• Türkçe
  • English

Hukuk Fakültesi Dekanlarının Yargı Bağımsızlığı konusundaki açıklaması

08 Aralık 2007 tarihli haberler:

Milliyet Gazetesi – “Mülakatı bakanlık değil, HSYK yapsın”


Cumhuriyet Gazetesi – “Yargı, Atatürkçü hâkim ve savcılara emanet edilmeli”


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Vize konusunda düzenlediği toplantıların basında yankıları


2007 yılı ELFA toplantısı üniversitemizde gerçekleşti


Topluluk Müktesabatının Sektörleri Etkileri” konulu araştırma sonuçları açıklandı.

“AB müktesebatı” olarak da ifade edilen ve yürürlükte olan tüm antlaşma, tüzük, yönerge ve kararları kapsayan acquis communautaire’in tam üye olunduğunda yürürlüğe gireceği biliniyor. Söz konusu mevzuatın Türkiye’de yürürlüğe girdiğinde beş temel sektörde ne gibi etkileri olabileceğini irdeleyen bir rapor yayınlayan İktisadi Kalkınma Vakfı, sektör temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenledi. Toplantının açış konuşmasını Yeditepe Üniversitesi hukuk Fakültesi Dekanı ve İKV Başkanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptı.


Euractive Haber sitesinin Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ile yaptığı mülakat

Euractive Haber sitesinde yayınlanan 09.11.2007 tarihli mülakat metni için tıklayınız.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, TOBB ve IKV İşbirliği ile Avrupa Adalet Divanı’nın son kararları çerçevesinde vize konusunu ele alan toplantılar düzenledi.

20 Kasım 2007 günü Levent TOBB Plaza salonlarında gerçekleştirilen toplantıda açış konuşması yapan Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, 1980 yılında İKV Baş Hukuk Müşaviri olarak Ankara’da beş gün çalışarak hazırladığı hukuki mütalaanın Türkiye’nin görüşü olarak Brüksel’e gönderildiğini, ancak daha sonra ülkemizde rejim değişikliği nedeniyle konunun üstüne gidilemediğini anlattı. Son Tüm ve Darı kararlarının fevkalade önemli olduğunu belirten Kabaalioğlu halen Divan önünde Berlin mahkemelerinden gelen bazı davalar bulunduğunu ve bu kararların da lehimize çıkmasının beklendğini ifade etti. Öte yandan uçak dolusu işadamlarıyla sınırlara baskı yapalım şeklindeki demeçlerin haklı davada haksız duruma düşmemize yol açabileceğini ve olumlu çıkması beklenen kararlarda dahi üye Devletlerin baskısı ile arzu edilmeyen neticeler çıkabileceğini belirten Kabaalioğlu, popülist yaklaşımlardan vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

Yeditepe Üniversitesi’nin davetlisi olarak programa katılan ve Tüm soyadlı vatandaşımızın davasını İngiliz Mahkemelerinde savunan ve Lordlar Kamarasından sonra Lüksemburg Adalet Divanı’na kadar getiren ingiliz Barrister Nicola Rogers ayrıntılı açıklamalar yaptı.
Darı davasını yürüten ve Yeditepe’nin konuğu olarak İstanbul’a gelen Solicitor Abdul Kuddus da karara ilişkin değerlendirmeler yaptı ve vizenin tamamen kalktığı şeklindeki yorumun son derece yanıltıcı olduğunu belirterek “dikkatli olmamız gerekir, hukuki temellere dayanarak ve akıllıca belirlenmiş bir strateji uygulanması şarttır” dedi.
Daha sonra konuya ilişkin olarak AÜHF öğretim üyesi Doç. Dr. Sanem Baykal, yakında Yeditepe Üniversitesi tarafından yayınlanacak olan tebliğini dinleyicilere sundu.Toplantıya katılan Prof.Dr. Rıdvan Karluk, iş adamları, havayolu temsilcileri, seyahat acentası yöneticileri, Uluslararası Nakliyeciler Birliği temsilcileri konuşmacılara çeşitli sorular yönelttiler. TRT program yapımcısı/ana haber anchor’ı Ahu Tanrıkulu konuklarla vize konusunda özel görüşmeler yaptı. Bu programın önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor.

22.11.2007 tarihli Hürriyet Gazetesi haber:

 


Brüksel temaslarına ilişkin fotoğraflar

5
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu Avrupa Parlamentosu Başkanı Pöttering ile beraber

6
Hukuk Fakültesi Dekanı ve TOBB Başkanı Komisyon üyesi Olli Rehn ile

78


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Düsseldorf/İstanbul baroları avukatı Murat Aksoy’un Konferansı

15 kasım 2007 tarihinde yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, IKV ve Yeditepe işbirliği ile düzenlenen ve Istanbul Divan Oteli salonlarında gerçekleştirilen toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Av. Murat Uğur Aksoy Alman mahkemelerinden Adalet Divanına yansıyan davalar konusunda kapsamlı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kabaalioğlu toplantıyı açarken vize konusunda yapılan çalışmaları ve sayın Aksoy’un bu konudaki öncü rolü konusunda bilgi verdi.

9


Dekan, 12 Kasım 2007 tarihinde Tekirdağ Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Avrupa Birliği ile Katılım Müzakereleri Süreci” Seminerinin Açış Konuşmasını yaptı.

İKV, Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası ve Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Oda Başkanı Mustafa Yurdanur ve Borsa Başkanı Can Vurnal’ ın da katıldığı toplantıda konuşma yapan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, AB ile ilişkilerde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Barosu tarafından düzenlenen Uluslararası Seminer

Yeditepe Üniversitesini ziyaret etmekte olan Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği -European Law Faculties Assocation – (ELFA) Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri 19 Kasım 2007 günü İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonunda “Avrupa Hukukunda Son Gelişmeler ve Hukuk Eğitimi” konularında tebliğ sundular.

İstanbul Barosu Genel Sekreteri sayın Av. Hüseyin Özbek ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun açış konuşmalarından sonra Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Janez Kranjc “Hukuk Eğitiminde Asgari Koşullar” konusunda ülkesinde ve diğer AB ülkelerinde yer alan uygulamalar konusunda bir tebliğ sundu. Bu tebliğ Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi olup aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünde Çift Anadal yapan Bihter Esin Yücel tarafından Türkçeye çevrildi.

10

11
Prof.Dr. Janez Kranjc’ın Hukuk Eğitimi konulu konuşmasından

Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve ELFA Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Heribert Hirte ise Alman Limited Şirketler Yasasında yapılan değişiklikler konusunda ayrıntılı bilgi sundu. Ekranda yer alan almanca yansılar -slaytlar- eşliğinde ingilizce açıklamalar yapan Prof. Heribert Hirte’nin konuşması Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra halen White & Case Hukuk Bürosunda çalışan Ceylan Kara tarafından tercüme edildi.

12
Prof.Dr. Hirte’nin Alman Limited Şirketler Kanun Tasarı üzerine yaptığı konuşmasından

İsviçre Fribourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Pascal Pichonnaz ise “AB üyesi olmayan ülkelerde Avrupa Özel Hukukunun Otonom Kabulü” konusunda açıklamalar yaptı. İngilizce hazırladığı yansıları kullanarak ancak fransızca sunum yapan Prof.Dr. Pichonnaz’ın konuşmasını Yeditepe Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi ve halen Montpellier Üniversitesi doktora öğrencisi Mehmet Şua Türkçeye çevirdi. (Toplantıyı izleyenler, ekrandaki yansılardan değişik dilde yapılan konuşmaların Türkçeye tercümesinin hukuk terminolojisi açısından son derece yararlı olduğunu belirttiler. Prof. Hirte’nin Almanca yansılarını İngilizce sunması, Prof. Pichonnaz’ın ingilizce hazırladığı yansıdaki metinleri Fransızca anlatması ve bunların Türkçeye çevrilmesi aynı anda üç dilde hukuk terimlerinin göz önüne gelmesini sağladı.)

13

Prof.Pichonnaz’ın konuşmasından bir bölüm, Fransızca’dan Türkçeye tercüme Araş. Gör. Mehmet Fethi Şua tarafından yapılmıştır.

Carlos III Madrid Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Manuel Bermejo Castrillo’nun “Avrupa Bütünleşme Sürecinde Doğu ve Batı” konulu tebliği ise Yeditepe Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Caner Bulur tarafından Türkçeye çevrildi.

Sayın Heribert Hirte’nin sunumu için: Yeditepe+(Istanbul),+19Nov2007


 

Prof.Dr. Feroz Ahmad İstanbul Barosu tarafından düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi paneline katıldı.

Tanınmış tarihçi ve uzun yıllar Londra, Harvard, Fletscher School of Diplomacy, Tufts ve University of Massachussets’de öğretim üyeliği yaptıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesine katılan ve daha sonra Uluslararası İlişkiler ve Tarih Bölüm Başkanlıklarına getirilen Prof. Dr. Feroz Ahmad İstanbul Barosu tarafında düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi paneline katıldı.

Baro Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek tarafından yönetilen oturumda Prof. Dr. Ahmad’ın yanı sıra Prof.Dr. Alpaslan Işıklı, Doç. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da konuştu.

Prof. Dr. Feroz Ahmad Konuşma Metni için tıklayınız.


Wiener Zeitung ve Kurier gazetelerinden iki gazeteci Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etti.

Türkiye’nin AB ile sürdürdüğü Katılma Müzakereleri ve tam üyelik konularında araştırmalar yapmakta olan Avusturyalı gazeteciler Martyna Czarnowska ve Mag. Dr. Margaretha Kopeining 14 Kasım 2008 günü Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret ederek Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ile uzun bir görüşme yaptılar. Kabaalioğlu, “Avrupa’da artmakta olan ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi gelişmelerin Avrupalılar açısından utanç verici boyutlara ulaştığını” belirterek Türkiye’nin AB hedefinin üye Devletlerin büyük bir çoğunluğu tarafından desteklendiğini ve Brüksel’deki uzmanların “AB nin karşı karşıya olduğu sorunları artık Türkiye’nin üye olmasından sonra çözebileceklerini” ifade ettilerini kaydetti. Konuk gazetecilerin sorularını Prof. Kabaalioğlu’nun yanı sıra Antropoloji bölüm başkanı Prof.Dr. Akile Gürsoy yanıtladılar.


Üç Hollandalı Gazeteci Yeditepe Üniversitesini Ziyaret etti

Elsevier dergisi Yazı İşleri Müdürü, René van Rijckevorsel, VPRO Televizyonu Dış Haberler Müdürü Leonard Ornstein ve yazar Syp Wynia, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyeleriyle Türkiye’nin AB üyeliği, katılma müzakereleri, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi sorunlarını da kapsayan konularda fikir teatisinde bulunmak üzere 6 Kasım 2007 günü Kayışdağ yerleşimini ziyaret etti. Konukları selamlayan Hukuk Fakültesi Dekanı, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Tarih Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Feroz Ahmad, Antropoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Akile Gürsoy ve Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Erdal Yavuz’u konuklara takdim etti. Uzun süren oturumdan sonra konuklar Mütevelli heyet Başkanımız sayın Bedrettin Dalan tarafından kabul edildi. Prof.Dr. Bozkurt Güvenç de konuklara öğle yemeği sırasında eşlik etti. Konuklar, Yeditepe Üniversitesinde çok değerli bilim adamları ile görüşme olanağı bulmalarından ötürü son derece müteşekkir olduklarını belirterek Yeditepe Kayışdağ kampüsünden son derece etkilendiklerini ve Avrupa’nın en güzel kampüslerinden birini görmüş olmanın zevkini tattıklarını belirttiler.

14       15
Mütevelli Heyet üyemiz ve Merkez Bankası eski Guvernürü Dr. Yavuz Canevi, DEIK yetkilileri ve aynı zamanda IKV Başkanı olan Dekan Prof. Dr. Kabaalioğlu konuk gazetecilerle birgün önce TOBB Plaza da uzun bir toplantı yaptılar.


Dekan, “AB Perspektifinde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu Uluslararası Konferansta oturum başkanlığı yaptı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Kabaalioğlu, MESS, CEEMET ve AB tarafından düzenlenen uluslararası konferansın ilk oturumunu yönetti. Oturumda Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu Başkanı Dr. Hans-Joachim Wolff, aynı kuruluşun Genel Sekreteri Dr. Joachim Breuer, BDA Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu Sosyal Koruma Yöneticisi Eugen Müller ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili BWK Kreuzberg Eğitim merkezi GnbH Genel Müdürü Nihat Sorgeç tebliğ sundular.


Yeditepe’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ülkemizin değişik köşelerinden sekizyüzü aşkın öğrenci ve öğretmenleri için düzenlenen Boğaz ve adaları kapsayan vapur gezisi

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuğu olarak İstanbul’a gelen Avrupa Toplulukları Adalet Divanı yargıçlarından Prof. Dr. Vadapalas’ın objektifinden: Yeditepe’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ülkemizin değişik köşelerinden sekizyüzü aşkın öğrenci ve öğretmenleri için düzenlenen Boğaz ve adaları kapsayan vapur gezisinde hararetli bir sohbet. Öğrenciler Gaziantep Lisesinden…

16      17


Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Büyükyüksel(*) ABD nin Hawaii eyaletinde yapılan Uluslararası Pass Bureau Association’ın Yıllık Konferansında Tebliğ sundu.

Büyükyüksel, Kauai, Hawaii’de 1 Kasım 2007 günü gerçekleştirilen oturumda “Environmental Constraints and Unfair Competition Practices in Europe in the Airline Industry” konusunda tebliğ sundu.

Üniversitemiz Ticari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası Hava Taşımacılığı ve Lojistik konularında dersler veren Büyükyüksel, Robert Kolej’den mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi İİBF ni bitirdi. ABD de Delaware Üniversitesinde MBA İşletme yüksek lisanso yaptıktan sonra Massachussets Institute of Technology de Airline Management eğitimi alan Büyükyüksel, THY nın Paris, Stutgart, Brüksel, New York, Sydney müdürlüklerini yaptı, THY Pazarlama Başkanlığı görevlerinde bulundu.

İngilizce, Fransızca, Almanca bilen İbrahim Büyükyüksel değişik Dünya Havacılık Örgütlerinde üye veya yöneticilik görevlerinde bulundu. Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi’nde kadrolu öğretim görevlisi olan İbrahim Büyükyüksel, Rektörlük tarafından verilen izinle İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde de ders vermektedir.

IBRAHIM BUYUKYUKSEL completed his studies in Turkey at Bosphorus University and the University of Delaware in the United States. He has served with Turkish Airlines for over 27 years at posts abroad in Australia, United States, France, Germany, and Belgium as Regional Director, and at the headguarters as Senior Vice President Marketing with the National Carrier.

He is currently teaching Transportation & Aviation Management courses at Bosphorus University and Yeditepe Universities in Istanbul

 


Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Yargıcı Prof. Dr. VADAPALAS Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

AB’nin yargı organı olan Lüksemburg’daki Adalet Divanı yargıçlarından Prof.Dr. Vladas Vadapalas, Yeditepe Hukuk Fakültesinde dersler vermek üzere Istanbul’a geldi.

1 Kasım perşembe günü saat 15.00 de Hukuk Fakültesi Z-12 salonunda “Avrupa adalet Divanı’nın Yargı yetkisi” konusunda bir seminer de verecek olan yargıç, 30 Ekim 2008 Çarşamba günü Levent TOBB Plaza’da İktisadi Kalkınma Vakfı, Istanbul Barosu ve Yeditepe Hukuk Fakültesinin müştereken düzenledikleri seminerde  “Adalet Divanı’ nın Üç Boyutlu Markalar” konusunda kararlarını anlatacak. Oturumu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Onursal Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi İhsan Demirkıran yönetecek.

19
Toplantının açış konuşmalarını İstanbul Barosu başkanı Av. Kazım Kolcuoğlu ve Hukuk Fakültesi Dekanı ve IKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu yapacak.


Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho Nisan ayında Yeditepe Üniversitesinde bir konferans verecek.

Halen Finnish Innovation Fund başkanı olan Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho ile bir akşam yemeğinde görüşen Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Yeditepe Üniversitesinde bilimsel araştırmalar ve teknoloji (özellikle nanoteknoloji, gen teknolojileri ) konularında gerçekleştirilen çalışmalardan söz ederek Esko Aho’yu Yeditepe’ye davet etti.

Daveti memnuniyetle kabul eden eski Başbakan Esko Aho, Nisan ayının son haftası ve Mayısın ilk haftasında Yeditepe Üniversitesini ziyaret ederek oradaki bilim adamları ile tanışmak istediğini ve arzu edilirse konferans ve seminerler verebileceğini belirtti. Kabaalioğlu, Fin Üniversiteleri ile yakın işbirliği içinde olduklarını, Helsinki Hukuk Fakültesi Dekanı’nın 2005 de Yeditepe’yi ziyaret ettiğini, bu Üniversite ile Erasmus Anlaşması imzaladıklarını ve iki Yeditepe Hukuk öğrencisinin şu anda Helsinki’de olduğunu, kendisinin de Rovaniemi Lappland Üniversitesi’nde iki yıl üst üste yaz okulunda ders verdiğini belirtti. Yemekte DEIK Başkanı Rona Yırcalı, TÜBİTAK Başkan vekili Prof.Dr. Nükhet Yetiş,DEIK Direktörü Ufuk Yılmaz Türk-Fin İş Konseyi Başkanı Yılmaz Çakır, Türk-Orta Avrupa İş Konseyleri Başkanı Halil Kulluk, Tema Vakfından Prof.Dr. Çelik Kurdoğlu katıldı.


