Yeditepe Üniversitesi Hukuk Devleti Dergisi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER editörlüğünde Almanca ve Türkçe olmak üzere iki dilde yılda iki sayı olacak şekilde yayımlanmaktadır. Almanca dilini kullanan tüm ülkelerden güncel makale, kanun, uluslararası sözleşme, yüksek mahkeme kararları ve bilimsel makalelerin Türkiye'ye aktarılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
"Yeditepe Üniversitesi yayınlarından Hukuk Devleti / Der Rechtsstaat (dRS) dergisi, hukuk devletine hizmet amacı ve ülkemiz açısından karşılaştırmalı hukuk çalışmalarına duyulan ihtiyacın bir sonucudur. Yeditepe Üniversitesi, Atatürk'ün manevi mirası ‘bilim ve akıl'ın gururlu murisi sıfatıyla, diğer birçok alanda olduğu gibi hukuk alanında da ‘muasırmedeniyet' seviyesini aşmayı, evrensel hukuk ilkelerini içselleştirmiş, Düşman Ceza Hukuku ve Polis Devleti'ni reddeden, bilim ve aklı rehber edinen bir anlayışla karşılaştırmalı hukuk çalışmalarına da hizmeti görev edinmiştir.
Bu derginin yayınlanmasının, yukarıda belirtilenlerden başka nedenleri de vardır Bu dergi, Yeditepe Üniversitesi'nin diğer sürekli yayın organı Hukuk Fakültesi Dergisi'nin içeriğinde Türkçe ve İngilizce yayınlanan ağırlıklı zengin bilimsel eserler yanında, karşılaştırmalı hukuk bilgilerini okuyucuyla buluşturan, her yazının Almanca ve Türkçe yayınlandığı, yılda iki sayı olarak yayınla nacak, tüm Dünya'dan güncel ve doğru hukuk verilerinin nakledildiği, içerdiği güncel hukuksal sorunlar, çözümler ve gelişmelerle yeni bilimsel çalışmalara sebep oluşturan ve hepsinden önemlisi de, iyi örneklerle, öğreti, mevzuat ve yargı alanında hukuk devletinin ideal anlamda yerleşmesi ve sürdürülebilmesine katkı sağlayan bir eser olacaktır. DALAN Bilim Ailesi'nin tüm Dünyadaki hukuk alanındaki gelişmeleri izlemek, öğrenmek, değerlendirmek ve genç nesillere aktararak, evrensel hukuk devleti ilke ve değerlerini özümsemiş yetkin hukukçular yetiştirmek arzusu da, derginin yayınlanması nedenlerindendir.
Bu derginin, evrensel hukuk değer ve ilkelerini özümsemiş, hukuka ve adalete inanan, modern Dünyayı anlayan, bireyin güncel sorunlarını iyi anlayıp doğru ve haklı çözümler sunan, sorumlu ve üretken, hak ve özgürlüklerin yılmaz-yorulmaz savunuculuğunu yapacak, insan onurunu önceleyen, muhakeme yetenekleri yüksek, hukuk nosyonları gelişmiş "fikir hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesillerin yetişmesine hizmet etmesini ümit ediyoruz.
Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER (Editör)"
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Devleti Dergisi'nin Şubat 2024 tarihli sayısına ulaşmak için bkz.: https://www.seckin.com.tr/kitap/835131280
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Devleti Dergisi'nin Şubat 2024 tarihli sayısına ulaşmak için bkz.: https://www.seckin.com.tr/kitap/321650991
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yayın İlkeleri
1) Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (YÜHFD), Ocak ve Haziran aylarında olmak üzere elektronik ortamda çevrimiçi olarak yılda iki kez yayımlanan hakemli dergidir.
The Journal of Yeditepe University Faculty of Law (YUHFD) is a peer-reviewed journal published online in electronic format, issued twice a year in January and June.
2) Dergi’de yayımlanabilecek yazılar, hukuk içerikli her türlü makale, karar incelemesi ve çevirilerdir. Çeviri metni ile birlikte asıl metin ve hak sahiplerinin muvafakatı da iletilmelidir. Çeviriler hakem değerlendirilmesine tabi tutulur. Yazıların dili, Türkçe veya diğer Avrupa dilleridir.
This is a general journal of law and legal issues. Articles, case notes, comments and translations which are written in Turkish and in other European languages are welcome. In addition to the text of the translation, the consent of the beneficiaries and the original text should be submitted. Translations are also subject to referee evaluation.
