Ana içeriğe atla

2008 -2009

Hukuk Fakültesi Dekanı, Ghent Üniversitesinde düzenlenen Türkiye-AB Konferansı’nda

Belçika’nın Flaman Bölgesi Hükümeti tarafından İzmir kentinin partner kent seçilmesinden sonra Belçika’nın önde gelen üniversitelerinden olan Ghent (Gent) Üniversitesi Türkiye-AB İlişkilerini konu alan bir günlük konferans düzenledi.

17 Kasım 2009 günü Ghent kentinde Flaman Yasama Meclisi salonunda gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını Ghent Rektörü Prof. Dr. Paul van Cauwenberge yaptı. Üniversite’nin AB Hukuku Enstitüsü müdürü Prof.Dr. Marc Maresceau’nun Türkiye ile yakın ilişkileri olduğunu ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yaz programlarında dersler verdiğini kaydeden Rektör Prof. van Cauwenberge, Yeditepe Üniversitesi ile işbirliğinin sadece hukuk fakülteleri arasında değil diğer fakülteler bünyesinde de gerçekleştirilmesini istediklerini ve Prof. Kabaalioğlu’nun davetini kabul ederek Nisan 2010 da Türkiye’ye geleceğini açıkladı. (Ghent Üniversitesinde yapılan rektörlük seçimlerinde oyların % 97 sini aldığı belirtilen rektörün son derece sevilen bir idareci/akademisyen olduğu ifade edilmektedir).

Daha sonra Prof.Dr. Marc Maresceau’nun yönettiği ilk oturumda Dr. Peter van Elsewuge Türkiye-AB ilişkilerinin geçmişi üzerinde durdu. Daha sonra Prof. Maresceau, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Yeditepe Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri işbirliğinden övgüyle söz eden Avrupa Hukuku Enstitüsü müdürü, söz konusu toplantının düzenlenmesinde Yeditepe’nin katkıları için teşekkürlerini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Hukuk Servisinden Dr. Esa Paasavirta ve Ghent Üniversitesi ve Avrupa Koleji (Natolin) öğretim üyesi Prof Dr Erwan Lannon Türkiye-AB İlişkileri konusunda sunumlarını yaptılar. Tartışmalar sırasında Kabaalioğlu Komisyon yetkililerine OGT ve gümrük vergilerinin paylaşımı konusunda sorular yöneltti. Avrupa Komisyonu’ndan Makridis de açıklamalarda bulundu.

Öğleden sonraki oturumda ise ekonomik ilişkiler üzerinde duruldu. Üçyüze yakın izleyicinin bütün gün boyunca izlediği toplantı öncesinde Belçika aşırı sağcı Vlaams Blok partisi temsilcisi dört kişi Türkiye aleyhinde protesto gösterisi yaparak Türkiye’ye hayır diyen bir kağıt dağıttılar. Göstericiler toplantının Flamanca yerine İngilizce yapılmasını da protesto ettiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rektör


Prof. Dr. Kabaalioğlu Rektör Prof. Dr. Paul van Cauwenberge ile görüşüyor

 

 

 

 

 

 

Rektör açılış konuşmasını yaparken

 

 

 

 

Marc Marescau, Erwan Lannon

 

 

 

 

Dinleyiciler arasında VUB BRüksel Üniversitesi Hukuk Fakültesi AB Hukuku profesörü ve Yeditepe Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Tony Joris

 

 


Prof. Dr. Inge Govare


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Universiteit van Amsterdam işbirliği ile Amsterdam’da “E.U.-Turkey Relations: Free Movement of Persons” konulu konferans düzenledi.

Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü Direktörü ve Spinoza Büyük Ödülü sahibi Prof.Dr. Deirdre Curtin ve Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun açış konuşmaları ile başlayan toplantı, Amsterdam’ın ünlü Dam Meydanında De Industrieele Groote Club Damzaal ‘da 4 aralık 2009 cuma günü gerçekleştirildi.

Nijmegen Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kees Groenendijk, Stutgart Barosu avukatlarından (ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi – Soysal davası başta olmak üzere Türklerin sorunlarını Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan) Avukat Dr. Rolf Gutmann, Utrecht Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr. Aleidus Woltjer, Amsterdam Hukuk Fakültesi öğretim üyesi (European Constitutional Law Review – Avrupa Anayasa Hukuku Dergisi editörü) Prof.Dr. Tom Eijsbout ve Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu tebliğ sundular. Alman yargıç Dr. Kluas Dienelt geçirdiği bir kaza nedeniyle toplantıya katılamadı. (Hollanda Hükümetine Türk vatandaşlarının hakları konusunda kapsamlı bir rapor yazan Prof.Dr. Woltjer üç hafta önce Yeditepe’de konuya ilişkin bir seminer vermişti.) Oturum Başkanı Prof. Tom Eijsbout Yeditepe Üniversitesi’nin uluslararası düzeyde son derece önemli etkinlikler gerçekleştirdiğini ve nereye gitse Yeditepe Hukuk Fakültesi etkinliklerinden söz edildiğini belirterek. 17 Kasımda Belçika’da Ghent Üniversitesinde düzenlenen ve üçyüz kişinin katıldığı tam gün toplantıyı, Brüksel’de 29 Mayıs 2009 da Avrupa Avukatlar Birliği ile yap ılan toplantıları hatırlattı.

Toplantıya değişik üniversitelerden öğretim üyeleri, Hollanda Barosuna üye avukatlar ve hukuk öğrencileri katıldı. Türklerin karşılaştıkları sorunların gündeme getirilmesi ve vatandaşlarımızın karşılaştığı haksız ve ayırımcı davranışlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan katılımcılar, bu tür toplantıların son derece yararlı olduğunu vurguladılar ve Yeditepe Üniversitesi’nin uluslararası işbirliğinin çok güzel örneklerini sergilediğini ifade ettiler.Lahey Büyükelçiliğimizden diplomatlar da toplantıyı izlediler.

Daha sonra Alman İşgal Kuvvetlerinin Merkezi olarak kullanıldığı belirtilen binada kokteyl düzenlendi. İşgalin son günü Almanların çekileceği sırada meydanı dolduran Hollandalıların binanın balkonunda yer alan Alman askerler tarafından mitralyözle tarandığı anlatıldı. Toplantının organizasyonunda büyük katkıları olan Prof Dr Jim Mathis ve Prof. Dr. Roland Van Ooik katılımcılara bir akşam yemeği verdiler. Her iki öğretim üyesi son dört yıldır Yeditepe Üniversitesinde Amsterdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliği ile düzenlenen EU Law Summer Course da görev almıştır.

Yeditepe ve Amsterdam Hukuk Fakültelerinin IKV işbirliği ile gerçekleştirdiği konferanstan izlenimler; Soldan saga Av. Dr. Rolf Guttman, Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Prof.Dr. Kees Groenendijk, Prof.Dr. Aleidus Woltjer, Prof.Dr. Tom Eisbout


Dr. Jur. Bülent Sözer’in yeni eseri “Türk Hukukunda ve Uluslararası Hukukta Havayolu ile Yük Taşıma Sözleşmesi” yayınlandı.

Yeditepe Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Bülent Sözer’in Vedat Kitapçılık tarafından yayınlanan kitabı hukuk çevrelerinde ilgiyle karşılandı.


Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Brian Bromberger ve Üniversite Provostu Prof Dr. Ed Kvet Yeditepe Üniversitesini ziyaret etti.

New orleans’da bulunan Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile imzalanan Dual Degree Anlaşması çerçevesinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Yüksek Lisansı programında bir (veya gerekli görülürse iki) dönemi başarı ile bitirdikten sonra Üniversitenin aday göstereceği öğrenciler, Loyola’da sadece bir dönem Yüksek Lisans dersleri alıp LL.M. diplomasına hak kazanabilecek. Loyola Üniversitesinde bir yıllık öğrenim ücreti tuition 39.000 dolar civarında olmakla beraber Yeditepe Üniversitesinin başarılı öğrencilerine kısmi burslar partial tuition exemption sağlanacak.

Loyola Üniversitesi provostu Profesör Kvet, hukuk fakülteleri arasındaki işbirliğinin memnuniyet verici olduğunu ve diğer fakülte ve bölümler arasında da kapsamlı işbirliğinin gerçekleştirilmesine önem vereceklerini belirtti. Konuk heyet Yeditepe Üniversitesi öğretim üyeleri, bölüm başkanları ve dekanlarla da görüşmelerde bulundu.

 Loyola Üniversitesi Provostu Prof. Ed Kvet ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Brian Bromberg onuruna Four Seasons Otelinde verilen yemekte konuklar arasında Yeditepe Üniversitesi Mütevelli  Heyet üyesi Merkez Bankası eski Başkanı Yavuz Canevi, Avrupa Parlamentosu üyesi Howitt ve öğretim üyeleri

 

 

 

 

 

 


Utrecht Üniversitesi AB Hukuku Profesörü Dr. A.J.Th. Woltjer Türk vatandaşlarına uygulanan VİZE konusunda konferans verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Utrecht Üniversitesi’nde AB Hukukunu Anayasa ve İdare Hukuku açısından inceleyen ve Hollanda Hükümeti’ne Türk vatandaşlarına ygulanan vize konusunda 120 sahifelik bir rapor hazırlayan Universiteit Utrecht Instituut voor Staas- en


UNLV- University of Nevada Las Vegas’ın Araştırmadan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Graduate College Dekanı Prof. Dr. Ronald W. Smith ile Uluslararası İlişkiler Direktörü Susan Thompson Yeditepe Üniversitesi’nde

University of Nevada LV Vice President for Research and Dean of the Graduate College Profesör Ronald W. Smith ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Susan Thompson, Yeditepe Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Rektör Prof.Dr. Ahmet Serpil ve Hukuk Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun dört yıl kadar önce UNLV a gerçekleştirdikleri ziyaretten sonra Yeditepe’ye sadece bir “iade-i ziyaret” için gelmediklerini ve iki üniversite arasında işbirliğini geliştirmek kararını aldıklarını belirten Prof Dr. Smith ve Bayan Thompson özellikle Study Abroad konsorsiyumlarına Yeditepe’yi de alacaklarını ve ABD de bulunan konsorsiyum üyesi 33 üniversiteden öğrencilerin Yaz, Güz ve Bahar dönemlerinde Yeditepe’de ders alabileceklerini ayrıca bu Konsorsiyumun ABD dışında yer alan 24 üyesinden de öğrenci gelebileceğini, Yeditepe öğrencilerinin de dünyanın çeşitli bölgelrinde yer alan bu üniversitelerde bir dönem okuyabileceklerini belirtti.


İsrail Üniversitelerinden Yeditepe’ye ziyaret

The Hebrew University Jerusalem Rothberg International School Vice Provost’u Shimon Lipsky, Tel aviv University School for Overseas Students müdürü Rachel Bar-el ve Masadon Akademik Programlar Direktörü Noa David Yeditepe Üniversitesini ziyaret ederek Rektör, Rektör yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı ile temaslarda bulundu. Yeditepe öğrencilerinin İsrail’de bir yıl veya sadece bir dönem okuyabilmelerinin mümkün olduğunu belirten konuk heyet, -diğer mübadele programlarından farklı olarak- yabancı öğrencilerin İsrail’de de üniversite h arcı – tuition ödemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


Syracuse ve La Salle Üniversiteleri temsilcilerinin Yeditepe ziyaretleri

New York eyaletinde Syracuse kentinde bulunan Üniversite, özellikle kamu yönetimi konusunda Maxwel School of Public Policy ve diğer fakülteleri ile tanınıyor. Üniversitenin uluslararası ilişkilerden sorumlu yetkilisi Yeditepe kampüsünü ziyaret ederek ilgililerle görüştü. Syracuse University University College Associate Dean Geraldine de Berly. Ph.D. Yeditepe Üniversitesi ‘nin Ataşehir/Kayışdağ da bulunan 26 ağustos yerleşimini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti belirtirken etkilendiğini ifade etti.

Philadelphia yakınlarında bulunan La Salle Üniversitesi Uluslararası İlişkiler sorumlusu Prof. Joseph Ugras Yeditepe Üniversitesi ile yakın işbirliği içinde olmak istediklerini belirtti ve ortak Yüksek Lisans programları üzerinde Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Erdal Yavuz ve diğer yetkililerle görüşmelerde bulundu.


İKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, 10 Ekim 2009 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen “Balkan Siyasi Kulübü” 12. Uluslararası Konferansı’na katıldı.

“Balkan Siyasi Kulübü” 12. Uluslararası Konferansı, “Türkiye-AB İlişkileri” altbaşlığı ile 10 Ekim 2009 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. TBMM Eski Başkanı, TC Eski Dışişleri Bakanı ve NATO’nun Afganistan’daki Eski Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin’in moderatörlüğünü üslendiği panelin açış konuşmalarını Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, TC 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Romanya Devlet Başkanı Ion Iliescu gerçekleştirdi.

Konferansta İKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin birer konuşma gerçekleştirdi.

10 Ekim 2009 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen “Balkan Siyasi Kulübü” 12. Uluslararası Konferansı Programı için tıklayınız: Binder1

Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından yapılan konuşmanın tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız (Türkçe): Binder2

Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı (1990-1997) ve “Balkan Siyasi Kulübü” Başkanı Sayın Zhelyu Zhelev tarafından yapılan konuşmanın tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız (İngilizce): Binder3 

Makedonya Dışişleri Bakanı Sayın Antonio Milososki tarafından yapılan konuşmanın tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız (İngilizce): Binder 4


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Brüksel’de düzenlenen Jean Monnet toplantısına katıldı.

Jean Monnet Conference – 20 Years of Support for European Integration Studies: From the Jean Monnet Action to the Jean Monnet Programme” başlıklı konferansın açış konuşmalarını Avrupa Komisyonu Başkanı J. Manuel Barroso ve Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Jan Figel gerçekleştirdi.

Konferansın “Orta ve Doğu Avrupa’da Değişimin 20 Yılı: AB Katılım Sürecinin bir Aracı – Jean Monnet Eylemleri” başlıklı birinci oturumunda, Avrupa Parlamantosu’nun Eski Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski; Salzburg Universitesi Rektörü ve Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Erhard Busek; 2007 yılında Yeditepe Üniversitesinin davetlisi olarak İstanbul’a gelen  ve “Avrupa Topluluğu Adalet Divanının Üç Boyutlu Markalara İlişkin Kararları” başlıklı bir konferans veren Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Üyesi Yargıç Prof. Dr. Vilenas Vadapalas; Charles Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti – Prag) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Jiri Zemanek ve Rijeka Üniversitesi (Hırvatistan) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Vinko Kandzija birer konuşma gerçekleştirmişlerdir.

Konferansın “Göç, Akdeniz ile İlişkiler ve Kültürlerarası Diyalog” başlıklı oturumunda, Universitat Internacional de Catalunya (Barselona-İspanya) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Enrique Banus, Malta Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Peter G. Xuereb ve Radbound Universitesi (Hollanda) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Elspeth Guild birer konuşma yapmıştır.

Dekan daha sonra European Communities Association ECSA Başkanlar toplantısına katılmıştır.7-8 Eylül 2009 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen “Jean Monnet Conference – 20 Years of Support for European Integration Studies: From the Jean Monnet Action to the Jean Monnet Programme” başlıklı konferansın açış konuşmalarını Avrupa Komisyonu Başkanı J. Manuel Barroso ve Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Jan Figel gerçekleştirdi.

Konferansın “Orta ve Doğu Avrupa’da Değişimin 20 Yılı: AB Katılım Sürecinin bir Aracı – Jean Monnet Eylemleri” başlıklı birinci oturumunda, Avrupa Parlamantosu’nun Eski Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski; Salzburg Universitesi Rektörü ve Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Erhard Busek; 2007 yılında Yeditepe Üniversitesinin

davetlisi olarak İstanbul’a gelen ve “Avrupa Topluluğu Adalet Divanının Üç Boyutlu Markalara İlişkin Kararları” başlıklı bir konferans veren Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Üyesi Yargıç Prof. Dr. Vilenas Vadapalas; Charles Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti – Prag) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Jiri Zemanek ve Rijeka Üniversitesi (Hırvatistan) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Vinko Kandzija birer konuşma gerçekleştirmişlerdir.

Konferansın “Göç, Akdeniz ile İlişkiler ve Kültürlerarası Diyalog” başlıklı oturumunda, Universitat Internacional de Catalunya (Barselona-İspanya) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Enrique Banus, Malta Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Peter G. Xuereb ve Radbound Universitesi (Hollanda) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Elspeth Guild birer konuşma yapmıştır.

Dekan daha sonra European Communities Association ECSA Başkanlar toplantısına katılmıştır.


7-8 Eylül 2009 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen “Jean Monnet Conference – 20 Years of Support for European Integration Studies: From the Jean Monnet Action to the Jean Monnet Programme” başlıklı konferansın açış konuşmalarını Avrupa Komisyonu Başkanı J. Manuel Barroso ve Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Jan Figel gerçekleştirdi.

Konferansın “Orta ve Doğu Avrupa’da Değişimin 20 Yılı: AB Katılım Sürecinin bir Aracı – Jean Monnet Eylemleri” başlıklı birinci oturumunda, Avrupa Parlamantosu’nun Eski Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski; Salzburg Universitesi Rektörü ve Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Erhard Busek; 2007 yılında İKV’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ve “Avrupa Topluluğu Adalet Divanının Üç Boyutlu Markalara İlişkin Kararları” başlıklı bir toplantıya katılan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Üyesi Yargıç Prof. Dr. Vilenas Vadapalas; Charles Üniversitesi (Çek Cumhuriyeti – Prag) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Jiri Zemanek ve Rijeka Üniversitesi (Hırvatistan) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Vinko Kandzija birer konuşma gerçekleştirmişlerdir.

Konferansın “Göç, Akdeniz ile İlişkiler ve Kültürlerarası Diyalog” başlıklı oturumunda, Universitat Internacional de Catalunya (Barselona-İspanya) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Enrique Banus, Malta Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Peter G. Xuereb ve Radbound Universitesi (Hollanda) Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Elspeth Guild birer konuşma gerçekleştirmişlerdir.


Avrupa Koleji Öğrencileri Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenci ve öğretim üyeleriyle Türkiye-AB ilişkilerini tartıştı.

Polonya’da Natolin’de bulunan Avrupa Koleji öğretim üye ve öğrencileri Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenci ve öğretim üyeleri ile Türkiye-AB ilişkilerini tartıştı.

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu aynı gün sabah Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski eşbaşkanı Joos Lagendijk ve Leuven Üniversitesinden Prof. Dr. Erwan Lannon’un katıldığı panelde Türkiye- AB İlişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

 

 

 


Macaristan Dışişleri Bakanı Prof.Dr. Balasz Peter’in onuruna verilen öğle yemeği

Fotoğraflarda konuk Bakanın sağında Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Macaristan Ankara Büyükelçisi sol tarafında ise DEIK İş Konseyi Başkanı Güral ve Türiye’nın Budapeşe Büyükelçisi görülüyor.


Macaristan Dışişleri Bakanı Prof. Balasz Peter IKV de Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nu ziyaret etti.

Macaristan ECSA European Community Studies Association eski Başkanlarından Balasz Peter İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve TUNAECS Turkish Universities Association in EC Studies Başkanı Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ile görüştü. 1991 ve 1992 yıllarında Kabaalioğlu’nu Budapeştede konferans vermek üzere davet eden Balasz daha önce Berlin ve Kopenhag Büyükelçilikleri de yaptı. Dışişleri Bakanı Balasz Peter daha sonra düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında AB de son gelişmeleri anlattı. Balasz Macaristan’ın Başmüzakerecisi idi ve daha sonra Macaristan’ın ilk Komisyon üyeliğini de yaptı.


Üniversitelerarası Genç Ceza Hukukçuları Kongre Serisi”nin ilk Kongresi başarılı bir biçimde ve geniş bir ilgi ve katılımla gerçekleştirilmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 7-9 Ekim 2009 tarihlerinde müştereken Antalya’da düzenlenen “Üniversitelerarası Genç Ceza Hukukçuları Kongre Serisi”nin ilk Kongresi başarılı bir biçimde ve geniş bir ilgi ve katılımla gerçekleştirilmiştir. Kongrede, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni temsilen Gökce Mete, Sinem Top, Selin Başaran, Necla Söylemez, Alev Dilber ve Can Özeroğlu hocaları Prof. Dr. Yener Ünver, Araş. Gör. Onur Özcan ve Araş. Gör. Fulya Eroğlu’nun nezaretinde Ceza Hukukunda Hukuka Uygunluk Nedenleri konusuyla ilgili birer tebliğ sunmuşlardır.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi adına tebliğ sunan ve dışardan katılımcı olarak toplantıya gelen öğrencilerimizin toplantıyla ilgili görüş ve düşüncelerine aşağıda yer vermiş bulunmaktayız.

Kongre fotoğrafları için tıklayınız.

Öğrencilerimizin görüşleri:

Alev Dilber (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi)

“7-9 Ekim 2009 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen ceza hukuku sempozyumunda, ilk kez teoride gördüğüm konuları bu kez anlatarak ve pratiğe dökme sunma fırsatı buldum. Diğer üniversitelerden gelen arkadaşların yaptığı sunumlarla da kanunun farklı yorumları, değişik ekolleri, aynı konuyla ilgili ortaya atılmış farklı teorileri dinleme olanağı elde ettim; ayrıca tüm bu teori ve kuralların farkını uygulamalı olarak birbirimizinkilerle karşılaştırarak, sadece dinlemeyip aynı zamanda tartışma imkanı bulmuş olduk.”

Selin Başaran (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi)

“Genç Ceza Hukukçuları Kongresi`ni tek bir cümleyle özetlemek gerekirse; “muhteşem bir organizasyondu”. Hem akademik açıdan hem de sosyal açıdan bizlere pek çok şey kazandıran bu kongreyi hazırlayan herkese ne kadar teşekkür etsek az… Bu kongre boyunca hem ceza hukuku hem de arkadaşlık adına çok şey öğrendik, yeni insanlar tanıdık ve harika vakit geçirdik. Umarım bu tür organizasyonlar artarak devam eder. Bence her öğrenci bu deneyimi yaşamalı… Emeği geçen herkesin ellerine sağlık”

Sinem Top (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi)

“Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ilk “Üniversitelerarası Genç Ceza Hukukçuları Kongresi” nde görev almaktan büyük mutluluk duydum. Hem ceza hukuku hem de dostluklar adına bu kongede çok şey öğrendim. Bu kongre serisinin sürdürülmesi ve farklı hukuk fakültelerinin bir araya gelerek paylaşımlarını arttırması dileğimle…Bize bu fırsatı tanıyan ve bu güzel deneyimi yaşamımızda katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.”

Gökçe Mete (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi)

“Üniversitelerarası Genç Ceza Hukukçuları Kongresi’nin Antalya da yapılan ilk kongresinde gerçekten inanılmaz bir deneyim yasadım , öncelikle çok güzel bir ekip çalışması oldu , 5 üniversitenin Turkiye’nin her yerinden gelen öğrencileriyle tanıstık , onların okul hayatları , eğitim düzeyleri hakkında bilgi edinme fırsatı bulduk ve bu aynı zamanda bizim sahip oldugumuz fırsatları anlamamıza ve bütün bunları tartmamıza yaradı , bir yandan ceza hukuk bilgilerimizi yeniledik ve genişlettik ve diğer yandan da özgür bir tartışma ortamında aklımıza takılan soruların cevaplarını bulabildik. Akdeniz Üniversitesi bizi çok güzel ağırladı, katılan bütün değerli hocalarımız bizimle birebir tanısıp sunumlarımızda destek verdi. Bu organizasyonun mimarı Yener Ünver hocamıza bizlere boyle bir fırsat sundugu icin binlerce kez tesekkur ediyorum. Çünkü bu kongre sayesinde bir kez daha hukukçu olmanın ayrıcalığı ve gururunu çok derinden yasıyorum”

Necla Söylemez (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi)

“7-11 Ekim 2009 tarihinde Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “genç ceza hukukçuları kongresine” konuşmacı olarak katıldığım için çok mutluyum. Bu sayede hem ceza hukukunun temel konularına tekrar değindik hem de ilerde meslektaş olacağımız yeni arkadaşlarla tanışmış olduk. Bize bu fırsatı yaratan değerli hocamız Yener Ünver’e sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz”

Neslihan Şahlanoğlu (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi)

“Öncelikle bu Kongreyi düzenleyen saygıdeğer hocam YENER ÜNVER’e ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekan yardımcısı Sayın NİHAT HOCAMIZA katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım. Böylesine güzel etkinliklerin sürmesi için elimden geleni yapmaya hazırım. Ayrıca eminim ki, bu tür tartışmalı bilimsel toplantılar sayesinde daha bilincli ve kendinden emin hukukcular olacağız. Son olarak Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine ve saygıdeğer NİHAT Hocama misafirperverliklerinden ötürü sonsuz teşekkürler”


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku öğretim üyemiz Prof. Dr. Yener Ünver’in, “Ceza Muhakemesi Hukuku” adlı eserinin birinci cildi yayımlanmıştır.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku öğretim üyemiz Prof. Dr. Yener Ünver’in, “Ceza Muhakemesi Hukuku” adlı eserinin birinci cildi yayımlanmıştır. Prof. Dr. Hakan Hakeri ile birlikte hazırlanan eserde, ceza usul hukukunun giriş konuları, ceza usul hukukundaki temel ilkeler, ceza usul kurallarının uygulama alanı, bu hukuk dalındaki muhakeme engelleri, muhakemede rol alanlar, ceza muhakemesi işlemleri ve koruma tedbirleri başlıklı konular yer almaktadır. Eserin ikinci cildi, 2 hafta sonra yayımlanacaktır.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Max Planck Ceza Hukuku Enstitüsü’yle birlikte ortaklaşa düzenledikleri “Risk Altındaki Global Dünya Toplumu ve Ceza Hukuku” Türk-Alman Kollokyumu başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Max Planck Ceza Hukuku Enstitüsü’yle birlikte ortaklaşa düzenledikleri “Risk Altındaki Global Dünya Toplumu ve Ceza Hukuku” Türk-Alman Kollokyumu başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir. “Ceza Muhakemesinde Gizli Bilgi Edinilmesi, Tutuklama ve Adli Kontrol” alt başlığı altında üniversitemizin İnan Kıraç Salonu’nda yapılan toplantının açılış konuşmalarını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Max Planck Ceza Hukuku Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ulrich Sieber yapmışlardır. Açılış konuşmaları sonunda Prof. Dr. Ulrich Sieber, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’na Max Planck Enstitüsü’nün yayımlamış olduğu bazı kitapları hediye etmiştir ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’yle karşılıklı işbirliğinin artarak devam etmesi temennisinde bulunmuştur. Oturum başkanlığını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Köksal Bayraktar yaptığı toplantıda, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver “Türkiye’de Gizli Soruşturma Önlemleri” isimli tebliği sunarken, Ceza ve Ceza Usul Hukuku öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ise “Tutuklama ve Adli Kontrol” isimli tebliği sunmuşlardır. Alanında uzman akademisyenler, hukuk uygulamacıları ve öğrenciler soru ve görüşleriyle toplantının başarılı bir biçimde gerçekleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

Kollokyum fotoğrafları için tıklayınız.


9-10 Eylül 2009 tarihlerinde Üniversitemizde yapılan Uluslararası Tıp Hukuku Sertifika Programı ve Sempozyumu başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Zurich Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Avrupa Bilim ve Sanatlar Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Tıp Hukuku Sertifika Programı ve Sempozyumu başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 8 ve 9 Eylül tarihleri arasında iki gün süren Sertifika Programı kapsamında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Zurich Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri almanca dilinde tıp hukuku konulu tebliğler sunmuşlardır. Sertifika programı sonunda İsviçreli öğretim üyeleri ve İsviçreli öğrenciler, hukuk fakültesi öğrencilerimizin göstermiş olduğu titiz çalışma ve almanca hukuk diline olan hakimiyetleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyememişlerdir.

10 Eylül tarihinde ise, Uluslararası Tıp Hukuku Sempozyumu kapsamında Türk ve İsviçre’li akademisyenler tıp hukukunun sorunlu olan ve çözülmeyi bekleyen çeşitli konularında tebliğler sunmuşlardır. Sempozyumda, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültemizi temsilen Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver ve Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız da birer tebliğ sunmuştur.

Her iki organizsayonda da tıp hukukuyla yakından ilgilinen uygulamacıların ve araştırmacıların sorularıyla ve görüşleriyle organizasyonlara katılımı, organizyonun daha keyifli ve başarılı geçmesini sağlamıştır. Bu vesileyle İsviçre ve Almanya’daki üniversitelerle karşılıklı işbirliğimizin devam etmekte olduğunu ve 18 Ekim tarihinde yaklaşık bir hafta sürecek program dahilinde 10 Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisinin Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle birlikte almanca dilinde yapılacak olan Spor Hukuku Sertifika Programına katılacağını da hatırlatmak isteriz.

Programın fotoğrafları icin tıklayınız.


Türkiye’nin 31 Temmuz 1959′da AET’ye yaptığı ortaklık başvurusunun 50. yılı dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye’nin, AB ile resmi ilişkileri en eskiye giden aday ülke olduğunu söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinin istenilen hızda ve yoğunlukta ilerlemediğini belirterek, ”İçinde bulunduğumuz müzakere sürecinin rayından çıkmamasına ve başka bir deyişle ülkemize özgü ‘sui generis’(kendine özgü) bir süreç haline dönüşmemesine çalışmalıyız” dedi.

Türkiye’nin 31 Temmuz 1959′da AET’ye yaptığı ortaklık başvurusunun bugün 50. yılı olması dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Haluk Kabaalioğlu, Türkiye’nin, AB ile resmi ilişkileri en eskiye giden aday ülke olduğunu söyledi.

31 Temmuz 1959′da AET’ye yapılan ortaklık başvurusunun Yunanistan’ın 15 Temmuz 1959 tarihinde yaptığı başvuruyu izlediğini ve 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaşması’nın imzalanmasına yol açıldığını hatırlatan Kabaalioğlu, ”Bu süreç 1970′lerin siyasi çalkantıları, askeri darbeler, demokrasiye geçişin sancıları ve 24 Ocak kararları ile ekonomide liberalizasyon dönemini geçirmiştir. Zamanın hükümeti ve dışişleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun büyük bir uzak görüşlülük örneği sergileyerek temellerini attığı AB süreci Türkiye için önemini korumaktadır” dedi.

Kabaalioğlu, Türkiye’nin ortaklık başvurusunu yaptığı tarihteki koşulları ile bugünkü koşullarının birbirinden çok farklı olduğunu, Türkiye’nin o zamanki konumuna göre birçok alanda çok daha ileriye gittiğini vurguladı.

Türk sanayisinin gümrük birliği ile rekabet gücünü artırdığının görüldüğünü, Türkiye’nin AB’nin altıncı büyük dış ticaret partneri ve yedinci büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Kabaalioğlu, ”Türkiye 1959′da toplam 353 milyon 799 bin dolar ihracat yapan bir ülke iken günümüzde bu oran 132,2 milyar doları bulmuştur. Avrupa pazarında beyaz eşya talebinin yaklaşık yüzde 30′unu, televizyonların ise yaklaşık yarısını Türkiye karşılamaktadır. Aynı şekilde Türk girişimcisi, AB başta olmak üzere Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında mallarını satmakta yatırım yapmaktadır” diye konuştu.

Kabaalioğlu, ancak Türkiye’nin Gümrük Birliği (GB) sonrası olası şoklara ve uyum sürecinin maliyetine katkıda bulunacak AB fonlarını Yunanistan’ın engellemesi nedeniyle alamadığını belirtti.

-”TAM ÜYELİK ŞART”-

Gümrük birliğinin ancak tam üyelik ile sonuçlandırılırsa anlamlı bir entegrasyon biçimi olduğunu söyleyen Kabaalioğlu, ”Bugün tam üye olmadan AB ile gümrük birliği içinde olan San Marino ve Andora gibi ülkeler dışında bir tek Türkiye vardır. Tam üyeliğin yakın zamanda gerçekleştirilmesi, gümrük birliğinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için şarttır. Aksi takdirde Türkiye’nin karar mekanizmasında yer almadığı bir birlik içinde olması olumsuz sonuçlar doğurmaktadır” dedi.

1999′da Helsinki Zirvesinde AB’ye aday olarak ilan edilmesinin ardından Türkiye’nin eşi görülmemiş bir reform süreci gerçekleştirdiğini vurgulayan Kabaalioğlu, anayasa ve yasaların AB normları ve standartları çerçevesinden revize edildiğini, bu çerçevede ölüm cezasının kaldırılmasından, özgürlüklerin genişletilmesine, kültürel hakların tanınmasından kadının statüsünün iyileştirilmesine kadar birçok alanda önemli yasal reformlar gerçekleştirildiğini anlattı.

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, ”Bu reform ve demokratikleşme hamlesinde AB’nin itici gücü ve AB hedefinin etkisi yadsınamaz. Aynı şekilde gümrük birliği de rekabet kanunu gibi çağdaş piyasa ekonomisinin kurallarını getiren birçok yeni yasanın kabul edilmesine yol açmıştı” dedi.

-”SÜRECİN BU ŞEKİLDE İLERLEMESİ HALKTA BIKKINLIĞA NEDEN OLMAKTADIR”-

Reformlar doğrultusunda Türkiye’nin AB üyeliği için belirlenen Kopenhag kriterlerinin siyasi koşullarını yerine getirdiğinin kabul edildiğini ve 3 Ekim 2005 itibarıyla Hırvatistan ile birlikte Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlatıldığını anımsatan Kabaalioğlu şunları kaydetti:

”Ne yazık ki, müzakere süreci istenen hızda ve yoğunlukta ilerlememektedir. Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs’ın meşru temsilcisi olarak AB’ye kabul edilmesi Türkiye ile müzakere sürecini de olumsuz etkilemiş ve AB’nin Türkiye’den liman ve hava alanlarını Güney Kıbrıs’a açması talebi, müzakerelerin 8 başlıkta kesintiye uğramasına neden olmuştur. Müzakerelerin açılması öncesindeki AB desteği ile bugünkü ortamı karşılaştırırsak önemli bir düşüş gözlemlemekteyiz. AB sürecinin bu şekilde ilerlemesi farklı nedenlerden kaynaklansa da sonuçta halkta bir bıkkınlığa ve güvensizliğe neden olmaktadır.”

Bugün gelinen aşamada, 50 yıl öncesine dayanan bu ilk adımın önemli kazanımlara yol açtığını söyleyebileceklerini ancak, 50 yıl sonrasında bugün hala nihai hedefe ulaşamadıklarını belirten Kabaalioğlu, ”Tam üyelik henüz gerçekleşmedi ama yine de bu hedefe eskiden olduğundan çok daha yakınız” dedi.

Kabaalioğlu, Türkiye’nin gelişmesi ve modernleşmesi, AB ile birçok alanda kurduğu yakın işbirliği ve hızla kalkınan dinamik Türkiye’nin AB’ye katabileceği değerlerin AB üyeliği için iyimser olmalarını sağladığını vurgulayarak, ”Şu an için sorunlar aşılamayacak gibi gözükse de aslında her iki tarafta da siyasi irade olduğu sürece sorunların çözümü mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Son dönemde küresel kriz nedeniyle Türkiye’de büyümenin düştüğünü, bu koşullarda AB üyeliği sürecinin ilerlemesinin her zamankinden büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Kabaalioğlu, Türkiye’nin istikrarı, ekonomik kalkınması, yabancı sermaye akışı gibi temel gerekler açısından AB üyeliği perspektifinin Türkiye’nin ilerlemesine yardımcı olduğunu ve önemli bir itici güç sağladığını belirtti.

-”AB SÜRECİ TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİK GEREKTİRİR”-

AB sürecinin toplumsal bir seferberlik gerektirdiğini vurgulayan Kabaalioğlu, bunun hükümetin yanında, muhalefet partilerinin, devlet kurumlarının ve sivil toplumun da desteği ile ilerleyebilecek bir süreç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu şunları kaydetti:

”Bu nedenle tüm kurum ve kuruluşlarıyla Türkiye’nin bu hedefin gereklerini yerine getirmesi ve sürecin takipçisi olması büyük önem taşımaktadır. Müzakere sürecini ve AB’nin Türkiye için önemini iyi değerlendirmek ve gerekli sonuçları çıkarmak büyük önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz müzakere sürecinin rayından çıkmamasına ve başka bir deyişle ülkemize özgü ‘sui generis’ bir süreç haline dönüşmemesine çalışmalıyız.

İçinden geçmekte olduğumuz koşullarda ekonomik operatörlere büyük görevler düşmektedir. AB ile ilişkilerimizin siyasi yönden taşıdığı önem bir yana, bu ilişkinin en önemli gerekçelerinden birinin ekonomik alanda olduğunu biliyoruz. Son yıllarda bu gerekçeyi biraz ihmal eder olduk. Bu gerekçeleri tekrar tekrar gözden geçirmeliyiz.”

Zaman Gazetesindeki haber için tıklayınız.


Hollandalı Hukukçu Dr. Fleur Cristabel van Leeuwen, LL.M. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi oluyor.

Hollanda’da Uluslararası Hukuk, Avrupa Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku konularında önde gelen T.C.M. Asser Enstitüsü araştırmacı öğretim üyelerinden Prof.Dr. Alfred Kellermann’ın Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi kadrosuna katılmasından sonra Dr. Fleur C. van Leeuwen da Yeditepe Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi oldu.

Hollanda’nın önde gelen üniversitelerinden Utrecht Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü’nde “Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukukunda İnsan Hakları”, “Avrupa Hukukuna Giriş”, “Avrupa Hukuku” ve “Kadınların İnsan Hakları” gibi dersler veren Dr. Fleur Cristabel van Leeuwen, LL.M. Philip C.Jessup International Law Moot Court – Sanal Mahkeme yarışmasında en iyi layihayı hazırlayan ve en iyi sözlü savunmayı sunan yarışmacı ödülünü kazanmıştır.Flamanca dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Dr. van Leeuwen’ın çok sayıda makalesi yayınlanmıştır. Yayınlanan kitaplar arasında:

- Women’s Rights are Human Rights : The Practice of the United Nations Human Rights Committee and Committee on Economic, Social and Cultural Rights, Intersentia, Antwerpen, 2009 ;

- Het Facultatief Protocol bij het VN-Vrouwenverdrag-klagen over discriminatie van wrouen, Clara Wichman Institute, 2004. vardır.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu eski üyelerinden ve bir çok kadın hakları kuruluşunun yöneticiliğini yürüten Hocamız Öğr. Gör. Av.Nazan Moroğlu’nun ifadeleriyle Türkiye’de “Kadın Hakları” dersine yer veren tek Hukuk Fakültesi olan Yeditepe Üniversitesi, Yard. Doç.Dr. F.C. van Leeuween’in katılımı ile Avrupa Hukuku, İnsan Hakları ve Kadın Hakları konularına verdiği önemi teyit etmiştir.


Fakültemiz öğretim görevlilerinden Dr. Rolf Gutmann’ın yeni eseri Almanya’da yayınlandı.

Öğretim görevlisi ve üç yıldır -Haziran ayı içinde- “AB de Yabancıların Hukuki Durumu” konusunda dersler veren Stutgart Barosu avukatlarından Dr. Rolf Gutmann’ın yayınladığı RECHTE FÜR AUSLANDER (285 s. 2009; Bund Verlag) Almanya’da yabancıların başvurduğu temel eserlerden biri niteliğini taşıyor.

Dr. Gutmann, doktora tezini Türkiye-AT Anlaşması konusunda yazmış ve ayrıca konuya ilişkin çok kapsamlı bir şerh kaleme almıştır. Dr. Gutmann, Lüksemburg Adalet Divanı’nda Türk vatandaşlarının haklarını konu alan bir çok davada görev almıştır. Son olarak vizenin anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayan Soysal kararında da Dr. Rolf Gutmann vize başvurusu reddedilen Soysal’ın avukatı idi.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Florida’da SEALS Konferansında Oturum Başkanlığı yapacak.

2-8 Ağustos 2009 tarihlerinde ABD de Palm Beach Ritz Carlton’da gerçekleştirilecek olan Southeastern Association of Law Schools 62 inci Genel Kurulu münasebetiyle düzenlenen konferansta BRINGING THE LAW SCHOOL CURRICULUM INTO THE NEW GLOBAL REALITY konulu paneli yönetecek olan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı “Hukuk Fakültesi Ders Programının Yeni Global Gerçeklere Uyarlanması” konusunda Indiana Üniversitesi’nden Profesör Cynthia Adams, Washington & Lee Üniversitesinden Profesör Mark Drumbl, Samford Üniversitesi Cumberland School of Law dan  Profesör Michael Floyd ve University of Western Ontario Faculty of Law Dekan Profesör Ian Holloway in sunumlarından önce kendi tebliğini sunacaktır. Loyola Üniversitesinden Prof. Dr. Patrick Hugg Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı’nın altı gün sürecek bu önemli toplantıya K. Amerika dışından katılan tek davetli konuşmacı olduğunu bildirdi.

Seals Konferansı ayrıntılarının yer aldığı program için tıklayınız.


Yeditepe Üniversitesi ve IKV, Katılma Müzakereleri konusunda Hırvatistan Müzakere heyetinde görev alan Zagrep Üniversitesi Hukuk Fakültesinden beş profesörü konuk etti.

Türkiye’nin AB ile katılma müzakerelerine aynı anda başlayan Hırvatistan’ın sağladığı ilerlemeleri ele almak üzere düzenelenen bir tam gün süren toplantıya Ankara’da ilgili kamu kuruluşlarından üst düzey yetkililer, IKV uzmanları ve öğrenciler katıldı.

 

 

 

 

 

 

 


Rusya Federasyonu Yasama ve Mukayeseli Hukuk Enstitüsü ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasındaki işbirliği güçlenerek devam ediyor.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Rusya Federasyonu Yasama ve Mukayeseli Hukuk Enstitüsü arasında daha önceki yıllarda başlayan işbirliği; Enstitüde görevli araştırma görevlilerinin Fakültemiz öğretim görevlilerinden Adjunc Professor Wiliam K. Sheehy (B.A. Harward; J.D. Boston; L.LM. New York, New york Barosu üyesi) tarafından 22 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘English Legal Terminology’ başlıklı sertifika programına katılmaları ile daha da güçlendi. Ayrıca, Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Rusya Federasyonu’nun alt kanadı DUMA’ya kanun teklifleri hazırlayan ve 400 seçkin hukukçunun çalıştığı Enstitünün yayın organının editörleri arasında yer almaktadır.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çağa Hukuk Vakfı ve İktisadi Kalkınma Vakfı işbirliği ile 26 Haziran 2009 tarihinde “Şirketler Hukukunda Son Gelişmeler” başlıklı toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Denver Üniversitesi Hukuk Fakültesi Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi olan Prof. Dr. J. Robert Brown, Amerika’da başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan finansal krizin ortaya çıkış sebeplerini tartıştı. Daha sonra, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Cem Budak ve Yard. Doç. Dr. Ferna İpekel, Türk Hukuku ve Avrupa Hukukundaki yansımaları açısından konuyu ele aldılar.


Jean Monnet de Saint Etienne Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baptiste Bonnet, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Türkiye ve Fransa’da Laiklik ve AİHM İçtihatları” konulu bir konferans verdi.

Yeditepe Hukuk Fakültesi’nin Erasmus Anlaşması imzaladığı üniversitelerden biri olan Jean Monnet de Saint Etienne Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Baptiste Bonnet’nin Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde verdiği konferans geniş ilgi çekti. 12 Temmuz 2009 günlü Cumhuriyet Gazetesinde konuk profesörle yapılan söyleşi de tam sayfa yayınlandı. Dekan Prof. Dr. Kabaalioğlu, Prof. Dr. Bonnet’nin yönettiği Jean Monnet Üniversitesi araştırma görevlisi Vahit Polat’ın doktora tezinde eşbaşkan olarak görev yapıyor.

Konferans ilanı:

Hukuk Fakultesi Konferansi “Fransız ve Türk Laiklik Modellerinin Karşılaştırılması ile AİHM Kararları”, Prof. Dr. Baptiste BONNET

Etkinlik     Tarihi

 :      

09/07/2009     13:00 -

     

Konuşmacı

 :      

Prof.     Dr. Baptiste BONNET

 

T.C.   YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

09 Temmuz   2009

Saat :   13.00

 Konferans   Konusu :

Fransız   Laikliği : Fransız ve Türk Modellerinin Karşılaştırılması

(LA   LAЇCITE A LA FRANÇAISE : COMPARAISON ENTRE LE MODELE FRANÇAIS ET LE   MODELE TURC)

Avrupa   İnsan Hakları Mahkemesi ve Laiklik

 (LA   COUR EUROPEENNE DES DROITS DE L’HOMME ET LA LAЇCITE)

Prof. Dr.   Baptiste BONNET

Jean   Monnet Saint-Etienne Üniversitesi Öğretim Üyesi

 Tercüme :

Jean   Monnet Saint-Etienne Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vahit Polat tarafından   Fransızcadan Türkçeye ardıl tercüme yapılacaktır.

Hukuk   Binası

Salon 310

 www.yeditepe.edu.tr

http://hukuk.yeditepe.edu.tr/

mfsua@yeditepe.edu.tr

 

12 Temmuz 2009, Pazar – Cumhuriyet Gazetesi’nde konu ile ilgili çıkan haber


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği, “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum 30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemal Atay anfisinde gerçekleştirildi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum 30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemal Atay anfisinde gerçekleştirildi. Özellikle avukatların, hekimlerin ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdikleri sempozyuma, yaklaşık 300 kişi katıldı.

Sempozyumda sunulan tebliğlerin metinleri 2009 yılının Ağustos ayı sonunda Ceza Hukuku Dergisi’nin (CHD) konuya ilişkin olarak çıkaracağı özel sayıda yayımlanacaktır.

 

Sempozyum fotoğrafları:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


İspanyol Büyükelçisi Joan Clos Matheu ve Real Instituto Elcano Enstitüsü’nden William Chislett ile yapılan toplantı

The Times ve The Financial Times gazetelerinde görev almış, günümüzde İspanya’nın en önde gelen düşünce kuruluşlarından Real Instituto Elcano öncülüğünde araştırmalar yürüten gazeteci ve araştırmacı yazar William Chislett ile, 23 Haziran 2009 tarihinde davetli olarak geldiği İstanbul’da “İstanbul’dan Madrid’e: İspanya’nın AB Dönem Başkanlığı’na Doğru” başlıklı bir toplantı düzenlenmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun açış konuşmasını gerçekleştirdiği toplantıda, İspanya’nın Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda İspanya’nın eski Endüstri Ticaret ve Turizm Bakanı Joan Clos Matheu’da hazır bulunmuştur.


30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birlikte “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum düzenlenecektir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum 30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemal Atay anfisinde yapılacaktır. Katılımın ücretsiz olacağı sempozyumda tıp ve hukuk uzmanları bir araya gelerek iş yaşamının çağdaş bir sorunu haline gelen “mobbing” konusunu ele alacaklardır.

Sempozyuma ilişkin olarak Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Yener Ünver ile “Medical Tribune” dergisi tarafından yapılan röportaj metni için tıklayınız.


20-24 Ekim 2009 tarihleri arasında Bielefeld Üniversitesi ile birlikte “Uluslararası Spor Hukuku Sertifika Programı” gerçekleştirilecek, program dahilinde 23 Ekim 2009 tarihinde Avrupa Birliği Mahkemesi ziyaret edilecektir.

ULUSLARARASI SPOR HUKUKU SERTİFİKA PROGRAMI

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

ve

Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalları

20-24 Ekim 2009

Bielefeld ve Lüxemburg

ORGANİZASYON :

Prof. Dr. Yener ÜNVER

Prof. Dr. Wolfgang OEHLER

Gülsün Ayhan AYGÖRMEZ, LL.M

23   Ekim 2009 tarhinde Avrupa Birliği Mahkemesi ziyaret edilecektir.

Sertifika Programı Almanca yapılacaktır.

Ayrıntılı Program ve bilgi daha sonra duyurulacaktır.

- – -

07- 11 Ekim 2009 tarihleri arasında “Ceza Hukuku Genel Hükümler” konulu, “Üniversitelerarası Genç Ceza Hukukçuları Kongre Serisi – No.1″ gerçekleştirilecektir.

ÜNİVERSİTELERARASI GENÇ CEZA HUKUKÇULARI

KONGRE SERİSİ

NO: 1

Ceza Hukuku Genel Hükümler

07 – 11 EKİM 2009

KATILAN ÜNVERSİTELER :

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi

KONULAR :

Tipiklik

Suçun Manevi Unsuru

Suçun Hukuka Aykırılık Unsuru ve Hukuka Uygunluk   Nedenleri

Suça İştirak

Suçların İçtimaı

YER :

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Konyaaltı – Antalya

ORGANİZASYON :

Prof. Dr. Yener ÜNVER

Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU

Prof. Dr. Hakan HAKERİ

Doç. Dr. Veli Özer ÖZBEK

Yard. Doç. Dr. Nihat KANBUR

Ayrıntılı Program ve bilgi daha sonra duyurulacaktır.

- – -

29 Eylül 2009 tarihinde “Global Risk Toplumunda Ceza Hukuku” konulu “Türk – Alman Uluslararası Kollokyumu” düzenlenecektir.

- – -

10 Eylül 2009 tarihinde “Uluslararası Tıp Hukuku Sempozyumu” düzenlenecektir.

ULUSLARARASI TIP HUKUKU SEMPOZYUMU

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Avrupa Bilim ve Sanatlar Akademisi

10 Eylül 2009

Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binası, Mavi Salon

26 Ağustos Yerleşkesi, Kayışdağı/Kadıköy – İstanbul

ORGANİZASYON:

Prof. Dr. iur. Yener ÜNVER

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza   Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı

yenerunver@yahoo.de    -  (0532-5240816)

Prof. Dr. iur. utr. Brigitte TAG

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku,   Ceza Muhakemesi Hukuku ve Tıp Hukuku Anabilim Dalı

Prof. D. Thomas Gächter,

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku,   İdare Hukuku ve Sosyal Sigorta Hukuku Anabilim Dalı

Ayrıntılı programın bulunduğu etkinlik afişi için tıklayınız.

Sempozyum Programında Türkçeye simultane çeviri yapılacaktır.

Program ücretsiz olup, ön kayıt gerekli değildir   – Katılım Belgesi verilecektir.

- – -

08-09 Eylül 2009 tarihleri arasında “Uluslararası Tıp ve Hukuk Sertifika Programı” düzenlenecektir.

 ULUSLARARASI TIP VE HUKUK SERTİFİKA PROGRAMI

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

ve

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalları

08 – 09 Eylül 2009

Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binası, Mavi Salon

26 Ağustos Yerleşkesi, Kayışdağı/Kadıköy – İstanbul

ORGANİZASYON:

Prof. Dr. iur. Yener ÜNVER

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza   Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı

yenerunver@yahoo.de    -  (0532-5240816)

Prof. Dr. iur. utr. Brigitte TAG

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku,   Ceza Muhakemesi Hukuku ve Tıp Hukuku Anabilim Dalı

Prof. D. Thomas Gächter,

Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku,   İdare Hukuku ve Sosyal Sigorta Hukuku Anabilim Dalı

 Ayrıntılı programın bulunduğu etkinlik afişi için tıklayınız.

Sertifika Programı Almanca olup, dinleyiciler için   Türkçeye çeviri yapılacaktır.

Program ücretsiz olup, ön kayıt gerekli değildir   – Sertifika Belgesi verilecektir.

- – -

Avrupa Türk Hukukçular Birliği (European Association of Turkish Lawyers) ve İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) nın, TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteği ile  Brüksel’de İstanbul Center’da 29 MAYIS 2009 günü düzenlediği  “Türk Vatandaşlarının AB Ülkelerindeki Hakları” konulu toplantıya yüzden fazla hukukçu katıldı.

Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Brüksel Başkonsolosumuz M. Poroy, Brüksel Barosu Başkanı Yves Oschynski yanında Belçika, Hollanda, Almanya, Avusturya, Fransa gibi AB ülkelerinde baroya kayıtlı yüzden fazla Türk avukatın katıldığı toplantıda “TÜRKİYE-AB iLİŞKİLERİ VE ORTAKLIK HUKUKU BAĞLAMINDA TÜRK VATANDAŞLARININ AB ÜLKELERİNDEKİ HAKLARI, KAYDEDİLEN VE BEKLENEN GELİŞMELER” ele alındı.

IKV Başkanı olarak Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı (Jean Monnet AB Hukuku Profesörü) Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Brüksel Barosu başkanı Yves Oschynski ve EATL Başkanı Av. Kürşat Bilge’nin açılış konuşmalarından sonra Vize ve diğer konuların ele alındığı oturuma geçildi. İlk konuşmayı yapan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu Türkiye-AB İlişkilerini ve hukuki yönlerini, Gümrük Birliğinde karşılaşılan haksız rekabet uygulamaları ve vize sorununu Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararlarını da irdeleyerek ele aldı.

Londra Çalışma Ataşemiz (resmi adıyla çalışma ve sosyal güvenlik müşaviri ve daha önce Brüksel’de AB nezdinde, Rotterdam ve Stockholm’de de Çalışma Ataşeliklerinde bulunan) Ayşegül Yeşildağlar, Soysal davasının avukatı ve Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Rolf Gutman ve Düsseldorf/İstanbul Barolarına üye ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Av. Murat Uğur Aksoy kapsamlı açıklamalar yaptılar.

Öğleden sonraki oturumda ise Amsterdam Barosu avukatlarından Nazmi Türkkol Londra Barosundan Ayşegül Dorken Shakland, Perpignan Barosundan Dr. Şevki Akdağ ve Leuven Üniversitesi Avrupa Sosyal Güvenlik Hukuku Enstiüsünden Klaus Kapuy, Sosyal Güvenlik konuları, Türk vatandaşlaına uygulanan vize ve 1/80 sayılı Kararın 6. maddesi gibi konuları gündeme getirdiler.

EATL Başkanı ve Brüksel Barosu üyesi Kürşat Eser, yaptığı konuşmada toplantının son derece yararlı geçtiğini ve Avrupa’da görev yapan çok sayıda avukatın bulunduğunu ve her konuda Türk vatandaşlarının haklarını savunmada kendilerine düşen görevleri yerine getirmekte kararlı olduklarını belirtti. Bu toplantının düzenlenmesinde İktisadi Kalkınma Vakfı’nın ve TOBB un verdiği desteğe teşekkür eden Avrupadaki Türk Hukukçular Birliği başkanı bu tür toplantılara devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

IKV Başkanı Haluk Kabaalioğlu da hem IKV ve hem de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak her konuda destek vermeye hazır olduklarını belirterek yaz aylarında, Avrupa’da çalışan Türk Hukukçularına yönelik olarak Istanbul’da Yeditepe Üniversitesinde düznelenecek seminerlerde yeni yargıtay İçtihatları çerçevesinde vatandaşlık hukuku, yasalar ihtilafı, Devletler Hususi hukuku, AB hukukunda son gelişmeler, Türkiye AB Ortaklık Hukuku konuları başta olmak üzere değişik konularda seminerler düzenleyebileceklerini belirtti.

Türk vatandaşlarının bir çok konuda karşılaştığı ayırımcı uygulamalara karşı Ortaklık Anlaşmasında yer alan non-discrimination hükmünden yararlanarak daha büyük açılımlara gidilebileceğini belirten Kabaalioğlu, Almanya’da baroya kayıtlı 1500 kadar avukat olduğunun belirtildiğini, diğer ülkelerde de ihmal edilemeyecek sayıda avukatın görev yaptığını, herşeyin Devletten beklenmemesi geretiğini, Türk avukatların ihlal edilen haklar konusunda ulusal mahkemelerde açacakları davaları eski 177 yeni 234 maddedeki önkarar prosedürü çerçevesinde Lüksemburg’da Adalet Divanı’na gönderebileceklerini belirterek gittikçe artan ayırımcılık, haksızlıklar ve ihlal edilen haklarımızın korunması için savunma – müdafaa hakkının önem arzettiğini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh da tüm AB üyesi ülkelerdir”.

Kabaalioğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği – TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na da verdikleri destek için teşekkür ederek -dış ülkelerde faaliyet gösteren bazı siyasi partilere bağlı vakıflar, sözde sivil toplum örgütü kisvesi altında yabancı Devlet veya kurum ve kuruluşların adeta bir piyon / araç / enstrüman gibi kullandığı bazı vakıf ve sözde sivil toplum örgütleri gibi dışarıdan empoze edilen konularda değil-, Türkiye’nin karşılaştığı gerçek sorunlara çözüm bulmak için uğraştıklarını belirtti.

* 8-9 Haziran 2009 tarihlerinde İstanbul’da Hırvatistan’ın Katılma Müzakerelerini yürüten müzakereci ve uzmanlarıyla “Katılma Müzakerelerinin Hukuki Yönleri” konulu ortak bir seminer düzenlediklerini,

* 15 Hazirandan itibaren üç hafta süreyle “AB Hukuk Türkiye-AB İlişkileri, Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü” konularının Amsterdam Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından anlatılacağını,

* 24-26 Haziran 2009 tarihlerinde Belçikalı senatör Prof. Dr. Danny Pieters başkanlığında Leuven Üniversitesi Avrupa Sosyal Güvenlik Hukuku Enstitüsünden üç öğretim üyesinin “Türk vatandaşlarının AB ülkelerindeki sosyal güvenlik haklarını” ayrıntılarıyla irdeleyecekleri seminer ve konferansları

* Soysal davası avukatı Dr. Rolf Gutmann’ın beş gün sürecek seminerlerde “AB ülkelerinde Türk vatandaşlarının hakları” konusunu gündeme getireceğini belirterek AB ülkelerinde görevli Türk hukukçuları da davet etti.

Toplantıya ait tüm fotoğraflar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birlikte “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum düzenlenecektir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Psikolojik Taciz (Mobbing)” konulu sempozyum 30 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemal Atay anfisinde yapılacaktır. Katılımın ücretsiz olacağı sempozyumda tıp ve hukuk uzmanları bir araya gelerek iş yaşamının çağdaş bir sorunu haline gelen “mobbing” konusunu ele alacaklardır.

Sempozyuma ilişkin olarak Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Yener Ünver ile “Medical Tribune” dergisi tarafından yapılan röportaj metni için tıklayınız: Roportaj Metni


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu Ankara’da TOBB ve IKV tarafından düzenlenen toplantıda Vize konusunda açıklamalarda bulundu.

TOBB ve İktisadi Kalkınma Vakfı, 14 Nisan 2009 günü Ankara’da TÜBİTAK Başkanı, İşçi ve İşveren Sendikaları Başkanları ve üst düzey bürokratların davet edildiği toplantıda Türk vatandaşlarının hareket serbestliğini etkileyen vize konusunda yapılan çalışmalar ve ileriye dönük planları ele aldı. TOBB Üniversitesinde düzenlenen toplantıda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, IKV Başkanı ve Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Soysal davasında Türkiye’nin avukatı Dr. Rolf Gutman konuşma yaptı. Dr. Gutman Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayı sonunda bir hafta sürecek seminerler verecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TRT TÜRK ve CNN Türk Programlarında canlı yayın

TRT TÜRK TV kanalında Avrupa Parlamentosu seçimleri ve CNN Türk de Çek dönem başkanlığında açılamayan müzakere başlıkları konusunda Haluk Kabaalioğlu haber bültenlerinde canlı yayın konuğu oldu.

 

 


Yeditepe Üniversitesi Bratislava’da yapılan Rotterdam Erasmus Üniversitesi Erasmus Konsorsiyumu toplantısında temsil edildi. Toplantıya Avrupa Komisyonu üyesi Jan Fiegel de katıldı.

Rotterdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öncülük ettiği “Erasmus Konsorsiyumu” na katılan 35 üniversite temsilcisi yıllık olağan toplantıları için Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Commenius Üniversitesinde biraraya geldi (23 Nisan 2009). Toplantıya başkanlık yapan Rotterdam Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Clingendael Enstitüsü başkanı Prof Dr Jaap de Zwaan, Erasmus programı içinde karşılaşılan sorunları gündeme getirdi. Çift diploma ve benzeri programlarda karşılaşılan sorunlar tartışıldı. Bir ay kadar önce Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret eden Prof. Dr. de Zwaan Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun o tarihte yurt dışında olması nedeniyle diğer öğretim üyeleri ile kapsamlı görüşmeler yaptığını ve Yeditepeyi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avrupa Komisyonu üyesi Jan Fiegel de AB düzeyinde oluşturulan yeni programlar ve tasarılar hakkında bilgi verdi ve toplantıya katılan temsilcilerin görüşlerini aldı.

Halûk Kabaalioğlu, Avrupa Komisyonunun Eğitimden sorumlu üyesi Jan Figel ve Hollanda’da Clingendael Enstitüsü Başkanı ve Rotterdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. J. van de Zwaan ile..Toplantıda konuşan yabancı üniversite temsilcileri Yeditepe Üniversitesine Erasmus çerçevesinde gitmek isteyen öğrenci sayısının arttığını belirterek dönenlerin olumlu izlenimlerinin ilgiyi arttırdığını belirttiler. Kabaalioğlu da bir dönem için gelen öğrencilerin bazen kalış sürelerini iki döneme yaymak istediklerini ve bu taleplerin lumlu karşılandığını belirtti. Bu arada gelecek dönem Yeditepede okumak isteyen Commenius Üniversitesi öğrencileri Dekanla ayrı bir toplantı yaptılar.


Yeşiller Grubunun Avrupa Parlamentosunda 6 Mayıs 2009 tarihinde düzenlediği Vize zirvesine Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu katıldı.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubunun Strasbourg’da AP salonlarında düzenlendiği toplantıya Yeşillerden KPK Eş Başkanı Joost Lagendijk ve aynı partiden Ali Yurttagül başkanlık yaptı. Avrupa Komisyonu’ndan Olli Rehn veya bir başka komisyon üyesinin mazeret beyan ederek katılmadığı oturumda konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Av.Dr. Rolf Gutmann, yine Yeditepe Üniversitesinin IKV ile ortaklaşa düzenlediği bir seminere katılan Alman Hakim Dr. Klaus Dienelt, Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp katıldı ve birer konuşma yaptılar.

Karlsruhe’de Bundesverfassungsgericht Alman Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Dr. Rolf Gutman’ın konuşmacı olarak katıldığı Alman Yabancılar Hukuku toplantısına Prof.Dr. Kabaalioğlu da katıldı (7 Mayıs 2009). Toplantıyı yöneten yargıç aralarında Türkiye’den bir konuk olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanını çok sayıda yargıç ve avukattan oluşan katılımcılara tanıttı.

Zirvenin basındaki yankıları:

- – -

Bremen Üniversitesi ve Marmara AB Enstitüsü’nün Bremen’de birlikte düzenlediği DIE HEUTIGE TÜRKEI UND DIE ZUKUNFT EUROPAS (Günümüz Türkiyesi ve Avrupa’nın geleceği) konulu Uluslararası Konferans

Brücken der Verstaendigung : Ein Interkulturelles Europa unter Mitwirkung der Türkei  – Anlayış Köprüleri : Kültürlerarası Avrupa ve Türkiye’nin Katkısı projesi çerçevesinde 7-8 Mayıs 2009 tarihlerinde Bremen Swiss Otelde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmalarını Bremen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Wilfried Müller ve Marmara Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Dartan yaptı.

Aynı zamanda AB Enstitüsü müdürlüğünü de yapan Prof.Dr. Dartan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda Türkiye’nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Türkiye-Avrupa ilişkilerinin Tarihsel ve Kültürel Boyutu konulu oturumda Yeditepe Üniversitesinden Prof.Dr. Nedret Kuran Burçoğlu, Hamburg’dan Prof.Dr. Peter Bendixen ve IKV Genel Sekreter Vekili Doç.Dr. Çiğdem Nas, Türkiye’nin eski Bonn Büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletv ekili Onur Öymen tebliğ sundular.

Akşam Almanya’da Kabare tiyatrosu sanatçısı Şinasi Dikmen’in gösterisi büyük ilgiyle izlendi.

İkinci günün ilk oturumunda Alman sosyal Demokrat Partisinden Federal meclise milletvekili olarak seçilen Dr. Lale akgün, Av. Dr. Rolf Gutmann ve Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu konuştu.

Dışişleri eski Bakanı Prof.Dr. Şükrü Sina Gürel, Federal Alman parlamentosu üyelerinden Prof.Dr. Hakkı Keskin, Südosteuropa-Gesellschaft Başkanı Dr. Hansjörg Brey’ in tebliğ sunduğu son oturumu ise Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kabaalioğlu yöneltti.

- – -

26-29 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Tıp Hukuku Alanında Karşılaştırmalı, Güncel Özel Hukuk ve Ceza Hukuku Sorunları” konulu sempozyum ve sertifika programı

26-29 Nisan 2009 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Tıp Hukuku Alanında Karşılaştırmalı, Güncel Özel Hukuk ve Ceza Hukuku Sorunları” konulu sempozyum ve sertifika programı yapılmıştır. Sempozyum kapsamında Tıbbı Müdahaleye Rıza, Özel Sağlık İşletmelerinin Hukuki Sorumlulukları, Sağlık Personelinin Cezai Sorumluluğu ve diğer bir çok tıp alanındaki konular hukuki ve cezai boyutlarıyla incelenmiştir. Sempozyuma geniş ölçüde bir katılım gerçekleşmiş; Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Abdülkadir Arpacı, Prof. Dr. Ali Rıza Okur, Prof. Dr. Yener Ünver, Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ile Bielefeld Üniversitesinden ve diğer Üniversitelerden gelen öğretim üyeleri tebliğler sunmuşlardır.

Çok sayıda izleyicinin takip ettiği Sempozyum programından sonra üç gün süren, Türk ve Alman Hukuk öğrencilerinin Tıp Hukuku ile ilgili tebliğlerinin sunulduğu bir sertifika programı ile sona ermiştir. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Fakültemizde aldıkları Almanca eğitimi sayesinde tebliğlerini Almanca olarak sunmuşlardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 Nisan 2009 Pazartesi oturumunda öğrencilerimizden Eda Erdem ve Aslı Tezcan, “Tıbbi Müdahaleye Rıza-Zımni Rıza-Ceza ve Özel Hukuk Sorumluluğu- Aydınlatmanın Sınırlandırılması” konularında almanca tebliğ sunmuşlardır.

28 Nisan 2009 Salı oturumunda öğrencilerimizden Ruhsar Köse, Sadiye Çelik, Ceren Berispek, Kerem Öz, İpek Oya Kural, Burçin Pulat ve Simge Ercan, “Hastanın Aydınlatılması- Hekimin Hataları- Hukuk ve Tıp Etiği- Hasta Hakları- Kiralık/Taşıyıcı Annelik” konularında almanca tebliğ sunmuşlardır.

29 Nisan 2009 Çarşamba oturumunda öğrencilerimizden Azize Özlem Tek, Mehmet Esendal, Umut Narin, Çağatay Uygun, Can Cihan, B. Cem Tüter, Ersan Varol, Didem Ünlüişler ve Kemal Ozan Atak, “İnsan Üzerinde Deney- Açlık Grevleri- Organ Nakli- Organ Ticareti- Beden Muayenesi- Uyuşturucu Maddeler” konularında almanca tebliğ sunmuşlardır.

Sempozyumun diğer fotoğrafları için tıklayınız.


Kabaalioğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen seçimleri Sky-Türk TV de yorumladı.

19 Nisan 2009 günü KKTC de yapılan seçimlerden alınan sonuçları ve AB müzakerelerine etkileri konularını değerlendiren Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu “Lefkoşa Ankara ile uyum içinde müzakereleri sürmelidir. Ankara Kıbrıs’da ortaya çıkan milli iradeyi gözardı edemez. Müzakereci olarak görevini sürdürecek sayın Talat şimdiye kadar somut bir netice alınamayan görüşmelerde Rum tarafının uzlaşmazlığını sergilemeli ve Türk tarafı masadan kalkan taraf olmamalıdır.” dedi.


“Ateşli Silahla Yaralanmaların Adli Tıp ve Ceza Hukuku Açısından Önemi” konulu konferans gerçekleştirildi.

“Ateşli Silahla Yaralanmaların Adli Tıp ve Ceza Hukuku Açısından Önemi” konulu konferans Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirilmiştir. 13 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen bu konferansta, Prof. Dr. Hamit Hancı “Ateşli Silah Yaralanmaları” üzerinde durmuştur. Hocamız beraberinde getirmiş olduğu silah çeşitlerini ve bu silahların insan vücudu üzerinde bıraktığı zarar ve tahribatı örnek vakalar ve resimler üzerinden anlatmıştır. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve adli tıpla ilgilenen uygulamacı konuklarımızın katıldığı konferans yaklaşık 3 saat sürmüş, söz konusu konferans ilgiyle takip edilmiştir.

Konferans fotoğrafları için tıklayınız.


Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Dünya Türk Girişimciler Kurultayı ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu 10-11 Nisan 2009 tarihlerinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda toplanan Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı’ nın Avrupa-Balkanlar Oturumunda bir konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Nazım Ekren ve diğer bakanlar Kürşat Tüzmen, Said Yazıcıoğlu, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere yetkililer dünyanın değişik köşelerinden gelen ikinbin beş Türk girişimcisine açıklamalarda bulundu.

Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın yönettiği Avrupa-Balkanlar Oturumunda Dış Ticaret Müsteşarlığı AB Genel Müdürü Cemalettin Damlacı, Avrupa Parlamentosu üyesi Vural Öger, TOBB Lojistik Sektör Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkan yardımcısı Nihat Sorgeç de birer konuşma yaptılar.

IKV Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Pof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ayrıca 8 Nisan 2009 tarihinde Yeşilköy Dış Ticaret Merkezi Wow Konvansiyon Merkezinde toplanan UND Yıllık Genel Kurulu’nda Türkiye-AB İlişkileri, vizeler ve taşıma kotaları konusunda açıklamalarda bulundu.


“Hukukta Yöntembilim Kavramı, Değeri ve İşlevi” konulu konferans gerçekleştirildi.

“Hukukta Yöntembilim Kavramı, Değeri ve İşlevi” konulu konferans Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Konferans Salonu’nda 31 mart tarihinde gerçekleştirilmiştir. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin davetlisi olarak konferansa katılan Sayın Hocamız Prof. Dr. Erol Cihan’ı dinlemeye üniversite içi ve üniversite dışından bir çok hukuk fakültesi öğrencisi ve uygulamacı gelmiş, salonda bulunanların katkılarıyla konferans başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı tarafından yapılan bu konferans kürsümüzün gerçekleştirmiş olduğu konferanslar serisinin üçüncü konferansıdır.


TRT 2 TV Yeditepe Üniversitesi’nin Paris Nanterre Üniversitesi ve IKV ile birlikte Paris’de düzenlediği iki günlük kolokyumu ele alan yarım saatlik bir program yayınladı.

TRT 2 nin AB konularını gündeme getiren ve akşamları 18.30-19.00 arası yayınlanan programında Yeditepe Üniversitesi’nin 11-12 Mart 2009 tarihlerinde Paris’de düzenlediği kolokyum irdelendi.. Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Yrd. Doç.Dr. Altınay Kışlalı’nın katıldığı programda ele alınan konular hakkında bilgi verildi.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı CNBC-e TV de G-20 zirvesini irdeledi.

CNBC-e TV de Murat Birsel’in hazırlayıp sunduğu programda Londra’da toplanan ve global ekonomik krizi tartışan G-20 Zirvesi sonuçları ele alındı.


Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü Kütüphanesi’ne “Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu Kütüphanesi” adı verildi.

27 Mart 2009 Cuma günü Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nde yapılan bir törenle Enstitü Kütüphanesine Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun adı verildi. Yapılan törenden sonra Enstitüde coctail-prolongé verildi.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Kurucu Rektör (1982-1992) Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, Enstitü Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Dartan, diğer Rektör yardımcıları, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı törende bir konuşma yapan Rektör sayın Necla Pur, “Enstitü müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Dartan’ın yoğun çalışmaları sonucunda Enstitü binasının baştan sonra yenilendiğini, kütüphaneye alarm sistemi yanında çok sayıda ileri düzeyde yeni bilgisayarlar temin edilerek araştırmacıların hizmetine sunulduğunu” belirtti. Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun uzun yıllar Marmara Üniversitesinde görev yaptığını ve Enstitünün kurucu müdürü olarak dokuz yıl çalıştığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Necla Pur 22 yıl önce kurulan Enstitünün çok başarılı çalışmalar yaptığını” sözlerine ekledi ve Enstitü binası ile kütüphanesini yenileyen Prof. Dr. Dartan’ a teşekür etti.

Enstitü Müdürü ve Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Dartan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi :

“AT Araştırma Merkezi 1984 yılında ve Avrupa Topluluğu Enstitüsü ise 1987 yılında Türkiye’nin tam üyelik başvurusundan hemen sonra 18 Haziran 1987 de kanunla kurulmuş ve kurucu müdür Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlunun yönetiminde iki ay gibi çok kısa bir süre içinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Enstitümüz ülkemizde kurulan ilk ve tek enstitüdür. Önceki yıl Enstitünün adı Avrupa Birliği Enstitüsü olarak değiştirilmiştir. Enstitüde yüksek lisans ve doktora yapan birçok öğrencimiz şimdi son derece önemli mevkilerde görev yapmaktadır. Bizi ‘AB ye karşı AB Enstitüsü müdürü’ olarak göstemek isteyenler var. Biz Türkiye’nin AB üyeliğini kimseye boyun eğmeden, ülkemizin ulusal çıkarlarını daima ön planda tutarak gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye üye olduğunda AB ye de büyük güç katacaktır. Ancak üye olmasa da ülkemiz geleceğe doğru emin adımlarla yürüyecektir. Hocalarımızdan gördüğümüz şahsiyetli, onurlu bir yaklaşımla bu hedefe gidil ecektir.Enstitümüzün kurulduğu tarihte Rektörümüz olan sayın Prof.Dr. Orhan Oğuz AT Tarım Politikası konusunda 1964 de kaleme aldığı eserle öncü bir rol oynamıştır. Kurucu Rektörümüzün adını Marmara Üniversitesi kütüphanesine vermiştik. Şimdi ise AB Enstitüsü Kütüphanesine bu enstitüyü kuran ve ilk dokuz yıllık enstitü müdürlüğünü sürdüren hocamız Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun adını vermekle kendisine olan vefa borcumuzu ödüyoruz.” Tören yapılan odada büyük bir büstü bulunan Kurucu Rektör Prof.Dr. Orhan Oğuz da yaptığı kısa konuşmada meslektaşlarıyla birarada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti ve Prof.Dr. Muzaffer Dartan’ı başarılı çalışmalarından ötürü kutladı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu gösterilen kadirşinaslığa teşekkür etti ve törene katılan Rektörlere, Rektör yardımcılarına, fakülte dekanlarına, enstitü müdürleri, tüm öğretim üyeleri ve öğrencilere teker teker teşekkür etti.

Arkadaşımıza bilgi veren Kabaalioğlu’nun değerlendirmeleri özetle şöyle : Yirmibeş yıl önce açılan Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi ve yirmi iki yıl önce açılan Enstitüde çok sayıda ünlü yabancı öğretim üyesinin ders verdiğini hatırlatan Kabaalioğlu, sekiz yıl aralıksız ders veren ünlü İngiliz hukukçu Prof.Dr. Dominik Lasok, Prof.Dr. Alexis Jacquemin, Prof.Dr. Aurelio Pappalardo, Prof.Dr. Michel Waelbroek, otuz yıl süreyle Avrupa Komisyonu genel sekreterliği yapan ve daha sonra Floransa Avrupa Üniversitesi rektörlüğüne atanan Emile Noel, Guy Van Haverbecke, ATAD yargıçlarından Prof.Dr. Manfred Zuleeg, Prof.Dr. Carl Otto Lenz başta olmak üzere bir çok ismi zikredebileceğini söyledi. Kurulduğu günden itibaren Enstitüde ders veren değerli diplomatları da anan Kabaalioğlu, 1972-1977 yılları arasında Türkiye’nin AT Nezdinde Daimi Temsilciliğini yapan ve 1963 Ortaklık Anlaşması ve 1970 Katma Protokolün müzakerelerinde görev alan rahmetli Büyükelçi Tevfik Saraço ğlu, rahmetli Büyükelçi Oğuz Gökmen, eski Roma ve Şam Büyükelçimiz Fahir Alaçam ın katkılarının gözardı edilemeyeceğini ifade etti. Prof.Dr. Taner Berksoy, Prof.Dr. Hurşit Güneş, Prof.Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof.Dr. Osman Küçükahmetoğlu, başta olmak üzere ülkemizin önde gelen iktisatçıları bu çalışmalara katkıda bulunmuştur. Mezunların önemli görevlerde olduğunu belirten Kabaalioğlu şu anda Dışişleri Bakanlığında diplomat olarak çalışanlar yanında Sabancı Başekonomisti Dr. Barbaros İneci’den MÜSAİD önceki başkanı Dr. Ömer Bolat’a Damat & Tween Genel Koordinatörü Doç.Dr. Fatih Anıl, ISO Genel Sekreteri Mete Meleksoy, Doç.Dr. Çiğdem Nas’a kadar çok kişinin sayılabileceğini belirtti. 1995-1999 yılları arasında Enstitü müdürlüğünü üstlenen ve Türkiye’nin Strasbourg’da AİHM de avukatlığını üstlenen Prof.Dr. Aslan Gündüz’ü de rahmetle anan Kabaalioğlu değerli çalışmalarını hatırlattı.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İKV Ve Paris Ouest Nanterre Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılımı – Korkuların Ötesine Geçmek” konulu Uluslararası Kolokyum Paris’te gerçekleştirildi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Paris Nanterre Üniversitesi işbirliği ile 12–13 Mart 2009 tarihlerinde Paris’te Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılımı – Korkuların Ötesine Geçmek – Doit-on desirer ou craindre l’adhésion de le Turquie à l’Union Européen?” başlıklı uluslararası bir kolokyum düzenlendi.

Kolokyumun düzenlenmesinde organizasyonun Türkiye kanadını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İKV üstlenirken; toplantının Fransa kanadını Paris X Nanterre Üniversitesi gerçekleştirdi. Destek veren kuruluşlar arasında Çok Disiplinli ve Çok Dilli Araştırmalar Merkezi (CRPM), Université Franco-Allemande, Hukuk ve Siyaset Bilimi Doktora Okulu ile Paris X Nanterre Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fransız-Alman Kürsüsü Mezunları Derneği (ACFA) yer aldı.

Paris Ouest Üniversitesi Nanterre Rektörü Prof.Dr.Bernadette Madeuf, İKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Paris Nanterre Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Otmar Seul ün açış konuşmalarından sonra  Prof.Dr. Jean-Marie Demaldent Osmanlı’dan modern Türkiye Cumhuriyetine batılılaşma hareketlerini incelediği bir tebliğ sundu. Daha sonra Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye-AB İlişkilerini tarihi perspektifi içinde değerlendirdiği uzun bir konuşma yaptı ve Ortaklık Anlaşması ve Katma Protokol ile çerçevesi çizilen ilişkilerin hukuki temelini anlattı. 1959 da yapılan başvurudan sonra akdedilen 1963 tarihli Ortaklık Anlaşması’nın aslında bir katılım öncesi pre-accession anlaşma olduğunu ve tam üyeliği öngördüğünü, gümrük birliğinin tam üyelik öncesi son adım olarak anlaşmada yer aldığını belirterek, Türkiye gibi 70 milyon nufuslu, dünyanın en büyük 17. ve Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisi olan bir ülkenin tümüyle tam üyelik hedefine göre yaklaşık yarım yüzyıldır çalıştığını bir anlamda bu hedefe kilitlendiğini ve anlaşma ile öngörülen tam üyelik hedefinin şu veya bu ülkede lider değişikliği ile akamete uğratılamayacağını ve böyle bir gelişmenin AB için fevkalade ciddi sonuçları olacağını anlattı. GB çerçevesinde karşılaşılan sorunlar arasında Ortak Ticaret Politikası belirlenirken Türkiye’ye danışılması gerektiğini, AT nin akdettiği Serbest Ticaret Anlaşmalarını(STA) Türkiye ile paralel sürdürmesi gerektiğini ve sözgelimi AT nin Kore ile akdedileceği STA nın Türkiye ile Kore arasında benzer bir anlaşma ile aynı anda sona erdirilmesi ve aynı anda yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı. Vize konusunda Lüksemburgdaki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararının uygulanması gerektiğini, AB nin Türkiye’ye sağladığı mali desteğin gülünç boyutlarda kaldığını ve bunların da ciddi ekonomik projelere değil çerçevesi karşı tarafın belirlediği hedeflere yönelik olarak küçük küçük pet projelere yönlendirildiğini, katılan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin müzakereleri sürerken yararlandıkları mali destekler ölçü alındığında Türkiye’ye verilen mali desteğin hem boyutları ve hem de içeriği açısından AB için gerçekten utanç verici olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunun Türkiye’nin önüne bir engel olarak çıkarılmasını da eleştiren Kabaalioğlu meşru bir anayasası dahi olmayan, vatandaşların üçte birinin izole edildiği, içinde BM Barış Gücünün bulunduğu bir adanın uluslararası antlaşmaları da ihlal ederek AB üyesi yapılmasının hata olduğunu başta Bayan Merkel olmak üzere bir çok liderin itiraf ettiğini ve AB nin Yunanistan’ın şantajına boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu anlattı ve Kıbrıs konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulundu.Yeditepe Üniversitesi ile Paris Üniversitesi arasında geçmişe dayanan işbirliğinin bu kolokyumla taçlandığını belirten Kabaalioğlu katkılarından ötürü Prof. Dr. Otmar Seul’a teşekkür etti. Toplantıyı izleyen Kıbrıs Rum Yönetimi diplomatik temsilcileri Kabaalioğlu’na yanıt vermek için söz isteyerek ayağa kalktılar. Ancak oturumun süresi bittiği için kendilerine ertesi günü söz verileceği belirtildi. François Georgeon rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadı.

Uluslararası kolokyum kapsamında, Fransa’dan ve Türkiye’den toplam 22 akademisyen ve uzman tebliğ sundu. Kolokyumda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski Bakanı Emre Gönensay, Fransa eski Başbakanı ve “Türkiye’ye Evet – Oui à la Turquie” başlıklı kitabın yazarı Michel Roccard ve Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Topluluğu tam üyelik başvurusunu yapan dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bozer birer konuşma gerçekleştirdi.

Kolokyumda gerçekleştirilen bazı sunum ve tebliğlerden öne çıkan noktalar şu şekilde:

Prof. Dr.İbrahim Kaboğlu, Türkiye’nin gerçekleştidiği önemlireformları v e anayasa değişikliklerini ayrıntıları ile anlatarak AB nin de Türkiye’ye verdiği sözleri tutması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini gerçekleştirmesinin son derece önemli olduğunu ve bu çalışmalaın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Doç.Dr.Deniz Vardar, geniş bir tarihsel çerçevede Türkiye-AB ilişkileri konusunda gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana AB ile üyelik müzakerelerini yürüten bir aday ülke olduğunu, adaylık sürecinin başlamasının ardında Türkiye’de ve Avrupa’da siyasi çevrelerde önemli değişiklikler gerçekleştiğini ifade etti.

Bu kapsamda AKP’nin Türkiye’nin AB adaylığı sonrasında ortanın sağına kayarken; ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere sol partilerin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir tavır içine olduğunun altını çizdi.

Fransa Uluslaraası İlişkiler Enstitüsü IFRI Türkiye uzmanı Dorothée Schmid tarafından, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde Fransa’nın tutumuna ilişkin gerçekleştirdiği sunumda,Türkiye’nin muhtemel AB üyeliğinin, özellikle Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden sonra Fransa’da çok daha fazla tartışılmaya başladığını belirtti. Türkiye’nin AB üyeliğine en fazla karşı çıkan ülkenin Fransa olarak algılandığını ifade eden Schmid, bu algının gerçeği yansıtmadığını, geçmişte Türkiye’ye önerilen alternatif çözümlerin (imtiyazlı ortaklık gibi) Fransa tarafından başlatılmadığını vurguladı. Mevcut durumda Fransa’nın Türkiye ile ilgili görüşlerini masaya taşıdığını belirten Schmid, Türkiye’nin ekonomik, stratejik ve özellikle enerji alanında elinde barındırdığı üstünlüklerinin Fransa kamuoyu tarafından sahiplenilmediğine dikkat çekti. Türk kamuoyunda ise Türkiye’nin AB üyeliğinin “tepki” ile karşılandığını belirten Schmid, hem Fransa, hem de Türk kamuoylarında Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kapsamlı iletişim çalışmalarının yapılması; özellikle Fransa’da sivil toplum örgütlerine Türkiye’nin AB üyeliğinin artılarının anlatılması gerektiğini belirtti. Türkiye-Fransa ilişkilerinde yaşanan gerilim yerine “birlikte çalışmanın” öne çıkması gerektiğini belirten Schmid, her iki toplumda ilişkilerin “veto” kelimesi ile özdeşleştirildiğini, bunun da her iki ülkedeki kamuoylarını birbirinden uzaklaştırdığını vurguladı.

Michel Rocard (Eski Fransa Başbakanı) AB’nin tarihsel kaynaklarına ilişkin gerçekleştirdiği sunumda, AB’nin temelinde gümrüklerin kaldırılması olduğunu; gümrükleri kaldıran Avrupa’nın kısa bir sürede Avro gibi, dünyada herhangi bir benzeri olmayan bir ekonomik birleşmeye imza atabildiğini ifade eden Fransa Eski Başbakanı Türkiye’nin AB içerisinde hakettiği yeri alması gerektiğine inandığını belirtti.

Kıbrıs konusunda mevcut durumda ciddi bir tıkanmanın olduğunu belirten Rocard, Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye’nin gerekli adımları attığını ifade ederek, Türk tarafının referandumda “Evet” oyu vermek suretiyle Ada’da çözüm bulunması için önemli bir girişimde bulunduğunu belirtti. Kıbrıs’ta çözümün siyasi bir karar olacağını ifade eden Rocard, Kıbrıs sorununun çözülmesi ile Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde önemli bir ilerleme sağlayacağına inandığını söyledi. Kıbrıs konusunda tarafların sürekli birbirini suçladığını, Avrupa Komisyonu başta olmak üzere AB kurumlarının Kıbrıs konusunda çözüm önerisi getirmekten çekindiklerini ifade eden Michel Rocard, çözüme ancak tüm tarafların katkıları ile ulaşılabileceğini belirtti.

Türkiye-Fransa ilişkilerine de değinen Rocard, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu bölgede istikrar ve barış için çok önemli olacağına inandığını söyledi. Rocard ayrıca, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde yaşadığı sorunların nedenlerinden bir tanesinin de Türkiye’nin kendi kendine yarattığı engeller olduğunu belirtti; Türkiye’nin geçmişten gelen “büyük devlet” geleneğini, AB üyesi olduğu zaman da devam ettirmek istemesi nedeniyle Türk kamuoyunun ülkenin AB üyeliğine olan bakışının olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Yeditepe Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler ve Tarih bölümleri başkanı Prof.Dr. Feroz Ahmad’ın Türk kadını ve modernleşme konusundaki açıklamaları ilgiyle izlendi ve Türkiye konusunda doktora çalışmalarını sürdüren araştırmacılar daha önce Fletcher, Harvard, Columbia, University of Massachussets’da öğretim üyeliği yapan ve Türkiye tarihi konusunda dünya çapında uzman olan Prof.Dr. Feroz Ahmad ın orada bulunmasından duydukları heyecanı belirterek tez çalışmaları konusunda kendisiyle uzun görüşmeler yaptılar. Grenoble Üniversitesinden Prof. Jean Marcou ve Şirin Tekeli de kadın hareketleri konusunda konuşma yaptılar.

Atatürk döneminde gerçekleştirilen reformlar ile Türkiye’nin yüzünü Avrupa’ya döndüğünü ve kimliğini bu şekilde oluşturduğunu belirten Doç.Dr. Altınay Kışlalı Erginbilgiç (Yeditepe Üniversitesi, İİBF Kamu Yönetimi Bölümü), Türkiye’nin AB üyelik sürecinde yeni bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi. Avrupa’da Türkiye konusunda düşüncelerin  bazı tarihsel sapmalar, çarpıtmalar nedeniyle sağlıklı gelişmediğini ve Türkiye’yi ve Türkleri bir anlamda “ötekileştirme” yoluna gittiklerini ve bunların bazı travmalar şeklinde geliştiğini vurgulayarak bu düşünce sistemlerinin ciddi bir psiko-analizden geçirilmesi gerektiğini değişik Avrupalı araştırmacıların son yıllarda gerçekleştirdiği yayınlara da atıf yaparak anlattı.

Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği üzerine bir sunum gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski Bakanı Emre Gönensay, AB’nin son dönemdeki ve yakın gelecekteki gündemini “krizlerin” oluşturduğunu, ekonomik kriz, enerji krizi, Anayasa krizi gibi sorunların yanında Avrupa’nın son dönemlerde “Türkiye krizi” ile mücadele etmek zorunda olduğunu belirtti. Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğini öngörmenin zor olduğunu belirten Gönensay, Türkiye’nin stratejik önemi, askeri gücü, ekonomik büyüklüğü, tarımsal kaynak zenginliği, transit enerji yolları üzerinde bulunması ve dinamik işgücünün, doğru kullanıldığı takdirde, gelecekte de önemli olmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye’nin AB ye katılımının Brüksel ve Strasbourg dan nasıl görüldüğünü irdeleyen oturumda konuşan PASOK üyesi ve Avrupa Parlamenteri Maria Elena Koppa Paris X Nanterre mezunu olarak orada söz almaktan duyduğu mutluluğu belirterek Yunanistan’ın Ankara’yı destkelediğini ancak bazı sorunlar bulunduğunu ifade etti. AP idari memurlarından Dr. Michael Rupp’da parlamentoda onaylanan Türkiye raporu konusunda açıklamalarda bulundu.

Yeditepe Üniversitesi İİBF Fransızca Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı Prof.Dr. Jale Civelek ise Türkiye’nin stratejik ve jeo-politik önemi üzerinde durdu ve Avrupa için büyük önem arzeden enerji güvenliği açısından Türkiye’nin bir enerji terminali olarak büyük önem kazandığını ayrıntıları ile anlattı ve Nabuco projesine değindi. Aynı konuda konuşan Gaidz Minassian ise konuşmasının bilimsel bölümünü tamamladıktan sonra trajedya oynayan bir artist gibi kendisine göre Ermeni sorununu anlattı. Duygusal yaklaşımlarla toplantıya katılanların tepkisine yol açan Minassian dışında Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcileri de  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve AB ilişkilerine değinen Universite Jean Monnet araştırmacılarından Vahit Polat’ın sözünü kesmek istediler. Oturumu yöneten Prof. Dr. Emre Gönensay ise Polat’ın konuşması bitmeden kendilerine söz vermeyeceğini daha sonra dilediklerini söyleyebileceklerini belirtti. Gönensay’ı Büyükelçi olarak adlandırarak cevap vermek isteyen Rum diplomata oturum Başkanı “Ben Büyükelçi değilim. Olsam da gocunacak değilim. Susun oturun” derken Prof. Otmar Seul Rumların önüne çıkarak “Burada bilimsel toplantı yapıyoruz..Konuşmacının sözünü kesemezsiniz!” dedi. Aynı üniversitede doktora yapmakta olan Ali Bozkaya da Vahit Polat gibi sunumunu başarı ile gerçekleştirerek tüm katılımcılar tarafından hararetle alkışlandılar. Kıbrıslı Rum göçmen olduğunu öne süren bir izleyici salonda bulunanlara Kıbrıs’da çektiklerini anlatmak istedi.. Kıbrıs Rum Temsilciğinden gelen iki diplomattan biri de KKTC yi tanımadıklarını, bu ülkeyi sadece Türkiye’nin tanıdığını belirterek  bir konuşma yaptı.

TC Merkez Bankası eski Başkanı, TEB-BNP Parisbas Yönetim Kurulu Başkanı ve İKV Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Canevi ise Türkiye ekonomisinin son dönemde gerçekleştirdiği atılımları ve global mali krizin etkilerini ayrıntıları ile anlattı ve power point sunumunda değişik istatiski bilgileri sundu.

İki günlük kolokyumun kapanış konuşmasını ise 14 Nisan 1987 de Türkiye’nin tam üyelik başvurusunu Brüksel’de Egmont Sarayında dönem başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Leo Tindemans’a veren dönemin Avrupa işlerinden sorumlu devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Prof.Dr. Ali Bozer yaptı. O tarihten günümüze Türkiye-AB ilişkilerini irdeleyen Prof.Dr. Ali Bozer son derece ustalıkla seçilmiş cümlelerle bazı AB ülkelerini ve liderlerini eleştirirken önemli konulara değindi.. Sayın Ali Bozer’in Fransızca konuşma metni bu sayfada yakında yer alacaktır.

Paris Ouest Üniversitesi Rektörü Prof.dr. Bernadette Medeuf, kollokyuma tebliğ sunan Yeditepe Üniversitesi ve IKV temsilcileri ve diğer katılımcılarla Fransa eski Başbakanı Rocard a bir öğle yemeği verdi. Rektör, yakın işbirliği içinde oldukları Yeditepe Üniversitesini en kısa zaman içinde ziyaret etmek istediğini belirtti.

Söz konusu kolokyum programı ve fotoğraflara ulaşmak için tıklayınız.


“Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Avrupa Ceza Hukuku Standartları ve Türk Ceza Hukuku” konulu III. Türk-Alman Karşılaştırmalı Ceza Hukuku Sempozyumu başarı ile tamamlandı.

13-14-15 Mart 2009 tarihlerinde yapılan, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nce düzenlenen “Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Avrupa Ceza Hukuku Standartları ve Türk Ceza Hukuku” konulu III. Türk-Alman Karşılaştırmalı Ceza Hukuku Sempozyumu Türkiye’nin ve Almanya’nın çeşitli hukuk fakültelerinden gelen ceza hukuku öğretim üyeleri, Yargıtay’dan gelen değerli konuşmacılarımız ve ülkemizin önde gelen ceza avukatlarının katılımıyla Üniversitemiz İnan Kıraç Salonu’nda başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir.

Sempozyumda hem Avrupa Birliği Ceza hukuku, söz konusu hukukunun gelişim süreci ve temel yapısı ortaya konularak, anlatılmış hem de Türk Ceza Hukuku’nun Avrupa Birliği Ceza hukuku standart normları karşısında aksayan yönleri üzerinde durulmuştur.

Ülkemizin çeşitli hukuk fakültelerinden gelen öğrenci grupları da hem varlıklarıyla hem de oturum sonunda yapılan tartışmalara yaptıkları aktif katılım ile sempozyumumuza renk katmışlardır.

Üç gün süren bu kapsamlı organizasyonun haberleri basında da geniş yankı bulmuştur.

Sempozyum haberleri için tıklayınız.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İKV işbirliği ile düzenlenen “AB-Türkiye ve Dünya Ticaret Örgütü” konulu seminere kamu sektöründen de geniş bir katılım oldu.

İktisadi Kalkınma Vakfı ile Yeditepe ve Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakülteleri işbirliğiyle 27–28 Şubat 2009 tarihlerinde “Avrupa Birliği, Türkiye ve Dünya Ticaret Örgütü” başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi. Yeditepe Üniversitesi’nin 26 Ağustos Yerleşkesi’nde düzenlenen ve iki gün süren konferansta, çeşitli üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile Avrupa Komisyonu ve DTÖ’den konuşmacı ve konuklar, AB, Türkiye ve DTÖ arasındaki ilişkiye farklı açılardan yaklaşarak, mevcut sorunlara çözüm aradılar.

Konferansın ilk günü, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Kabaalioğlu konuşmasında, AB’nin üçüncü ülkelerle yürüttüğü Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) müzakerelerinde karşılaşılan sorunlara değinerek, AB’nin, Türkiye’yi hiçbir şekilde sürece dâhil etmeyerek ve hatta 1/95 sayılı kararda öngörülen danışma mekanizmalarını bile işletmeden üçüncü ülkelerle STA müzakeresi yürüttüğünü ve anlaşmayı imzaladıktan sonra da Türkiye’ye dönüp aynı anlaşmayı imzalamasını istediğini belirtti. Ancak bunun, Gümrük Birliği’yle bağdaşmadığını; söz konusu üçüncü ülkelerin aynı tavizleri vermek istemedikleri için Türkiye ile bir STA imzalamaya yanaşmadıklarını; bu itibarla da şu aşamada AB’nin yapması gerekenin, söz konusu üçüncü ülke Türkiye ile de bir STA imzalayana kadar, kendi imzaladığı STA’yı yürürlüğe sokmaması olduğunu vurguladı. Gümrük Birliği’nin özellikle mal ticareti bağlamında tam bir işbirliğini gerektirdiğini hatırlatan Kabaalioğlu, malları serbestçe dolaşabilen işadamlarının kendilerinin vizeye tabi olduğunu, tapu kayıtlarından okul diplomalarına kadar istenen belgelerle vize uygulamasının artık tahammül edilemez bir hal aldığını belirtti ve yeni açıklanan Soysal kararına atıfta bulunarak, özellikle iş adamları için vizenin derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen DTÖ Kapsamında Bölgesel Ticaret Örgütleri konulu oturumda, Amsterdam Üniversitesi’nden Dr. James Mathis ve Maastricht Üniversitesi’nden Prof. Dr. Peter Van Den Bossche birer sunum yaptılar. Her sene İKV – Yeditepe Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen AB ve DTÖ Hukuku konulu yaz okulunda da dersler veren Dr. Mathis, DTÖ’de Bölgesel Ticaret Örgütleri üzerine konuştu. GATT anlaşmasının 24. maddesine dikkatleri çeken Mathis, Gümrük Birliği ya da serbest ticaret alanının, aynı bölgelerde ticaret yapan ülkelere engel oluşturmak değil, bilakis buralardaki ticareti kolaylaştırma amacını benimsediğini vurguladı.

İlk oturumun ikinci sunumu, Maastricht Üniversitesi’nden Prof. Dr. Peter Van Den Bossche tarafından gerçekleştirildi. Bölgesel Uyuşmazlık Çözümü Mekanizmaları ve DTÖ’de Uyuşmazlıkların Çözümü başlıklı bir sunum gerçekleştiren Bossche, sunumunda, Türkiye’nin Makedonya, Bosna, Bulgaristan, Tunus gibi ülkelerle sahip olduğu anlaşmalardan örnekler verdi. Örneğin, aralarında Fas’ın da bulunduğu 3-4 ülke ile uyuşmazlık çözümleme anlaşmasının olduğuna dikkat çeken Bossche, bunun, devletlerin, çokuluslu sistemde birbirlerine olan güvenlerini kaybettiklerini gösterdiğini belirtti. Dr. Bossche, uyuşmazlık çözümleme anlaşmalarını daha yakından inceleyerek devletlerin asıl amacının, birbirlerine karşı hak ve yükümlülükler doğurarak, mahkemeye gitmekten kaçınmak ve oluşacak sorunları dostça halletmek olduğunu ifade etti. Aynı zamanda anlaşmalarda yapısal belirsizliklerin de olduğunu ve bunun da, geleneksel aktivizm tehlikesi yaratabileceğini belirten konuşmacı, uyuşmazlık çözümleme yöntemleri, yargı yetkisi, ulaşım, kurumlar, süreç ve çareler hakkında dinleyicilere bilgiler vererek konuşmasını noktaladı.

Oturumun ikinci gününde ise, AT, Türkiye ve DTÖ Hukuku konulu açık oturum gerçekleştirildi. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevini yürüten Büyükelçi Oğuz Demiralp’in başkanlık yaptığı oturumda, Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sanem Baykal, DTÖ’den Müslüm Yılmaz, Avrupa Komisyonu’ndan Lothar Ehring ile Maastricht Üniversitesi’nden Dr. Denise Prevost ve Prof. Dr. Anselm Kampermans Sanders, birer tebliğ sundular.

Oturumda ilk sözü alan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Sanem Baykal, DTÖ Hukukunun AB ve Türk Hukukuna Dolaylı ve Doğrudan Etkileri konulu bir tebliğ sundu. Baykal, konuşmasında, Dünya Ticaret Örgütü anlaşmasının, gerek milli hukukları gerekse Topluluk Hukukunu etkilemesi noktasında birtakım sorunlar bulunduğunu vurgularken; Türkiye için de, sorunun aradaki Gümrük Birliği’nden kaynaklandığını söyledi. Bu durumun nedeninin, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden kaynaklanan yükümlülükleri ve diğer ülkelerden farklı olarak, Avrupa Komisyonu ve Türkiye arasında ayrı bir sistemin uygulanması olduğunu savunan Baykal, bu sorunu aşmanın tek yolunun ise, diğer ülkelerle eş zamanlı gerçekleştirilecek görüşmeler düzenlemek olduğunu vurguladı.Sanem Baykal’ın ardından söz alan Dünya Ticaret Örgütü Hukuk Danışmanı Dr. Müslüm Yılmaz, Türkiye ve AT’de Ticari Korunma Araçları başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında, ağırlıklı olarak DTÖ üyelerinin anti-damping uygulamaları üzerinde duran ve sunumunu istatistiklerle destekleyen Yılmaz, Türkiye’nin, bu açıdan, Haziran 2008 itibariyle Güney Afrika, Arjantin, Amerika, AB ve Hindistan’dan sonra altıncı sırada olduğu bilgisini verdi.

Oturumun üçüncü konuşmacısı ise, Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü’nden Lothar Ehring idi. Ehring, Enerji ve Diğer Malların Transit Geçişi: DTÖ Anlaşması’ndan Doğan Yükümlülükler konulu bir sunum gerçekleştirdi. DTÖ Anlaşması uyarınca, gerek enerji, gerekse diğer malların transit geçişinin yok sayılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyen Avrupalı bürokrat, bu bağlamda, ülkeler arasında da, ayrım yapılamayacağını vurguladı.

Oturumun diğer konuşmacısı ise, Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Denise Prevost’tu. AB Gıda Güvenliği Standartları ve Türkiye üzerine bir sunum gerçekleştiren Prevost, konuşmasına, Türkiye’nin iklimi ve coğrafi konumu nedeniyle Avrupa için çok büyük bir önem taşıdığını belirterek başladı. Dr. Prevost, Türkiye’nin gıda güvenliği rejiminde, Topluluk müktesebatına uyum sağlama bağlamında, Avrupa Komisyonu’nun düzenlemelerini kabul etme ve özellikle de antibiyotik ve hormonların hayvanların yemlerinde kullanılmasının yasaklanması ile yem ve yemek için hızlı uyarı sistemine katılım gibi önemli reformlar yaptığını söyledi. Konuşmasında, Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri Anlaşması’na da değinen Dr. Prevost, bu anlaşmanın, Türkiye ile AB arasındaki ticaretin önünde bir engel gibi gözükse de, amacının, uluslararası standartların her ülkede uygulanmasını sağlayarak bir uyum oluşturmak ve böylece de ticaret ve sağlığı dengede tutmak olduğunu savundu. Prevost, konuşmasını, her ne kadar, AB’nin gıda güvenliğine ilişkin ölçütleri, Türkiye’nin önünde aşılması gereken bir sorun olarak gözükse de, Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli olduğunu ve bu sorunu ikili veya çok taraflı gerçekleştireceği görüşmelerle aşabileceğini vurgulayarak sonlandırdı.

Oturumun son konuşmacısı ise, yine Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Anselm Kampermans Sanders oldu. Coğrafi İşaretler ve Türkiye konulu bir sunum yapan Dr. Sanders, konuşmasına, bir ürün ile geldiği coğrafi alan arasında çok yakın bir ilişki olduğunu vurgulayarak başladı. Ürünlerden örnekler vererek, insanların zamanla yer değiştirdiklerini ve yer değiştirirken de, beraberlerinde dilleriyle birlikte kültürlerini de götürmek istediklerine değindi. Sanders, işte bu yüzden de, ülkelerin, devamlı kendi ürünlerini diğerlerinden ayırmaya çalıştıklarını ve böylece insanların, bu ürünlere daha çok para ödediklerini belirtti. Sanders, son olarak, Türkiye’de de, örneğin lokum, kilim, rakı vs. ürünler bakımından benzer sorunlarla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek konuşmasını noktaladı. Konferans, dinleyicilerin soruları ve Büyükelçi Oğuz Demiralp ile Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Andrea Ott’un kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prof. Dr. Yener Ünver’den yeni bir eser

Prof. Dr. Yener Ünver tarafından hazırlanan “Organ Nakli ve Hukuksal Boyutu” isimli bilgi kitapçığı Roche Yayınlarından çıkmıştır. Eserde, organ nakli alanında sekiz önemli hukuksal sorunu Türk, İsviçre ve Alman hukukları açısından cevaplandırılmaktadır.


Prof. Dr. Yener Ünver’in editörlüğünü yaptığı “Malvarlığına Karşı Suçlar” isimli kitap çıktı.

Prof. Dr. Yener Ünver’in editörlüğünü yaptığı “Malvarlığına Karşı Suçlar” isimli kitap Seçkin yayınlarından çıktı. İlk bölümünde Alman Ceza Kanununda yer alan malvarlığına karşı suçların, ikinci bölümünde Avusturya Ceza Kanununda yer alan malvarlığına karşı suçların incelendiği kitabın üçüncü bölümünde ise ekonomik suçlulukla ilgili önemli makaleler yer almıştır.


Prof.Dr. Hamit Hancı Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Konferans Verdi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin davetlisi olarak üniversitemize gelen Prof. Dr. Hamit Hancı tarafından “Adli Tıp Ceza Hukukunun Hizmetinde” konulu bir konferans verilmiştir.

Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı’da olan Prof. Dr. Hamit Hancı’nın Adli Bilimlerin alanı içindeki bütün alt disiplinlere ilişkin bilimsel bilgi ve mesleki tecrübelerini hukuk fakültesi öğrencilerimizle ve üniversite içinden ve dışından gelen konuyla yakından ilgilenen uygulamacı ve araştırmacılarla paylaştığı bu konferans yaklaşık dört saat kadar sürmüştür. Sempozyum sonunda konuyla yakından ilgilenen öğrenci ve uygulamacılara sunum CD’leri de dağıtılmıştır. Bu değerli öğretim üyesine öğrencilerimiz adına teşekkür eder, bu değerli bilim adamlarıyla bu tür toplantıların artarak süreceğini bildiririz.

Konferansın diğer resimleri:

/sites/law.yeditepe.edu.tr/files/pictures/163.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC01260DSC01261DSC01262DSC01263DSC01264DSC01265DSC01266DSC01267


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Brüksel temasları

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda İKV Başkanı, Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, başta Avrupa Parlamentosu (AP) olmak üzere çeşitli AB kurumu yetkilileri ile görüşmek üzere 8-12 Şubat 2009 tarihlerinde Brüksel’i ziyaret etmiştir.

3 günlük ziyaret kapsamında Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, AP milletvekillerinden, Andrew Duff (Avrupa Liberal ve Demokratlar Birliği Grubu üyesi), Richard Howitt (Sosyalist Grup üyesi), Jacek Saryusz-Wolski (Avrupa Liberal ve Demokratlar Birliği Grubu üyesi ve AP Dışilişkiler Komitesi Başkanı), Ria Oomen-Ruijten (Avrupa Halk Partisi ve Avrupa Demokratlar Partisi üyesi, AP Türkiye raportörü), Michael Gahler (Avrupa Halk Partisi ve Avrupa Demokratlar Partisi üyesi), Emine Bozkurt (Sosyalist Grup üyesi), Libor Roucek (Sosyalist Grup üyesi), Jean Marius Wiersma (Sosyalist Grup üyesi ve grup başkan yardımcısı), Edit Bauer (Avrupa Halk Partisi ve Avrupa Demokratlar Partisiüyesi) ve Jan Zahradil (Hristiyan Grup üyesi) ile görüşmelerde bulunmuştur. Görüşmelerde başta Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan son gelişmeler olmak üzere, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, Kıbrıs sorunu, Serbest Ticaret Antlaşmaları ve vize sorunu ele alınmıştır.

Brüksel ziyareti kapsamında Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu ayrıca, Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Temmuz 2009 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak İsveç’in AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Christiane Danielsson, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori ile Türkiye masası uzmanlarından Miltiades Economides ve European Policy Center (EPC) Yönetim Kurulu Başkanı Hans Martens, Araştırma Direktörü Antonio Missiroli ve Türkiye Uzmanı Amanda Akçakoca ile görüşmüştür. Gerçekleştirilen toplantılarda, Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu ayrıca, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Instituto Affari Internazionali (IAI) işbirliği ve Avrupa Ekonomik ve Sosyal Konsey desteğiyle düzenlenen “Talking Turkey: Turkey’s EU Communication Strategy” başlıklı toplantının, Instituto Affari Internazionali uzmanlarından Nathalie Tocci’nin konuşmacı olduğu panelinde moderatörlük görevini üstlenmiştir.

Hatırlanacağı üzere İKV tarafından düzenlenen AP-Türk Sivil Toplum Diyalog Toplantıları kapsamında 2008 yılı içerisinde AP milletvekillerinden Richard Howitt, Jan Zahradil, Emine Bozkurt, Karin Resetarits, Alexander Graf Lambsdorrf ve Ewa Tomaszewska ile Çek muhabir Katerina Safarikova İKV’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelmişlerdi.

- – -

Prof. Dr. Hakan Hakeri ve Prof.Dr.Yener Ünver tarafından yazılan “Ceza Muhakemesi Hukuku” kitabının 3. baskısı yayımlandı.

- – -

Prof. Dr. Yener Ünver Mersin Barosu’nun davetlisi olarak katıldığı sempozyumda “Sağlık Personelinin Tıbbi Hatalarından (Malpraktis) Kaynaklanan Ceza Sorumluluğu” adlı tebliği sunmuştur.

Mersin Barosu’nun 16-17 Ocak 2009 tarihinde düzenlediği “Tıbbi Müdahaleden Kaynaklanan Hukuki Sorumluluk (Ceza Hukuku- Medeni Hukuk- İdare Hukuku) ” konulu sempozyumda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver II. Oturum’da “Sağlık Personelinin Tıbbi Hatalarından (Malpraktis) Kaynaklanan Ceza Sorumluluğu” adlı tebliği sunmuştur. Sempozyum uygulamacı ve akademisyenlerin katılımıyla yoğun bir biçimde başarıyla gerçekleştirilmiştir.

- – -

ULUSLARARASI TİCARET HUKUKU SERTİFİKA PROGRAMI: Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Assoc. Prof. Dr. Carson W. Clemets tarafından Şubat ayı içinde 48 saatlik sertifika programı düzenlenmektedir.

ULUSLARARASI TİCARET HUKUKU SERTİFİKA PROGRAMI

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi alanlarında dünyanın önde gelen uzmanların katılımı ile sertifika programları düzenlemektedir. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Carson W. Clements tarafından ŞUBAT ayı içinde toplam 48 saatlik sertifika programında aşağıdaki konular işlenecektir. Sertifika programının kontenjanı sınırlı olup kayıtlarda başvuru sırasına öncelik verilecektir.Sertifika programı 9 Şubat – 7 Mart tarihleri arasında; Salı ve Perşembe günleri saat 19:30-22:30, Cumartesi günü saat 10:00 – 16:00 arasında gerçekleştirilecektir.

INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW

Assoc. Prof. Dr. Carson W. Clements, Juris Doctor, LL.M.MIA, Ph.D.

Yeditepe Law Faculty

9 February – 7 March 2009

This course will cover the law that governs contracts for the international sale of goods. The primary focus will be on the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG). We will also look at the UNIDROIT Principles of International Commercial Law as well as the European Principles of Contract Law for comparisons.

In addition, we will examine documents of title and related documents that are concerned with the shipment of goods as well as letters of credit as a payment mechanism. We will also examine the basic principles of conflicts of law, choice of law and the enforcement of foreign judgments. Finally we will examine the United Nations Convention on the Use of Electronic Messages in International Contracts as a basis for electronic commerce in international commercial law.

Materials: -Spanogle & Winship: International Sales Law (West Publishing Company -Handout on Transport Documents and Letters of Credit (available on this site)

Preparation and active participation and discussion are expected by all members of the class.

Course Outline, International Commercial Law:  This course provides a comprehensive coverage of the major legal and practical issues affecting the rights and responsibilities of parties to private international commercial transactions. The major subjects covered include documentary exchange of goods, letters of credit as a payment mechanism in an international commercial transaction, and the substantive rules of law that govern a sale of goods or services contract, including scope and formation, performance obligations, remedies and damages, and risk of loss. Focus will be on the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods, with comparisons to the UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts, the Principles of European Contract Law, and some domestic rules for the sale of goods. Coverage also includes standard shipping terms and common trade usages with particular emphasis on the INCOTERMS, as well as an introduction to conflicts of law and the role of arbitration in international commercial law.

This outline sets out the subjects to be covered and the order of coverage. The specific schedule is subject to revision and flexibility because it is impossible to know in advance how long a given class will spend on each individual subject.

I.     Introduction: Sources of International Commercial Law (S&W pp. 1-50).

II.     Scope of Application of the CISG (S&W pp. 50-82).

III.    Documents of Title and Letters of Credit (Handout on Documents of Title and Letters of Credit)

IV.    Contract Formation (S&W pp. 84-157).

V.    Contract Performance: Seller’s Performance: Risk of Loss (S&W pp. 164-186) and Shipping Terms

VI.    Contract Performance: Seller’s Performance: Quality of the Goods (S&W pp. 187-206). And Cure (S&W pp. 207-212).

VII.   Contract Performance: Buyer’s Performance (S&W pp. 213-217).

VIII.   Excused Performance, Remedies and Damages (S&W pp. 217-317)

XI.    Private International Law: We will cover the basic principles of conflicts of law, choice of law and choice of forum provisions, jurisdiction in an international commercial transaction, and the recognition and enforcement of a foreign judgment.

XII.   Electronic Commerce in International Transactions (Discussion based on the UN Convention on Electronic Communications in International Contracts)

XIII.   Harmonization of International Law

XIV.     Completion of Material and Review

Sertifika Katılım Ücreti: 850 $ + KDV. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine ücretsizdir. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları %25’lik indirimden yararlanabilirler.

Programda okutulacak kitap ve diğer dökümanlarla ilgili olmak üzere kesin kayıt yaptırıldıktan katılımcılara bilgi verilecektir.

Programın kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için: bagci.omer@gmail.com. Yukarıdaki şartları kabul eden adayların kabul beyanlarını e-posta aracılığı ile bu mail adresine bildirmeleri kayıt olmak için yeterlidir. Kayıt olan adaylara mali konularla ilgili açıklamalar daha sonra yine e-posta aracılığı ile bildirilecektir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Erasmus anlaşması bulunan Polonya – University of Bialystok Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde fakültemiz öğrencilerinin katılabileceği derslerin isimleri

Faculty of Law, University of Bialystok

Courses offered in English concerning European matters

2008/2009

  Course Instructor Course Title Hrs ECTS credits
1. Mgr Karolina Boiret Mgr Anna Brzozowska Law of the European Union 30 6
2. Dr Andrzej Sakowicz European Criminal Law 16 4
3. Dr Agnieszka Zemke-Gorecka European Contract Law 16 4
4. Mgr Alexandre Boiret European Environmental Law 16 4
5. Dr Marcin Tyniewicki General Budget and Budget Law of the European Union 16 4
6. Mgr Karolina Boiret EC Judicial System 16 4
7. Mgr Anna Brzozowska Protection of the individuals based on the EC law   before the national courts 16 4
8. Dr Katarzyna Bagan – Kurluta Human Rights in the European Union 16 4
9. Dr Krzysztof Prokop Constitutional Law of the European Union’s Countries 16 4
10. Dr Iwona Wrohska Fundamental rights protection in the   Council of Europe: the role of the European   Court of Human Rights. 16 4
11. Dr Agnieszka Zemke-Gorecka EU Medical Law 16 4

- – -

Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Jean Monnet Programı tarafından düzenlenen “Jean Monnet Konferansı” 7-8 Eylül 2009 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi.

Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Jean Monnet Programı tarafından 7-8 Eylül 2009 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen “Jean Monnet Conference – 20 Years of Support for European Integration Studies: From the Jean Monnet Action to the Jean Monnet Programme” başlıklı konferansa Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu katılmıştır.

Avrupa Komisyonu Başkanı J. Manuel Barroso ve Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Jan Figel’in açış konuşmalarını yaptığı üst düzey toplantıda, aralarında Avrupa Parlamantosu’nun Eski Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski; Salzburg Universitesi Rektörü ve Jean Monnet Başkanı Erhard Busek; 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi Hukuk fakültesi d avetlisi olarak İstanbul’a gelen ve bir dizi ders ve konferanslar veren ve “Avrupa Topluluğu Adalet Divanının Üç Boyutlu Markalara İlişkin Kararları” başlıklı bir toplantıya katılan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Üyesi Yargıç Prof. Dr. Vilenas Vadapalas’ın da bulunduğu çok sayıda akademisyen katılmıştır.

7-8 Eylül 2009 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen “Jean Monnet Conference – 20 Years of Support for European Integration Studies: From the Jean Monnet Action to the Jean Monnet Programme” başlıklı konferansın programına ulaşmak için tıklayınız: Jean+Monnet+Program

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5. yılını geride bıraktı. 2004 yılında yayımlanmaya başlayan Fakülte Dergimiz, 9. ve 10. sayılarının yayımlanması ile birlikte 5. senesini de geride bırakmış ve uluslararası hakemli dergi olabilmek için gerekli olan şartları yerine getirmiş oldu.

ÖZEL HUKUK

OBLIGATIO, BORÇLAR HUKUKU VE KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTA SÖZLEŞME KAVRAMLARI

Prof. Dr. Erhan ADAL

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı

BORÇLAR KANUNU’NDAKİ DÜZENLEME AÇISINDAN İSTİSNA SÖZLEŞMESİ İLE VEKALET SÖZLEŞMESİ ARASINDAKİ KURUMSAL FARKLILIKLAR

Yard. Doç. Dr. R. Cem DİNAR

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

TİCARET SİCİLİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULMASI

Yard. Doç. Dr. Mustafa İ. KAYA

Gazi Üniversitesi TTEF Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

ALIM SATIMA ARACILIK ÇERÇEVE SÖZLEŞMELERİNDE YER ALAN GENEL İŞLEM ŞARTLARININ DENETLENMESİ

Yard. Doç. Dr. Sema AYDIN

Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

ALLGEMEINE GESCHÄFTSBEDINGUNGEN NACH DEM TÜRKISCHEN VERBRAUCHERSCHUTZGESETZ

Yard. Doç. Dr. Necla GÜNEY AKDAĞ

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNUN BORÇLAR KANUNUNA VE TÜRK TİCARET KANUNUNA YANSIMALARI

Yard. Doç. Dr. Melek BİLGİN YÜCE

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

DER KONSUMENTENSCHUTZ IN FRANKREICH, ITALIEN UND ÖSTERREICH EIN STRUKTURELLER VERGLEICH

Prof. Dr. J. Michael RAINER

Salzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi

SATICININ AYIPLI MALLARDAN VE SAĞLAYICININ AYIPLI HİZMETLERDEN SORUMLULUĞU

Yard. Doç. Dr. Gül DOĞAN

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

PROTECTION OF CELEBRITIES’ IMAGE IN EUROPE AND IN UNITED STATES

Prof. Dr. Joanna Sienczylo-CHLABICZ

Bialystok Üniversitesi Hukuk Fakültesi

KAMU HUKUKU

TÜRKISCHE FAMILIENANGEHÖRIGE TÜRKISCHER ARBEITNEHMER UND DER STATUS VON DRITTSTAATSANGEHÖRIGEN

Dr. Rolf GUTMANN

Avukat, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

AVRUPA TOPLULUĞU’NDAKİ TÜRK İŞÇİLERİN VE AİLE FERTLERİNİN SERBEST DOLAŞIMI VE DR. ROLF GUTMANN’IN “TÜRKISCHE FAMILIENANGEHÖRIGE TÜRKISCHER ARBEITNEHMER UND DER STATUS VON DRITTSTAATSANGEHÖRIGEN” BAŞLIKLI MAKALESİ HAKKINDA

Yard. Doç. Dr. Burak ODER

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİĞİ SÜRECİNDE YÜKSEK DENETİM ALANINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

Doç. Dr. Ahmet EROL

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Yard. Doç. Dr. Mehmet KARAKAŞ

Harran Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü

KARAR ÇEVİRİSİ

EL YAZISI İLE VASİYETNAMENİN ŞEKLİ – İSVİÇRE FEDERAL MAHKEMESİ’NİN 31 EKİM 1991 TARİHLİ KARARI

Araş. Gör. Ömer BAĞCI

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

——————————————————————————–

ÖZEL HUKUK

KONUT VE İŞYERİ KİRALARININ AYNI HÜKÜMLERE TABİ KILINMASI DOĞRU MUDUR?

Prof. Dr. Abdülkadir ARPACI

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

KESİN İPOTEKTE VE KEFALETTE GÜVENCE KAPSAMINA GİREN TEMERRÜT FAİZİ ALACAKLARININ ZAMAN İTİBARIYLA SINIRLANMASI

Prof. Dr. Ali Cem BUDAK

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı

CONCUBINATUS

Yard. Doç. Dr. Nurcan İPEK

Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

KAMU HUKUKU

SPORDA DOPİNG VE CEZA HUKUKU

Prof. Dr. Yener ÜNVER

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku

SPOR KULÜBÜ YÖNETİCİLERİNİN HUKUKİ SO¬RUMLULUĞU VE İBRANIN SORUMLULUK DAVASINA ETKİSİ

Yard. Doç. Dr. Necla AKDAĞ GÜNEY

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

SPORUN BİR DALI OLARAK FUTBOLDA MÜŞTEREK BAHİS VE CEZA HUKUKU

Yard. Doç. Özlem YENERER ÇAKMUT

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku

YENİ BİLGİSAYAR CEZA HUKUKU

Prof. Dr. Eric HILGENDORF

Würzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi

BİLGİLENME VE CEZA VE CEZA USUL HUKUKU UYGULAMASINDA YARDIMCI ARAÇ OLARAK BİLİŞİM

Prof. Dr. Hans KUDLICH

Erlangen Üniversitesi Hukuk Fakültesi

BERICHT – PARTEIVERBOT IN DER TURKEI – FALL AKP

Dr. Christian RUMPF

Bamberg Üniversitesi Onursal Profesörü

Dr. Ekrem Ali AKARTÜRK

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

FRANSIZ CEZA HUKUKUNDA AKIL BOZUKLUĞU¬NUN CEZA SORUMLULUĞUNA ETKİSİ

Araş.Gör. Onur ÖZCAN

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku

KARAR ÇEVİRİSİ

HUMK KAYNAK YASASI CPCN UYGULAMASI: NEUCHÂTEL MAHKEMELERİNİN KARARLARI

Prof. Dr. Bilge UMAR

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı

Diğer yayınlarımız:

- – -

Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu Brüksel’de Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen “Window to EU” toplantılarına katıldı.

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın iki yıldır Brüksel’de düzenlediği “Window to Turkey” toplantılarından sonra Avrupa Komisyonu yetkilileri IKV Başkanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu başkanlığındaki Türk Özel Sektör ve Sivil Toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan bir heyete Türkiye-AB İlişkilerinde son gelişmelerin irdelendiği “Window to EU” adı altında bir toplantı düzenledi.

Genişlemeden sorumlu Genel Müdür Michael Leigh, Communication Genel Müdürü Claus Sorensen, Kıbrıs Türkleri Task Force başkanı Andrew Rasbash, Türkiye Masası başkanı Jean-Christophe Filori, Verheugen’in kabinesinden Petra Erler  ve Ticaret Dairesinden Leopoldo Rubinacci’nin  ayrıntılı bilgi sunduğu toplantıda Heyet Başkanı Prof.Dr. Kabaalioğlu uygulamaya ilişkin sorunları, vize, karar mekanizmasında Türkiye’nin olmaması ve AT nin akdettiği STA lar başta olmak üzere ayrıntılı olarak gündeme getirdi.

Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve heyet üyeleri Brüksel’de bulunan Türk basın mensuplarına bilgi verirken…

Berlaymont binası Schuman Konferans salonunda gerçekleştirilen oturumlardan bir görüntü…

Avrupa Komisyonu tarafından verilen yemek esnasında…

- – -

Sağlık Alanında Etik ve Hukuk Uluslararası Sempozyumu (17-19 Nisan 2008) kitabı yayımlandı.

Sekiz farklı yabancı ülkeden gelen konuşmacıların katılımlarıyla gerçekleşmiş olan “Sağlık Alanında Etik ve Hukuk Uluslararası Sempozyumu”nda sunulan Türkçe tebliğlerin yanı sıra yabancı tebliğlerin tam metinlerinin de yer aldığı “Sağlık Alanında Etik ve Hukuk Uluslararası Sempozyumu 17 – 19 Nisan 2009″ adlı kitap yayımlanmıştır.

- – -

Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliği

Prof.Dr. Haluk Kabaaloğlu, Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa Enstitüsü müdürü Prof.Dr. Weiss ile yaptığı toplantıda kapsamlı işbirliği konusunda mutabık kalındığını belirterek ortak çalışmalara ağırlık verileceğini açıkladı. Aynı Enstitüde görevli Ar. Gör. Suzan Topalgökçeli’nin bir süre Yeditepe’de görev yapması konusunda da anlaşma sağlandı.

Prof.Dr.Haluk Kabaalioğlu’nun JURIDUCUM da makalesi yayınlanmıştı.

- – -

2008 yılı Yeditepe Üniversitesi’nin lise öğrencileri için düzenlediği boğaz gezisine ilişkin bazı fotoğraflar

   


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Aralık ayında ikinci yayın: Tıbbi Uygulama Hataları (Malpraktis), Komplikasyon ve Sağlık Mensuplarının Sorumluluğu, İstanbul 2008

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Aralık ayında ikinci yayın: Tıbbi Uygulama Hataları (Malpraktis), Komplikasyon ve Sağlık Mensuplarının Sorumluluğu, İstanbul 2008. Sunuş yazısını Sayın Dekanımız Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun ve editörlüğünü öğretim üyemiz Prof. Dr. Yener Ünver’in yaptığı bu eser, 2008 yılı Aralık ayında fakültemizin yayınladığı ikinci önemli eser.

Fakültemizin 16. yayını olarak yayınlanan bu eserde, Tıbbi müdahalenin Hukuka Uygunluk Koşulları, Hekimin Yükümlülükleri, Malpraktis, Komplikasyon ve Sağlık Personelinin Sorumluluğu konuları Türk ve Alman öğreti ve uygulaması ışığında incelenmiş olup, eser hem mevzuat ve öğreti ışığında konunun teorik yanının bilimsel açıdan incelenmesini hem de başta TTB Yüksek Onur Kurulu kararlarından önemli örnekler olmak üzere disiplin uygulamalarından da örnekleri içermektedir. Kitap alanındaki önemli bir boşluğu doldurmakta olup, sağlık hukuku alanıdaki güncel örneklere de ışık tutacak niteliktedir. Eser, sağlık-tıp ve ceza hukuku alanındaki konuyla ilgili bilim adamları ve uygulamacılara Fakültemizin bir katkısı olarak ücretsiz gönderilmiştir.

Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde  Ceza Hukuku alanında  gerçekleştirilen  seminer ve diğer çalışmalara ilişkin  değerlendirmelerinin de yer aldığı önsözü için tıklayınız: malpraktis_onsozu

- – -

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun, Avrupa Birliği genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in geçtiğimiz hafta AB’nin Türkiye’ye yönelik endişeleri konulu röportajı hakkında çeşitli gazetelerde yayınlanan görüşleri

Dünya Gazetesi – İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu: “Serbest dolaşımda kalıcı kısıtlamalar, tam üyeliğin dışında bir formüle uygun olabilir” (24 Kasım 2008)

“Sermaye gibi emek de serbest dolaşmalı”

- – -

3-4 Aralık 2008 tarihlerinde  gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Rekabet Gücü : Sanayi için Uygun Ortam”  konulu İstanbul Sanayi Odası (ISO) 7. Sanayi Kongresi’nde oturum başkanlığı

1990-1994 tarihleri arasında İstanbul Sanayi Odası (ISO) Genel Sekreterliği görevini üstlenen Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 7. Sanayi Kongresi’nde “BÖLGESEL VE KÜRESEL ORTAM VE FIRSATLAR” başlıklı oturumu yönetti. Oturuma konuşmacı olarak Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, Dr. Murat Üçer ve Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel katıldı.

- – -

Yeditepe Üniversitesi tarafından düzenlenen yılın ikinci tanıtım toplantısına katılanların sayısı 1700 oldu

Yeditepe Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen tanıtım toplantıları bu yıl da devam etti. Kasım ayının ilk haftası içinde düzenlenen toplantıya yaklaşık 700 konuk katılırken, Kasım ortasında düzenlenen tanıtım toplantısında konuklarımızın sayısı 1700 ü aştı. Üniversitemize bağlı turizm bölümünün uygulama tesisleri olan Şile Doğa Klübü yanında yapımı bu yıl biten ve Kayışdağı yerleşiminde bulunan  yeni öğrenci otelimizin de devreye girmesiyle ülkemizin değişik yörelerinde bulunan lise müdürleri, rehber öğretmenler ve öğrencileri konuk edebilme olanağı kazanıldı.

Üniversitemizde sınıfların, konferans salonları, laboratuarlar ve sanal mahkeme salonlarının gezilmesi ve tüm Dekanların katıldığı seminer ve toplantılar dışında düzenlenen İstanbul gezileri konuklarımızın rağbet ettiği etkinlikler arasında yer aldı. Bu yıl katılımın rekor düzeyde olması nedeniyle boğaz ve adalar gezisinin daha rahat yapılabilmesi için İstanbul Şehir Hatları’nın en büyük iki yolcu gemisi tutuldu. Kadıköy Vapur iskelesinden saat 15.00 de hareket eden gemiler akşam 22.00 de tekrar Kadıköy vapur iskelesine döndüler. Yeditepe Üniversitesi personelinin yemek servisi yaptığı gemilerde görevli orkestraların çaldığı neşeli parçalarla öğrenciler üst güvertede halk oyunları ve değişik danslarla güzel vakit geçirdiler. Bu kadar kişinin iskeleden Şile’ye ve Kayışdağı yerleşimine götürülmesi için Kadıköy iskelesinde bekleyen yüzlerce Yeditepe Üniversitesi  otobüsü, trafiğin kısa bir süre aksamasına da neden oldu.

Şile Doğa Klüp Anfitiyatrosunda aile fotoğrafının çekilmesi ve vapur gezisinden bazı görüntüler

 

Ayrıca sağ sütunda  yer alan “ders programı”, “ders içerikleri”, “akademik kadro”, “fakülte faaliyetleri”, “duyurular” vb konuları içeren listedeki “Fotoğraf Galerisi”  ibaresini tıklamak suretiyle bu gezi ve diğer etkiliklere ilişkin yüzlerce fotoğrafa ulaşabilirsiniz.

- – -

“Turkey’s EU Membership Observatory” nin 5-6 Aralık tarihlerinde Berlin’de Bilim ve Siyaset Vakfı’nda gerçekleştirilen 8. Yıllık Toplantısında Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun konuşması

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, TC Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Ali Murat Başçeri(Rektör ve Dekan’ın Marmara Üniversitesinden eski öğrencisi), Avusturya eski Başbakan yardımcısı ve IDM Başkanı Erhard Busek, Avrupa Komisyonu Ankara temsilcisi Büyükelçi Marc Pierrini, Fransa’nın Ankara eski Büyükelçisi François Dopffer, Stiftung Wissenschaft und Politik Türkiye uzmanı Heinz Kramer, Hollanda Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesinden Wiilem von Hasselt, KKTC Cumhurbaşkanı danışmanı Kutlay Erk, Yeşiller Partisi Alman Eşbaşkanı Cem Özdemir, üç ay önce Yeditepe Üniversitesi Hukuk fakültesini ziyaret eden AP üyesi Alexander Graf Lambsdorf, Birleşik Krallık eski ankara Büyükelçisi David Logan, Avustuya Dışişleri Bakanlığı eski genel Sekreteri Büyükelçi Albert Rohan, ABD German Marshall Fun temsilcisi Ian lesser, Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi ve ABD İstihbarat Örgütünden Henri Barkey başta olmak üzere çok sayıda Türkiye uzmanının katıldığı toplantıda Türkiye-AB İlişkileri konusu ele alındı.

Toplantıya katılacağı açıklanan Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in orada bulunmamasını üzüntüyle karşıladığını belirten Haluk Kabaalioğlu, adıgeçen’in Dışişleri Bakanlığı sırasında “adada çözüm olmadan Kıbrıs’ın asla AB üyesi olamayacağını” belirtirken “over my dead body”  ancak cesedimi çiğneyip üye olabilir anlamına gelen açıklamaları olduğunu hatırlatıp, bugün, adadaki iki halk ve Akdenizde barışı korumak amacıyla 1964 den bu yana içinde BM Barış Gücü üslendirilmiş bir AB üyesi olarak Kıbrıs’ı alan uluslararası hukukun çiğnendiğini anlattı. Kopenhag kriterleri ve benzerinden söz eden konuşmacıların Kıbrıs Rum Yönetiminin meşru bir anayasası dahi olmadan, milletlerarası antlaşmalar ihlal edilerek AB ye alındığını, söz konusu AB ülkesinde nüfusun üçtebirinin ambargolar altında izole edildiğini verilen sözlerin tutulmadığını Annan Planı Türkiye’nin ve KKTC nin aleyhine olmasına karşın Türk tarafınca kabul edilirken Rumlar tarafından reddedildiğini ve hala Türk tarafının suçlanmasının anlaşılamadığını belirtti. Türkiye’nin üyeliği konusunda ileri sürülen mülahazalara karşı 1963 imzalanan bir Katılım Öncesi Ortaklık anlaşasının son aşamasında Türkiye’nin gümrük birliğini başarıyla gerçekleştirdiğini, AB ülkeleri firmaları dolaylı veya dolaysız olarak  sosyal fon, bölgesel fon, yapısal fon ve genel olarak cohesion fonlarından istifade ederken Türk firmalarının hiçbir destek alamadan başarıyla rekabet ettiğini, ancak mali açıdan bu haksız rekabet unsuru “dengesizlik” dışında Türk işadamı ve sanayicilere uygulanan vizenin de bir başka haksız rekabet unsuru olduğunu anlatan Hukuk fakültesi Dekanı ve İKV Başkanı, AB nin yürüttüğü serbest ticaret anlaşması müzakerelerine Türkiye’nin de katılması gerektiğini ayrıntıları ile anlattı. ERASMUS öğrencilerine dahi çektirilen vize işkencesinin AB ülkeleri açısından utanç verici olduğunu belirten Kabaalioğlu, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararlarına göre Türk vatandaşlarına yenı kısıtlama getirilemeyeceğine ilişkin kurallara uyulması gerektiğini vurguladı.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün müştereken düzenlediği “48’den 2008’e İnsan Hakları…” Sempozyumu

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün müştereken düzenlediği “1948’den 2008’e İnsan Hakları…” Sempozyumu başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Yoğun katılımın yaşandığı sempozyum birinci günü olan 4 Aralık günü, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyeleri ve çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyeleri, İnsan Hakları ile ilgili çeşitli bildiriler sunmuşlardır. Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver’in “İnsan Hakları ve Düşman Ceza Hukuku”, aynı bölümde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız’ın “İnsan Hakları Bağlamında Adil Yargılanma Hakkı” başlıklı birer tebliğ sunduğu sempozyumun Hukuk Fakültemiz için ayrıca bir önemi, Prof. Dr. Yener Ünver’in de konuşmacı olduğu oturuma, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesine yeni katılan, Hocamız Prof. Dr. Köksal Bayraktar’ın başkanlık etmesi olmuştur.

 

Sempozyumun ikinci günündeyse, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileriyle İstek Liseleri ve İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi öğrencilerinden oluşan 10 grup, çeşitli ülkelerdeki insan hakları ihlalleri üzerine tebliğler sunmuşlardır. Öğretim elemanları ve öğrencilerin aynı kürsüyü paylaştıkları, öğrencilerin sadece katılımcı olarak değil, aynı zamanda konuşmacı olarak yer aldıkları bu sempozyum, öğrenciler arasında ortak çalışma bilincinin yerleşmesi bakımından önemli bir tecrübe olmuştur. Sempozyumunun kitap halinde basımı en kısa zamanda yapılacak ve bu kitap tüm katılımcılara ücretsiz olarak gönderilecektir.

- – -

Colloque Turquie-Union européenne  état des lieux – Turquie News

Colloque “Turquie/Union européenne : état des lieux”

Rhône Alpes

Plus de 200 personnes étaient réunies durant ces 2 derniers jours pour participer à un événement exceptionnel sur la Région Rhône Alpes. C’est en présence de représentants politiques, de spécialistes de grandes qualités et d’un auditoire enthousiaste que ce colloque a apporté « un éclairage sur la nature juridique et la portée des liens unissant la Turquie et l’Union européenne ».

Une manifestation soutenue par les institutionnels

Cet événement a été l’occasion de mesurer la mobilisation des acteurs du territoire autour de cette thématique. Car rien n’aurait pu avoir lieu sans l’appui des Collectivités territoriales, de l’Université Jean MONNET et enfin des participants engagés dans une démarche d’information responsable.

Ainsi Khaled BOUABDALLAH, Président de l’Université Jean Monnet commence ce colloque en précisant qu’il est « extrêmement opportun de dépassionner le débat et de donner la parole à des scientifiques  »Et qu’il est ravi qu’ « il y ait un échange sur cette thématique  », qu’il encouragera d’autres disciplines en matière de coopération. Toutefois il regrette qu’il n’y ait que 2 000 étudiants turcs en France mais positive en rajoutant qu’il existe une belle marge de progression. En conclusion, il souligne que les liens sont anciens et doivent continuer de progresser et qu’il fera en sorte pour que ses collègues s’impliquent dans la connaissance de ce grand pays.

Personnalité importante de la ville, Maurice Vincent, Maire de Saint-Etienne, Président de Saint-Etienne Métropole était également présent et a apporté sa contribution à ce colloque. Il souligne que la ville a besoin de rencontres internationales d’une telle qualité : « Cet événement international est utile pour Saint Etienne et j’ai la volonté de développer des partenariats dans une optique de l’Euro métropole. C’est un colloque ambitieux qui a pu être organisé. C’est un thème d’actualité important pour la France et pour l’Europe qui mérite l’attention scientifique et politique. Une contribution scientifique ne peut que contribuer à une évolution favorable, c’est mon voeu  ». Il continue en précisant qu’à Saint Etienne il y a une communauté turque importante et qu’il est à leur écoute dans une référence commune française et turque qu’est la laïcité. Il termine son intervention en citant Montesquieu : « L’Europe est un Etat composé par plusieurs provinces. »

La doyenne de la faculté, Natacha VIGNE, salue chaleureusement tous les organisateurs et en particulier tous les participants venus de Montréal, Genève, Nice, Lyon, Paris, Louvain, Marseille et de Turquie. Elle remercie également Saint Etienne métropole pour son soutien et rajoute que leur présence prouve un réel attachement à cette action. Elle reste convaincue que cette thématique juridique « permettra une ouverture et un réel partage de connaissances. »

Des spécialistes à l’oeuvre

C’est la personne qui a rendu possible ce colloque qui prend la parole : Baptiste BONNET. Ce Professeur d’Université veut remercier Monsieur Laurent Wauquiez d’avoir envoyé un courrier les félicitant pour cette organisation. Il continue en lisant un passage d’une lettre envoyée par le commissaire français Jacques Barrot qui précise n’avoir pas de chance car son emploi du temps ne lui permettait pas d’être présent à cette journée, mais qu’il aurait aimé débattre sur ce sujet. Il n’oublie pas de remercier tous les organisateurs et lance l’ouverture technique du colloque par une information qui a scotché tous les participants et intervenants.

«En automne 1910, Mustafa Kemal Atatürk s’est rendu en France pour visiter notamment Saint Etienne et sa manufacture d’armes. Il y a 100 ans Atatürk était là (photos à l’appui). Ce colloque était prémonitoire. Faisons en sorte de célébrer cette amitié française et turque de longue date». Puis il continue son préambule par un discours en turc avec une belle prononciation à la française salué par le public. Il précise en tant qu’universitaire et à titre individuel être pour l’entrée de la Turquie à l’Union européenne.

Puis vient une diffusion d’une vidéo sur laquelle Monsieur Ali BOZER, Ancien Vice-Premier ministre et ancien ministre des affaires étrangères de Turquie qui donne ses opinions sur l’adhésion de la Turquie à l’Union européenne.

Mümtaz SOYSAL, ancien ministre des affaires étrangères de Turquie, Doyen et Professeur de droit lance un témoignage pessimiste : «  Je n’ai plus cet enthousiasme que j’avais dans mes positions précédentes. Je ne crois plus en une Europe qui accepterait la Turquie. On nous propose un statut particulier au lieu d’être membre de l’Union Européenne. Or ce nouveau statut on ne le connaît pas… Au lieu d’attendre et de perdre du temps entre la date de demande d’adhésion et maintenant, le moment est venu de dire que nous n’essayerons plus de frapper à votre porte… On ne fait qu’attendre depuis des années. Il m’est triste de constater que depuis ma jeunesse rien n’a changé… Peu à peu j’ai perdu confiance et j’ai peur de devenir un euro septique. On ne peut pas passer sa vie à attendre la réalisation d’un rêve. Il faut s’asseoir et commencer à négocier sérieusement et d’une manière avantageuse pour les 2 côtés. Les turcs d’Europe réalisent malgré leur travail, leurs études et leurs bonnes relations que l’Europe ne veut pas de leur pays… Le jour où j’ai compris que l’Europe ne voudrait pas de la Turquie a été le jour du refus du plan Annan. Le côté grec a refusé ce plan. Or quelques jours après ce refus par les grecs, le côté Chypre grec est devenu membre de l’union européenne. J’ai trouvé cette politique envers un pays qui a fait un tel effort non sérieuse. Une telle politique poussera les turcs à adopter une politique « pas chique » générée par des décisions enclenchées par les politiques européennes… La Turquie participe et participera à une Europe meilleure, juste et équilibrée  ».

Bülent AKARCALI, Ancien Co-Président de la Délégation à la commission parlementaire mixte UE-Turquie, ancien Ministre rappelle que cette demande d’adhésion n’est pas une demande opportuniste. Cette volonté de partager le destin commun de l’Europe a commencé avec la création de la République de Turquie par Mustafa Kemal ATATURK. Dans les années 20 et 30 MKA n’a pas opté pour un état soviétique. Il voulait atteindre l’objectif d’une civilisation contemporaine. Il rappelle que c’est la Turquie qui avait été invité à s’asseoir pour être membre de l’Europe. Le fait que De Gaulle soit venue en Turquie a permis plus tard de lancer un signe fort en direction de la population française. Il souligne que dans le concept de la République turque il y a le concept de l’idéologique européenne. « Les valeurs et objectifs fixés allaient de pair avec les valeurs de la communauté européenne. Si certaines personnes ne connaissent pas leur Histoire, ce n’est pas notre faute. Les frères jésuites nous ont enseigné que la Turquie est européenne par sa situation géographique. D’ailleurs on m’a dit qu’à l’époque la Turquie était l’Homme malade de l’Europe pas de l’Asie. Il appartient à l’Europe de réfléchir philosophiquement et politiquement. Aucun Président en exercice durant son mandat n’avait prononcé son refus de l’adhésion turque et ce de Gaulles à Sarkozy. Alors maintenant est-ce que la politique étrangère de la France dépendra d’un Président en exercice ou bien dépend-elle d’une vision selon une politique étrangère globale de la France ? Nous ne pouvons pas exiger une turcophilie mais nous demandons une honnêteté. Nous nous étions fixés une vocation européenne bien avant. C’est pourquoi nous avons des difficultés à comprendre la position de Sarkozy et Merkel. Malgré le fait que j’ai écrit à Merkel pour demander si son parti avait un document officiel qui proposait un statut particulier à la Turquie, mes lettres sont restées sans réponses et ce après 5 relances. Ce qui est normal car dans le traité de Rome, rien n’est précisé. On nous dit que la Turquie n’est pas dans l’Europe géographiquement, alors pourquoi Chypre a été accepté ? C’est la preuve que l’Europe n’a pas de limite de frontière dans un concept démocratique. On nous dit la Turquie n’a pas contribué à l’Europe. Alors expliquez-moi pourquoi les meilleurs turcologues français ont publié plus de 1 500 lire sur ce sujet. Les relations entre la Turquie et l’Europe sont anciennes alors si une personne ne prend pas la peine de lire cet héritage comment voulez-vous qu’ils débattent honnêtement ? ….Nous demandons un mariage, à l’heure actuelle, c’est du concubinage. Il faut une réflexion qualitative et non quantitative. La Turquie a bien plus de points communs avec la France qu’elle ne le pense. Mais en Turquie, il y a une intelligencia française. On nous dit également que le budget de l’Union serait alourdi par une adhésion. Nous avons fait faire des études par des cabinets en dehors de l’Union pour que leur objectivité ne soit pas atteinte. D’après ces statistiques le budget européen ne serait affecté en rien. Durant ces dix dernières années nous avons contribué aux surplus, nous achetons en Europe beaucoup. Vous devez savoir ces éléments, nous n’acceptons pas le refus de savoir. Ensuite vous prendrez une décision politique ou personnelle en votre âme et conscience. »

Puis intervient le discours de Mehmet BILIR, Consul Général de Turquie à Lyon sur les relations Turquie Union européenne vue par un diplomate. Lui aussi ne comprend pas ce refus d’une adhésion de la Turquie alors que bien d’autres pays y ont adhéré entre temps. Il ne comprend pas pourquoi son pays est mis à l’écart. Pour lui, la volonté de partager un destin commun communautaire a été actée lorsque la Turquie est devenue membre de l’OTAN. De plus, la Turquie s’est porté garante de la sécurité pour l’Europe. « Nous partageons la même histoire, la même géographie, les mêmes valeurs, le même destin. L’image de la Turquie en France est obsolète. L’économie turque s’est transformée. »

Pour Kadri GURSEL, Editorialiste au quotidien national MILIYET, « La France a commis une faute historique et a perdu sa légitimité en Turquie. La France propose un statut particulier à la Turquie, maintenant, elle a cessé de prononcer le statut de partenaire privilégié à la Turquie. La politique de refus par la France et par certains de l’union n’est pas bien pour l’Europe. Je constate des écarts qui s’ouvrent entre la Turquie et l’Europe qui risquent de ne pas se fermer.  »

Sandrine CORTEMBERT, maître de conférences à Lyon, donne une approche du droit sur les partenariats de l’Union Européenne en soulignant l’aide financière accordée par l’Union à la Turquie et les nombreux accords qui existent avec ce pays.

Joëlle RIDEAU, Professeur émérite de l’Université de Nice, précise qu’il regrette qu’il y ait une inégalité de traitement dans le processus d’adhésion. « Peut-on considérer que c’est légitime de refuser l’adhésion de la Turquie alors que d’autres pays sont entrés depuis 2005. Cela m’amène à m’interroger et me poser de réelles questions. »

Alfredo RIZZO, Professeur de l’Université de Pérouse et de Calabre apporte des éclaircissements sur les procédures d’adoption pour l’adhésion et propose une solution pour Chypre.

Christine KADDOUS, Professeur de droit européen à l’Université de Genève donne des précisions sur la jurisprudence en la matière. Nanette NEWAHL de Montréal dit que « la Turquie est bien trop grande, bien trop différente et que c’était le moment de m’intéresser à elle. Je pense que ceux qui n’ont pas compris l’intérêt d’une telle adhésion n’ont rien compris  ». Ensuite elle a donné les compétences et les axes des organes décisionnaires pour une adhésion à l’Union Européenne. Puis elle a apporté brillemment des arguments scientifiques sur les critiques formulées concernant une adhésion turque, pour finir sur 3 enjeux majoritaires, à connaître pour les pays de l’Union.

Les autres intervenants comme Marc MARESCEAU et Gaëtane RICARD-NIHOUL ont eu aussi souligné leur incompréhension. MARESCEAU dit que « les juges ne tiennent pas compte du changement des clivages politiques. Car la Turquie est un grand Etat qui a vocation a adhérer »

Lors des débats plusieurs questions ont pu être posé librement dont voici quelques unes qui ont mérité des réponses précises des intervenants :

-         “Quel est le rôle de l’Islam dans les esprits et décideurs européens ?

-        Que pensez-vous de l’emplacement géographique des voisins de la Turquie ?

-         L’image créée par les communautés turques d’Europe est-elle l’image qui correspond à la réalité des turcs de Turquie ?

-         Incidence des retombées économiques d’un refus de l’élargissement d’un pays prospère comme la Turquie ?

-         Durant ces 2 jours j’ai écouté les intervenants de ce colloque et je m’apperçois que la communauté scientifique est pour une union européenne avec la Turquie. J’en suis ravie. Pourtant en France, il existe un paradoxe, d’un côté on a des politiciens qui sont contre, et de l’autre des spécialistes qui sont pour. Ma question est la suivante : que conseillerez-vous de faire pour que les politiques actuelles réussisent à améliorer leur ignorance sur ce sujet et pensez-vous qu’il y ait des lobbys communautaristes qui influent fortement sur ce changement radical de la position française vis-à-vis de la Turquie ?”

Ce colloque a permis a un très grand nombre de personnes de comprendre l’état des lieu d’une adhésion de la Turquie à l’union européenne. D’ailleurs Mümtaz SOYSAL ajoute : “Nous devons être juste envers notre histoire et qui ont permis de créer la Turquie d’aujourd’hui”.

A l’issus de ce colloque plusieurs publications seront éditées et proposées au public par tous ces spécialistes qui ont débattu intensément durant ces deux jours.

Les étudiants présents ont souligné “l’incroyable richesse des échanges, la qualité d’analyse des intervenants”. Quelques uns avouent même vouloir écrire leur thèse sur des thématique liées à ces enjeux.

Et enfin une participante d’origine turque, émue témoigne: ” Quoiqu’il en soit, ces étudiants ont été récompensé intellectuellement mais aussi symboliquement. En effet, le doyen de la Faculté de Droit de Yeditepe les a tous invités à venir dans son université après la validation de leur semestre. Nul doute que ces journées ont été incroyable pour moi. J’ai vraiment été plus que comblé par une organisation d’une telle qualité. J’estime avoir été privilégié d’avoir pu écouter des intervenants européens d’un tel niveau. Merci aux organisateurs, je salue leur courage et leur engagement.”

- – -

Avrupa Parlamentosunda yapılan toplantıdan görüntüler

 

- – -

William Sheehy 535 ödev kağıdını okuyup değerlendirdikten sonra “dinlenmek” üzere Kahire’ye gitti.

Birinci dönem sonunda verdiği ödevleri okumakla iki buçuk hafta geçirdiğini belirten  Prof William Sheehy  okuduğu sınav ve ödevlerle bir fotoğraf çektirdi.

“Dinlenmek ve kafa dinlemek” için Kahire’ye gittiğini e-posta ile bildiren hocamızın  Tahrir Meydanında gösterilere katılıp katılmadığı bilinmiyor.

- – -

Çin’in Şanghay kentinde bulunan ünlü Fudan Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Dai Bingran  Hukuk Fakültesi’nin davetlisi olarak Yeditepe Üniversitesine geldi.

Çin Avrupa Çalışmaları Derneği’nin uzun yıllardır başkanlığını sürdüren ve Lizbon anlaşmasını Çinceye tercüme eden Prof.Dr. Dai Bingran  European Community Studies Association ECSA ‘nın Brüksel’de yapılan toplantısında en başarılı Jean Monnet profesörü seçildi.

Türkiye AT Etüdleri Birliği veya Türk ECSA sı Turkish Universities Association in EC Studies başkanı Prof Dr Kabaalioğlu tarafından yaklaşık on yıldan bu yana Türkiye’ye davet edildiğini ancak şimdi bu ziyareti gerçekleştirebildiğini belirten konuk Profesör Uluslararası İlişkiler öğrencilerine Çin-Avrupa İlişkileri ve Çin Dış Politikası konularında seminerler verdi.

Fudan Üniversitesinin uluslararası işbirliğine önem verdiğini beli rten Bingran, Fudan ile Yeditepe arasında yoğun bir işbirliğini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

- – -

The Ohio State University ‘nin  Akademik İşlerden sorumlu Rektör Yardımcısı ve Küresel Stratejiler ve Uluslararası İlişkiler sorumlusu  Yeditepe Üniversitesi’ni ziyaret etti.

 Sosyoloji, Siyaset Bilimler ve Tarih profesörü de olan Vice Provost William I. Brustein, ABD nin önde gelen büyük üniversitelerinden biri olan The Ohio State’in yurt dışı programlarına büyük önem verdiğini ve Üniversite yönetimi olarak Amerika dışında siyasi, iktisadi, stratejik yönlerden önemli bulunan bazı ülkelerde  kendi öğrencilerinin devam edebileceği akademik standartları yüksek üniversitelerle anlaşmalar yaptıklarını ve Yeditepe Üniversitesini  de bu çerçevede “partner üniversite” olarak seçtiklerini belirtti.  Yeditepe’de genetik, nanoteknoloji başta olmak üzere mühendislik, tıp, eczacılık fakültelerinin laboratuarlarından ve özellikle Yeditepe kampüsünden  son derece etkilendiğini  belirten Profesör Brustein  “artık görev ilgili bölüm başkanları ve dekanlardadır. İşbirliğini onlar geliştireceklerdir.” dedi.

- – -

Maastricht Üniversitesi Rektör ve Dekanları Yeditepe Üniversitesi’nde görüştü.

- – -

28. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı onur yazarı Cevat Çapan

Tıklayınız: cevatcapan

- – -

Erasmus programı çerçevesinde Ghent Üniversitesi Hukuk Fakültesine gidecek öğrencilerimizin alabilecekleri dersler hakkında.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 60′a yakın Hukuk Fakültesi ile Erasmus anlaşmasına sahip olup bu alanda tartışmasız liderliğini yeni anlaşmalar yaparak güçlendirmeye devam ettirmektedir. Fakültemizin Erasmus programı yanında Çin’den Rusya’ya Amerika Birleşik Devletlerin’den İngiltere’ye olmak üzere bir çok ülkenin öne gelen hukuk fakülteleri ile de ikili işbirliği anlaşmaları mevcuttur. Erasmus programı çerçevesinde anlaşmalı olduğumuz fakültelerden biri e Ghent Üniversitesi Hukuk Fakültesidir.

Önümüzdeki dönem Ghent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim alacak olan öğrencilerimizin alabilecekleri dersler için tıklayınız: GENT

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin başarı sırası ve taban puanı hakkında…

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin taban puanı ve başarı sırası bakımından burslu aldığı öğrenci sayısının diğer vakıf üniversitelerine nazaran oldukça fazla olduğunu ifade etmek isteriz. Zira, diğer vakıf üniversiteleri 6, 8 ya da 15 tane burslu öğrenci alırken bu rakam Fakültemizde 30′a çıkıyor. Dolayısıyla, Yeditepe Hukuk’un taban puanı ve başarı sıralamasının diğer vakıf üniversitelerinin hukuk fakülteleri ile doğru olarak kıyaslanabilmesi için bizim 6, 8 ya da 15. sıradaki öğrencilerimizin başarı sırası ve puanının esas alınması gerekmektedir. Bu değerlendirme yapıldığında ise Fakültemizin başarı sırası ve taban puanının diğerlerine nazaran yüksek olduğu görülecektir.

- – -

Sanal duruşma salonumuz hakkında…

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri derslerde öğrendikleri teorik bilgileri sanal duruşma salonunda pratik hayata uygulama fırsatına sahip oluyorlar.

- – -

2008 ÖSYM de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini tercih eden 27 öğrenci Türkiye çapında sınava girenler içinde ilk 750′de yer alıyor. 15 öğrenci ise ilk 300 içinde… Yeditepe Üniversitesi burslu öğrencilerine geniş olanaklar sunmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesine kabul edilen 15 öğrenci, Türkiye çapında sınav sonuçlarına göre yapılan sıralamada ilk 300 içinde yer almaktaydı. 27 öğrencimiz ise ilk 750 içinde yer aldı. O nedenle Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi puanları değişik yıllarda Türkiye çapında en yüksek puanlara erişmiş oldu.

Bununla birlikte, özellikle geçen yıl tercih rehberinde basım hatası yüzünden Yeditepe Hukuk tercih kalemlerinde”destek burslu(30)” şeklinde yazılmak gerekirken sadece üç destek burslu -”destek burslu(3)”- yazılmasının yarattığı karmaşaya rağmen bu yüksek puanlara ulaşılması son derece anlamlı olmuştur. Bu karışıklık, Hukuk Fakültesinin destek burslu programının puanının beklenenin üzerinde ve bu programa girebilme başarı sırasının da yüksek olmasına neden olmuştur. 2009 yılında Fakültemizin 30 destek burslu öğrenci alacağı kesinleşmiş olduğundan bu sene destek burslu programımızın taban puanı ve başarı sırası da geçen seneye nazaran değişiklik gösterecektir. Bu yıl seçim yapacak öğrencilerimizin destek burslu programın tercihi aşamasında olası puan düşmesini göz önünde tutmaları faydalı olacaktır.

Öte yandan, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin taban puanı ve başarı sırası bakımından burslu aldığı öğrenci sayısının diğer vakıf üniversitelerine nazaran oldukça fazla olduğunu ifade etmek isteriz. Zira, diğer vakıf üniversiteleri 6, 8 ya da 15 tane burslu öğrenci alırken bu rakam Fakültemizde 30′a çıkıyor. Dolayısıyla, Yeditepe Hukuk’un taban puanı ve başarı sıralamasının diğer vakıf üniversitelerinin hukuk fakülteleri ile doğru olarak kıyaslanabilmesi için bizim 6, 8 ya da 15. sıradaki öğrencilerimizin başarı sırası ve puanının esas alınması gerekmektedir. Bu değerlendirme yapıldığında ise Fakültemizin başarı sırası ve taban puanının diğerlerine nazaran yüksek olduğu görülecektir.

Ayrıca burslu öğrencilerin, zaten çok yüksek not ortalama sağlamaları nedeniyle burslarının kesilmesi gibi bir durum ortaya çıkmamakla beraber-bir olasılık olarak dahi adayları tereddüde sevk ettiğinden – öğrencilerin rahatlıkla Yeditepe Üniversitesini seçebilmeleri için uygulanmayan bu kural da üç yıl önce kaldırılmıştır.

O nedenle “Bursum kesilir mi?” şeklinde hiçbir endişeniz olmamalıdır: Tam burs, başarı bursu ve destek bursları öğretim süresince kesilmeyecektir.

Bununla birlikte, 2009 yılında sınavda EA puan türünde ilk 100′e giren öğrenciye Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde sağlanan olanaklar;

    * Dört yıldızlı bir otel düzeyinde olduğu için “Öğrenci Oteli” olarak da nitelendirilen konforlu öğrenci yurdunda ücretsiz kalma olanağı

    * Eğitimin devam ettiği sekiz ay boyunca ayda net 600 TL burs

    *İstanbul’da ikamet ettiği için öğrenci yurdunda kalmak istemeyen öğrenciye 150′den fazla otobüs filosu ile sağlanan ulaşım hizmetinden ücretsiz   yararlanma imkanı

    * Kapalı ve açık yarı olimpik yüzme havuzları, fitness, squash başta olmak üzere üniversite sosyal tesislerindeki spor olanaklarından ücretsiz yararlanma (Bu olanaklar hazırlık ve lisans eğitimi süresince devam edecektir).

    * Fakülte birincisi, ikincisi veya üçüncüsü olarak mezun olduğunuzda, üniversitemiz yüksek lisans ve doktora programlarında burslu okuyabilmek (Ayrıca İngiltere’de East Anglia Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2002 yılından bu yana Yeditepe Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren öğrencimize Yüksek Lisans-Master of Laws LL.M. bursu vermektedir.)

    * Üniversitenin değişim protokolü imzaladığı ABD, Kanada ve Avrupa Üniversitelerindeki öğrenci değişim programlarına öncelikli olarak bir dönem katılabilmek olanağı (Yeditepe Hukuk Fakültesi’nin imzaladığı Erasmus Anlaşmalarının sayısı 60′ı aşmıştır ve bu da aslında sadece Türkiye’de değil bir çok AB ülkesinde rekor düzeyde bir sayıdır. Önümüzdeki dönem Yeditepe Hukukda öğrenim görecek yabancı Erasmus öğencilerinin sayısı 40′a ulaşmıştır.)

     * Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri için her yıl Temmuz ayında ABD nin başkenti Washington, D.C. de American University Washington College of Law da düzenlenen Yaz Okuluna katılma olanağı (Common Law of Contracts veTorts dersleri) olarak sıralanabilir.

Aslında tüm bu olanaklar güzel olmakla beraber esas kalıcı olan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin size vereceği eğitimdir. Web sitesini geçmiş yıllara yönelik araştırdığınızda Yeditepe Hukuk mezunlarının Harvard’dan Heidelberg’e, Columbia’dan East Anglia’ya, Miami’den Roma’ya, Bremen’den Brüksel’e ne kadar başarılı sonuçlar aldığını göreceksiniz.

Bunun en önemli nedenlerinden biri verilen eğitimin kalitesi yanında yabancı dilde hukuk eğitimine verilen önemdir.

(*) EA2 puan türünde ilk 500′e giren öğrenci öğrenci otelinde ücretsiz kalma ve eğitimin devam ettiği sekiz ay boyunca net 400 TL burs alacaktır.

(*) İlk 1000′e girenler, öğrenci otelinde ücretsiz kalma ve aylık net 300 TL burs.

(*) İlk 2000′e girenler, öğrenci otelinde ücretsiz kalma ve eğitimin devam ettiği 8 ay boyunca 200 TL burs.

(*) İlk 5000′e girenler, öğrenci otelinde ücretsiz kalma ve aylık 100 TL burs.

EA2 puan türünde  ilk 10.000′e giren öğrencilere (hukuk, tıp veya mühendislik fakültelerine yerleştirilmeleri halinde) öğrenci yurdunda ücretsiz kalma olanağı verilmekte, dileyen ulaşım bursundan yararlanmaktadır.

Tüm bu seçeneklerde TAM BURS, BAŞARI BURSU ve DESTEK BURSU öğrenim süresince kesilmeyecektir.

- – -

Yeditepe Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri Bielefeld Üniversitesi öğretim üye ve yardımcıları ile Çevre Hukuku ve Gen Teknik Uygulamalardan Kaynaklanan Sorumluluk  konularında İstanbul’da, 26 Ağustos Yerleşiminde  seminer ve kollokyum düzenleyecekler.

Teilnehmer Türkeiprojekt Universität Bielefeld – Yeditepe   Universität Istanbul
NAME TÄTIGKEIT ANSCHRIFT VORTRAGSTHEMA
Dr. Susanna Much Wissenschaftliche Mitarbeiterin Universität Bremen, Fachbereich 6 Rechtswissenschaft
Forschungsstelle für Europäisches Umweltrecht
Postfach 33 04 40
28334 Bremen
Die Speicherung von CO2 in geologischen Formationen des   Meeresuntergrundes
Michael Möller Wissenschaftlicher Mitarbeiter (Doktorand) Universität Bielefeld, Fakultät für Rechtwissenschaft
Lehrstuhl Prof. Dr. Andreas Fisahn
Universitätsstraße 25
33615 Bielefeld
Das Gentechnikrecht
Dr. Süleyman Kolcu   Gütersloher Straße 114 A
33649 Bielefeld
Das Europäische Abfallrecht und seine Umsetzung in das   nationale Recht
Kristine Pohlmann Wissenschaftliche Mitarbeiterin (Doktorandin) Universität Bielefeld, Fakultät für Rechtswissenschaft
Lehrstuhl Prof. Dr. Christoph Gusy
Universitätsstraße 25
33615 Bielefeld
Zum Schutz der Oberflächengewässer nach der   EU-Wasserrahmenrichtlinie: Was ist „guter Zustand“? Theorie und Praxis der   Zustandsklassen.
Saniye Utangac Wissenschaftliche Mitarbeiterin (Doktorandin) Universität Bielefeld, Fakultät für Rechtwissenschaft
Lehrstuhl Prof. Dr. Andreas Fisahn
Universitätsstraße 25
33615 Bielefeld
Das Umweltinformationsgesetz (UIG) – Der Anspruch des   Bürgers auf die Herausgabe von Informationen über die Umwelt bei   informationspflich­tigen Stellen, zusammen mit Till Hellweg.
Till Hellweg Diplom Umweltwissenschaftler Am Sudholz 58
33 615 Bielefeld
Das Umweltinformationsgesetz (UIG) – Der Anspruch des   Bürgers auf die Herausgabe von Informationen über die Umwelt bei   informationspflich­tigen Stellen, zusammen mit Saniye Utangac.
Dr. Anne-Christine Paul Rechtsanwältin Rechtsanwaltskanzlei Müller & Dr. Paul
Lindenstraße 8
33332 Gütersloh
Auswirkungen der Wasserrahmenrichtlinie auf die deutschen   Regelungen zum Schutz der Trinkwasservorkommen
Prof. Dr. Andreas Fisahn   Universität Bielefeld, Fakultät für Rechtswissenschaft
Lehrstuhl Prof. Dr. Andreas Fisahn
Universitätsstraße 25
33615 Bielefeld
Probleme des Emissionshandels
Dr. Bernhard Kretschmer Habilitand Universität Bielefeld, Fakultät für Rechtswissenschaft
Lehrstuhl Prof. Dr. Wolfgang Schild
Universitätsstraße 25
33615 Bielefeld
Das Umweltstrafrecht und das   Umwelt-Ordnungswidrigkeitenrecht
Prof. Dr. Silke Laskowski   Universität Kassel
Institut für Wirtschaftsrecht
Nora-Platiel-Straße 5
34127 Kassel
Demokratisierung des Umweltrechts
Dr. Necla Güney Habilitandin Yeditepe Universität, Istanbul
İnönü Mahalle Kayışdağı Caddesi
26 Ağustos Yerleşimi
34755 Kadıköy – İstanbul
Umsetzung von EU – Richtlinien in der Türkei – Eine   Betrachtung aus   umweltrechtlicher Perspektive
Dr. Gül Doğan Habilitandin Yeditepe Universität, Istanbul
İnönü Mahalle Kayışdağı Caddesi
26 Ağustos Yerleşimi
34755 Kadıköy – İstanbul
Die Anwendung des Gentechnikrechts in der Türkei und die   daraus resultierenden Rechte und Pflichten
Tevik Sönmez Küçük Wissenschaftlicher Mitarbeiter (Doktorand) Yeditepe Universität, Istanbul
İnönü Mahalle Kayışdağı Caddesi
26 Ağustos Yerleşimi
34755 Kadıköy – İstanbul
Das Umweltrecht in der Türkei im Spannungsfeld des   türkischen Verfassungsrechts
Dr. Melek Yüce Habilitandin Yeditepe Universität, Istanbul
İnönü Mahalle Kayışdağı Caddesi
26 Ağustos Yerleşimi
34755 Kadıköy – İstanbul
Das Umweltrechtszivilrecht in der Türkei
Cihan Avcı Wissenschaftliche Mitarbeiterin (Doktorandin) Yeditepe Universität, Istanbul
İnönü Mahalle Kayışdağı Caddesi
26 Ağustos Yerleşimi
34755 Kadıköy – İstanbul
Die Ratifizierung des Kyoto-Protokolls in der Türkei und   seine Umsetzung im innerstaatlichen Recht

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2007 yılı mezunlarından Ahmet Burak Bilgin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dalında açılan araştırma görevlisi kadrosu için yapılan sınavda birinci olarak bu bölümde araştırma görevlisi olmaya hak kazandı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2007 yılı mezunlarından Ahmet Burak Bilgin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı sınavında da üstün başarı göstererek araştıma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandı. Bilgin, akademik çalışmalarına halen Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Doktora programında devam etmektedir.

- – -

Hollanda T.C.M. ASSER ENSTİTÜSÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alfred Kellerman Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi kadrosuna katıldı.

AB Hukuku, Anayasa, Genişleme gibi bir dizi konuda eserleri ve makaleleri olan Prof. Kellerman, AB Hukuku konulu ders ve seminerler vermek üzere Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tam zamanlı öğretim üyeleri arasında yerini aldı.

Prof. Kellerman’ın özgeçmişi için tıklayınız: KELLERMAN+CV

- – -

2008 yılında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Uğur Ateş Brüksel Üniversitesi (VUB) de Yüksek Lisansını cum laude derecesi ile aldı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra  Yeditepe tarafından sağlanan bursla Brüksel’de VUB- Vrije Universiteit Brussel Hukuk Fakültesi Uluslararası ve Karşılaştırmalı Hukuk Yüksek programını cum laude derecesi ile tamamlayan Uğur Ateş’in son gönderdiği mesaj şöyle: “Geçen hafta nihayet tez savunmamı da verdim. Aynı gün bütün notlar açıklandı ve ‘cum laude’ ile mezun olduğumu öğrendim. Brüksel’de gerçekten çok güzel bir sene geçirdim. Programdan da çok memnun kaldım; ağırdı hatta çok ağırdı fakat insan verdiği emeğin karşılığını alınca yaşadığı bütün zorlukları unutuyor. Burada herşey gerçekten çok güzeldi ama artık yurda dönme vakti geldi, önümüzde ki pazar İstanbul’a dönüyorum. Fakat fazla kalamayacağım. Umarım siz de İstanbul’da olursunuz ve görüşebiliriz hocam. Tekrar herşey için çok teşekkür ederim.”

________________________________________

Brüksel Üniversitesinde master yapan öğrencilerimizle ilgili Prof. Dr. Tony Joris’den gelen mesaj.

I was informed that your two students both graduated cum laude . So they did well.  Warm regards,

Tony.

- – -

TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü’ne başvurular başlıyor.

TÜSİAD’ın, kamuoyunda hukuk devleti bilincinin güçlendirilmesine katkı sağlamak ve genç hukukçuları özgün çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla, 40 yaşın altındaki hukukçulara vermek üzere düzenlediği “TÜSİAD En İyi Genç Hukukçu Ödülü” için başvuru süreci başladı. Her yıl farklı bir hukuk temasında gerçekleştirilen ve ilk kez 2008 yılında “idare hukuku” alanında verilen ödülün, 2009 yılı konusu, “Medeni Usul Hukuku” olarak belirlendi.

Jüri  üyeleri arasında  Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra Hukuku  Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Cem Budak, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi İhsan Demirkıran(Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı); Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi  Av. Barbaros Çağa(TÜSAİD Çalışma Grubu üyesi, Çağa Hukuk Vakfı Başkanı) yer almaktadır.

- – -

Yeditepe Hukuk Mezunları  Ne yapıyor?

Hukuk Fakültesinde Öğrenci Temsilciliği ve tüm Fakülteleri kapsayan Öğrenci Konseyi Başkanlığı da yapan Afsin İlhan  stajını tamamladıktan sonra University of Miami School of Law  da yüksek lisans programına kabul edildi..

Bu arada Miami Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de öğrenci senatörü seçilen Afşin İlhan şimdi  Senatoda Hukuk Fakültesi senatörü olarak görev yapıyor..

Uluslararası Ticari Tahkim – Hakemlik konusunda LL.M.Hukuk Yüksek Lisansı   yapmakta olan  Afşin İlhan, Yeditepe Hukuk’da dördüncü sınıfta verilen  International Commercial Arbitration dersinin ne kadar önemli olduğunu  şimdi çok daha iyi anladığını belirtiyor..

Harvard  Law School’da  yüksek lisans yapmakta olan Ceylan Kara  ise çok yoğun olmalı ki kendisinden son günlerde pek ses çıkmıyor..

Fakülte birincisi olduğu için  burslu olarak  gönderildiği  İngiltere’de East Anglia Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yüksek lisans programını birincilikle bitiren Sertuğ Sürenoğlu ise  vatani görevini yerine getirmek üzere  Türkiye’ye döndü. Bu yıl East Anglia’da LL.M. yapmakta olan Yeşim Aslan ise  Yeditepe’de aldığı sağlam temelle yüksek lisansı sorunsuz sürdürdüğünü bildiriyor.

Halen Heidelberg Üniversitesinde doktora çalışmalarını tamamlamak üzere olan Fakültemizi birincilikle bitiren Cihan Avcı  yüksek lisans çalışmalarında gösterdiği üstün başarıdan ötürü  kendisine sadece profesörlere tahsis edilen bir oda verildiğini bildiriyor.

Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku konusunda çalışmalarını sürdüren bir diğer Fakülte birincimiz olan  Efe Direnisa  da Heidelberg Üniversitesinde doktora tezini bitirme aşamasında. Efe Direnisa daha önce İngiltere’de  burslu olarak LL.M. Yüksek Lisans yapmıştı. Öte yandan Heidelberg’ e daha öne giden Aksoy Yavaş Fakülteye dönmüş bulunuyor..

Brüksel Üniversitesi (VUB)  Hukuk Fakültesinde  Yüksek Lisans yapmakta olan iki  mezunumuz ise  hocalarının bildirdiğine göre başarıyla çalışmalarını sürdürüyorlar..  Öte yandan mezunlarımızdan Cemil Yıldırım Roma Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktora çalışmalarını bitirmek üzere.

Georgetown Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Uluslararası İşletme ve Ekonomi Yüksek Lisans progamına kabul alan Batuhan Uzel ise şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Sayın hocam merhaba,

Çok sevineceğinizi bir haberi sizinle paylaşmak isterim. Önümüzdeki öğretim yılında Georgetown Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Yüksek Lisans yapmak için yaptığım başvuru kabul edildi. Kabul almış olduğum program International Business and Economic Law, bu program mevcut olan Securities and Finance programının daha genişletilmiş bir halini kapsıyor.

Liseyi bitirdiğimde Georgetown’da okuyabilmek benim kendime çok uzak olarak kabul ettiğim bir hayaldi sadece. Ayrıca Cornell’den de kabul aldım. Sizin destek ve hassasiyetiniz (bizi sürekli olarak uluslararası sahaya itmeniz, bize o yolu göstermeniz) neticesinde bugün bu başarıyı elde ettim. Bu başarımdaki destek ve yardımınızı hiç bir zaman unutamam. Size bir kez daha çok çok teşekkür ederim. G.town’da specialized LL.M. programları mevcut. Bu bence önemli artılar getiriyor. Çünkü buna bağlı olarak yine uzmanlaşmaya yönelik institue ve centerlar okulun bünyesinde yer almakta. Ayrıca şu an için kesin değil ancak umarım IMF, SEC ve yine Senate Finance Committee gibi kuruluşlarda staj olanağım olacak. Beni hazırlayıp ulaştırdığınız bu nokta için size minnetarım. Ben yakın bir süre içerisinde okula sizi görmeye geleceğim. Herşeyi yüz yüze daha rahat konuşma imkanımız olur böylece.

Bu arada hocam sitede okudum bu sene sanırım American University’de Washington’da yaz okulu varmış. Ben o tarihlerde Georgetown’da yaz okulunda olacağım (American Law Foundations Program- llm öğrencilerine özel-). Bundan önce ingilizcesi yeterli olmayanlara Prof. Jur.Dr. William Sheehy 84 saat Legal Drafting kursu verecekmiş. Benim buna katılmama izin verir misiniz? Bence hoca native olacağı için herkes kendi seviyesi ölçüsünde (İngilizcesi iyi olsun kötü olsun) yararlanma imkanına sahip olabilir. W. Sheehy ben mezun olurken geldiği için kendisinden ders alamamıştım. Bu sebeple derslere katılmama izin verir misiniz?”

Web sitesi yöneticisinin notu: Yeditepe Hukuk Fakültesi mezunları belli bir kontenjan dahilinde Washington, D.C. deki  Yaz Okuluna katılabilmektedir.

Brüksel’de master yapmakta olan Uğur Ateş ise şunları yazıyor :

“Merhabalar Haluk Hocam,

Ben Uğur, Brüksele’de LL.M. burslu olarak gönderdiğiniz, geçtiğimiz sene mezun olan öğrencinizim, umarım beni hatırlamışsınızdır.

Benim için burda herşey güzel gidiyor. İlk dönem derslerinden geçtim, şu anda not ortalamam ‘cum laude’ seviyesinde, yüzünüzü kara çıkartmamaya çalışıyorum, umarım sonuna kadar da böyle gider.

Şu anda tezime yoğunlaşmış durumdayım, tez danışmanım Jonathan Faull, ingiliz profesor ve aynı zamanda Avrupa Komisyonun’da görevli (Director-General DG ‘Justice, Freedom and Security). Tezimim konusu ise; ‘ The interraction between intellectual property rights and European competition law’, bitirmek üzereyim, nisanın sonuna doğru da teslim edecem. Umarım siz de çok iyisinizdir hocam.

Şu aralar dersler çok seyrekleşti, bende bu zamanımı staj yaparak değerlendirmek istiyorum. Yönetim Kurulu Başkanı olduğunuz İKV’nin Brüksel’de temsilciliğinin bulunduğunu öğrendim, eğer burada 1 ay kadar veya daha uzun bir süre staj yaparsam, burada öğrendiklerimi, günlük ve profesyonel hayatta da takip etme fırsatını yakalıyacağım ve eminim bana çok katkısı olacak. Saygılarımla, Uğur ATEŞ”

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Erasmus anlaşması bulunan Polonya – University of Bialystok Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde fakültemiz öğrencilerinin katılabileceği derslerin isimleri

Faculty of Law, University of Bialystok

Courses offered in English concerning European matters

2008/2009

  Course Instructor Course Title Hrs

ECTS credits

1. Mgr Karolina Boiret Mgr Anna Brzozowska Law of the European Union 30

6

2. Dr Andrzej Sakowicz European Criminal Law 16

4

3. Dr Agnieszka Zemke-Gorecka European Contract Law 16

4

4. Mgr Alexandre Boiret European Environmental Law 16

4

5. Dr Marcin Tyniewicki General Budget and Budget Law of the European Union 16

4

6. Mgr Karolina Boiret EC Judicial System 16

4

7. Mgr Anna Brzozowska Protection of the individuals based on the EC law before the national   courts 16

4

8. Dr Katarzyna Bagan – Kurluta Human Rights in the European Union 16

4

9. Dr Krzysztof Prokop Constitutional Law of the European Union’s Countries 16

4

10. Dr Iwona Wrohska Fundamental rights protection in the Council of Europe: the role of the European   Court of Human Rights. 16

4

11. Dr Agnieszka Zemke-Gorecka EU Medical Law 16

4

- – -

Dekan Berlin’de Kempinski Otelinde gerçekleştirilen “Talking Turkey II” toplantısına katıldı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, İtalyan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü IAI (Istituto Affari Internazionali) ve TEPAV Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından müştereken düzenlenen ve Türkiye’nin AB sürecinde uygulaması gereken iletişim politikalarının ele alındığı toplantıya katıldı.

- – -

Turkish Daily News’da Dekan’ın açıklaması

Movement restriction questioned

by Fulya Özerkan

ANKARA – Statements made by European Union Enlargement Commissioner Olli Rehn suggesting permanent restrictions on the free movement of workers from Turkey have drawn reaction from the Economic Development Foundation, or İKV, an organization that represents the business world. Professor Haluk Kabaalioğlu, the president of İKV, said he believed Rehn made such remarks to ease the European public’s fears about serious disturbances in the labor market once Turkey became member of the bloc.

“Permanent restrictions are against the spirit of the EU,” Kabaalioğlu told the Hürriyet Daily News & Economic Review.

In a recent interview published in the Turkish press, Rehn said interim or permanent barriers could be placed on the free movement of workers from Turkey if the country joins the EU, sparking questions as to whether his statement was reflective of the true attitude of the bloc.

Movement restriction not unreasonable “That is unacceptable if he really meant it. An EU accession that excludes the free movement of persons or services will be missing and unfair,” said Kabaalioğlu.

He said the delay of freedom of movement rights could be considered reasonable for a temporary period, citing EU member states Portugal and Spain which both experienced similar restrictions, as well as other countries that joined the EU in 2004 and 2007.

“But permanent restrictions are compatible with a formula excluding full membership. This formula is a privileged partnership opposed by the Turkish government,” Kabaalioğlu said.

In a written statement released early this week, İKV said Turkish citizens were already suffering from the dragging visa procedures for entry to EU countries, calling for the removal of the visa regime for businessmen, students and academics.

- – -

Yeditepe Üniversitesini ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Heyeti İKV’yi ziyaret etti: Türkiye’nin üyeliği için birlikte çalışmalıyız.

“Avrupa Parlamentosu-Türk Sivil Toplum Diyaloğu” toplantıları kapsamında, Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grup Üyesi Sayın Jan Zahradil (Çek Cumhuriyeti), Avrupa Parlamentosu Uluslar Avrupası için Birlik Grubu üyesi Ewa Tomaszewska (Polonya) ve Lidove Noviny gazetesi Avrupa Temsilcisi Katerina Šafarikova (Çek Cumhuriyeti), İktisadi Kalkınma Vakfı’nın davetlisi olarak İstanbul ve İzmir’de 25-26 Kasım 2008 tarihlerinde temaslarda bulundu. İKV merkezinde uzmanlar, gazeteciler ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda Türkiye’nin AB üyeliği, yaklaşan AP seçimleri, Çek Cumhuriyeti’nin Ocak 2009’da başlayacak dönem başkanlığı ve Türk vatandaşlarının vize almada karşılaştığı sorunlar gibi konulara değinildi.

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin üyeliği hususunda olumlu bir havanın hâkim olduğunu belirten Jan Zahradil, Türkiye hakkındaki raporların katılım sureci önündeki engellerin aşılmasına katkıda bulunacağını söyledi. Avrupa parlamenteri, Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik olumsuz tutumun Fransa ve Almanya gibi ülkelerin jeopolitik öncelikleri ve Türkiye’nin olası üyeliğinin ülkenin büyüklüğü ve coğrafi konumu sebebiyle üye devletler arasındaki güç dengelerine etkisinden duyulan endişelerden kaynaklandığını öne surdu. Çek Cumhuriyeti’nden çok daha önce parlamenter demokrasi ve piyasa ekonomisi geleneğini uygulamaya geçirmiş Türkiye’nin şu an Birlik dışında olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Zahradil, Çek kamuoyu ve siyasetçilerinin desteğini arttırmada özellikle Türk işadamlarına önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Sistemik bir dönüşüm geçiren eski komünist blok ülkelerine nazaran özellikle siyasi ve ekonomik anlamda Türkiye’nin aslında üyeliğe daha hazır olduğunu belirten Ewa Tomaszewska ise, Birlik içindeki sosyal sorunların çözümüne yönelik farklı yaklaşımların sağlanmasında Polonya’nın Türkiye’nin üyeliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Avrupa’da seçim dönemlerinde partilerin Türkiye aleyhtarlığını seçim malzemesi haline getirmesi hakkındaki soru üzerine Zahradil, özellikle AB parlamentosu seçimlerine halkın çok az ilgi gösterdiğine dikkat çekerken, ortak bir Avrupa gündemi, etkin bir AB kamuoyu ve AB ulusu gibi kavramların yokluğunda Avusturya gibi Türkiye karşıtlığının yüksek olduğu ülkelerde bu tür yöntemlerin seçmenleri oy kullanmaya teşvik etmek için kullanılan stratejik bir hamle olduğunu belirtti. Katerina Safarikova da kamuoyundaki Türkiye karşıtlığının temelinde siyasal meselelerden çok Müslümanlığa karsı önyargıların yattığı yorumunu yaptı.

Lizbon Antlaşması’nın Çek Cumhuriyeti’ndeki onay sürecine yönelik bir soru üzerine Zahradil, anayasayla uyumluluğun ve son karar mercii olan devlet başkanının rolüne işaret ederek antlaşmanın geleceğini diğer üye devletlerin tavrının belirleyeceğini söyledi. Tüm üyelerin onayı alınmadığı takdirde antlaşmayı imzalamanın fazla bir anlam ifade etmeyeceğini yineleyen Tomaszewska da Polonya’nın batı bölgesinde İkinci Dünya Savası’ndan kalma mülk sahipliği gibi sorunlardan ötürü pek çok vatandasın antlaşmaya sıcak bakmadığını ifade etti.

Toplantıda Çek Cumhuriyeti’nin Ocak 2009’dan itibaren AB dönem başkanlığını devralacağı hatırlatılırken, Zahradil ‘sınırsız bir Avrupa’ sloganıyla yola çıktıklarını, ancak küresel finans krizi gibi beklenmedik gelişmelerin başkanlık gündemini etkileyebileceğini ifade etti. Genişleme ve müzakerelerin de başkanlık gündeminde yer alacağını belirten Zahardil, ele alacakları diğer konular arasında krizle mücadele ve iklim paketinin de bulunduğunu söyledi.

İKV Başkanı ve uzmanları toplantıda ayrıca Türk vatandaşlarının vize almada çektikleri güçlükleri dile getirdi. Türkiye’nin Ankara Antlaşması ve Katma Protokol’den kaynaklanan hakları ve ilgili Avrupa Adalet Divanı kararları hakkında parlamenterlere ayrıntılı bilgi veren İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu vize uygulamasının Adalet Divanı Kararları doğrultusunda özellikle işadamı, akademisyen gibi bazı özel kategoriler için kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Aracı şirketlerin vize alımını kolaylaştırmak adına fazla ücret talep etmesi ve vize için gerekli kılınan belgelerin fazlalılığına dikkat çeken ve haksız rekabete yol açan bu uygulama konusunda İKV uzmanları konsoloslukların sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Konuk heyet, Türk vatandaşlarına yönelik bu tur haksız ve zorlaştırıcı uygulamaların yarattığı hoşnutsuzluğu anlayışla karşılarken, Zahradil konuyu AP ve hatta başkanlık gündemine taşıyabileceğini belirtti.

Son olarak Çek Cumhuriyeti’nde başlıca siyasi partiler arasında AB genişlemesinin Türkiye de dâhil olmak üzere devam etmesi konusunda bir oydaşma olduğunu belirten Zahradil, büyüklüğü sebebiyle Türkiye’nin üyeliğinden önce kurucu anlaşmaların kurumlarda temsil ve karar alma surecini yeniden düzenleyecek şekilde tadil edilmesinin gerekebileceğini hatırlattı. Her iki Avrupa parlamenteri de AB içindeki karşıtlarına rağmen Türkiye’nin üyeliğini destekleyen önemli bir çoğunluğun bulunduğunu ve Türkiye’nin bu gruplarla birlikte kendisini daha iyi anlatmak ve üye devletleri ikna etmek için çalışması gerektiğini vurguladı. Konuk heyet daha sonra Yeditepe Üniversite’sinde öğrenci ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Dekanı “Avrupa Kültürü Nedir?” Uluslararası sempozyumda “Avrupa Kültürünün Türkiye’ye Bakışı” oturumunda konuştu.

The Marmara Oteli’nde 13-15 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyum yurt içinde olduğu kadar yuırt dışında da ilgi uyandırdı.

Macaristan Eğitim ve Kültür Bakanı Istvan Hiller’in onur konuğu ve Avrupa Komisyonu onursal direktörü Baron Daniel Cardon De Lichtbuer’in “keynote” konuşmacı olarak katıldığı ve Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ferai Tınç’ın yönettiği oturumda Berlin Eyalet Milletvekili özcan Mutlu, Tageszeitung Türkiye temsilcisi Jürgen Gottschlich, Hamburg Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Raoul Motika ve Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu konuştu.

- – -

27-29 Kasım 2008 tarihlerinde Ankara’da yapılan “1. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi

27-29 Kasım 2008 tarihlerinde Ankara’da yapılan “1. Dünya Adli Bilimler ve Spor Kongresi”ne Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni temsilen Prof. Dr. Yener ÜNVER, Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal YILDIZ katılmışlardır. Hocalarımız söz konusu toplantı kapsamında birer tebliğ sunmuşlardır. Toplantıya yerli ve yabancı çok sayıda öğretim üyesinin yanında adli tıp, spor ve hukuk uygulamacıları iştirak etmiş, iki gün süren toplantı, basın kuruluşlarınca da dikkatle takip edilmiş ve sempozla ilgili çok olumlu haberler basında yer almıştır.

 

- – -

Global Jean Monnet Konferansı -”A Europe of Achievements in a Changing World” Brüksel’de gerçekleştirildi.

24-25 Kasım 2008 tarihlerinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nun Paul Henri Spaak binasında gerçekleştirilen konferansta Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Komisyon üyesi Jan Figel konuşmacılar arasında idi.  Üç yıl önce  Avrupa Komisyonu tarafından  Jean Monnet Professor of EU Law  olarak  tayin edilen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Komisyonun davetlisi olarak  toplantılara katıldı. AP eski başkanı Enrique Baron Crespo, Ajans Europe Başyazarı Ferdinando Riccardi, Profesör Dusan Sidjanski toplantıda konuşmalar yapan ünlü isimler arasında yer aldı.

Prof. Kabaalioğlu, bu tür toplantılar “networking” olarak da ifade edilen dünyanın değişik ülkelerinde aynı konularda çalılşan bilim adamları ile tanışmak, ileriye yönelik projeler yapmak açısından fevkalade yararlı oluyor” dedi.

Yakında Yeditepe Üniversitesini ziyaret edecek olan Şanghay Fudan Üniversitesi Avrupa Araştırmaları merkezi müdürü Prof. Dr. Dai Bingran, bu ülkede yaptığı AB çalışmaları ve özellikle Avrupa anayasasını Çinceye tercüme ettiği için Özel Jean Monnet ödülünü aldı.

- – -

Hukuk Fakültesi’nden yeni bir yayın: İlaç ve Tıp Alanında Ceza Hukuku, Etik ve Tıbbi Sorunlar

8 Ekim 2008 tarihinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tıp ve Eczacılık Fakültelerinin müştereken düzenledikleri Sempozyum’da sunulan tebliğler kitap olarak basıldı. Kitabın editörlüğünü Fakültemiz Ceza Hukuku ABD öğretim üyeleri, Prof. Dr. Yener Ünver, Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Araş. Gör. Onur Özcan yapmışlardır.

- – -

Ortaklık Antlaşması’nın 45. Yılı: “Türk Vatandaşlarının AB Üyesi Ülkelerdeki Hakları”

4 Kasım 2008 tarihinde, Hollanda’dan AB Parlementosu üyesi olan Emine Bozkurt tarafından AB Parlementosunda düzenlenen toplantı’da AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının 1963 yılında imzalanan Ortaklık Anlşamasından doğan hakları tartışıldı. Toplantıya AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Hollanda Yabancılar Danışma Kurulu Başkanı Emin Ateş konuşmacı olarak katıldılar. Yine, bakanlık Müsteşarı sayın Alaybeyoğlu ile Büyükelçi Volkan Bozkır da kısa birer değerlendirme konuşması yapmışlardır.

Olli Rehn konuşmasında, Türkiye İlerleme Raporunun bir sonraki gün yayınlanacağını ve Türkiye’nin müzakerelerde şu ana kadar bir çok ilerleme kaydettiğini ancak diğer bazı alanlarda alınması gereken tedbirler olduğunu vurguladı. Türkiye’nin stratejik önemine de vurgu yapan Olli Rehn, Türkiye’nin son dönemlerde bir çok Dış Politika konularında başarılı ve etkili görevler üstlendiğini belirtti.

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ise yaptığı konuşmada, 1996 yılından beri devam eden Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye’nin bir çok gelişmiş AB üyesi ülke ile ekonomik olarak rekabet edecek kapasitede olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, Gümrük Birliği ilişkisindeki yapısal bozukluklar nedeniyle gelişmiş ülkeler lehine işlediğini vurgulayarak; Yapısal, Bölgesel ve Sosyal fonlardan AB üyesi ülke şirketlerinin doğrudan ve dolaylı yararlanmasına karşın Türk şirketleri bu fonlardan yararlanamamaktadırlar, bununda haksız rekabete yol açmakta olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ni ilgilendiren konularda karar alma sürecine de dahil edilmediğini belirterek, AB’nin yürüttüğü Serbest Ticaret Anlaşmaları’na (STA) Türkiye’nin dahil edilmemesini eleştirmiştir.

Konuşmasının devamında ise, AB, Serbest Ticaret Anlaşmalarını imzaladıktan sonra Türkiye’nin de bu anlaşmaları aynı şartlarda ilgili ülkelerle müzakere ederek imzalamasının talep edilidiğini, bu soruna çözüm olarak ise AB’nin STA müzakerelerini Türkiye ile paralel olarak yürütmesinin bu sorunu çözmede etkili olacağını ifade etmiştir. Prof. Kabaalioğlu, konuşmasının son bölümünde ise Türkiye’ye seyahat edecek AB üyesi ülke vatandaşlarından vize talep edilmediği ya da ülkeye girişte az bir ücret karşılığı vize verildiğini vurgulamıştır. Bunun aksine olarakta Türk işadamlarına yönelik uygulanan vize zorunuluğunun Gümrük Birliği ve Ortaklık Anlaşması ile bağdaşmadığını ifade ederek; Avrupa’da fuarlara veya iş görüşmelerine katılacak iş adamlarının vize almaları için bir çok evrak istendiğini, vize alma süresinin bazen ayları bulabilidiğini belirtmiştir. Özelliklede iş görüşmeleri için seyahat edecek işadamlarından görüşecekleri şirket tarafından yazılmış davet mektubu istenmesinin de firmaların eşit şartlarda pazarlık etmelerine engel teşkil ettiğini ifade etmiştir.

 

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası ve Sev Amerikan Hastanesi tarafından 25 Ekim 2008 günü düzenlenen Tıp Hukuku konulu sempozyum

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası ve Sev Amerikan Hastanesi tarafından 25 Ekim 2008 günü Gaziantep Tabipler Odası Hekimbaşı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen sempozyum başarı ile tamamlandı.

Tıp Hukuku konulu sempozyumda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemeleri Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver “Tıbbi Malpraktis ve Ceza Hukuku”, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemeleri Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Hakeri ise “Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu” konulu birer tebliğ sundular.

Gaziantep ve çevre il ve ilçelerden sağlık personeli ve hukukçuların, yerel basının ilgiyle izlediği sempozyuma 150 kadar izleyici katıldı. Sempozyumda sunulan tebliğler ve sorulan sorulara verilen cevaplar, düzenleyen 3 kurumun ortak yayını olarak bastırılarak önümüzdeki ay tıp ve hukuk alanında ilgililere ücretsiz dağıtılacaktır.

Sempozyum ile ilgili Basında yer alan haberler:

- – -

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Panel başkanlığını yaptığı “Türk Ekonomisinin Avrupa Birliği’ne Entegrasyonu – Almanya’nın Katkıları” konulu Panel

Türkiye Almanya’dan üstdüzey politikacı ve işadamlarının katıldığı Panel 30 Ekim 2008 tarihinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (Ankara) gerçekleştirildi. AB Komisyonu Başkan yardımcısı Dr. Günther Verhuegen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanısıra Almanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dr. Ludwig Georg Braun, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin AB’ye girişi ve küresel mali krizin ülkelere etkileri üzerinde durdular.

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı Panel’de,  Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı  Dr. Rainhardt Freiherr, Türkiye ve Almanya arasındaki potansiyel işbirliği konularına değinmiş; Avrupa Parlementosu üyesi Vural Öger ise Almanya’daki Türkler konusunda; AB Sekreterliği Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, Türkiye-AB İlişkileri ve Almanya ve son olarakta Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Teoman Yelkencioğlu ise Türkiye’deki Alman yatırımları konularında tebliğ sunmuşlardır.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 29 Ekim akşamı AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Günther Verheugen onuruna bir akşam yemeği vermiş ve Günther Verhugen burada yaptığı konuşmada bu güne kadar hiç olmadığı kadar Türkiye’nin AB üyesi olması gerektiğine inandığını ve Genişlemeden sorumlu Komiserlik görevi sırasında Türkiye ile müzakerelerin başlaması kararını almış olmanın ne kadar isabetli bir karar olduğunu vurgulamıştır.

Günther Verheugen onuruna verilen akşam yemeğinden resimler:

- – -

“Siber Suç Sözleşmesi, Türk Hukukuna Etkileri ve İnternet Hukuku” konulu seminer

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, T.C. Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi, TBD ve Microsoft işbirliği ile 23-24 Ekim 2008 tarihlerinde Bolu, Abant’ta gerçekleştirilen  “Siber Suç Sözleşmesi, Türk Hukukuna Etkileri ve İnternet Hukuku” konulu toplantıya üniversitemizi temsilen Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver, Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Araş. Gör. Onur Özcan katılmışlardır.

Seminerde Prof. Dr. Yener Ünver ve Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız birer tebliğ sunmuşlardır. Toplantıya milletvekilleri, akademisyenler, hakimler, savcılar, avukatlar ve bilişim sektörünün önde gelen isimleri iştirak etmiştir. Toplantı, çeşitli basın kuruluşları tarafından da dikkatle izlenmiştir.

- – -

“Türkiye – AB İlişkilerinde Güncel Konular” konferansı 17-18 Ekim 2008 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Maastricht Üniversitesi, T.M.C. Asser Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde 17-18 Ekim tarihlerinde “Türkiye – AB İlişkilerinde Güncel Konular” (Current Issues in EU-Turkey Rekations) düzenlenen konferansa diğer üniversitelerden öğretim üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli uzmanlar ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptığı açılış konuşmasında; Türkiye-AB ilişkilerinin geçmişi ve geleceğine dönük değerlendirmelerde bulunduktan sonra Gümrük Birliği ve Ortaklık Anlaşmasında doğan sorunlara özellikle Türk işadamlarına yönelik uygulanan vize mecburiyeti ve malların serbest dolaşımı konularına değindi. Konferans kapsamında ele alınan konulardan bazıları ise; “Pre-accession and lessons in accession treaty practice” , “Understanding Turkey’s Alignment with the EC Technical Legislation”, “The Participation of Turkey in CFSP and CDSP actions: past, present and future”.

Konferansta sunulan tebliğlerin özetlerine ulaşmak için tıklayınız: Yeditepe+Universityabstracts

- – -

Hollanda T.M.C. Asser Enstitüsü’nden Prof. Steven Blockmans’ın konferansı

Üniversitemizde düzenlelen bir konferans için ülkemizde bulunan, Hollanda T.M.C. Asser Enstitüsü’nde görevli Prof. Steven Blockmans 16 Ekim Perşembe günü “AB Hukukunda Yönergelerin Doğrudan etkisi ve AB üyesi ülkelerin topluluk mevzuatından doğan ihlaller nedeniyle sorumlulukları” konularında bir konferans vermiştir.

Avrupa Birliği Hukuku dersinin saatlerinde gerçekleşen konferans sonunda Prof. Blockmans, Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu tarafından kabul edilerek, her iki kurum arasında ileride gerçekleştirilebilecek işbirliği konuları üzerinde bir görüşme yapılmıştır.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öncülüğünde yapılan “İlaç ve Tıp Alanında Ceza Hukuku, Etik ve Tıbbi Sorunlar” konulu sempozyum başarılı bir biçimde tamamlandı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi tarafından müştereken, Yeditepe Üniversitesi Kayışdağı Yerleşkesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da 8 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen “İlaç ve Tıp Alanında Ceza Hukuku, Etik ve Tıbbi Sorunlar” konulu sempozyum başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun açılış konuşmaları Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Ayça Vitrinel tarafından yapılmıştır. Sempozyumda Yeditepe Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Ünver bir tebliğ sunmuştur. Yeditepe Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku kürsüsünden Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız ise Yeditepe Hukuk Fakültesi’nin davetlisi olarak Almanya’nın Ruhr Bochum Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. med. Dr. Phil. J. Vollmann’ın bir tebliğini Almanca’dan Türkçe’ye çevirmiştir. Prof. Dr. med. Dr. Phil. J. Vollmann’ın bir diğer tebliği ise Dr. Elif Vatanoğlu tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiştir. Sempozyumda toplam 9 tebliğ sunulmuş olup bütün tebliğler Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerine çevrilmiştir. Akademisyenler, avukatlar, tıp ve ilaç uygulamacıları ve öğrencilerden oluşan yüksek oranda bir katılım olduğu sempozyumda, çok yoğun bilimsel tartışmalar yapılmıştır. Sempozyum basın tarafından da izlenmiş olup sempozyumun ertesi günü Medical Tribune Dergisi sempozyumla ilgili Prof. Dr. Yener Ünver’le bir röportaj gerçekleştirmiştir. Söz konusu röportaj derginin önümüzdeki sayısında yayımlanacaktır. Sempozyuma katılanların katılım belgeleri hazırlanmış olup önümüzdeki haftalarda adreslerine iletilecektir. Sempozyumun tebliğleriyse, en kısa zamanda bir kitap haline getirilecektir ve bu kitap Yeditepe Üniversitesi tarafından bütün katılımcılara ücretsiz dağıtılacaktır.

- – -

Moskova İktisat ve Hukuk Akademisi ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi  İşbirliği Anlaşması imzaladı.

DekanProf. Dr. Haluk Kabaalioğlu Ivanovo Devlet Üniversitesindeki ziyareti sırasında, Moskova İktisat ve Hukuk Akademisi’nden aldığı davet üzerine bu kuruma da bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Adı geçen Akademi’de yapılan toplantıya Akademi Rektörü Prof. Vlademir Petroviç, Rektör Oleg Zaitsev ve Uluslararası Ofis Sorumlusu Dr. Leonid L. Chernozich katılarak; Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile ileride ortaklaşa yapılabilecek faaliyetler tartışılmıştır. Toplantı sonunda iki kurum arasında bir işbirliği anlaşması imzalanması kararlaşırılmıştır. İmzalanan İşbirliği Anlaşması kapsamında öğrenci ve akademisyen değişimi imkanlarının yanı sıra ortak ve çift diploma programları, yaz programları ve ortak araştırma projeleride anlaşma kapsamına dahil edilmiştir.

- – -

Xiamen Academy of International Law Genel Sekreteri Prof.Dr. Chia-Jui Cheng (LL.B.,LL.M.,Dip.E.L..C.A.L., LL.D.) Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etti…

Uluslararası Hukuk alanında önemli isimlerden Asya Uluslararası Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsü Başkanı ve Soochow Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk profesörü Dr. Chia-Jui Cheng, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ziyaret etmek üzere Türkiye’ye geldi.

Xiamen Academy of International Law Kuratoryumu Genel Sekreterliğini de yapan Profesör Cheng, ‘Türkiye hiçkuşkusuz önemli bir Avrupa ülkesidir ancak unutmayınız ki ülkeniz aynı zamanda çok önemli bir Asya ülkesidir. Kurucusu olduğum Xiamen Academy of International Law, aslında 1923 yılından bu yana Lahey de faaliyette bulunan The Hague Academy of International Law modelini benimsemiştir. Bu akademide Yeditepe’den öğretim üyesi ve öğrencileri de görmek isteriz’ dedi. (Lahey Devletler Hukuku Akademisi hakkında Haluk Kabaalioğlu’nun 1976 yılında İstanbul Barosu Dergisi’nde yayınlanan makalesine bakılabilir.)

Yeditepe Üniversitesini ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten konuk profesör, ‘Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi hakkında bir çok meslekdaşımdan çok olumlu yorumlar duydum. O nedenle de işbirliği yapmak üzere Yeditepe Hukuk Fakültesini seçtim. Çin ile Türkiye arasında hukuk alanında işbirliğini geliştirmek istemekteyiz’ dedi.

- – -

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen seminer çalışması ve basında yankıları

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve IKV işbirliği ile Türk vatandaşlarının AB ülkelerindeki haklarının korunmasına ilişkin olarak düzenlenen seminere başta Çalışma Bakanlığı’ndan çok sayıda uzman ve çalışma ataşesi olmak üzere bu konuya ilgi duyan hukukçular katılmıştı.

Bir hafta ve toplam 15 saat süren seminerleri veren Alman yargıç Dr. Rolf Gutman ve Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Murat Uğur Aksoy hakkında bir haftalık dergide çıkan söyleşi:

- – -

American University Washington College of Law öğretim üyesi Marlee Hein Dunne’nin Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlediği yaz dönemi sertifika programından sonra Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’na yolladığı kartpostal ve öğrencilerimiz hakkıdaki görüşleri