Doç. Dr. Yener Ünver ve 15 öğrencimizin İsviçre’de Basel Üniversitesi’ne gerçekleştirdikleri ziyaret İsviçre Basınında da yer buldu.

27-29 Eylül tarihleri arasında 15 öğrencimiz Doç.Dr. Yener Ünver Hocamızla birlikte Basel Üniversitesini ziyaret etmişlerdir. Burada Yeditepe öğrencileri ve İsviçreli öğrenciler Almanca tebliğler sunmuşlardı. On öğrencimizin tüm masrafları Basel Üniversitesi tarafından karşılanmıştır. Sunulan her tebliğ katılımcılar tarafından soru-cevap yöntemi ile tartışılmış olup; program İsviçre basını tarafından da ilgiyle takip edilmiştir. Basel Gazetesi de Program kordinatörümüz sayın Doç.Dr. Yener Ünver ile Programa ilişkin mülakat gerçekleştirmiştir.

Basel Gazetesinde yayınlanan mülakat için tıklayınız: BaslerZeitung


Prof. Dr. Aydın Zevkliler Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tam gün kadrolu olarak göreve başladı.

Gerek yazmış olduğu alanlarda başvuru – temel kaynaklar olarak kabul edilen akademik çalışmalarıyla gerekse bugüne kadar yetişmelerine yoğun biçimde emek harcadığı akademisyen hukukçularla, Türk Medeni Hukuku ve Borçlar Hukukunun önde gelen bilim adamlarından olan Prof. Dr. Aydın Zevkliler tamgün kadrolu olarak Hukuk Fakültemizde göreve başladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör olduktan sonra Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurucu dekanlık da yapan Prof. Dr. Aydın Zevkliler, mesleğinde kazandığı tecrübelerini ve birikimlerini bundan sonra Hukuk Fakültemiz öğrencileriyle paylaşacak.

Bir süre İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde de öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Aydın Zevkliler, birinci sınıf öğrencilerimize Medeni Hukuka Giriş, Kişiler Hukuku ve Aile Hukuku dersleri veriyor. Bundan beş sene önce yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nu hazırlayan bilim komisyonunun üyeliğini de yapmış olan Hocamızın eğitim kadromuza katılması elbette en çok öğrencilerimizi mutlu etti. Öğrencilerimiz, düşüncelerini “Eserlerini okuduğumuz, Türk Medeni Hukukunun önde gelen isimleri arasında olan bilim adamlarını hocalarımız olarak sınıfta – kürsüde görmek bizim için büyük bir şans.” şeklinde dile getirdiler.

 


Dekan, Brüksel’de Librarie Solvay’de düzenlenen “Window to Turkey” toplantısını yönettikten sonra, Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai Fudan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Dördüncü Avrupa Etüdleri Asya-Pasifik Konferansı’ nda Oturum Başkanlığı yaptı.

24 Eylül 2007 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen ve Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun yönettiği ikinci “Window to Turkey” toplantısına Merkez Bankası eski Başkanı Serdengeçti, Prof.Dr. Güven Sak ve Sabancı Üniversitesi’nden Doçent Hasan Bülent Kahraman katıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı açılış konuşmasında Türkiye-AB İlişkilerini irdeledi ve Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda AT Adalet Divanı’nın son içtihatlarının son derece önemli olduğunu kaydetti.

21


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai Fudan Üniversitesi’nde Oturum Başkanlığı yaptı.

11-14 Ekim 2007 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai kentinde Fudan Üniversitesi tarafından düzenlenen NESCA Workshop ve EUSA-Asia-Pacific konferansı’nda Avrupa Entegrasyonu konusunda çok sayıda eseri ile öncü rol oynayan London School of Economics den sonra Fukuoka Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Prof. Ali El-Agraa, Keio Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ve ECSA Japonya eski Başkanı Prof. Toshiro Tanaka, Almanya’da Giessen Üniversitesinden Dr. Marc Vasilache’ nin tebliğler sunduğu “AB nin Genişlemesi ve Uluslararası Etkileri” konulu oturumu Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yönetti.

22

Fudan Üniversitesi Avrupa Etüdleri Merkezi müdürü Prof.Dr. Dai Bingran ve Giessen Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Raimund Seidelmann’ın açış konuşmaları ile başlayan uluslararası toplantı, Shanghai’da Bao Long Oteli konferans salonunda gerçekleştirildi. Yeni Zelanda’dan Prof. Martin Holland, Leuven Üniversitesinden Prof. Frank Delmartino, halen Paris’de Ceri’de görevli Avustralyalı Prof. David Camroux, Prof. Chen Zhimin, Prof. Kim Cae One, Japonya’dan Prof. Soko Tanaka ve diğer bilim adamları AB konularında tebliğler sundular.

Bu arada Çin Halk Cumhuriyeti’nin onyıl Almanya Büyükelçiliğini yapan Prof.Dr. Mei Zhaorong Yeditepe Üniversitesi ile işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade ile yakın bir gelecekte Yeditepe Üniversitesi’ni ziyaret edeceklerini belirtti.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Temmuz 2007 de ders ve seminerler veren Thomas Jefferson Law School öğretim üyesi Prof. Slomanson’ın ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni iddialarına ilişkin yapılanlar konusunda gönderdiği not

I’ve scoured the newpapers here and a cannot find any explanation why the US House of Representatives is pursuing the almost century-old Armenian matter, at a time when we need Turkey the most in the Iraq War. I can only speculate the Democrats are trying to embarrass the Bush Administration. What is the perceived reason where you are?

Regards,


Yeditepe Üniversitesi ve Ivano Devlet Üniversitesi arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu “Türkiye’de Avrupa Hukuku’nun Kabulü-Rezeption” konusunda dersler vermek üzere gittiği Rusya Federasyonu Vilanova Devlet Üniversitesi Rektörü Vladimir Egorov ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Rusya ile ilişkilerin yoğun bir şekilde geliştiğini kaydeden Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Serpil, “Hukuk Fakültemiz daha önce de Moskova Devlet Üniversitesi Lomonosov Hukuk Fakültesi ve Rus Parlamentosuna ve Hükümete yasa tasarıları, hukuki mütalaa ve raporlar hazırlayan Moskova Yasama ve Mukayeseli Hukuk Enstitüsü ile işbirliği anlaşmaları imzalamıştı. Rusya’da faaliyette bulunan çok sayıda Türk inşaat firması yanında binlerce girişimcimizin işyeri açtığını” kaydeden Rektör Serpil “Her yıl milyonlarla ifade edilen Rus turistin geldiği, çok sayıda karma evlilik olduğu da dikkate alındığında Rus Hukuk sisteminin arzettiği önem anlaşılacaktır. Hukuk Fakültemiz ABD ve AB Hukukları konusunda son derece yoğun ders, seminer ve konferanslar düzenlerken ve Erasmus programı ile çok sayıda öğrenciyi AB üniversitelerine ve ABD ye Yaz Okularına gönderirken Rusya’yı ihmal edemezdi. Bu anlaşma ile Rusça öğrenmekte olan çok sayıda öğrencimize Ivanova’da öğrenimlerine devam imkanı tanınmaktadır. Üniversitemizde daha çok sayıda Rus öğrencinin de öğrenim görmesi mümkün olacaktır. Bu işbirliği hukuk fakültesi ile sınırlı olmayacak ve işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler ve özellikle teknik alanlarda da sürdürülecektir. Yeditepe Üniversitesi ingilizce MBA programına yurt dışından da büyük ilgi var” dedi.

Hukuk Fakültesi Dekanı ise üniversiteler arası işbirliğinin ülkelerin birbirini daha iyi tanımasına yol açacağını belirterek “Rusya’da öğretim üyeleri ve öğrencilerin Türkiye’de hala dini hukuk kurallarının uygulandığını sandıklarını ve yayınlanmış hukuk kitaplarında bu tür yanlışların yer almasının üzücü olduğunu” belirtti.

2324

Fotoğrafta soldan sağa Hukuk Fakültesi Dekanı ve Ceza Hukuku Profesörü Dr. Olga Vladimirova, Uluslararası İlişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı ve Sıvı Kristal Laboratuarı Başkanı Prof. Dr. Nadezha Usoltseva, Rektör Vladimir Egorov, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Araştırmadan sorumlu Rektör Yardımcısı ve Çağdaş Tarih ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Dimitry Polyviannyi


Viyana’da Loyola Üniversitesi Yaz Okuluna katılan Yeditepe Hukuk öğrencilerinin izlenimleri

Sanatın,tarihin ve doğanın kalbinin attığı yer Viyana.. Bu şehrin büyülü atmosferini biz 7 Türk öğrenci olarak Viyana Üniversitesi’nde düzenlenen yaz okuluna katılarak doya doya yaşadık..Yeditepe Üniversitesi, bu yaz okulu için New Orleans’ta bulunan Loyola Ünversitesi ile anlaşma yapmış olduğu için Viyana’da yaklaşık 6o amerikalıyla dersleri dinledik, gezilere gittik, değişik kültürlerle tanıştık, onlara ülkemizi tanıttık, anlattık, onlar bizden biz onlardan öğrenmeye çalıştık.. Bu yaz okulu programı aslında 1 aylık bir periyoddan oluşmakta fakat öğrenciler isterlerse 15 günlük bir programı tercih edebiliyorlar. İlk 15 günde öğrencilere karşılaştırmalı rekabet hukuku dersi veriliyor. 2. kısımda ise öğrencilere seçmeli dersler sunuluyor ve isteklerine göre 1 ya da 2 tanesini seçebiliyorlar.Comparative labour law, business organization, educational law, european union law ve human rights dersleri seçekler arasında. Ayrıca bu derslerin seçmeli olarak sunuluşunun şu yararını da unutmamak gerekir; öğrenciler ileride yönelmek istedikleri alanla ilgili ders seçebildikleri için program daha yararlı hale gelmektedir. Bunun sonucu olarak, öğrencilerin elinde bu dersleri aldıklarına dair bir belge olmakta ve ilerde yapılan iş başvurularında ya da karşılaşılan bir zorlukta,problemde bu dersleri almak ve iyi kavramış olmak bir can simidi vazifesi görmekte..

2526

Biz 2 Türk bu programın 2. kısmına katıldığımız için Viyana’da 15 gün kaldık ve bu süre zarfında comparative labour law ve business organization derslerini aldık. Bu dersler konusunda uzmanlaşmış hocalar tarafından verilmekteydi ve verilirken Türkiyedeki sistemede olabiliğince değinildi, kendi sistemleri ile bizim sistemimiz arasındaki başlıca farklar konulara daha iyi hakim olabilmemiz açısından el verdiğince vurgulandı.

Bu programın ilk 15 gününde öğrenciler haftasonları Salzurg ve Prag gezilerine katılıyorlar. Prag; efsanevi tarihiyle, hala eski günlerin anılarını taze bulabileceğiniz mimarisiyle, dokunsanız dile gelecekmiş gibi duran yıllanmış binalarıyla görsel bir şölen sunmakta tüm gidenlere.Salzburg ise sanata olan düşkünlüğü ile gezdiğiniz her an karşınıza kabarık etekli bir leydi ya da bir baronla karşılaşma hissi uyandıran sokakları ve eşsiz tarih kokan kaldırımları ile sizi çekip götürüyor başka diyarlara..Ayrıca Salzburg’un canlı hayatı bir Avrupa şehrinden beklenilenin çok üstünde ve son olarak şehirden ayrılmadan yapılması gereken rafting ise geziyi daha da eğlenceli hale getiriyor şüphesiz. Programın 2. kısmında gidilen Venedik gezisi ise tam olarak anlatılamaz yaşanır cümlesini doğrular nitelikte.. İki katlı otobüslerle yapılan bir yoculuktan sonra Venedik’e adımınızı attığınızda şehir sizi büyülüyor adeta ulaştığınız anda alınan 3 günlük bir biletle tüm şehri labirentlere girmeden deniz motorlarıyla sınırsız olarak gezebiliyorsunuz..Bu şehirde dolaşırken bitmek bilmeyen efsanevi sokakları her yeri birbirine bağlayan ve adeta bana muhtaçsınız diyen sevimli küçük köprüleri, eşsiz mimarisi, birbirinden güzel olan ve insana adeta her an bir maskeli balo olacakmış gibi hazırlanma hissi veren maske satan mağazaları, sıcakkanlı insanları ve denemeden ayrılamayacağınız İtalyan mutfağı ile Venedik kendini bir kez daha alkışlatıyor. Akşamları da, yine gittiğimiz arkadaş grubuyla yeni yerleri görerek, farklı yemekleri tadarak neşeli bir şekilde sanatın ve tarihin evliliği olarak ortaya çıkmış mobilyalarla döşenmiş otellerimize dönerek bitiriyoruz. Kısacası Venedik gönüllü olarak büyülüyor bizi ve ruhumuzdan sıkıca kavrayıp bir daha gelin diye fısıldıyor kulaklarımıza.

Sonuç olarak Viyana Ünivertesi’nde düzenlenen yaz okulu hayatımızda unutamayacağımız bir deneyim oldu; yeni insanlarla tanıştık, bu sayede yabancı dilimizi gelistirdik, yeni yerler gördük, farklı kültürleri tanıdık, anladık bizde onlara kendimizi, ülkemizi anlattık. Kısacası unutulması imkansız keyifli, yararlı ve her anı güzel bir 15 gün geçirdik. Gitmek isteyenlere tavsiyemiz ise farklı, yararlı, keyifli ve yabancı dillerini geliştirme imkanı bulabilecekleri, konusunda uzmanlaşmış hocalardan hukuk anlamında bilgi dağarcığına yeni bilgiler ekleyebilecek dersler alabilecekleri bir yaz okuluna gitmek niyetinde olanlar Viyana Üniversitesi’nde düzenlenen yaz okulunu kaçırmasınlar, unutamayacakları bir deneyim olacağından kuşkumuz yok.

Evrim UYGUR-Gözde GÜRPINAR


Hukuk Fakültesi Dekanı Fransız-Alman Üniversitesi’nin Floransa’da düzenlediği konferansta “Tükiye-AB İlişkileri” konusunda tebliğ sunacak.

Program için tıklayınız: Programme+FLorence_FINI

27

Floransa’da yapılan toplantıyla ilgili bir resim


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesine bu yıl yerleşen öğrencilerin 20 si ilk bin içinde yer alıyor. Onları izleyen 10 öğrenci ise ilk 1250 de.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini tercih eden 30 öğrenci Türkiye çapında ilk binikiyüze giriyor. Bunlardan 20 öğrenci ise ilk bin içinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl ilk 2000 e giren öğrenci sayımız 25 olmakla beraber ilk bine girenlerin sayısı bu yıl olduğu kadar çok yüksek değildi.. Bu yıl 20 öğrencinin ilk binde yer alması ve izleyen on öğrencinin de ikibinlere varmadan ilk 1250 içinde bulunması önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Bilindiği gibi Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi her yıl sadece 120 öğrenci alıyor.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Avrupa’da üç enstitü ile birlikte düzenlediği Yaz Okulunda konuşan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Langedijk’ın açıklamaları basında yankı yaptı..

Agos Gazetesi’nin 10 Ağustos 2007 tarihli sayısındaki metni:

Agos-10_08_2007


Aynı zamanda IKV Başkanı da olan Hukuk Fakültesi Dekanı ile yapılan mülakat

ABHaber.com’da “İKV Başkanı Kabaalioğlu: AB’nin 3. ülkelerle yaptığı anlaşmalara Türkiye de dâhil edilsin” başlıklı mülakatı yayınlandı.


Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri İsviçre’de Basel Hukuk Fakültesinde Ceza Hukuku Programında tebliğ sunacak

Toplantı İsviçre/Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve ceza muhakemesi kürsüsü tarafından ve Prof. Dr. Kurt Seelmann ve ekibiyle Üniversitemiz Hukuk Fakültesi tarafından organize edilmekte ve karşılıklı olarak ve aynı koşularla her yıl bir ülkede tekrarlanan seri sertifika programları haline getirilmesi planlanmaktadır. Yeditepe Hukuk Fakültesini temsilen değerli hocamız sayın Doç.Dr. Yener Ünver program koordinatörlüğünü üstlenmiştir.

Programa Yeditepe Hukuk öğrencileri dışında 15 İsviçreli öğrenci katılacak ve her biri birer almanca sunum yapacaklar. Program 4 çalışma günü sürecek. Programın kültürel yönüne de önem veren Doç. Dr. Ünver ayrıca şunları söylemiştir: „Öğrencilerimiz için bilimsel program bittikten sonra iki üç gün fazladan kalacaklardır. Böylelikle ülkeyi gezmeleri, bazı kurum ve kuruluşları ziyaretleri planlanmaktadır“.

Sunumlar öğrenciler tarafından yapılmakla birlikte, Türk öğrencilere Doç. Dr. Yener Ünver, İsviçreli öğrencilere Prof. Dr. Kurt Seelmann yardımcı olacak ve özellikle soru-cevap (tartışma) bölümlerinde yardımcı olacaklardır.

Seminerin yapılacağı 4 gün için Basel şehir merkezi dışında bir şato kiralanmış olup ders/seinerler ve konaklama orada yapılacaktır.

On öğrencimizin tüm masraflarını İsviçre tarafı karşılayacak, Beş öğrencimiz ise kendi masraflarını kendileri ödeyerek bu önemli sempozyuma katılmak imkanını kazanacaktır

Hem kendi öğrencilerimizin hem de isviçreli öğrencilerin tebliğlerinin Yeditepe Üniversitesi’nin bir yayını olarak almanca kitap halinde yayınlanması planlanmaktadır.

İkinci toplantı önümüzdeki yıl, muhtemelen ilkbaharda Yeditepe Üniversitesi’nde ve aynı (karşılıklılık) koşullarıyla yapılacaktır. İkinci toplantının ana konusunun da Tıp ceza hukuku ağırlıklı olması isviçreli meslektaşlar tarafından arzu edilmektedir. Öğrencilerimize çalışma sonrasında bir katılım sertifikası verilecektir.

Orada özellikle başarılı öğrencilerin Türkiye’de yapacağımız ikinci toplantıda yeniden görev almalarının hem öğrencilerin uzmanlaşmaları, hem yabancı öğretim üyeleriyle tanışmaları hem de burs v.s imkanları açısından tercih edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Basel’deki seminere katılacak Yeditepe Hukuk Fakültesi

Öğrencileri ve Sunacakları Tebliğ Konuları

Themen für das Medizinrechtliche Seminar 27. – 29. September 2007

Folgendes Themen werden von der türkischen Studenten vorbereiten und als Vortrag halten:

1) Patientenautonomie und Risiko. Die Lebendspende vor dem Hintergrund des Rechts (Gökçe Uslusoy)

2) Aktive Sterbehilfe – ärztliche Pflicht oder Tabu? Darstellung anhand der Diskussion in der Türkei (Senay Topçu)

3) Todeszeitpunkt und Organtransplantation – der Hirntod als Tod des Menschen? (Esra Erbeyoğlu)

4) DNA-Beweis im Strafverfahren in der Türkei (Umut Narin)

5) Rechtliche Probleme beim Strafvollzug mit Drogenabhängigen (Zeynep Öncü)

6) Neuere Entwicklungen im Strafvollzug in der Türkei (Ceren Perispek)

7) Probleme der Anrechnung von Strafvollzug im Ausland an inländische Strafen (Aslı Tezcan)

8) Strafvollzug – Die Türkei und die Schweiz im Vergleich (Özen Özbağcı)

9) Zwangsbehandlung im Strafvollzug (Meltem Başkaya)

10) Arztgeheimnis im Umfeld des Strafvollzuges (Tülay Büyükasar)

11) Grenzen des Strafens im Hinblick auf den neuen Allgemeinen Teil des Strafgesetzbuches (Çağatay Uygun)

12) Rechtsvergleichung Strafen und Massnahmen zwischen der Türkei und der Schweiz (Cem Tüter)

13) Lebenslängliche Haft und die Abschaffung der Todesstrafe in der Türkei (Bihter Esin Yücel)

14) Jugendstrafvollzug – Zwischen Strafe und Wiedereingliederung (Senay Güner)

15) Immer jüngere Straftäter. Was tun mit straffälligen Kindern? (Yasemin Kotan)


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye-AB Yaz Okulu’nda ünlü isimler ders verdi : Avrupa Parlamentosu üyesi ve Anayasa Kurultay’ı Raportörü Andrew Duff ve Hollandalı Sosyalist AP üyesi Emine Bozkurt’dan sonra Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joss Lagendijk

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joss Lagendijk, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Nice Avrupa Enstitüsü, Köln Üniversitesi ve Berlin CIFE işbirliği ile gerçekleştirdiği ve çok sayıda AB üyesinden öğrencilerin de katıldığı Yaz Okulu’nda son konuşmacı oldu.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Halûk Kabaalioğlu ile Platin Dergisinde yayınlanan mülakat

Tıklayınız: Platin-Agustos2007


Yaz Okulunun Yankıları

Ekonomik Çözüm Gazetesi’nin 21 Temmuz 2007 tarihli sayısındaki metin:

EkonomikCozum+-210707

Dünya Gazetesi’nin 23 Temmuz 2007 tarihli sayısındaki metin:

Dunya-230707


Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve Washington Büyükelçimiz Faruk Loğolu Yeditepe’de Türkiye-AB Yaz Okulu’nda ders verdi.

Sayın Büyükelçi Loğoğlu’nun açıklamaları basın tarafından da yakından izlendi ve geniş yankıları oldu.


Avrupa Parlamentosu Üyesi (Hollanda, Sosyalist Parti) Emine Bozkurt Yeditepe Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği Yaz Okulunda

Hollanda’da Avrupa Parlamentosu Üyeliğine seçilen, Karma Parlamento Komisyonu üyesi ve Türkiye’de Kadın Hakları Raportörü Sayın Emine Bozkurt Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ders verdi.

Avrupa Parlamentosu üyeliğine Hollanda’dan seçilen Sayın Emine Bozkurt Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Avrupa’da üç kuruluşla birlikte düzenlediği Yaz Okulunda ders aralarında başta TRT, NTV, CNBC-e olmak üzere değişik kanallara mülakat verdi.

28 29 30 31

32 33 35 34

36 37 38


ELMC European Law Moot Court Competition Avrupa Hukuku Sanal Mahkeme Yarışması’nda finale kalan öğrencilerimiz yaz stajlarını Zürich ve Frankfurt Hukuk Bürolarında yapıyor.

ELMC yarışmasında 96 takım arasından Maastricht de finale kalan 11 takım arasında yer alan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Tuğçe Uğurlu Zürich’de ünlü bir hukuk bürosunda staj yaparken takım arkadaşı Ceren Berispek’in de Frankfurt’da staj yaptığı haberi geldi. Her iki öğrencimiz de Erasmus Anlaşması çerçevesinde Heidelberg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde bir dönem derslere devam etmiş ve sınavlarda Alman öğrencileri geride bırakarak birçok derste sınıfın en iyi notunu almışlardı.

Ceren Berispek’in mesajı :”Merhabalar Hocam, nasilsiniz? Ben 3-4 haftadir Almanya`dayim. Frankfurt`da Höters & Elsing isimli bir hukuk bürosunda 2 ay sürecek bir staj yapıyorum. Sınavlar bittikten sonra bir kac kere okula geldim fakat size rastlamadım. Internetten devamli fakulte faaliyetlerini takip ediyorum, bu yaz gerçekten çok güzel yaz okullari var.Cok ugrasmis ve emek harcamissiniz her zamanki gibi. Özellikle mergers & acquisitons la ilgili olani kaçırdığıma biraz üzüldüm, umarim kış döneminde de olur. Giderken sizi goremedigim icin hatırinizi sorayim dedim yeni okul döneminde görüşmek üzere. Saygılarımla,Ceren Berispek”


AB Reform Antlaşması ve Türkiye’nin AB’ye katılımı Yeditepe Üniversitesi’nde tartışıldı.

İktisadi Kalkınma Vakfı desteği ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Paris Siyasi Etüdler Enstitüsü, Köln Üniversitesi Avrupa Eğitimi Uluslararası Merkezi (CIFE), Nice Yüksek Avrupa Etüdleri Enstitüsü işbirliğinde “Yaz Okulu” gerçekleştirildi. Yaz Okulu’nun faaliyetleri arasında ise 27 Temmuz Cuma günü “EU as a moving target” başlıklı seminer düzenlendi. Seminerin sabah oturumunda Prof. Dr. Harmut Marhold’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Wolfgang Wessels, AP Liberal Grup Üyesi Andrew Duff, Prof. Dr. Atnas Semov ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu konuşma yaptılar.

“EU as a moving target” kavramının değerlendirilmesinin zor olduğunu belirten Prof. Marhold, bu kavramlaştırma ile AB’nin hem dinamik bir siyasal sistem olduğunu hem de derinleşmenin sürdüğünü ifade etti. Burada “target” kelimesinin dışsal bir perspektifi yansıttığı ve tanımlanmasının zor olduğu vurgulandı.

Köln Üniversitesi öğretim üyesi ve CIFE Genel Müdürü Prof. Wessels, söz konusu kavramın AB’nin statik olmayan siyasal yapısını ifade ettiğini belirterek sözlerine başladı. Daha sonra Reform Antlaşması’na değinen Prof. Wessels bu Antlaşma’nın Anayasa’dan daha az anayasal bir metin olduğunu vurguladı ve bu bağlamda asıl sorulması gereken sorunun kimlikleri tanımlayan sembollere gerçekten ihtiyaç duyulup duyulmadığı olduğunu ifade etti. Öte yandan, Reform Antlaşması’nın gelecek genişlemeleri düzenleyecek kurumsal yapının oluşturulması bakımından bir ön şart olduğunu ve AB’nin işleyişi açısından gerekli olduğunu söyledi. Konuşmasının sonundan “EU as a moving target” çerçevesinden bakıldığında, AB’nin coğrafi veya anayasal sınırlarının belirlenmeye çalışılmasının doğru olmadığını, sürecin sürekli işlediğini hatırlattı.

İkinci konuşmacı olan AP Üyesi Andrew Duff, sözlerine Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirterek başladı. Seçim sürecini ve sonuçları değerlendiren Duff, Türkiye açısından seçim sonuçlarının bir dönüm noktası oluşturacağını, KPK ile yeni TBMM’nin yakın etkileşim içinde çalışacağını ve Avrupa ideolojisinin, usullerinin ve kültürünün daha fazla yansıtılacağını umduğunu söyledi. Bu bağlamda Türkiye’deki bazı partilerle Batı arasındaki karşılıklı ilişkilerin bazen sorunlu olduğuna dikkat çeken Duff yeni dönemde oluşacak meclisin bu sorunları ortadan kaldıracağına inandığını ifade etti. Bağımsız milletvekillerinin TBMM’de yer almasının PKK sorunun çözülmesi açısından çok önemli bir adım olacağını düşündüğünü belirtti. Kısa vadede, hükümetin kurulmasından ve yeni Cumhurbaşkanının seçilmesinden önce Brüksel ile etkileşimin çok hızlı gelişemeyeceğini vurguladı. Duff Türkiye-AB ilişkilerinde şu an için çözülmesi zor olan 3 soruna dikkat çekti: Kıbrıs konusu, Kürt sorunu, bazı AB üye ülke hükümetlerinin Türkiye karşıtlığı. Teknik alandaki ilerlemelerin önemli olduğunu ve bunların sürdürülmesi gerektiğini vurguladıktan sonra eğitim ve sosyo-kültürel gelişimin önemine değindi. Duff, niteliksiz iş gücünün ve genel olarak göçün Avrupa vatandaşlarını korkuttuğunu belirtti.

Daha sonra Reform Antlaşması’na değinen Duff, Antlaşmaların anayasal yönde değiştirilmesinin AB’nin daha etkili hareket edebilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Antlaşma’nın içeriğine değinen Parlamenter temel hakların koruma altına alınıyor olmasından ve böylece demokrasinin güçlendirildiğinden bahsetti. Prof. Wessels’den farklı olarak, Reform Antlaşması’nın Anayasa’dan daha fazla anayasal bir metin olduğunu, bunun da; ortak enerji politikasını güçlendirmesine, çevre politikasını modernize etmesine, ulusal parlamentoların rolünü belirlemesine ve yeni üyelerin katılımı için Kopenhag kriterlerinin metne eklenmesine bağladığını ifade etti. Katılım kriterlerinin bu Antlaşma’ya eklenmesinin Türkiye açısından önemine dikkat çeken Duff, bu alandaki tartışmalı konuların İlk Derce Mahkemesi’ne ve Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’na taşınabileceğini vurguladı. Genel olarak, bu Antlaşma’nın yürürlüğe girmemesi halinde gelecek genişlemelerin gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtti.

Duff, teknik sürecin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin AB üyeliğinin önünde bazı engellerin olabileceğini de ifade etti: kültürel farklılıklar, iki taraftaki anayasal süreçlerin tamamlanmaması, Fransa’nın karşıtlığı, AP’deki karşıtlık. AP’deki durum göz önüne alındığında fazla iyimser olunamayacağını da ekledi. Duff konuşmasını sonlandırırken, sözü geçen sorunların aşılabilmesi için Türkiye’nin akılcı, çabuk, ısrarcı ve dikkatli bir strateji izlemesi gerektiğini belirtti.

Sofya Avrupa Hukuku Enstitüsü Müdürü Prof. Semov, Avrupa’nın “moving target” olabilmek için fazla hareketli olduğunu belirterek sözlerine başladı. Bütünleşmenin üye ülke sayısına değil bu ülkelerin eğilimlerine bağlı olduğunu ifade ederken AB’nin halkına veya hedefine değil reformlara yakınlaştığına da değindi. Bu çerçevede “nasıl gideceğiz?” sorusundan önce “nereye gidiyoruz?” sorusunun yanıtlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin üyeliği ile ilgili olarak ise hem AB hem de Bulgaristan açısından önem taşıyan bir konu olduğunu ifade etti.

Son konuşmacı olan Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Jean Monnet AB Hukuku profesörü ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu ise , AB üyeliğinin Türkiye’de tüm siyasi partiler tarafından yürütülen bir devlet politikası olduğunu ve bu sürecin sonucunun tam üyelik olması gerektiğinin altını çizdi. Gümrük Birliği ilişkisinin de bu temele dayanarak kurulduğunu hatırlatan Prof. Kabaalioğlu, Türkiye’nin antlaşmalardan doğan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs konusuna da değinen Prof. Kabaalioğlu, bir AB üye ülkesinde BM Barış Gücünün görev yapıyor olmasının ve Kıbrıslı Türklerin izole ediliyor olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etti. AB’nin geleceğine ileri görüşlü ve vizyon sahibi politikacıların yön vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu sözlerini noktalarken, iki tarafa da önemli görevler düştüğünü hatırlattı ve Türkiye’nin AB vatandaşlarına tanıtılması için iyi çalışılması gerektiğini belirtti.

ABHaber 28.07.2007 İstanbul


PKK to top gov’t agenda

http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=79289

Thursday, July 26, 2007

Turkey’s former ambassador to Washington and chairman of the Euroasian Strategic Research Center, Faruk Loğoğlu, commented at a panel in Istanbul’s Yeditepe Universityyesterday on foreign policy issues that the new government will face.

According to Loğoğlu, the PKK’s presence in northern Iraq will remain a hot issue and continue to challenge the next AKP cabinet. Turkey will further face pressure from the EU on the Cyprus issue particularly within NATO, the Council of Europe and the European Court of Human Rights. Talking on the same issue, former US ambassador to Turkey, Morton Abramowitz on the other hand also qualified the PKK threat emanating from northern Iraq as one top problem facing the U.S.-Turkish relationship in the aftermath of Turkey’s general elections last weekend. According to Abramowitz, who is now a senior fellow at the U.S. think tank Century Foundation, Turkey should now decide how to deal with Iraqi Kurds and more importantly, review its policies about its own Kurdish problem.

Faruk Loğoğlu

“The AKP would not want to take a sudden decision on a controversial issue like launching a military operation in northern Iraq, especially when positive signs come from both the European Union and the United States concerning the landslide election victory of the AKP.”

AKP victory has no impact on possibility of military operation

http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=79293

Thursday, July 26, 2007

Mustafa OĞUZ

ISTANBUL-Turkish Daily News

The possibility of launching a military operation into northern Iraq has not increased with the landslide election victory of the Justice and Development Party (AKP), said Faruk Loğoğlu, the former Turkish ambassador to Washington yesterday. The AKP would not want to take a sudden decision on a controversial issue like entering northern Iraq stressed Loğoğlu, especially when positive signs come from both the European Union and the United States concerning the election results. “We may also encounter a more constructive approach from the Iraqi leadership, who is aware that they will be dealing with this government for the next four or five years,” Loğğlu told the Turkish Daily News.

AKP unaffected by foreign policy issues

The electorates’ choice of AKP does not reflect support or a tacit consent to its foreign policy actions claimed Loğoğlu, stating that these hardly had any impact on their votes. Public opinion in Turkey seems more favorable toward a military option in northern Iraq, although this had no visible negative effect on the party’s votes maintained Loğoğlu. “We must not however, assume that the Iraq issue will not disturb the government anymore. On Cyprus, the AKP seems likely to enjoy greater popular support despite discontent in some parts of society.” Turkey will continue to face pressure from the EU on the Cyprus issue particularly within NATO, the Council of Europe and the European Court of Human Rights, he added.

Turkey is more European than some EU members

Turkey’s foreign policy is in harmony with that of the EU stressed Loğoğlu, as proved by its support to most of the Unions’ declarations in the U.N. and the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). “In 2000, Turkey adopted a parallel position to 84 percent of EU declarations in the U.N. and the OSCE. This figure gradually increased to 96 percent last year,” underlined Lağoğlu.

“We are clearly more European than some EU countries,” he noted at a panel titled “EU and Turkey in International Organizations” organized by Yeditepe University.

Commenting on Turkey’s possible moves in foreign policy, Loğoğlu argued that the AKP might support the international community’s or the EU’s fresh initiatives on the Cyprus issue, provided that solution proposals stay within the framework of the U.N. “The new AKP government should also adopt a proactive approach toward the Nagorno-Karabakh dispute between Azerbaijan and Armenia, while exploring judicial options in the alleged Armenian “genocide” case. A joint history commission is another possible opening,” he added.


Karar aşamasında en çok sorulan soru: “Bursum kesilir mi? Ne zaman kesilir?” idi.

2008-2009′da Yeditepe Üniversitesi’ne kaydolacak burslu öğrencilerin bursu normal eğitim süresince kesilmeyecek.

Bilindiği gibi YÖK bursu olarak anılan ve bir çok üniversitede zaten çok az sayıda öğrenciye tanınan burslar, öğrencinin başarısızlığı halinde kesilmektedir. Bir fakülteye 120 veya 150 öğrenci alan üniversiteler genelde üç, beş veya en çok on kişiye burs olanağı tanımaktadırlar.

Başarılı öğrencilere burs verilmesi konusuna büyük önem veren Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, her yıl kabul ettiği 120 öğrencinin dörtte birine -yani 30 kişiye- burs vermekteydi. 2008-2009 akademik yılında ise Fakültemize 30 tam, 30 destek olmak üzere toplamda 60 burslu öğrenci alınacaktır.

Bunların adı YÖK bursu olmakla beraber söz konusu bursu YÖK değil, Yeditepe Üniversitesi vermektedir. Hem de yasada öngörülen oranların sekiz – on katı fazla sayıda burs olanağı tanımaktadır.

Üniversite seçimi yaparken öğrenciler genellikle burslar konusunda tereddüdler geçirmektedirler. Burslu Öğrencilerin en çok sorduğu soru “Acaba bursum kesilir mi? Kesilirse hangi koşullarda kesilir?” olmaktadır.

Hiç kuşku yoktur ki burs başarılı öğrencilere verilir. Belli bir süre sonra öğrencinin başarılı olmadığı anlaşılırsa burs olanağının devamı anlamsızlaşacaktır.

Burslu öğrenciler esasen çok başarılı oldukları için bursun kesilmesi son derece istisnai bir uygulama olmakta idi…

Önceki Uygulama

Gerçekten de bursun kesilmesi, sadece not ortalamasının iki dönem üst üste 4.00 üzerinden2.00 nin altına düşmesi durumunda söz konusu olmaktaydı.

Bir dönem öğrencinin not ortalaması 2.00 nin altına düşebilir. Not ortalaması 2.00 nin altına düştü diye burs hemen kesilmiyordu. Eğer iki dönem üst üste ortalama 2.00 nin altına düşerse bursun askıya alınması gündeme gelebiliyordu. (“Askıya alınması” ifadesinin kullanılmasının nedeni şu idi : Not ortalamasını 2.00 nin üzerine çıkaran öğrencinin burslu statüsü yeniden yürürlüğe girmekteydi.  Burslu öğrenciler zaten çok başarılı oldukları için  bursun askıya alınması hemen hemen pek görülmemekte veya çok istisnai durumlarda ortaya çıkmakta idi. Gerçekten de burslu öğrencinin not ortalamasının 2.00 gibi son derece düşük bir not ortalamasının altına düşmesi pek söz konusu olamazdı. Hele bunun iki dönem üst üste gerçekleşmesi ise pek nadir olabilecek bir gelişme idi.)

Böyle olmakla beraber üniversite ve fakülte seçim aşamasında öğrenciler doğal olarak hep aynı tereddüdlerle karşı karşıya gelmekteydi: Acaba bursum kesilir mi?

Bu nokta, Yeditepe’yi seçmek isteyen adayları ciddi tereddüdlere sevk etmekteydi.

Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü aldığı bir kararla burs konusunda tüm kuşkuları ortadan kaldıracak adım attı. Bundan böyle burslu öğrencinin bursu normal eğitim süresince kesilmeyecektir. Yeditepe’yi seçmek isteyen adaylar artık o tereddütlere düşmemelidir.

Alınan karar gereğince, 2007-2006 girişli olan öğrencilerimizde dahil olmak üzere Yeditepe’de burslu eğitim hakkı kazanacak öğrencilerin bursları normal öğrenim süresi olan dört yıl içinde, -hazırlık da okumuşsa beş yıl içinde- kesinlikle kesilmeyecektir.

Bir yatay geçiş talebi ve düşündürdükleri

“Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen hukuk öğreniminin kalitesini orada okuyan arkadaşlarım aracılığı ile çok iyi biliyorum. Öğrencilerin en iyi şekilde yetişmesi için en kapsamlı ve yoğun programın Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde uygulandığını da diğer bir çok fakülteyle mukayese ettiğimde, ayrıntılarıyla karşılaştırdığımda çok açık bir şekilde görüyorum.( İngilizce hazırlık programının göstermelik olmadığını, dört yıllık öğrenim süresi içinde öğrencilerin yabancı dil becerilerini arttırmak için ne kadar çok olanaklar sunulduğunun ve uluslararası uygulaması çok önemli bir çok dersin ingilizce verildiğinin de farkındayım.. İkinci dil olarak Almanca öğretmek için dersler konulduğunu, yaz aylarında yoğun takviye dersleri programlandığını öğrendim. Rusçadan İspanyolcaya, İbraniceden Çinceye ondokuz yabancı dil dersi açıldığını okudum. Yabancı dile önem vermeyen fakültelerde öğrencilerin bırakın yeni dil öğrenmeyi, bildikleri yabancı dilleri dahi unutmaya yüz tuttuğunu biliyorum, duyuyorum.

Hiçbir fakültede olmayan daimi statüde dört beş yabancı hukuk öğretim görevlisinin Yeditepe’de çalıştığını, geçmiş etkinliklerinize baktığımda çok sayıda ünlü yabancı hukuk profesörünün de bir haftadan bir kaç aya uzanan dönemlerde öğrencilere ders ve seminerler verdiğini görüyorum.

Hemen hemen tüm fakültelerin yayınlarına, web-sitelerine bakıyorum, yerleşim yerlerini gezdim gördüm. Sadece iki veya üç daimi statülü öğretim görevlisi ile hukuk eğitimi yapılan fakülteler olmasına şaşırırken sizin kadronuzun ne kadar güçlü olduğunu daha iyi anladım.

Kimi fakülteler bazı işhanı benzeri yerlerde eğitim yaparken sizin görkemli 26 Ağustos yerleşiminizi gezdiğimden benimle beraber gelen öğretmen teyzemin dahi ‘ insanın içinden burada yeniden okumak geliyor’ dediğine tanık oldum.

Acaba uluslararası değişim programları var mı diye baktığımda kırktan fazla üniversiteyle anlaşmalarınız olduğunu ve bir çok uluslararası örgüte üye olduğunuzu öğrendim.

Kütüphanenizi de gezdiğimde hiçbir hukuk fakültesi kütüphanesinde görülmeyen zengin bir kütüphane kaynağına sahip olduğunuzu gördüm..

Sürekli yayınlanan ciddi bir fakülte derginiz olduğunu, diğer yayınlarınızın arttığını, apartman komşumuz hakim beyler sürekli söylüyor. Yeditepe mezunu stajyerlerin diğerlerinden çok daha farklı, çok daha iyi yetişmiş olduğunu -sanki beni etkilemek içinmiş gibi- laf arasında belirtiyorlar.

Doğal olarak Yeditepe’yi seçmem gerektiğini biliyordum.. Ancak yapamadım.

Bunu sizinle paylaşmak istedim .

Acaba bursum kesilir mi sorusu beni çok meşgul etti.. Bursum kesilirse emekli memur olan babam eğitim harcamalarını karşılayamayacaktı. Zaten uzun yıllar beni ve kardeşlerimi büyük bir özveriyle yetiştiren ailemin üzerine bir kabus olarak çökeceğimi düşündüm..Onları da strese sokmamak için görüşlerini bile almadım. Şimdi hata yaptığımı anlıyorum.

Şimdi acaba …..  üniversitesinden size yatay geçiş yapabilir miyim ? Sizi seçse idim bursluların en üstlerinde yer alacak olmam görüldüğünde bana yeniden burs olanağı verilebilir mi? Not ortalamamla sanırım şu anda bulunduğum fakültede sınıfımın birincisi durumundayım.

Yatay geçişim kabul edilmesi halinde yapılacak sınavda bazşarılı olamamam halinde yabancı dil hazırlık okumam gerektiğini de biliyorum. Bu konuda yardımlarınızın…..”

Bu arkadaşımıza yardımcı olamadığımız için üzgünüz. Ancak bu ve benzeri tereddüdleri olan başarılı öğrencilere yardımcı olmak üzere Yeditepe Üniversitesi bu yıldan itibaren bursların kesilmesi uygulamasına son verdi. Öğrenciler dört yıl süresince burs kesilmesi gibi bir olasılıkla karşılaşmayacakları için bu ve benzeri çekinceleri olan aday öğrenciler de rahatlıkla Yeditepe’yi tercih edebilecekler. Hazırlık okunması halinde süre beş yıl olacaktır.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Avrupa’da üç önemli üniversite ve enstitü işbirliği ile gerçekleştirdiği Türkiye-Avrupa Yaz Okulu’na ilişkin basında yer alan yankılar.

22 Temmuz 2007 tarihli SABAH Gazetesi’nde çıkan haber:

Sabah+220707_YazOkulu


Haftalık ekonomi ve finans dergisi PARA’da Dekanımız başkanlığında IKV’da yapılacak çalışmalara ilişkin makale

Makalenin tam metni:

PARA-220707


Hukuk Fakültesi Dekanı Brüksel’de “Window to Turkey-Understanding the recent developments; political and economic realities of Turkey”toplantısına başkanlık yaptı.

TOBB ve İKV tarafından 11 Temmuz 2007 günü Brüksel’de Bibliotheque Solvay de düzenlenen “Window to Turkey” toplantısının açış konuşmasını yapan Dekan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nda, Coreper’de, Parlamentoda ve diğer kurumlarda Türkiye konusunda çalışan, ilerleme raporlarını yazan çok sayıda uzman olduğunu, bu kişilerin daha iyi değerlendirmeler yapabilmelerini sağlamak üzere Türkiye’den önde gelen uzman ve bilim adamlarının katılacağı bir dizi toplantı düzenlediklerini belirtti.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, açış konuşmalarında Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri, ülkemize yapılan yabancı sermaye yatırımlarını, Türk özel sektörünün AB üyeliği konusundaki görüşlerini belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir milyonüçyüzbin üyesi ile Türkiye’nin en güçlü sivil toplum örgütü olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin üyeliği konusunda AB nin bir hedef tarih vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra Avrupa Komisyonu Türkiye masası direktörü iken Fas’a tayin olduktan sonra Rabat’da menfur bir cinayete kurban giden Alessandro Missir di Lusignano ve eşi anıldı ve konuşmalar yapıldı. Alessandro di Lusignan geçtiğimiz yıl Nisan ayı içinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etmiş ve Avrupa Komisyonu’ndan emekli olan babası Livio Lusignan ile birlikte öğrencilere AB kurumları ve Türkiye ilişkileri konusunda seminerler vermişti. Baba Livio Missir di Lusignan’ın kendisi gibi İzmirli olduğunu belirten Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Livio ile tam otuz yıl önce Komisyon’un Berlaymont Binasının altında Rotund olarak anılan kafesinde tanıştıklarını, Livio’nun 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra 1958 den itibaren Brüksel’de Avrupa Toplulukları Komisyonu’nda görev yaptığını, emekli olmasından sonra oğlu Alessandro’nun da icra organı Komisyon’a intisap ettiğini anlattı. Yeditepe Hukuk Fakültesinde baba di Lusignan’ın muhteşem Osmanlı Türkçesi ile verdiği seminerin dinleyicileri etkilediğini belirten Kabaalioğlu, Alessandro nun da Türkiye-AB ilişkilerinden son gelişmeleri irdelediğini sözlerine ekledi ve kürsüye ailesi adına konuşacak Laetitia Misir di Lusignan’ı davet etti.Bayan Laetitia konuşurken ailenin geçtiğimiz yıl Yeditepe Üniversitesini ziyaret ettikleri sırada çekilen dialar sahneye yansıtıldı.

Oturumun ikinci aşamasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Uluslararası İlişkiler bölümü başkanı Prof.Dr. Feroz Ahmad, Işık Üniversitesi Rektörü, Prof.Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Devlet eski Bakanı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi eski üyesi Tayyibe Gülek konuşma yaptı ve dinleyicilein sorularını yanıtladı. Oturumun bu bölümünü de Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yönetti.

39   40


Brüksel’de Türk ve Yabancı Basın mensupları ile Akşam Yemeği

Hukuk Fakültemiz Dekanı ve İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Brüksel’de Türk ve yabancı basın temsilcileri ile Sublime Porte lokantasında biraraya geldi. Toplantıya BBC World Service Brüksel muhabiri Oana Lungescu, Financial Times Deutschland Brüksel muhabiri Fidelius Schmidt, Euractiv yayın yönetmeni Sabina Kayser, yanında TRT Brüksel muhabiri Can İzbul, Milliyet muhabiri Güven Özaly, NTV Brüksel muhabiri Gülderen Sonumut, IKV Brüksel temsilcisi Haluk Nuray, Melih Özsöz ve Prof.Dr. Feroz Ahmad katıldılar.


TOBB ve IKV Başkanları Avrupa Komisyonu Türkiye Masası uzmanları ile bir toplantı yaptı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Brüksel’de Türkiye Masası Direktörü M. Danielsson ve çalışma arkadaşları ile biraraya gelerek, Türk özel sektörünün AB den beklentilerini ve TOBB bünyesinde ve Türkiye’de AB konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Hisarcıklıoğlu Türkiye’ye hedef bir tarih verilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, üçüncü ülkelerle yapılan ticaret anlaşmalarının her aşamasında Türkiye ile birlikte davranılması gerektiğinin altını çizdi. Seçimlerden sonra da Türkiye’de AB hedefinden şaşılmayacağını anlattı.


Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Yargıçlarından Prof.Dr. Vilenas Vadapalas Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ders ve konferanslar verecek.

Strasbourg AİHM yargıçlarından Dr. Rıza Türmen’den sonra bu kez Lüksemburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı yargıçlarından Prof.Dr. Vilenas Vadapalas 27 Ekim – 4 Kasım 2007 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültsinde öğrenci ve öğretim üyeleri ile toplantılar yapacak, ders ve seminerler verecek. Ele alınacak konular şöyle : “Avrupa Adalet Divanı önündeki ‘Teknolojik’ Davaları”, “Adalet Divanı Kararlarında Üç Boyutlu Markalar”, “Avrupa Adalet Divanına Başvuru İmkanları”

Yaklaşık dört yıldır Avrupa Adalet Divanı ilk derece mahkemesinde yargıçlık yapan Vilenas Vadapalas Moskova Üniversitesinde doktorasını vermiş, Varşova Üniversitesinde doçentlik ünvanını almış ve Vilnius Üniveritesinde 1981 yılından bu yana Uluslararası Hukuk dersleri, 1991 den sonra İnsan Hakları ve 2000 den itibaren de Avrupa Hukuku dersleri vermiştir. 1991 den itibaren Litvanya Hükümetine danışmanlık yapan yargıç 1997-2004 yılları arasında Hükümet bünyesinde kurulan Avrupa Hukuku Dairesi Başkanlığını yürütmüş, 2002-2004 yılları arasında ise Katılma Müzakerelerini yönlendiren komitede görev almıştır. Vilnius Üniversitesi AB Hukuku kürsüsü Başkanı olan Vadapalas, Jean Monnet Profesörü ünvanını da almıştır. Litvanya AB Etüdleri Birliği ECSA Başkanlığını da sürdürmektedir.


ESKİ MEZUNLARDAN HABERLER- Hamburg’da bulunan Ceren Aktaş’dan gelen mesaj:

Sevgili Haluk Hocam, Gectigimiz hafta Hürriyet Insan Kaynaklari gazetesinde cikan “Yeditepe Hukuk’ta Uluslararasi Yaz” baslikli yaziyi okudum ve mezun oldugum okulun yaz aylarindaki hareketliligi bile beni cok mutlu etti; yeni ogrenciler cok daha sanslilar, umarim bunun farkindalardir.

Görüsmeyeli neredeyse 1 sene oluyor hocam, belki de daha fazla. Bu süre icerisinde sizin ve Ali Cem hocamin bana verdigi referanslarla Hamburg ve Bologna Universitelerinde “Hukuk ve Ekonomi” master’i yapma sansi buldum. Ben ve Istanbul Universitesi’nin eski mezunlarindan bir arkadasim programa kabul edilen ilk Türkler olarak sanirim sizleri mahcup etmedik. Ozellikle ben Yeditepe Universitesi’nde aldigim yabanci dil agirlikli egitimin ve sizden almis oldugumuz AB Hukuku derslerinin oldukca faydasini gördüm. Su an tezimi tamamlama asamasindayim ve Eylül ayinda programdan insallah LL.M derecesiyle mezun olacagim.

Size bu vesileyle tekrar tesekkür etmek ve tüm Yeditepe Universitesi Hukuk Fakültesi mezunlari icin iyi kariyer planlari cizme temennimi iletmek istedim. Sevgiler, Ceren Aktas.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Yaz Programları Hürriyet Gazetesi’nde…

HurriyetIK_YazOkulu07


Avrupa Komisyonu Genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in Türkiye’nin üyeliğine ilişkin açıklamaları

Olli Rehn:”Türkiye ile müzakereler devam ediyor” (orjinal tam metin)

Olli Rehn

Speech at the SPD Conference “Die deutsche EU-Ratspräsidentschaft – Bilanz und Ausblick“, Berlin, 4 July 2007 Deepening and widening of the EU: Together for 50 years I am pleased to be here today in Berlin, a city which has been at the heart of both the deepening and the widening of the European Union.

I would like to congratulate the German Presidency on a difficult job done very well and the results achieved. On enlargement and the future foreign policy of the Union, the Presidency achieved a very great deal. I am particularly pleased that we were able to resume the negotiations with Serbia on a Stabilisation and Association Agreement, and to keep Turkey moving ahead in its accession negotiations.

In Turkey’s EU negotiations, the movement ahead is as important as the final goal, as the great German Social Democrat Eduard Bernstein would probably put it – I dare to say this as I see no Rosa Luxemburg around here! And of course only consistent movement can lead to the final goal.

Let me start this evening by explaining the title of my speech. It is clear to any student of European history that enlargement has been part of the development of European integration right from the start. Let’s remember the existential debate among the original six Member States, and the outside seven of EFTA, not to speak of the “outside of the outside”, like the member state I know best, or like the new member states.

Enlargement was a major item on the agenda in 1963, when President de Gaulle blocked the membership of the United Kingdom – by the way in the very same year when he signed the Ankara Agreement, which refers to Turkey’s full membership in the EEC as an eventual outcome of the process, and which was negotiated by the then Commission President and a good German Christian Democrat, Dr. Walter Hallstein.

By way of an example, I remember talking to a delegation from the House of Lords in London to the European Parliament in 1995, when I was an MEP. We were supposedly discussing the Inter-governmental Conference preparing the Treaty of Amsterdam. However, it rapidly became evident that their Lordships were talking about the IGC not in Amsterdam in 1996-97, but rather the IGC of 1950-51, which led to the Treaty of Paris and to the European Coal and Steel Community. There was no sign of Alzheimer’s disease when the Lords recalled the deeds and especially misdeeds, some 45 years before, blaming each other for keeping the UK out of that IGC and thus out of the ECSC!

Hence, the debate about enlargement is already more than 50 years old. During that half-century, the EU has pursued deepening and widening most of the time in parallel. As new members joined, the EU continued to pursue deeper integration, often stimulated by new challenges raised by the new joiners, which required attention to new policy areas at EU level.

We founded the Single Market after the southern enlargement in the 1980s, and developed substantial cohesion and regional policies. We established the single currency after the Nordic and Austrian accessions in the 1990s, and saw important new developments in foreign and security policies. Since the 2004 accessions – and of course since the 9/11 and the terrorist attacks in Madrid, London, Istanbul and elsewhere – we have witnessed significant progress in the area of justice, liberty and security. Recently we have focused on economic competitiveness and sustainable development with new methods of integration.

As a consequence of parallel deepening of integration and gradual widening, Europe is today much safer and more prosperous than it was when the integration process started. With 27 Member States and a population of close on 500 million, today’s European Union is much stronger and more influential than the EEC 50 years ago with its 6 Member States and a population of less than 200 million.

Deepening and widening are not contradictory, but rather complementary. It is the combination of the two that has made the EU stronger and increased our leverage in the world economy and politics.

Ladies and Gentlemen,

I would like to see the EU continue to increase its role in the world. Indeed, it is key to ensuring the development of a stable, multilateral world. To do this, the EU must develop its capacity to make more coherent foreign policies. We have an excellent opportunity to do so by improving the Union’s institutional architecture for external policy.

It is of paramount importance for European construction that the June European Council was able to set the mandate for a new Intergovernmental Conference to conclude preparations of a new Reform Treaty, including essential changes to our external policy-making.

I welcome the idea of a High Representative who chairs Council meetings and an external action service which supports the work of all of our institutions. At the same time, we must continue to work on our practical capabilities to deploy missions in unstable parts of the world.

In this respect, our role in Kosovo will be a severe test of the EU’s capacity to deal with security challenges on its own continent, on its own front-yard and future home territory. We are bound to take responsibility for this issue. Future stability on our continent is at stake, as well as our own credibility in foreign policy. The EU is committed in creating a democratic, multi-ethnic and economically viable Kosovo.

Neither Russia nor the United States is so directly affected by what happens in the Balkans as we Europeans are. It is Europe that would pay the price, if the status process failed. Kosovo’s status should not be settled by unilateral declarations or unilateral veto threats, but by effective and responsible multilateralism. A sustainable settlement is indeed best achieved by a managed and multilateral process.

It is difficult, frankly, to operate under conditions of political uncertainty while the process in the United Nations Security Council is still going on. But in the Commission, we are working hard to ensure that the EU will be ready to deploy civilian missions to supervise the implementation of the status settlement. It will be a different mission from that of UNMIK, and we need a sound legal basis to ensure the success of this mission.

All in all, Kosovo shows how much we need the better steering and coordination mechanisms that the Reform Treaty should provide. It is high time to create more effective instruments for the EU’s foreign policy.

Ladies and Gentlemen,

The Reform Treaty will also be vital to further enlargement. Last December, the European Council rightly decided to consolidate our enlargement agenda to cover the countries of South-eastern Europe, that is, Turkey, Croatia and the rest of the Western Balkans. We stick to our commitment to these countries, although we are cautious about new commitments to avoid overstretch of our capabilities.

I welcome the Summit’s agreement on fine-tuning the language of the article on accession to the Union (Article 49). It underlines the fact that enlargement continues to be a key policy of the Union, based on clear and well-established conditions. The EU’s door is open to the countries with a European perspective when each meets the rigorous conditions.

I also welcome the addition of a reference to the EU’s values and a commitment to promote them. I have long argued that values are at least as important as geography in determining the EU’s enlargement.

Ladies and Gentlemen,

Looking into the longer term, we should ensure that Europe continues to develop its relationships with its nearer and further neighbours. This point was made clearly in the speech on Europe’s strategic interests by Egon Bahr, who is often called this party’s most important foreign policy mentor, at the 4th Willy-Brandt-Forum of the Friedrich Ebert Stiftung in Brussels in March. Bahr argued that German foreign and security policy has had and will continue to have a key role in European self-determination and global responsibility.

There is an evident parallel between the Ostpolitik of Willy Brandt – in which Bahr himself played such a key role – and the European Ostpolitik that was promoted by Finnish President Urho Kekkonen with his initiative in 1969 that led to the Helsinki Final Act in 1975 and to the creation of the Conference on Security and Cooperation in Europe (the CSCE and today’s OSCE). I can confess that I became committed to the European idea while following the negotiations for the CSCE in Geneva and Helsinki between 1969 and 1975 – and as the CSCE was the precursor of EU enlargement in terms of extending our common democratic values to the East, it is only logical that I was appointed the EU’s Enlargement Commissioner 30 years later.

It was the dual strategy of containment and cooperation that enabled the West to win the Cold War. NATO and the EEC were the cornerstones of containment, while the CSCE was instrumental in building bridges to the East and eroding communism by legitimising the work of citizen activists, such as Vaclav Havel and the Helsinki Committees. Both containment and cooperation were needed to tear down the Wall in this city.

The challenges of Ostpolitik are still with us, but we also face new challenges of containment and cooperation. I regard the relationship between Europe and Islam as a vital policy challenge for the 21st century.

Again, we need both containment and cooperation. We need to contain terrorism andreligious fundamentalism, while at the same time building bridges with moderate, democratic Muslims.

The EU’s relationship with Turkey is a valuable way to strengthen our links with the Muslim world.

Turkey is undergoing a difficult process of self-transformation at the moment.

EU conditionality can help the country to see its choices clearly, and to emerge from this process as a stronger democracy and a more vibrant society.

Turkey can then provide a beacon to all the moderates in the Muslim world who want to see their own societies open up and democracy become the normal mode of their politics.

But to use the EU’s conditionality to help Turkey to move from modern to post-modern democracy, we have to ensure that the Turks know that we are serious about negotiating accession with them.

Ladies and Gentlemen,

To conclude, I want to express my appreciation for the hard work of the German Presidency, and my hope that the forthcoming Inter-Governmental Conference will result in a Reform Treaty that ensures that the EU can continue both deepening its economic and political integration and gradually widening its zone of peace and prosperity, liberty and democracy. The new Treaty should be a way-station towards more civilised international relations in which – as Eduard Bernstein probably would say – the journey is as important as the destination.

Thank you for your attention.

ABHaber 05.07.2007 Berlin


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı’nın IKV Başkanlığına seçilmesinden sonra Tekborsa Dergisinde yayınlanan mülakat

367KrizYaratmaz


Öğrencimiz Salih Tuygun’un tezi kitap olarak yayınlandı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini 2003 yılında ilk üç arasında bitiren ve daha sonra yine Yeditepe’de Yüksek Lisans çalışmalarını tamamlayan Salih Tuygun’un yüksek lisans tezi”ICSID Tahkimine İlişkin Hakem Kararlarının İcra Edilmesi” (230 s.; 2007) Izmir’de Güncel Hukuk Yayınları tarafından kitap olarak yayınlandı.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıçı Dr. Rıza Türmen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

Strasbourg’da bulunan AİHM’de yargıç Dr. Rıza Türmen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen iki farklı programa katılmak üzere İstanbul’a geldi.

41

Yeditepe Hukuk Fakültesi’ nin American University Washington College of Law öğrencileri için düzenlediği yaz okulu programının 22 Haziran 2007 Cuma günü dört saatten fazla süren son oturumunda Yargıç Rıza Türmen, AİHM’nin kuruluş esaslarını, usul kurallarını anlattı ve daha sonra mahkemenin önemli içtihatlarını öğrencilerle tartıştı. Başta ABD nin değişik hukuk fakültelerinden gelen öğrenciler ve beraberlerinde Prof. Padida Alai, Prof. Marcos Orellana ve Prof. David Chavsky, Yargıç Türmen’in seminerini büyük bir ilgiyle izlediler. Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri de söz konusu oturumlara katıldı.

4344

23 Haziran 2007 Cumartesi günü ise Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin İstanbul Barosu ile birlikte düzenlediği “AİHM ve Türkiye” konulu toplantı da Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirildi. Aşırı sıcak havaya rağmen çok sayıda avukat ve öğrencinin izlediği toplantıda Yargıç Türmen’e yöneltilen soruların bitmediği görüldüğünde Hukuk Fakültesi Dekanı “İnsan Haları Mahkemesi yargıçı sayın Türmen’in son derece sıcak ve bunaltıcı bir havada dört saate yaklaşan bir süre sorulara muhatap olmasının insan haklarına aykırı olacağını” belirterek oturumu kapattı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Leyla Tavşanoğlu toplantıyı izledikten sonra Dr. Rıza Türmen ile mülakat yaptı.

AİHM Yargıçı sayın Dr. Rıza Türmen’in Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde verdiği konferanstan sonra Cumhuriyet Gazetesi’nden sayın Leyla Tavşanoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin birinci sahifeden yayınlanan haber:

Cumhuriyet_RizaTurmen

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlarından Dr. Rıza Türmen, Haziran ayı içinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde bir dizi seminer ve konferans verdi. Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde Türk Hukuku konusunda bir ay süreyle 6 kredilik iki ders alan (ve Yeditepe’deki bu program ABA AMerikan Barolar Birliği tarafından akredite olduğundan alınan notları ABD de tüm fakültelerde kabul edilen) American University Washington College of Law öğrencilerine de İnsan Hakları konusunda, AİHM kararları ve Türkiye konusundaki çeşitli içtihatlarını irdeleyen Dr. Rıza Türmen daha sonra Yeditepe Üniversitesi ve Istanbul Barosu tarafından müştereken düzenlenen ve yurdun değişik yörelerinden öğrenci ve avukatların katıldığı seminer verdi.

4546

Fotoğrafta Dr. Türmen, American University Washington College of Law öğrencileri, öğretim üyeleri Prof. Dr. Padida, Prof. Dr. Orellana ve Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı ile birlikte görülüyor.(Foto:Hürriyet Gazetesi, Levent Kulu)


Avrupa’nın önde gelen Hukuk Otoriteleri Yeditepe Hukuk Fakültesini ziyaret etmeye devam ediyor : Max Planck Ceza Hukuku ve Kriminoloji Enstitüsü müdürü Prof.Dr. Jörg Albrecht

Almanya’nın önde gelen Ceza Hukuku Merkezi Max Planck Enstitüsü müdürü Jörg Albrecht, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku anabilim dalı öğretim üyeleriyle ortak araştırma projeleri yapmak ve diğer işbirliği alanlarını görüşmek üzere İstanbul’a geldi. Yeditepe Hukuk Fakültesinde bir de konferans veren konuk profesör Almanya’da telefon dinlenmesi, bu sırada elde edilen delillerin kullanılması konularında Alman yargı kararlarını tartıştı. Öğrenci ve öğretim üyeleri yanında İstanbul Barosu avukatları ve Ceza Hukukçuları Derneği üyeleri de toplantıyı izledi.


Belçika’nın Leuven Üniversitesi Enerji ve Çevre Hukuku Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kurt Deketelaere‘nin konferansı

Leuven Üniversitesi Enerji ve Çevre Hukuku Enstitüsü müdürü ve Federal Hükümet ve Flander Çevre Bakanı danışmanı Prof. Dr. Kurt Deketelaere Yeditepe’de bir dizi konferans verdi. Yeditepe Hukuk Fakültesi ile ortak projeler üzerinde fikir teatisinde bulunan Prof. Deketelaere, “Yeditepe Hukuk Fakültesinden fevkalade etkilendiğini belirterek iki yükseköğretim kurumu arasında yakın işbirliği için çalışacağını” sözlerine ekledi.


Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Ziegler Yeditepe Hukuk’da

İsviçre’nin önde gelen hukukçularından Lausanne Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Andreas Ziegler, Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Ticaret konularında Hukuk Fakültesinden başka Ticari Bilimler Fakültesinde de ders ve seminerler verdi.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı InterSearch Worldwide’ın toplantısındaydı.

47

Programa ulaşmak için tıklayınız.

Prof.Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun InterSearch’teki tanıtımına ilişkin metin için tıklayınız.

Etkinliğe ait 17 Haziran 2007 Pazar günü Hürriyet Gazetesi’nde çıkan habere ulaşmak için tıklayınız.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Odessa’da “Ukrayna-AB Serbest Ticaret Anlaşması” konulu toplantıda Türkiye- AB İlişkileri konusunda tebliğ sundu.

Odessa National Academy of Law, Ukranian European Studies Association, Ukrainian Trade Policy Project ve British Council Ukraine işbirliği ile düzenlenen “EU-Ukraine Free Trade Area : Legal and Economic Aspects” konulu toplantı’da ilk konuşmayı Ukrayna Ekonomi Bakanlığı AB İşbirliği Dairesinden Svitlana Muharovska yaptı. Ukrayna Devlet Başkanlığına bağlı Kamu Yönetimi Ulusal Akademisi Başkanı Valentina Krivtsova’nın yönettiği oturumda Dr. Igor Burakovskiy ve İngiliz danışman Michael Johnson konuştu. Ukrayna, Moldova sınırında AB Sınır Yardım Biriminden Janet Grunn, sınırda ticaretin denetimine ve AB nin sağladığı ayrdımlara değindi.

Lviv Ulusal Üniversitesi Avrupa Hukuku bölümünden Oksana Holovko-Havrisheva Serbest Ticaret Anlaşması hukuki temelleri üzerinde durdu ve ülkesinin önce Dünya Ticaret Örgütüne katılması gerekliliğinin altını çizdi.Olexandr Vyshniakov da AB ilişkilerinde benimsenmesi gereken modelleri tartıştı. Diğer konuşmacılara en çok 20 dakika ayrılırken Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu bir saati aşan bir süre içinde Türkiye-AB İlişkilerini anlattı ve kendisine yöneltilen çok sayıda soruyu yanıtladı. Toplantı sonrası verilen resepsiyonda yapılan konuşmalarda Türkiye deneyimlerinin ayrıntıları ile irdelenmesinin son derece yararlı olduğu vurgulandı ve Türk katılımcıya teşekkür edildi.


Odeassa National Law Academy Rektörü ve Ukrayna Parlamentosu Rada üyesi Prof. Dr. Sergey Kivalov ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Odesa’da “İşbirliği Anlaşması” imzaladı.

Kuruluşu 1847 de Richelieu Lyceum’a kadar uzanan Odesa Ulusal Hukuk Akademisi 1865′de Novorossiya Üniversitesi bünyesine katılmış ve 1993′de Mechnikov Üniversitesine bağlı bir fakülte iken 1997 de bağımsız bir hukuk akademisi halini almış olup Ukrayna’nın en önemli hukuk kurumlarının başında yer alıyor.

Odesa Ulusal Hukuk Akademisi yedi fakülteden oluşuyor :

- Kamu Yönetimi ve Uluslararası Hukuk İlişkileri

- Medeni Hukuk

- Sosyal Refahın Hukuki Temelleri

- Hukuk Gazeteciliği

- Savcılık ve Kovuşturma-İnceleme İhtisas Fakültesi

- Extra-Mural Eğitim

- Sürekli eğitim

Ayrıca, Akademiye bağlı üç enstitü bulunuyor: Avrupa Hukuku Enstitüsü, Avukatlık Enstitüsü, Yargıçlar için Mesleki Eğitim Enstitüsü.

Akademi merkezi Odesa’da olmakla beraber Nikolayev, Krivoy Rog, Cherkassy, Chernovtsy, Simferepol ve e Nikopol’de eğitim veriyor.

48

Akademi’nin ayrıca Bulgaristan’da ve Moldovya nın Transdniester bölgesinde Tiraspol’da şubeleri bulunuyor. 23 anabilim dalında faaliyette bulunan Akademide 16.000 öğrenci öğrenin görüyor.. Akademide doçent, yardımı doçent dışında Profesör kadrosunda yüzün üstünde bilim adamı görevli.(Rektörü Profesör Dr. Sergey Kivalov tarafından son on yıl içinde modern bir eğitim kurumu haline getirilen Akademi, eski ve harap binasının restorasyondan sonra son derece modern hale getirilen binası, öğrenci otelleri, Rektörlük ve konferans salonu olarak inşa edilen görkemli yeni tesisleriyle ilgi çekiyor.)

9 Haziran 2007 de Rektörlük salonlarında Akademi Rektörü Prof. Dr. Kivalov ile Dekan Kabaalioğlu, iki komşu ülke arasındaki yoğun ilişkilere değinerek hukuk alanında öğrenci ve öğretim üyesi mübadelesi, müşterek araştırma projeleri, seminer ve konferanslar düzenlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Ukrayna siyasi yaşamında ve özellikle Odessa bölgesinde önemli ağırlığı olan Kivalov’un dev bir Ayvazovsky tablosu ile süslenen Rektörlük makamına, kendisiyle görüşmek isteyen çok sayıda yetkilinin beklediği büyük bir salondan sonra giriliyor. Kivalov’un Odassa’daki makamı sarayı andıran büyük bir mekan şeklinde düzenlenmiş ve önemli toplantılar burada yapılıyor.

Kivalov, yakın komşu Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirterek, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliği anlaşması yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını, bir önceki gün yapılan AB konulu toplantıda Kabaalioğlu’nun konuşmasının büyük ilgi topladığını, diğer konuşmacılara soru dahi sorulmazken Yeditepe Hukuk Dekanına çok sayıda soru yöneltilmesinin de bunu gösterdiğini belirten Sergey Kivalov, Yeditepe ile işbirliği konusunu Rektör yardımcısı Prof.Dr. Vyacheslav A. Tulyakov’un görevlendirildiğini sözlerine ekledi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen çok sayıda uluslararası seminer, konferans ve yaz programları dışında Odessa Hukuk Akademisi öğrencilerinin Yeditepe hukuk masterine katılabileceğini ayrıca ortak LL.M. diploması düzenlenebileceğini belirten Kabaalioğlu, Ukraynalı hukuk öğrencilerinin Yeditepe MBA programına büyük ilgi gösterdiklerini de belirtti.

Yeditepe-Odessa İşbirliği Anlaşması imza töreni Ukrayna TV istasyonları tarafından izlendi ve haberlerde geniş olarak verildi. Bu arada iki Ukrayna TV si Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ile yapılan anlaşma konusunda mülakat yaptı.


Kharkiv Üniversitesi Odessa Hukuk Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Kurmay Albay rütbesi ile Odesa Hukuk Enstitüsü öğretim üyesi olan Prof.Dr. Lilya Matveea’nın girişimleri ile İçişleri Bakanlığına bağlı Kharkiv Üniversitesi Odesa Hukuk Enstitüsü Başkanı Milis Albay Prof. Dr. O.F. Dolzshenkov ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu arasında Işbirliği Anlaşması imzalandı.

11 Haziran 2007 günü Enstitüsü binasında gerçekleştirilen törende önceleri sadece güvenlik birimlerine üst düzey yönetici yetiştiren Enstitü’ye bir süredir normal hukuk eğitimi için de öğrenci alındığını belirten Başkan Prof. Dr. Dolzshenkov, esas itibariyle güvenlik konularında çalışan üst düzey hukuk eğitimi yapan “dışa kapalı bir enstitü” olduklarını, ancak yakın komşu olarak nitelendirdikleri Türkiye ile işbirliğinin önemine inandıkları için Yeditepe Üniversitesiyle anlamlı işbirliği yapabileceklerine inandıklarını belirtti.

Kabaalioğlu’da Gagavuz Türklerinden olması nedeniyle dilimizi çok güzel konuşan Kurm.Albay Prof. Dr. Lilya Matveea’nın ısrarlı girişimleriyle Kharkiv ile anlaşma yapılmasının önemine inandıklarını belirterek, Yeditepe Üniversitesi’nde de “Organize Suç Çeteleri” gibi konularda yüksek lisans düzeyinde dersler verildiğini, Türk yargısının en üst düzeyinden emekli olmuş çok değerli tatbikatçıların görev aldığı Yeditepe Üniversitesinde diğer konular yanında ceza, ceza usul, uluslararası hukuk vb. konularda işbirliği yapılabileceğini belirtti. Başta Max Planck Ceza Hukuku Enstitüsü olmak üzere uluslararası alanda da ceza hukuku konularında yoğun işbirliği içinde bulunan Yeditepe Hukuk Fakültesinin Odessa Akademisine her türlü yardım ve destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Yargıtay Onursal Başsavcısı sayın Sabih Kanadoğlu’nun, bir önceki Istanbul Emniyet müdürünün, hukuk doktorası yapmış değerli deneyimleri olan polis müdürleri ve diğer yetkililerin Yeditepe’de ders vermeleri nedeniyle üst düzey Güvenlik birimlerinde yöneticilerinin, polis müdürlerinin yüksek lisans ve doktora eğitimleri çerçevesinde Yeditepe’de öğrenim gördüğünü kaydeden Dekan kapsamlı işbirliği olanakları olduğunu ifade etti.

Enstitü Başkanı Prof.Dr. Alexandr Fedorovich Dolzshenkov, anlaşmanın yürütülmesi konusunda Bilimsel Çalışmalar Bölüm Başkanı Prof.Dr. Igor Kostritskiy’nin görevlendirildiğini belirterek Türkiye’nin en büyük Vakıf Üniversitesi ve gerçek bir yükseköğrenim kurumu olan Yeditepe ile işbirliği yapmaktan gururu duyduklarını belirterek teşekkürlerini sundu.

Daha sonra Kurm Alb. Prof.Dr. Kostritskiy, Prof. Mateeva ve tercümanlık görevini üstlenen Yabancı Diller Bölüm Başkanı Prof. Helen Mitina öğle yemeği yediler. Ev sahipleri, Enstitünün yanında yer alan parkta bulunan şehitler abidesine ve anıtların bulunduğu bölgeye gezi düzenlediler.


The Institute of Legislation and Comparative Law under the Government of the Russian Federation ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Rusya Federasyonu’nun en önemli yasama ve mukayeseli hukuk enstitüsü olan L’Institution fédérale des recherches d’Etat ‘nın daveti üzerine Moskova’ya giden Dekan Kabaalioğlu, Enstitü müdürü Khabrieva Taliya, Birinci yardımcısı ve Rusya’nın en saygın bilim adamlarından Prof.Dr. Yury Tikhomirov, ikinci yardımcı Dr. Vladimir Lafitsky gibi yetkililerle görüştü. Daha sonra Kabaalioğlu ile Tikhomirov arasında imzalanan anlaşma Moskova’daki Enstitü ile Yeditepe Hukuk Fakültesi arasında her alanda işbirliği yapılmasını öngörmektedir. Anlaşmaya göre Rus hukukçular Yeditepe’nin yaz programlarına katılabilecek, ortak araştırma projeleri düzenlenebilecek.. Aynı şekilde Yeditepe öğretim üyeleri ve öğrenciler de Enstitüde bilimsel çalışmalara iştirak edebilecekler. Rusya’dan gelecek Rus öğretim üyeleri ile ortak araştırma projeleri üzerinde durulacak. Yeditepe Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilecek seminerler Rusya Federasyonu Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İnşaat Hukuku, Enerji Hukuku, Tahkim, Aile Hukuku, Devletler Özel Huku ku konuları üzerinde yoğunlaşacak.

Rektör Prof.Dr. Ahmet Serpil, “Komşumuz Rusya ile ticari ilişkilerimiz bu kadar gelişirken hukukçularımızın Rus Hukukuna ilgi duyması son derece doğaldır. Sadece dış ticaret sektöründen değil, inşaat, turizm ve enerji sektörlerinden gelen yoğun talepler üzerine Hukuk Fakültemiz geçtiğimiz yıl Moskova Devlet Üniversitesi Lomonosov’dan sonra şimdi de bu ülkede hazırlanan tüm yasa tasarılarını kaleme alan en önemli enstitü ile kapsamlı bir anlaşma imzalamıştır. Washington College of Law, Penn State-Dickinson Law School, Amsterdam Üniversitesi, CIFE Avrupa Etüdleri Merkezi gibi kurumlarla bu yaz gerçekleştirilmekte olan kapsamlı yaz seminer ve konferanslarına Rus Hukuku çalışmalarının eklenmesi son derece memnuniyet vericidir.” dedi.

4950

Seksen iki yıl önce kurulan Yasama ve Mukayeseli Hukuk Enstitüsü, komşumuz Rusya’nın en önemli hukuk araştırma merkezi niteliğini taşıyor. Aynı zamanda Rusya’nın en eski hukuk kuruluşlarından biri olan Enstitü, ilk zamanlarda bazı Halk Komiserliklerine bağlı iken 1934 de SSCB Yüksek Mahkemesine bağlanmış, 1963 de ise Bakanlar Kurulu Hukuk Komisyonu’nun gözetimi altında çalışmalarına devam etmiştir. Ulusal yasama çalışmalarında yol gösterici bir rol oynayan Enstitü, onyedi anabilim dalına veya bilimsel daireye sahiptir.  Yabancı hukuk sistemlerini de yakından izleyen enstitünün mukayeseli hukuk çalışmaları son derece önemli yer işgal etmektedir. 2007 de oluşan Mütevelli Heyeti Başkanı S.E. Naryshkin, Rusya Federasyonu Hükümeti müsteşarlığı görevinde bulunuyor. Rusya’da yasama faaliyetleri için ön hazırlıkları yapan, tasarı ve taslaklar hazırlayan enstitü, geçtiğimiz yıl Hükümete, Meclise, Anayasa Mahkemesine, Tahkim Kuruluna ve diğer kuruluşlara 800 taslak, mütalaa ve 200 kadar analitik çalışma sunmuştur. Rusya Anayasası’nın hazırlanmasında, Medeni Kanun, Arazi Kanunu, İdari Usul Mevzuatı, İş Kanunu, Tahkim Usulü Kanunu gibi yasa tasarılarını bu enstitü kaleme almıştır.

51

Kabaalioğlu, Moskova Yasama ve Mukayeseli Hukuk Enstitüsü Enstitü Müdürü, Müdür Yardımcısı, Adalet Bakanı, Özbekistan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve diğer katılımcılarla..


Yeditepe Hukuk Fakültesi Moskova’da düzenlenen Genç Hukukçular Toplantısında temsil edildi.

Rusya Federasyonu Başbakan Birinci Yardımcısı, Adalet Bakanı Yardımcısı, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Beyaz Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı, Özbekistan İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Çeçen Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı başta olmak üzere Rusya’nın bir çok bölgesinden üçyüz kadar hukukçunun katıldığı “Uluslararası Hukukun Ulusal Hukuka Etkileri” konulu konferans Moskova yakınlarında Rusya Devlet Başkanlığına bağlı Planeyho Otelinde gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Kabaalioğlu, iki gün süren seminer çalışmalarına katıldı ve çok sayıda bilim adamı, araştırmacı, yargıç ve uzmanla çeşitli konularda görüşmelerde bulundu. Türkiye’den bir hukukçunun toplantılara katılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Enstitü müdürü Khabrieva Taliya ve Prof. Dr. Tikhomirov Türkiye ile ilgili çalışmalarında Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği yapacaklarını belirttiler.


Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi ile Erasmus Anlaşması

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Eötvös Lorand Üniversitesi ile Erasmus Anlaşması imzalayan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, “2004 yılında AB üyesi olan Macaristan’ın en önemli üniversitelerinden birisi olan Eötvös Lorand ile anlaşma imzalanması öğrencilerimiz açısından yeni bir olanak sağlamaktadır” dedi.

Eötvös Lorand Üniversitesi hakkında bilgi için tıklayınız.


Second International Scientific Seminar Comparative Law : Current State and Prospects for Development

Volodymyr Vernadskyi Tavrian National University, Volodymyr Koretski Institute of State and Law, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi, Kyiv Hukuk Üniversitesi, Ukrayna Mukayeseli Hukuk Derneği tarafından düzenlenen seminere konuk konuşmacı olarak davet edilen Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Atatürk devrimleri ve Türk Hukukunda gerçekleştirilen büyük değişiklikler hakkında bilgi verdikten sonra mukayeseli hukukçular açısından Türk hukukunun son derece önemli olduğunu anlattı. Oturumlarda İslam Hukuku başta olmak üzere dinsel hukukların çağdaş toplumlara etkilerinin ve yarattığı belirtilen ciddi sorunların Türk Hukukunda görülmediğini, laik bir hukuk düzeni kurulması ile bu tür sorunlarıun önlendiği vurgulandı.

Dünya Mukayeseli Hukukçularının duayeni olan Glasgow Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Örücü’nün Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders ve konferanslar verdiğinin belirtilmesi üzerine salonda bir dalgalanma olduğu görüldü ve çok sayıda bilim adamı sadece Profesör Örücü’yü dinlemek için 1 Mayıs tarihinde Yeditepe’ye gelmek istediklerini belirtti. Kabaalioğlu, kendi hocası olan Profesör Esin Örücü’nün 2007-2008 ders yılında Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi sıfatını da kazanacağını belirtti.

Karadeniz sahillerinde Yalta yakınlarında Alushta’da gerçekleştirilen seminerin ikinci bölümünde çok sayıda çalıştay ve oturum yer aldı. Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu başta olmak üzere değişik ülkelerden mukayeseli hukukçular güncel sorunları tartıştılar.


V. Vernadsky Tavrida National University ile İşbirliği Anlaşması İmzalandı.

52

Kuzey Komşumuz Ukrayna’da Kırım Özerk Cumhuriyeti başşehri Simferepol’de bulunan V. Vernadsky Tavrida National University Hukuk Fakültesi DekanıProf. Dr. Alexand Valentinovich Timoschuk’un davetlisi olarak Simferepol’e giden Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, 24 Nisan 2007 günü Tavrida Hukuk Fakültesi Konferans salonunda yaklaşık yediyüz kişinin katıldığı bir toplantıda Yeditepe Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Kabaalioğlu, “Bir saatlik uçuş mesafesinde olan Simferepol’de Türkiye’ye karşı büyük bir ilgi olmasından duyduğu memnuniyeti”ifade ile “bazı Ukraynalıların düşündüğünün aksine bu ülkede sayıları dörtyüz bine yaklaşan Kırım Türklerinin konuştuğu Türkçenin hemen hemen Anadolu Türkçesiyle aynı olduğunu” vurgulayarak, Bahçesaray ve diğer Kırım kentlerindeki Türk anıtlarının derin tarihi ilişkilerimizin göstergesi olduğunu, özellikle Kırım bölgesi ve genelde Ukrayna ile yeniden yakın ilişkiler kurulmasının sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkçemizi sadece Kırım Türklerinin (ve Kırım’da sayıları kırkbine yaklaşan Azeri Türklerinin) konuşmadığını, Ukraynalı birçok öğrencinin de Türkçe öğrendiğini görmekten duyduğu memnuniyeti belirten Kabaalioğlu, imzalanan anlaşmanın yeni olanaklar sağlayacağını anlattı. Anlaşmayı imzalayan Rektör Bagrov ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timoscuk, Yeditepe Üniversitesi ile imzalanan anlaşma sonucunda Türk öğrencileri aralarında görmekten büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.Rektör, kendi öğrencilerine de Yeditepe’de okumak imkanı tanınması nedeniyle son derece sevindiklerini belirtti.

Alex Timoschuk ve Anastasia Segova tarafından Bahçesaray ve Çıfıtsaray’a düzenlenen geziye katılan Kabaalioğlu daha sonra Alushta’da gerçekleştirilecek olan Karşılaştırmalı Hukuk seminerlerine katılmak üzere Simferepol’den ayrıldı.


Prof. Dr. Esin Örücü Yeditepe Üniversitesi’nde

Glasgow Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mukayeseli Hukuk anabilimdalı başkanı ve Rotterdam Erasmus Üniversitesi Hukuk Fakültesinde uzun yıllar ders veren Dünya Mukayeseli Hukukçular Birliği başkanı Prof.Dr. Esin Örücü, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi kadrolu öğretim üyesi oldu.

Son üç yıldır Nisan aylarında değişik ders ve seminerler veren Prof.Dr. Esin Örücü yeni akademik dönemde Yeditepe Hukuk Fakültesinde kadrolu statüde olacak. Dünya çapında isim yapan ve mukayeseli hukuk uzmanlarının duayeni olarak bilinen Prof. Dr. Esin Örücü’nün çok sayıda kitap ve makalesi yayınlandı.

Prof.Dr. Esin Örücü tarafından yakın zamanda yayımlanan bazı kitap ve makaleler:

Örücü, E. (Forthcoming)’Methodology of Comparative Law’, Elgar Encyclopaedia of Comparative Law

Örücü, E. (2005)’Viewing the Work in Progress of the Commission on European Family Law’ , International Law FORUM du droit international , 7, 220-228

Örücü, E. (2005)’Law, Colonial Systems of, Ottoman Empire’, Encyclopedia of Western Colonialism since 1450

Örücü, E. (2005)‘Looking at Convergence through the Eyes of a Comparative Lawyer’, EJCL, 9.2, 1-15


Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nın Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması imzalamak istemesi memnuniyetle karşılandı.

Avrupa Birliği’ne 2004 yılında tam üye olan Adriyatik kıyılarında İtalya’nın komşusu Slovenya’da Ljubljana Üniversitesi Erasmus Koordinatörü sayın Prof. Dr. Ales Galic tarafından yapılan öneri memnuniyetle karşılanmış olup Ljubljana Üniversitesi Univerza V Ljubljani  Hukuk Fakültesi Dekanı sayın Prof. Dr.

Bundan böyle bu anlaşma hükümleri uyarınca Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri, kapsamlı uluslararası programlarıyla dikkat çeken ve önemli sayıda hukuk dersinin ingilizce verildiği Ljubljana Hukuk Fakültesine bir dönem gidebilecekler, Slovenya’lı öğrenciler de İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam edebileceklerdir.

Rajko Pirnat tarafından imzalanarak gönderilen Erasmus Anlaşması metni, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı tarafından da imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Ljubljana Üniversitesi’ nin web sitesi için tıklayınız.

Türkiye Cumhuriyeti Slovenya Büyükelçiliği web sitesi icin tıklayınız.


Prof. Dr. Thomas Giegerich’in AB Hukuku dersleri

Walter Schücking Institute für Internationales Recht müdürü ve Christian-Alberts Kiel Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Thomas Giegerich, Nisan ayının ilk haftası içinde her gün üç saat olmak üzere toplam 15 saat lik bir modül derste Avrupa Birliğinde malların, hizmetlerin, elemeği ve sermayenin serbest dolaşımını kapsayan “Freedoms of the Internal Market and Fundamental Rights in the European Union” dersi verdi. Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu tarafından verilen “AB Hukuku” dersini alan öğrencilerin katıldığı bu programda konuya ilişkin Avrupa Adalet Divanı kararları irdelendi.


HaberTürk TV’de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi Prof.Dr. Thomas Giegerich’in konuşmalarını, Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi olup aynı zamanda Mütercim Tercümanlık alanında çift ana dal yapan Bihter Esin Yücel çevirdi.

Haber Türk kanalında 4 Nisan 2007 gecesi 23.30 da başlayıp bir buçuk saat süren “Aynanın Arkasında” programına Kiel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Enstitüsü Müdürü olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde konuk öğretim üyesi olarak dersler veren Prof.Dr. Thomas Giegerich ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu katıldı.

Dr. Erol Mütercimler tarafından sunulan programın akışı içinde görüşmeleri konuk öğretim üyesi Prof. Giegerich’e ingilizce aktaran ve Prof. Giegerich’in ingilizce konuşmalarını da Türkçeye çeviren Yeditepe Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Bihter Esin Yücel, aynı zamanda mütercim tercümanlık bölümü öğrencisi olup çift ana dal yapmaktadır. Mütercim tercümanlık Bölümü öğretim üyeleri, programdan sonra Bihter Esin Yücel’e gönderdikleri mesajlarla öğrencilerinin başarısını kutladılar.


Bremen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dagmar Richter Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde

Bremen Üniversitesinde “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Uygulamaları” konusunda dersler vermekte olan Prof. Dagmar Richter, 2,4 ve 6 Nisan günleri Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Doç. Dr. Sultan Uzeltürk’ün Anayasa Hukuku, Prof.Dr. Oktay Uygun’un Kamu Hukuku ve Doç.Dr. Serap Keskin’in İnsan Hakları derslerinde çeşitli AİHM kararlarını anlatarak o derslerin öğretim üyelerinin de katıldığı seminerler gerçekleştirdi.


İzmir TV’de Dr. Berna Bridge (BA, PGCE, MBA) tarafından sunulan “Eğitim Sorunları” programı

İzmir’in en çok izlenen TV kanallarından İzmir TV de Dr. Berna Bridge tarafından hazırlanıp sunulan programa konuk olarak katılan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, hukuk eğitimi konusunda açıklamalarda bulundu( 24 Mart 2007).

Eğitim ve Yönetim uzmanı olan Dr. Berna Bridge, İzmir Amerikan Lisesi ve Liverpool Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Madeley College’de eğitim üzerine lisansüstü eğitim sertifikası (PGCE) ve Leicester Üniversitesinde MBA yaptı. Leicester Üniversitesinde doktora programını tamamlayan Berna Bridge, Özel Deniz Lisesi kurucusu ve yöneticisi olarak görev yapıyor.

Anaokulu, ilköğretim Okulu da olan Özel Deniz Koleji İzmir’de bilimsel yöntemlerle eğitime ağırlık verilen bir kurum olarak dikkat çekiyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde “Vizyoner Liderlik ve Etkin Yöneticilik” dersleri veren Dr. Berna Bridge’ in yayınlanmış çok sayıda eseri var. Bunlardan bazları: Eğitimde Toplan Kalite Yönetimi Uygulamaları, Eğitim Yönetiminde Kadınlar, Eğitimde Vizyoner Liderlik ve Etkin Yöneticilik (Beyaz Yayınları, 2003)


Thomas Jefferson Law School Öğretim Üyesi Prof. Dr. Slomanson’un konferansları

California’da bulunan Thomas Jefferson Law School öğretim üyelerinden Prof. Dr. T. Slomanson Temmuz ayı içinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde iki konferans verecek. “International Law” konulu ders kitabı ve çok sayıa makalesi olan profesörün konferans konuları ve günleri şöyledir: 3 Temmuz 2007 Salı : “Isolation at All Costs : Attacking Judicial Reliance on Non-U.S. Legal Sources”5 Temmuz 2007 Perşembe: ” Alien Detainee Cases : Washington’s Balance of Power Struggle”


Max Planck Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Jörg Albrecht, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Telefonların Dinlenmesi” konusunda konferans verecek.

Almanya’nın önde gelen Krininoloji Uzmanı ve Max-Planck Ceza Huuku ve Kriminoloji Enstitüsü Kriminoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Jörg Albrecht, 13 Haziran 2007 günü saat 15.00 de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “Almanya’da Telefonların Dinlenmesi ve Ceza Yargılaması Hukuku” konulu bir konferans verecek.


Newcastle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Orkun Akseli Uluslararası Alım Satım Sözleşmeleri Konusunda BM Sözleşmesi ve Uluslararası Sözleşmelere Uygulanacak Hukuk konusunda konferanslar verecek.

16, 17 ve 18 Nisan tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilecek seminerlerde Uluslararası Sözleşmeler Hukuku ve Teminat Hukuku konusunda gelişmeler irdelenecek.


Uluslararasası Hukuk Birliği (ILA) İsviçre Başkanı ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Andreas Ziegler Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

Dünya Ticaret Örgütü(WTO) World Trade Organization ve Uluslararası Ticarette Son Gelişmeler ve özellikle Doha Round Ticaret Müzakerelerini 10, 11 ve 12 Nisan 2007 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesinde ele alacak. Prof.Dr. Ziegler özellikle Yeditepe ve Lozan Hukuk Fakülteleri arasında işbirliği projelerini görüşecek.


Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı Emma Ethem Yeditepe’de İngiltere Hukuk Sistemini anlatacak

Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı Barrister Emma Ethem, 5 Nisan 2007 günü saat 11.00′de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret edecek ve öğrencilere “İngiltere’de Hukuk Sistemi” ni anlatacak.


Prof. Dr. Thomas Giegerich ve Prof. Dr. Dagmar Richter Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

“Avrupa Birliği’nde İç Pazarda Serbest Dolaşım ve Temel Haklar” konusunda beş konferans verecek olan Prof. Dr. Thomas Giegerich, AB Hukuku konusunda Avrupa’nın önde gelen bilim adamlarından biri olup Kiel Christian Alberts Üniversitesi Uluslararası Hukuk Enstitüsü müdürlüğü görevinde bulunuyor.

Bremen Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Dagmar Richter ise “Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu Temel Yapısı ve Son Gelişmeler” konusunda dört seminer verecek.

Hukuk Fakültesi Binası Z-2 ve Z-16 salonlarında 9.30 -12.00 arasında gerçekleştirilecek seminerler AB Hukuku konusunda Brüksel Üniversitesinden Prof. Dr. Tony Joris, Amsterdam Üniversitesinden Prof. Dr. Tom Eisebouts, Prof. Dr. Jim Matthis, Brüksel Üniversitesi eski rektörü Prof.Dr. Bart De Schutter ile başlatılan dizi konferansların son halkasını teşkil ediyor.


Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ve Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ile görüşme

Hukuk Fakültesi Dekanı Kabaalioğlu, IKV İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak, IKV Başkanı Davud Ökütçü ve Genel Sekreter Leyla Tunç ile birlikte, Ankara’da Federal Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ve Avrupa Komisyonu Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini ile görüştü. Türkiye-AB ilişkilerinde son gelişmelerin irdelendiği toplantılarda katılma müzakerelerin hızlandırılması gerektiği belirtildi.

Dr. Cuntz’un Alman Vakıfları ile işbirliği yapmaları konusundaki önerisi üzerine “her türlü işbirliği projelerine açık olduklarını, Avrupa’da otuz kadar üniversite ile Erasmus Anlaşması imzaladıklarını, Avrupa Etüdleri Türk Üniversiteleri Birliği -TUNAECS Turkish Universities Association in EC Studies- olarak da çok sayıda kurumla işbirliği içinde bulunduklarını” belirten Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu şunları söyledi: “Alman Vakıfları ile de işbirliğine her zaman olumlu bakarız. Ancak bu tür işbirliklerinin tamamen eşit düzeyde olması gerekir. Bazı yabancı ülkeler tarafından kurulan ve o Devletlerin yönlendirmesi ile çalışan bazı sözde Sivil Toplum Örgütleri veya güdümlü kuruluşların empoze edecekleri konularda değil, bizim önceliklerimize göre, bizim tespit edeceğimiz konularda eşit düzeyde işbirliği yapmak isteriz. Bol finansmanlı projelerle Türkiye’nin çıkarına olup olmadığı kuşkulu, hatta ülkemizde temel Anayasa hükümlerine aykırı bazı konuları empoze etmek isteyen, suret-i haktan görünüp ard niyetli girişimleri olan kuruluşları hoş karşılamıyoruz. Heideberg, Bremen, Konstanz, Augsburg başta olmak üzere Alman üniversiteleriyle, bilim adamları ile bona fide bilimsel çalışmalarda işbirliği yapmaktayız. Bu işbirlikerini geliştirmeye hazırız.”


İsveç’den Üniversite öğrencileri ve İsveç Başkonsolosu Ingmar Karlsson Yeditepe’de

Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Klübü tarafından davet edilen İsveç Başkonsolosu Ingmar Karlsson(DD Hon), Yeditepe’yi ziyaret etmekte olan İsveç Lund Üniversitesi öğrencilerinin de katıldığı bir toplantıda Türkiye-AB İlişkileri konusunda bir konferans verdi.

Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen Karlsson, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu, 2010-2030 tarihleri arasında 20 milyon kişiden oluşan bir işgücü açıkları olacağını, bunu nasıl temin edeceklerini karara bağlamaları gerektiğini anlattı.

Sorular üzerine Türkiye’nin üyeliğinin 10-15 yıl sonra gerçekleşebileceğini, Türk yargı sisteminin yetersiziklerini ve TCK 301 gibi maddelerin engel teşkil ettiğini öne süren Başkonsolos’a yanıt veren Hukuk Fakültesi Dekanı Kabaalioğlu, yeni üye olan Romanya ve Bulgaristan yargı sistemleri konusunda AB kaynaklı son raporların gerçekten vahim tablolar çizdiğini, bu ülkelerde hakim ve savcıların bağımsızlığı konusunda son derece ciddi endişeler olduğu, kanun ve nizam hakimiyeti sağlanamadığını ama buna rağmen bu ülkelerin tam üye olarak alındıklarını, şimdi ise Başkonsolosun Türk yargı sistemine laf söylemesinin anlaşılamadığını, her ülkede olduğu gibi bizde de yargının sorunları olduğunu, ancak şu anda AB üyesi ülkelerin bir çoğundan çok daha güvenilir, uzun gelenekleri olan, diğer üye Devletlerden çok daha istikrarlı ve güçlü bir yargı sistemimiz olduğunu, bunun mevcut sorunları görmemek olmadığını ancak AB’ nin de artık çifte standart uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Meşru bir anayasası dahi olmayan Kıbrıs Rum Yönetimini üye yapan AB’nin o ülke vatandaşlarının üçte birinin izole edildiğini görmediğini, ambargoları verilen sözlere rağmen kaldırmadığını belirtti.

Kabaalioğlu’na hak veren Karlsson, Baltık Cumhuriyetlerindeki duruma işaret etti. Gerçekten de bu ülkelerde -bazılarında nüfusun yarısına yaklaşan oranda Rus kökenlilere vatandaşlık hakları dahi verilmediğini belirten Kabaalioğlu Karlsson’un 10 yıl 15 yıl süreden söz etmesini de eleştirerek 2014 de üye olunamazsa artık Türkiye’nin üyelik şansının son derece azalacağını, yeni bütçe dönemine girerken müzakerelerin tamamlanması gerektiğini ve bu yılın sonundan itibaren şu anda sürdürülen “müzakere tiyatrosu” yerine gerçek katılma müzakerelerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık altı yıldır İstanbul’da Başkonsolos olarak görev yapan Ingmar Karllsson, daha önce bazı Avrupa ülkelerinde Büyükelçi olarak görev yapmasına rağmen Istanbul’da Başkonsolosluk görevini kabul etti. Konferanstan sonra Rektörlük beşinci katında Atatürk Sergisinin yer aldığı holde konuk İsveçli öğrenciler onuruna verilen resepsiyonda bazı öğrenciler, Başkonsolosluk içinde mevcut İsveç Enstitüsü adı altında faaliyet gösteren kuruluşun düzenlediği seminer ve konferansların ve bu amaçla seçtikleri konuların tereddüdlere yol açtığını belirtiler.


Strasbourg Robert Schuman Üniversitesi Devletler Umumi Hukuku öğretim üyesi, Siyasi Etüdler Enstitüsü Dış İlişkiler Başkanı Prof.Dr. Anne Pelissier- Klebes Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde AİHM’nin Kıbrıs konusundaki kararlarını eleştirdi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri ile bir toplantı yapan Dr.Anne Pelissier Klebes, “AİHM’nin Loizidou ve Kıbrıs v. Türkiye kararlarını eleştirirken bu kararlar yüzünden Kıbrıs’da çözümün çok daha zorlaştığını” belirterek, “adada çözüm bulunmadan Kıbrıs Rumlarının ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında AB üyesi yaplmasının da çok büyük bir hata olduğunun şimdi daha iyi anlaşıldığını, adada sorunların başlangıç tarihi olarak 1974 müdahelesi veya 1983′de KKTC’nin ilan edilmesinin gösterildiğini, aslında adada bölünmenin ve Devlet mekanizmasındaki çözülmenin 1963′de gerçekleştiğini” ifade eden konuk profesör, bir soru üzerine “Zürich ve Londra Antlaşmaları ile Kıbrıs’ın Türkiye ve Yunanistan’ın aynı anda üyesi olmadıkları bir uluslararası teşkilata üye olamayacağını, bir başka deyişle üyelik ehliyeti olmadığını” hatırlatarak Türk Hükümeti’nin bunu engelleyebilecek iken antlaşmalardan kaynaklanan haklarından vazgeçmesinin de anlaşılamadığını ve bunun çok büyük bir sürpriz olduğunu” sözlerine ekledi.

53       54

Yeditepe Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten konuk profesör, Strasbourg Robert Schuman Üniversitesi hakkında bilgi vererek Yeditepe Hukuk öğrencilerini Strasbourg’a beklediklerini, Franszıca bilmeyen Erasmus öğrencileri için ingilizce verilen hukuk derslerinin sayısını arttırdıklarını belirterek, kendi öğrencilerinin de Yeditepe’ye gelmelerini teşvik edeceğini, İstanbul’da doğa ortamında bu kadar güzel bir kampüs içinde, her türlü modern tesislerde spor dahil tüm olanaklardan yararlanarak eğitim görmenin zevkli olacağını sözlerine ekledi.

European Law Faculties Association- ELFA üyesi Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin yurt dışında Avrupa genelinde en çok tanınan ve bilinen Hukuk Fakültesi olduğunu ifade ile Yeditepe Hukuk Fakültesi yöneticilerini, ELFA bünyesinde sürdürülen tuning ve diğer çalışma gruplarına davet ettiklerini belirten konuk öğretim üyesi, Yeditepe ile kapsamlı işbirliği projeleri yapacaklarını da ifade etti.

Toplantıya ilişkin diğer resimler:

IMG_9955   IMG_9953   IMG_9956

IMG_9958   IMG_9960   IMG_9959


Strasbourg Robert Schuman Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında Erasmus Anlaşması imzalandı.

Hukuk Fakültesini ziyaret eden Strasbourg Robert Schuman Üniversitesi Dış İlişkiler Başkanı Profesör Pelissier- Klebes öğrencilerinin tamamının en az bir dönem yurt dışında okuması gibi zorunlu bir uygulamaya yer verdiklerini belirterek; öğrencilerin yurt dışı deneyimlerinin son derece değerli olduğunu ve bu nedenle de işbirliği ağlarını geliştirmek istediklerini söyledi.

Yeditepe Hukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması imzalanması yönündeki önerileri memnuniyetle karşılanan Stasbourg Üniversitesi ile anlaşma Hukuk Fakültesi Dekanlığında törenle imzalandı. Daha sonra Hukuk Fakültesi Dekanı bu anlaşmanın diğer fakülte ve bölümlere de teşmil edilmesini önerdi.


Prof. Dr. William Slomanson’ın Hukuk Fakültesindeki Konferansları

Amerika Birleşik Devletleri’ nde (San Diego, California’da) bulunan Thomas Jefferson School of Law  öğretim üyesi Prof.Dr. William Slomanson, 30 Haziran – 7 Temmuz 2006 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders ve konferanslar verecek.

Devletler Hukuku alanında yazılmış ders kitabı ve çok sayıda makalesi olan konuk öğretim üyesinin konferans gün ve konuları şöyle :

3 Temmuz 2007 Salı Saat 10.30

“Isolation at All Costs : Attacking Judicial Reliance on Non-US Legal Sources”

5 Temmuz 2007 Perşembe Saat 10.30

“Alien Detainee Cases : Washington’s Balance of Power Struggle”


The State University of New York Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı (Vice Chancellor) Büyükelçi Robert R. Gosende Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etti.

ABD de New York Eyaletinin bir çok yerleşim merkezinde kampüsleri olan The State University of New York’ un Rektör Yardımcısı (Vice Chancellor) Büyükelçi Robert R. Gosende Hukuk Fakültemizi ziyaret etti.

Beraberinde Linda Veraska, Lori Thompson ve diğer yetkililer olduğu halde Üniversitemizi ziyaret eden Büyükelçi Robert R. Gosende, “Ankara’da Adalet Bakanlığını ziyaretimiz sırasında Üniversitenizde her yıl otuz yargıç ve savcıya yoğun bir ingilizce eğitimi verdiğinizi öğrendik. Daha sonra bu yargı mensupları için hukuk ingilizcesi dersleriniz olduğu söylendi. Çok kapsamlı yurtdışı programlarınız olduğu anlaşılıyor. New York Eyalet Üniversitesi bünyesinde tek hukuk fakültesi Buffalo’dadır ve Yeditepe ile Buffalo arasında önemli işbirliği projeleri gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Hukuk Fakültesi Dekanı, konukları Yeditepe’de görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, “Yeditepe Hukuk Fakültesinin AB çerçevesinde otuza yakın üniversiteyle Erasmus Anlaşması olduğunu, AB dışında Rusya ve ABD de hukuk fakülteleriyle işbirliklerini sürdürdüklerini ve Buffalo Law School ile çalışmaktan da büyük memnuniyet duyacaklarını” belirtti. Dekan, bu çalışmaların öğrenci ve öğretim üyesi ziyaretleri yanısıra ortak projeler, yaz okulları ve özellikle dual ve joint degree uygulamaları olarak gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Vice Chancellor Büyükelçi Robert R. Gosende de “Yeditepe’nin Amerikalı öğrenciler için de severek gelecekleri bir üniversite olacağını” ve “İstanbul da kent içinde fakat muhteşem bir doğa ortamında son derece etkileyici 26 Ağustos Yerleşiminde okumanın zevk olacağını” belirterek hukuk fakülteleri işbirliği konusunda Bufffalo Law School Dekanına öneriler götüreceğini söyledi.


Çağa Hukuk Vakfı Yönetim Kurulu Üniversitemizde toplandı.

Başkanlığını Av. Barbaros Çağa’nın yaptığı Çağa Hukuk Vakfı Yönetim Kurulu, 2007 nin ilk toplantısını Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirdi. Türk Deniz Ticareti Hukukunun dev isimlerinden rahmetli hocamız Prof. Dr. Tahir Çağa’nın anıldığı toplantıda Vakıf etkinlikleri, ödül programları ve gerçekleştirilecek sempozyum ve seminer konuları üzerinde duruldu.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi ve Yargıtay HGK Onursal Başkanı sayın İhsan Demirkıran’ın da davet edildiği toplantıda özellikle Marka Hukuku konusunda son gelişmeler irdelenerek yarışma konusu üzerinde görüş teatisinde bulunuldu.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği (ELFA – European Law Faculties Association) Genel Kurulunda Türkiye’yi temsil etti.

55

Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği ELFA’ nın üyesi olan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, 23-24 Şubat 2007 tarihinde Barcelona’da yapılan Genel Kurul toplantılarına katıldı.

Türkiye’den sadece Yeditepe Hukuk Fakültesi’nin üyesi olduğu ELFA’ nın hukuk eğitimi, müşterek programlar, bir süredir yayınlanan Avrupa Hukuk Eğitimi Dergisi gibi bir çok faaliyetlerine Avrupa Birliği Komisyonu da destek veriyor.

ELFA Başkanı Barcelona Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Blanca Villa, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ile daha önce 1990-94 döneminde değişik AB projelerinde beraber çalıştıklarını belirterek Yeditepe Üniversitesi’nin ELFA ya güç kattığını söyledi.

Prof. Kabaalioğlu da görev süresi biten Profesör Villa Blanca’yı yaptığı başarılı çalışmalardan ötürü kutladı ve Barcelona Üniversitesi ile yıllar önce bvaşlatılan işbirliğinin yoğunlaştırılarak sürdürülmesini önerdi. Yeni Başkan Profesör Heribert Hirte’yi kutlayan Dekan Kabaalioğlu, 160 Hukuk Fakültesi’nin üyesi olduğu ELFA’ya Türkiye’den diğer Hukuk Fakültelerinin de katılmaları için çaba göstereceğini belirterek bu tür uluslararası forumlarda birlikte hareket edilmesinin yararlarını anlattı.


Türk Ceza Kanunu 301 maddesine İlişkin Panel

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve TÜMÖDER işbirliği ile düzenlenen panel, Hukuk Fakültesi Z-2 salonunda Ceza Hukuku dersi içinde gerçekleştirildi. İstanbul Barosu Başkanı Av. Kazım Kolcuoğlu’nun da izlediği panelin sonunda konuşmacılara sorular yöneltildi.

Baro Başkanının toplantıyı onurlandırmasından duyulan memnuniyeti belirten panelistler Başkan Av. Kazım Kolcuoğlu’nu da konuya ilişkin görüşlerini açıklası için kürsüye davet ettiler.

56

Cumhuriyet Gazetesinde Panel ile ilgili çıkan haber:

2


William K. Sheehy da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim kadrosuna katıldı.

Jennifer Morrison, Carson Clements’den sonra deneyimli hukukçu William K. Sheehy da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine yabancı hukuk sistemleri ve ingilizce hukuk terminolojisi konusunda dersler vermek üzere Yeditepe Hukuk Fakültesinde göreve başladı.

Harvard Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi (Government) konusunda Bachelor of Arts (B.A.)diplomasını 1963 yılıda aldıktan sonra, 1966 da Boston College Law School ‘u bitiren William K. Sheehy bugün Juris Doctor (J.D.) olarak ifade edilen LL.B. Bachelor of Laws diplomasını aldı. Bir süre çalıştıktan sonra 1971 yılında New York University School of Law’da Trade Regulation konusunda Hukuk Yüksek Lisansı yaptı ve LL.M. Master of Laws diploması aldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğu sırada Baroya kayıtlı olduğu veya avukatlık yaptığı eyaletler:  New York State, Commonwealth of Massachussetts, Federal Courts of Eastern and Southern Districts of New York.

1967-1974 tarihleri arasında Federal Reseve Bank of New York’da Hukuk Müşavirliği yapan William K. Sheehy 1974-1981 tarihleri arasında New York’da Linden & Deutschisimli hukuk bürosunda Rekabet, Şirketler, Markalar Hukuku üzerinde çalıştı.

1981-2003 yılları arasında yine New York’da Ticaret Hukuku, Vergi Hukuku, Banka Hukuku yanında Deniz Ticareti Hukuku konularında uzmanlaşan Gilmartin, Poster & ShaftoHukuk bürosunda çalıştı. Brezilya’da Rio de Janeiro ve Peru’da Chachapoyas’da ders veren Sheehy Yeditepe Üniversitesi’nde İngilizce hukuk dersleri verecek.


Araş. Gör. Onur Özcan “I. Uğur ALACAKAPTAN Makale Yarışması”‘nda ikincilik ödülü aldı.

The European Law Students’ Association tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Türk Mevzuatında Çevre Kirliliği Suçları” konulu I. Uğur ALACAKAPTAN Makale Yarışmasında, Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Onur ÖZCAN’ın makalesi; Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Prof. Dr. Nur Centel’den oluşan jüri tarafından değerlendirilmiş ve Araş. Gör. Onur ÖZCAN ikincilik ödülüne layık görülmüştür.

Fakültemizi gururlandıran bu başarısı nedeniyle kendisini tebrik eder, akademik çalışmalarının devamını dileriz.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ziyaret eden Moskova Uluslararası Film Okulu, Rusya Federasyonu’nda internet üzerinden “Türk Aşıkları” konusunda bir program hazırlıyor.

Ocak 2006 da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ziyaret eden Moskova Uluslararası Film Okulu öğrencileri ellerinde son model video ve film kameraları ve diğer digital kameralarla konuk edildikleri Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos yerleşiminde çekimler yaptıktan sonra Gürcistan’a giderek çalışmalar yapmışlardı.

Ek basın duyurusundan da görüleceği üzere Heyet Başkanı Vitali Semionoff, Konya ‘da bulundukları sırada çok etkilendikleri “aşık” larla ilgili bir program hazırlamayı kararlaştırmıştır. Yeditepe Üniversitesi’nin ilgili bölümleriyle işbirliği yapmak isteyen Semionoff’un mesajı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı sayın Prof.Dr. Bige Kocaoğlu’na iletilmiştir.

Semionoff’un mesajında şu hususlara da yer verilmektedir : “We are doing an absolutely new Internet -show “Ashoogi” (Ashoogs). The image of Turkish ashoogs (ashiks) as ashiks Aisel, ashiks of Konia has inspired us for this. It will be 1st Russian Show on the net with Turkish name, that’s why first of all we have decided to write you and please to send this press-release attached to TV department of your University with your kindly recommendations. May be their were so kind to be interested in this project and we can unite our ideas for future ideas.”

Basın Duyurusu icin tıklayınız.


18 Haziran – 7 Temmuz 2007 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde gerçekjleştirilecek LEGAL ENGLISH & LEGAL DRAFTİNG Sertifika Programı açıklandı.

Amerikalı öğretim üyeleri ve Hukukçular tarafından üç hafta süreyle (günde beş saat olmak üzere) toplam 45 saat devam edecek programa katılmak isteyenlerin ingilizce bilgilerinin yeterli düzeyde olması gerekmektedir.

Prof. Marlene Hein-Dunne ve Wahington DC ve New York Barosu avukatlarından Werner J. Hein tarafından verilecek olan ders ve seminer programı dönemi sonunda başarılı olan katılımcılara sertifika verilecektir.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Avrupa Hukuku Sanal Mahkeme Yarışmasında Finale kaldı.

TUĞCE UĞURLU, CEREN BERİSPEK ve BETÜL GÜRBÜZ

EUROPEAN LAW MOOT COURT YARIŞMASINDA FİNALE KALDI.

57

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen en kapsamlı sanal mahkeme yarışmalarından biri olan European Law Moot Court Avrupa Hukuku Sanal Mahkeme yarışmasına bu yıl dünyanın çeşitli ülkelerindeki Hukuk Fakültelerinden 96 takım katıldı.

Tuğçe Uğurlu, Ceren Berispek ve Betül Gürbüz’ den oluşan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı, Hollanda’nın Maastrict kentinde gerçekleştirilecek Bölgesel Finale katılma hakkı kazandı. ELMC’den bildirildiğine göre Maastricht’deki finalde 12 takım yarışacak.

Bir çok üniversitede bu tür yarışmaya katılacak öğrencilere bir semestre derslerden muafiyet tanındığı ve çoğunda bu yarışmaya katılan öğrencilere dava layihaları hazırlamaları ve diğer konularda yaptıkları yoğun çalışmalarda harcanan mesai için 6 ila 12 krediye kadar ders almış kabul edildiği bilinmektedir. Böylece yarışmaya katılan öğrenciler üç ay süreyle başka hiçbir şeyle ilgilenmeden tüm mesailerini yarışmaya hasretmektedirler.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öğrencilerin bu tür yarışmalara katılmalarını teşvik etmekle beraber ders programlarından herhangi bir şekilde fedakarlık yapılamadığı için öğrenciler, yoğun ders programları doğrultusunda derslere devam eder, vize ve final sınavlarına girerken yarışmada dava layihalarını (davacı, davalı dilekçeleri, advocate generalmütalaalarını) çok kısıtlı sürelerde hazırlamışlardır.

Gerçekten de vize sınavları sırasında dava dilekçelerini kaleme alan üç Yeditepe Hukuk öğrencisi, final sınavlarının yapıldığı Ocak ayı son günlerinde ise Maastricht’deki yarışma için çaba harcamaktadırlar.

58

Öte yandan yarışmaya katılan takımların hemen hepsi beş veya altı kişiden oluşmakta ve ayrıca coach adı verilen bir veya iki uzman çalıştırıcı ile hazırlıklarını sürdürmekte iken, Fakültemizde bu dersi veren öğretim üyesinin Dekan olması nedeniyle öğrenciler tamamen kendi şahsi gayretleriyle bu başarıya imza atmışlardır.

Tuğçe Uğurlu ve Ceren Berispek, önceki dönemlerde Erasmus Anlaşması hükümleri çerçevesinde Heidelberg Üniversitesi’nde bir dönem derslere katılmış ve tüm sınavlarda sağladıkları başarı nedeniyle takdirname ile taltif edilmişlerdir.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Mehmet Cemil Yıldırım, Orhon Vahapoğlu, Orçun Pulat ve Volkan Özkan’dan oluşan bir başka takım ise 2003 de Lizbon’da yapılan finallere katılmış ve orada sağladıkları başarı nedeniyle bir sonraki yıl European Law Moot Court Competition bölgesel finali İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilmişti. (Mehmet Cemil Yıldırım, Yeditepe Hukuk’u birincilikle bitirdiği için İngiltere de east Anglia Üniversitesi Hukuk Fakültesine burslu kabul edilmiş, yüksek lisansını başarı ile tamamladıktan sonra Roma Üniversitesinde doktora çalışmalarına başlamıştır. Orçun Pulat, Marmara AT Enstitüsünde doktora yapmakta, Vahapoğlu ise önde gelen uluslararası hukuk bürolarından birinde stajını tamamlamış ve çalışmaya başlamıştır. Halen vatani görevini yapmaktadır.)

ELMC nin Yeditepe Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen ELMC finalleri için fotoğraf galerilerine bakabilirsiniz.

Ülkemizde en çok avukatı bünyesinde toplayan ve uluslararası düzeyde ün yapmış seçkin hukuk bürolarından Hergüner, Bilgen & Özeke ