üniversitesi dördüncü sınıf öğrencilerinin Lizbon’da gerçekleştirilen Avrupa Hukuku Sanal Mahkeme Yarışmasında finale kalmaları üzerine 2004-2005 EUROPEAN LAW MOOT COURT yarışması Bölgesel Finallerinin Yeditepe Üniversitesinde yapılması kararlaştırıldı.

- – -

NTV de Canlı Olarak Yayınlanan “Doğru Seçim” Programına Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı ve Barolar Birliği Delegesi Av. Nazan Moroğlu Katıldı.

Üniversite adaylarına yönelik olarak NTV de Cumartesi günleri Heves Atasoy tarafından hazırlanıp canlı olarak yayınlanan “Doğru Seçim” programının Hukuk Fakültelerine ilişkin bölümüne Dekanımız Prof. Kabaalioğlu ve Av. Dr. Nazan Moroğlu katıldı.

- – -

Farazi Dava Yarışması

Yeditepe Üniversitesi ve Hukuk Platformu Dergisi tarafından düzenlenen ve ülkemizden çok sayıda Hukuk Fakültesinden takımların katıldığı Farazi Dava Yarışması Mayıs 2003 de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Moot Courtsalonlarında gerçekleştirildi. Ticaret Hukuku alanında yarışan Yeditepe Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencileri ikinci oldular.

- – -

Yeditepe Hukuk Fakültesi Öğrenci Klübü ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin Düzeledikleri Toplantıya Araştırmacı Yazar ve Atatürk Biyografisini Kaleme Alan Dr. Andrew Mango Katıldı.

Uzun yıllar BBC Türkçe Yayın Serv isi Başkanlığını yapan ve İstanbul doğumlu Dr. Andrew Mango’nun Atatürk konulu konferansı tüm öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.

- – -

Hukuk Balosu Tarabya Sosyal Tesislerinde Gerçekleştirildi.

Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen Hukuk Balosu İstek Vakfı Tarabya sosyal tesislerinde gerçekleştirildi. Mütevelli Heyet Başkanı sayın Bedrettin Dalan, Rektör Sayın Prof. Dr. Ahmet Serpil, Dekan ve öğretim üyelerinin de katıldığı baloda geç saatlere kadar devam etti.

- – -

Les chemıns de la turquıe vers l’europe

Artois Presses Université Artois Üniversitesi Yayınlarının “Droit et Sciences Economiques” dizisinde Profesör Arnauld de Raulin ve Prof. Pierre Chabal’ın editörlüğünde  yayınlanan “Les Chemins de la Turquie vers l’Europe” kitabının önsözünü Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu yazdı.

- – -

Hocaların Hocası Prof. Dr. Vakur Versan Yeditepe Hukuk Günlerinde

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Enstitüsü eski Müdürü ve Columbia Üniversitesi Konuk öğretim üyesi Türkiye’de hukuk eğitimi konusunda ilgiyle izlenen bir konuşma yaptı. Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos yerleşimini çok beğendiğini ve fevkalade etkilendiğini belirten Prof. Versan öğrencilerin sorularını yanıtladı.

- – -

Hukuk Günleri Çerçevesinde Mütevelli Heyet üyemiz ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Danıştay eski üyesi Sayın Zuhal Çokar’ın sunduğu tebliğden sonra Yargı Bağımsızlığı konusu tartışıldı.

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Danıştay eski üyesi, İstanbul İdare Mahkemesi eski Başkanı sayın Zühal Çokar Yeditepe Hukuk Günlerinde Yargı Bağımsızlığı konusunda konferans verdi. Konferansta Savcılık yaparken bazı sorunlarla karşılaşan bir katılımcıyla ilginç tartışmalar yer aldı.

- – -

ELSA – Yeditepe Hukuk Fakültesi – Marmara Üniversitesi AT Enstitüsü

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara AT Enstitüsü ve European Law Students Association ELSA katılımıyla düzenlenen Türkiye’nin AB Müktesebatına Uyumu konulu toplantıda AB Hukukunu ilgilendiren çeşitli konular tartışıldı. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Yüksek Lisans programında International Business Law ve International Corporations dersleri veren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Ansay, Y.Doç. Murat Yörüng, AT Enstitüsü müdür Yardımcıları Doç.Dr. Çiğdem Nas ve Öğr Gör. Sait Akman’ın katıldığı oturumu Dekan Prof. Dr. Kabaalioğlu yönetti. Prof. Dr. Kabaalioğlu, 1987-1995 yılları arasında kurucu müdürlüğünü yaptığı AT Enstitüsü’nden eski öğrencileri Yörüng, Nas ve Akman’la aynı panelde görev almaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

- – -

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Rauf Raif Denktaş Yeditepe Hukuk Günlerinde “Kıbrıs ve Uluslararası Hukuk” konulu uzun bir konferans verdi.

Hukuk Günleri çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Rauf Raif Denktaş Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etti. Kıbrıs sorununun hukuki yönlerine ilişkin bir konferans veren sayın Cumhurbaşkanı ayrıca öğrencilerin ve konukların sorularını yanıtladı. Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı ve Kıbrıs konusunda 1974 Cenevre Görüşmelerinde Türk heyetinde görev yapan sayın Prof. Dr. Haluk Ülman toplantıya başkanlık etti. Daha sonra Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı sayın Prof. Dr. Yaşar Gürbüz’ün başkanlıklarında İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku ve Milletlerarası Münasebetler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevin Toluner Kıbrıs konusunda bir tebliğ sundular. Sayın Cumhurbaşkanı’nın üniversiteye geliş ve ayrılışlarında öğrenciler ve konuklar sevgi gösterilerinde bulundu.

- – -

American University – Washington College Law Dekanı Prof. Dr. Claudio Grossman ve Anayasa Hukuku Profesörü Dr. Herman Schwartz Yeditepe Hukuk Fakültesinde Konferans verdi.

19 Haziran 2003  günü Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirilen bir toplantıda American University – Washington College of Law Dekanı,Raymond Geraldson Scholar of International and Humanitarian Law ve Inter-American Human Rights Court üyesi  Prof. Dr. Claudio Grossman, ve aynı üniversite Anayasa ve Temel Haklar Hukuku profesörü Dr. Herman Schwartz  “Terrorism and Free Speech in the United States and Europe”  konulu seminer verdiler. Üniversite Dekanları, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı toplantıda ABD nin Irak müdahelesi, Guantanamo’da tutulan savaş esirleri gibi konular tartışıldı. Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos yerleşimini gezen ve Hukuk Fakültesi öğrencileriyle görüşen her iki profesör de önümüzdeki yıllarda Yeditepe ile ortak projeler üzerinde çalışma kararı aldılar.

- – -

Brüksel Üniversitesi eski Rektörü ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bart De Schutter Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Konferans verdi.

Avrupa Rektörler Komitesi ve Jean Monnet Konseyi Başkanı  ve VUB Brüksel Üniversitesi  Uluslararası Ceza Hukuku Profesörü  Dr. Bart De Schutter (LL.M. Harvard), Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri çalışmaları, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), iade ve uluslararası ceza hukukunda işbirliği yöntemleri konulu bir dizi konferans ve seminerler verdi. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliğini kapsamlı bir şekilde sürdüreceklerini belirten Prof. Dr. De Schutter PILC master programına gidecek öğrencilerle de mülakat yaptı.

- – -

Bremen Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve The Onatı Internatıonal Instıtute For The Socıology Of Law Müdürü Prof. Dr. Volkmar Gessner Yeditepe Üniversitesi Hukuk Yüksek Lisans Programında toplam 30 saat ders ve seminer verdi.

Globalizm ve Hukuk Sosyoloji konusunda dersler veren Prof. Dr. Gessner,“Global Law in our High Speed Economy”, “The Institutional Structring of Business Transactions”, Lex Mercatoria, Globalisation and International Self-Regulation”, “Global Markets, New Games, New Rules :The Challenge of International Private Governance”, “Social Logic as Business Logic” gibi konular üzerinde durdu. Prof. Dr. Gessner daha sonra The Onatı Internatıonal Instıtute For The Socıology Of Law da yüksek lisans yapmak isteyen Yeditepe Hukuk öğrencileriyle mülakatlar yaptı. Ayrıca, Yeditepe Hukuk Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz’in işbirliği ile Türkiye’de Hukuk Sosyolojisi alanında bir ortak çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.

- – -

Glasgow ve Rotterdam Üniversiteleri Mukayeseli Hukuk Profesörü Dr. Esin Örücü Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde

Dünyada Mukayeseli Hukuk Araştırmaları konusunda önde gelen isimlerden olan ve 25 yıldır Glasgow Üniversitesi Mukayeseli Hukuk Kürsüsü Başkanlığını yapan  Prof. Dr. Esin Örücü  1992 tarihinden itibaren Glasgow’daki görevine paralel olarak Hollanda’da Rotterdam Erasmus Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de Mukayeseli Hukuk Kürsü başkanlığını sürdürmektedir. Yeditepe Hukuk Fakültesi Yüksek Lisans programında“Current Issues of Comparative Studies” konulu dersler veren ve ayrıca Yeditepe Hukuk Günleri’nde konferans veren    Profesör Dr. Esin Örücü, 2003-2004 ders yılında da toplam 32 saatlik bir yüksek lisans dersi verecek. İngilizce altı kitabı ve seksenden fazla makalesi yayınlanan Prof. Dr. Esin Örücü’nün öğrencilere tavsiye ettiği “okuma listesi”nde Prof. Dr. Volkmar Gessner’in eserlerine yer verilirken, Prof. Gessner’in de Prof. Örücü’nün eserlerine atıf yapması öğrencilerin ilgisini çekti.  Henüz tanışma olanağını bulamayan ancak birbirlerinin eserlerine atıflar yapan bu değerli iki bilimadamının ziyaret tarihleri uyuşmadığından Yeditepe Üniversitesi’nde biraraya gelmeleri bu yıl mümkün olmadı. 2003-2004 öğrenim yılında tarihlerin uyuşması halinde söz konusu ikilinin çok ilginç seminerler gerçekleştirmesi bekleniyor.

- – -

East Anglia Üniversitesi Norwich Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Mullis’in Ziyareti – Her yıl Yeditepe Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren öğrenciye Norwich Law School’dan tam burs

Yeditepe Hukuk Fakültesini ziyaret ederek Fakülte yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrencilerle görüşen Dekan Profesör  Mullis  ülkesine döndükten sonra  Fakülte Kurullarının aldığı kararı bildirdi : Buna göre her yıl Yeditepe Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Öğrenciye LL.M. Master of Laws programında tam burs full tuition exemption sağlanacak. Bu çerçevede 2002-2003 dönemi mezunu Cemil Yıldırım Eylül 2003 de master çalışmalarına başlamak üzere İngiltere’ye gidiyor.

- – -

Yeditepe’de“Introduction to American Law” dersleri veren Prof. Dr. Patrick Hugg sabbatical-izin dönemini Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde geçirdi.

New Orleans Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde John J. McAulay Professor of Law kürsüsünde bulunan Prof. Dr. Patrick Hugg, 2002-2003 ders yılı içinde sabbatical-izin dönemini Yeditepe Hukuk Fakültesinde geçirdi. Üniversite kampüsünde öğrenci otelinde ikamet eden Prof. Hugg Hukuk Fakültesinde INTRODUCTION TO AMERICAN LAW dersleri verdi.

Prof. Hugg, Fordham International Law Journal’da yayınlanan “The Republic of Turkey in Europe: Reconsidering the Luxembourg Exclusion” (March 2000, Vol.23(3) pp. 606-706)  başlıklı makalesinden sonra Kıbrıs konusunda Vanderbilt Journal of International Law’da ayrıntılı bir başka makale yayınladı. Prof. Hugg, ayrıca bu yıl içinde New York Foundation Press yayınları arasında çıkan European Union Law isimli kitabı ile adını duyurdu. Prof. Hugg kitabın son bölümlerini Yeditepe Üniversitesinde ikameti esnasında yazdı.

- – -

Brüksel Üniversitesi (ULB) Hukuk Fakültesi Rekabet Hukuku öğretim üyesi ve ULB Avrupa Enstitüsü eski Başkanı Prof. Dr. Michel Waelbroeck Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Rekabet Hukuku Yüksek Lisans dersleri verdi.

Avrupa Rekabet Hukuku alanında büyük eserler veren ve başta Columbia, Harvard olmak üzere bir çok üniversitede dersler veren Prof. Dr. Michel Waelbroeck Yeditepe Üniversitesinde yüksek lisans dersleri verdi. Konunun “State Aids” bölümünü AT Adalet Divanı’nda Dr. Olivier Speeldorn devam edecek. Geçtiğimiz yıl Profesör Waelbrook adına hazırlanan iki dev cilt Armağan –Festschrift Brüksel’de Bruylant kitabevi tarafından yayımlanmıştı.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Kanada’da Ottowa Carleton, McGill ve Montreal Üniversitelerinde Konferans ve Seminerler Verdi.

 

       

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Ottowa Carleton Üniversitesinde dönem Başkanı Danimarka Büyükelçisi tarafından düzenlenen ve Danimarka Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Polonya’nın Kanada Büyükelçisi ve öğretim üyelerinin katıldığı uluslararası seminerde Türkiye-AB İlişkileri hakkında tebliğ sundu. Kabaalioğlu’nun tebliğinden sonra Yunanistan’ın Kanada Büyükelçisi ile hararetle bir tartışma yaşandı. Aynı katılımcılarla toplantı bir sonraki gün Montreal’de McGill Üniversitesinde gerçekleştirildi. Montreal üniversitesi Hukuk Fakültesi Jean Monnet Enstitüsünde düzenlenen Türkiye konulu bir başka seminerde Prof. Kabaalioğlu, Türkiye-AB İlişkileri’nin hukuki, siyasi ve iktisadi yönleri hakkında tebliğ sundu.

- – -

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Brüksel’de münteşir “European Voice” gazetesinde yayınlanan makalesi

THE ECONOMIST grubuna dahil haftalık “European Voice” gazetesinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun makalesi yayınlandı.

- – -

Kurucu Dekanımız Prof. Dr. Yaşar Gürbüz Fransa’da

Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku Anabilin Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Yaşar Gürbüz Temmuz ayı içinde daha önce dersler verdiği Nice Üniversitesi Robert Schuman Hukuk Fakültesinde bilimsel çalışmalar yapmak üzere Fransa’ya gitti.

        

- – -

Prof. Dr. Rayegan Kender Türk Deniz Ticaret Hukuku Derneği Başkanı olarak iki seminer düzenledi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Ticaret Hukuku ve Sigorta Hukuku Anabilin Dalı Başkanı Prof. Dr. Rayegan Kender, Türk Deniz Ticaret Hukuku Derneği Başkanı olarak hazırlanmakta olan yeni Kanun Tasarısı hakkında iki seminer düzenledi ve tebliğ sundu. Aynı zamanda Türk Sigorta Hukuku Derneği Başkanı olan Prof. Kender konuya ilişkin bildiri sunmak üzere Temmuz ayı içinde Belçika’ya hareket etti.

- – -

Ankara Barosu ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi  Kıbrıs konulu Uluslararası Konferans düzenledi.

Ankara Barosu ve Yeditepe Hukuk Fakültesi işbirliği ile Yeditepe Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleştirilen Kıbrıs konulu uluslararası toplantıya  Londra Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Clement Dodd, Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesi AB Hukuku profesörü ve Jean Monnet Merkezi müdürü Prof. Dr. Nanette Neuwahl, İngiltere Avam Kamarası eski üyesi hukukçu Michael Stephens, Roma Sapienza ve Luiss Üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Augusta Sinagra, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı sayın Mehmet Cengiz ve diğer konuşmacılar katıldı. Çok sayıda dinleyicinin izlediği toplantı izleyicilerden çok sayıda soru gelmesi nedeniyle öngörülen saatten iki buçuk saat sonra tamamlandı.

- – -

25.06.2002 tarihinde Brüksel’de “Concert Noble” salonunda düzenlenen “Turkey’s Progress Towards EU Membership” konulu konferansın kapanış konuşmasını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU yapmıştır.

AB icra organı olan Avrupa Komisyonu’nun ulaştırma ve enerji konularından sorumlu Başkan Yardımcısı Loyola de PALACIO, Başbakan Yardımcısı Mesut YILMAZ, Devlet Bakanı Tunca TOSKAY ve TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU’nun açılış konuşmalarını yaptıkları toplantının ilk oturumu “What is Turkey’s Present State of Readiness?” konusuna ayrılmıştır.

Bu oturumda Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael LEIGH, Avrupa Parlamentosundan Dr. Michael RUPP, Komisyon Rekabet Dairesi eski yöneticisi ve Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton isimli Hukuk Bürosundan Prof. Dr. John Temple LANG, İstanbul Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emrah Çetinkaya ODER, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan VURAL ve Bamberg Üniversitesi ile Yeditepe Üniversiteleri Hukuk Fakülteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Christian RUMPF Türkiye’nin AB üyeliği konusunda gerçekleştirdiği hazırlıkları anlatmışlardır.

Münih Teknik Üniversitesi Jean Monnet Avrupa Ekonomik Bütünleşme Profesörü Prof. Dr. Wulf Dieter ZIPPEL, Münih Üniversitesinden Prof. Dr. Werner GUMPEL, Dünya Bankası eski uzmanlarından Prof. Dr. Refik ERZAN, Coca Cola müdürülerinden Afzaal MALİK, Siemens üst düzey yöneticilerinden Dr. Arnold HORNFELD, Türkiye’de Yabancı Sermaye Dairesi Genel Müdürü Melek US, Türkiye’de yatırım ortamı konusunda açıklamalarda bulundular. Her iki oturumu Financial Times eski Brüksel muhabiri ve Forum Europe Başkanı Giles MERRITT yönetmiştir.

Toplantıda ele alınan konuları özetleyen ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin tarihi geçmişinden başlayarak, Ortaklık Anlaşması, Katma Protokol ve AB üyeliğine giden yolda sağladığı gelişmeleri anlatan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ise üç yüz kadar dinleyicinin izlediği konferansın kapanış konuşmasını yapmıştır.

- – -

Kıbrıs konusunda Uluslararası Hukuk Profesörleri Yeditepe’de Toplandı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Yaşar GÜRBÜZ, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Rauf VERSAN, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Devletler Hukuku Profesörü ve Dekan yardımcısı Prof. Dr. Füsun ARSAVA, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Aslan GÜNDÜZ, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Hakan BAYKAL, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Jale CİVELEK,  MÜ AT Enstitüsü Hukuk Bölümü Başkanı Dr. Murat Tahsin YÖRÜNG ve Dekan Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU Kıbrıs konusunda AB nin uluslararası antlaşmalara aykırı tutumunu irdeleyen bir toplantı sonunda yayınladıkları açıklamada AB’nin uluslararası antlaşmaları ihlal etmesi nedeniyle Brüksel’i protesto ettiklerini bildirdiler. Prof. Dr. Aslan Gündüz de “AB hukuku katletmiştir” şeklinde konuştu.

- – -

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Kongresi’ne katılan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU “Avrupa Birliği’ne Üyeliğin Türk Sanayiine Etkileri” konulu paneli yönetti.

ISO İstanbul Sanayi Odası’nın 1990-1994 yılları arasında Genel Sekreterliği görevinde bulunan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU, 10-11 Aralık 2002 tarihlerinde gerçekleştirilen Sanayi Kongresi’nde oturum başkanlığı yaptı. Panele katılan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umut ORAN, Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU’nun eski öğrencisi olarak aynı panelde yer almaktan büyük bir onur duyduğunu ifade etti.

- – -

25.06.2002 tarihinde Brüksel’de “Concert Noble” salonunda düzenlenen “Turkey’s Progress Towards EU Membership” konulu konferansın kapanış konuşmasını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU yapmıştır.

AB icra organı olan Avrupa Komisyonu’nun ulaştırma ve enerji konularından sorumlu Başkan Yardımcısı Loyola de PALACIO, Başbakan Yardımcısı Mesut YILMAZ, Devlet Bakanı Tunca TOSKAY ve TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU’nun açılış konuşmalarını yaptıkları toplantının ilk oturumu “What is Turkey’s Present State of Readiness?” konusuna ayrılmıştır.

Bu oturumda Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael LEIGH, Avrupa Parlamentosundan Dr. Michael RUPP, Komisyon Rekabet Dairesi eski yöneticisi ve Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton isimli Hukuk Bürosundan Prof. Dr. John Temple LANG, İstanbul Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emrah Çetinkaya ODER, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan VURAL ve Bamberg Üniversitesi ile Yeditepe Üniversiteleri Hukuk Fakülteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Christian RUMPF Türkiye’nin AB üyeliği konusunda gerçekleştirdiği hazırlıkları anlatmışlardır.

Münih Teknik Üniversitesi Jean Monnet Avrupa Ekonomik Bütünleşme Profesörü Prof. Dr. Wulf Dieter ZIPPEL, Münih Üniversitesinden Prof. Dr. Werner GUMPEL, Dünya Bankası eski uzmanlarından Prof. Dr. Refik ERZAN, Coca Cola müdürülerinden Afzaal MALİK, Siemens üst düzey yöneticilerinden Dr. Arnold HORNFELD, Türkiye’de Yabancı Sermaye Dairesi Genel Müdürü Melek US, Türkiye’de yatırım ortamı konusunda açıklamalarda bulundular. Her iki oturumu Financial Times eski Brüksel muhabiri ve Forum Europe Başkanı Giles MERRITT yönetmiştir.

Toplantıda ele alınan konuları özetleyen ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin tarihi geçmişinden başlayarak, Ortaklık Anlaşması, Katma Protokol ve AB üyeliğine giden yolda sağladığı gelişmeleri anlatan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ise üç yüz kadar dinleyicinin izlediği konferansın kapanış konuşmasını yapmıştır.

- – -

Kıbrıs konusunda Uluslararası Hukuk Profesörleri Yeditepe’de Toplandı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Yaşar GÜRBÜZ, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Rauf VERSAN, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Devletler Hukuku Profesörü ve Dekan yardımcısı Prof. Dr. Füsun ARSAVA, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Aslan GÜNDÜZ, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Ferit Hakan BAYKAL, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Jale CİVELEK,  MÜ AT Enstitüsü Hukuk Bölümü Başkanı Dr. Murat Tahsin YÖRÜNG ve Dekan Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU Kıbrıs konusunda AB nin uluslararası antlaşmalara aykırı tutumunu irdeleyen bir toplantı sonunda yayınladıkları açıklamada AB’nin uluslararası antlaşmaları ihlal etmesi nedeniyle Brüksel’i protesto ettiklerini bildirdiler. Prof. Dr. Aslan Gündüz de “AB hukuku katletmiştir” şeklinde konuştu.

- – -

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Kongresi’ne katılan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU “Avrupa Birliği’ne Üyeliğin Türk Sanayiine Etkileri” konulu paneli yönetti.

ISO İstanbul Sanayi Odası’nın 1990-1994 yılları arasında Genel Sekreterliği görevinde bulunan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU, 10-11 Aralık 2002 tarihlerinde gerçekleştirilen Sanayi Kongresi’nde oturum başkanlığı yaptı. Panele katılan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umut ORAN, Prof. Dr. Haluk KABAALİOĞLU’nun eski öğrencisi olarak aynı panelde yer almaktan büyük bir onur duyduğunu ifade etti.