3) Dergi’de yayımlanmak üzere gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Articles that will be sent to the editor should not be published elsewhere, nor be submitted to other journals simultaneously.
4) Yazılar Microsoft Word (Microsoft Office 98 ve üzeri versiyonlar) formatında (.doc veya .docx dosya uzantılı olarak) yazılmış olmalıdır. Ayrıca yazılar, aşağıdaki şekil şartlarına uygun olarak kaleme alınmış olmalıdır:
Kağıt boyutu: A4
Üst: 2,5 cm; Alt: 2,5 cm; Sol: 2 cm; Sağ: 2 cm
Metin: Times New Roman, 12 punto, 1.5 satır aralığı, iki yana yaslı
Dipnotlar: Sayfa altında, Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığı, iki yana yaslı
Articles should be submitted as Microsoft Word (either with .doc or .docx file extensions) documents (Microsoft Office 1998 or higher versions). Articles should be written according to the following style guidelines:
Paper size: A4
Top: 2.5 cm; Bottom: 2.5 cm; Left: 2 cm; Right: 2 cm
Text body: Times New Roman, 12 points, at 1.5 line spacing, justified
Footnotes: Times New Roman, 10 points, at 1 line spacing, justified
5) Her yazı, kaydedildiği bir CD ile ya da elektronik posta yolu (yuhfd@yeditepe.edu.tr) ile Microsoft Word formatında editöre teslim edilmelidir. Yazının basılı olarak teslimi gerekmemektedir.
Softcopy of the article either on a CD or as an attached Microsoft Word Document via e-mail should be submitted to the editor (yuhfd@yeditepe.edu.tr). There is no need to submit any hardcopy of the article.
6) Yazıyla birlikte yazarın (veya yazarların) adına, unvanına, çalıştığı kuruma, orcid numarasına, açık adresine, kolay ulaşım sağlanabilecek telefon numaralarına ve elektronik posta adreslerine ilişkin bilgiler de editöre ulaştırılmalıdır.
The name(s), formal position(s), institutional affiliation(s), orcid id(s) and contact details (especially e-mail(s)) of the author(s) must be clearly included with the submission to the editor.
7) Dergi’ye gönderilen makaleler Türkçe ve İngilizce başlık ile hem İngilizce hem de Türkçe özet kısmı içermelidir.
Each submission should contain a Turkish (only for Turkish authors) and an English Title, as well as a structured Abstract in Turkish (only for Turkish authors) and English.
8) Dergi’ye gönderilen makalelerde, ilgili makaledeki konuyu tanımlayan Türkçe ve İngilizce uygun anahtar kelimeler bulunmalıdır.
All articles should be accompanied by a sufficient number of keywords in Turkish (only for Turkish authors) and English that reflect the content of the article.
9) Dergi’ye gönderilen makalelerde kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça olarak alfabetik sırada verilmiş olmalı ve kullanılan kaynaklar dipnotunda veya metin içerisinde kısa olarak yer almalıdır.
All references cited in the text should be numbered in the order of mention in the text and should be given in abbreviated form in footnotes. They should be listed in full form at the end of the article in an alphabetically arranged bibliography as well.
10) Dergi’ye gönderilen makalelerin yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu ve basılmaya hazır olarak verildiği kabul edilir.
All submissions are regarded as ready to publish and already proofread by the author himself or herself.
11) Dergi'de yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların yazarları, çalışmalarının elektronik ortamda da yayımlanmasına rıza göstermiş sayılır.
The authors of the texts submitted for publication in the journal are deemed to have consented to the publication of their work electronically.
12)Yayın Kurulu tarafından yapılan ilk incelemede, açıkça yayın ilkelerine uyulmadığı saptanan yazılar hakeme gönderilmeden önce gerekli düzeltmelerin yapılması için yazara gönderilir. Bilimsel ölçütlere uymayan yazılar Yayın Kurulunca hakeme gönderilmeksizin yazarına iade edilir. Yayın Kurulu tarafından uygun bulunan yazılar iki hakemin incelemesine sunulur. Hakemlerden gelen rapor doğrultusunda yazının yayımlanmasına, düzeltilmesine ya da geri çevrilmesine karar verilir. Yazar, bu durumdan derhal haberdar edilir. Tamamlanmış veya düzeltilmiş yazı, Yayım Kurulu’nca, tekrar hakeme gönderilebilir. Hakemlerden birinden ret gelmesi durumunda üçüncü hakemin görüşüne başvurulur.
In the first review by the Editorial Board, the manuscripts, which are clearly determined not to comply with the publication and submission requirements, are sent to the author to make the necessary corrections before being sent to the referee. Manuscripts that do not meet the scientific criteria are returned to the author without being sent to the referee by the Editorial Board. The manuscripts found suitable by the Editorial Board are submitted for review by two referees. According to the report from the referees, it is decided to publish, correct or refuse the manuscript. The contributor(s) is immediately informed of the situation. The Editorial Board can send completed or revised text to the referee again. In the event that one reviewer issues a rejection, the opinion of a third reviewer shall be sought.
13) Dergi, hakemin yazarı bilmemesi esasına (kör hakemlik) dayanır. Hakeme gönderilecek makalelerde de yazarın kimliğine ilişkin bilgilerin gizliliği sağlanır.
All articles submitted are subject to a blind peer review. The identity of the author(s) and reviewer(s) will not be revealed to the other party.
14) Tüm Hakem Raporları, ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) Hukuk Veri Tabanı Komitesi tarafından denetlenmesine olanak verecek şekilde 5 yıl saklanır.
All reviewers’ evaluation reports will be kept for at least five years after publication and copies of these reports will be sent to the ULAKBIM (Turkish Academic Network and Information Center) Law Database Committee whenever required.
15) Dergi’ye ait yeni sayı yayımlandıkça, bu sayı tek bir PDF dosyası şeklinde ULAKBİM Online Dergi Takip Sistemine (ODİS) ve Hukuk Fakültesinin web sitesine yüklenir. Ayrıca Dergi’nin 2 adet basılı kopyası da ULAKBİM'e kargo ile ulaştırılır.
Each published issue of the Journal will be uploaded as a PDF file to the Online Journal Watch System of ULAKBIM (ODIS) and Faculty of Law website. Also two copies of the published issue will be delivered to ULAKBIM by cargo.
16) Dergimizin Ocak sayısı için son yazı kabul tarihi 1 Kasım, Haziran sayısı için son yazı kabul tarihi 1 Nisandır. Bu tarihlerden sonra ulaşan yazılar bir sonraki sayı için değerlendirmeye alınacaktır.
The final submission deadline for the January issue of our journal is November 1, and the final submission deadline for the June issue is April 1. The articles that reach after these dates will be evaluated for the next issue.
YÜHFD 2020 / Cilt XVII, Sayı:2
YÜHFD 2020 / Cilt XVII, Sayı:3 (Özel Sayı)
YÜHFD 2021 / Cilt XVIII, Sayı: 1
YÜHFD 2021 / Cilt XVIII, Sayı: 2 (Prof. Dr. Abdulkadir Arpacı'ya Armağan)
Derginin diğer sayılarına https://dergipark.org.tr/tr/pub/yuhfd linkinden ulaşabilirsiniz.
Yayın Sahibi / Publisher
Prof. Dr. Mehmet Durman (Rektör / Rector), Yeditepe Üniversitesi adına / On Behalf of Yeditepe University
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü / Editör - Responsible Manager / Editor
Prof. Dr. Mehmet Rıfat Tınç
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi / Yeditepe University Faculty of Law
Editör Yardımcıları / Associate Editors
Doç. Dr. Tevfik Sönmez Küçük, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Dr. Öğr. Üyesi. Erhan Kanışlı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Teknik Hazırlık / Layout and Page Design
Ar. Gör. Dr. Ecrin Baydak, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ar. Gör. Fatmagül Yazıcı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ar. Gör. Murat Emre Keküllüoğlu, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Yayın Kurulu / Editorial Board
Prof. Dr. Yener Ünver, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Oktay Uygun, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Rıfat Tınç, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Doç. Dr. Tevfik Sönmez Küçük, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Dr. Öğr. Üyesi Onur Özcan, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kanışlı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Danışma Kurulu / Advisory Board
Prof. Dr. Abdülkadir Arpacı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Devrim Güngör, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Bahtiyar, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Halûk Nami Nomer, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Diler Tamer, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Handan Yokuş Sevük, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Ercan Akyiğit, MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Ahmet Nizamettin Atay, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Necla Öztürk, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Pınar Akan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Vesile Sonay Evik, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Prof. Dr. Ahmet Erol, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi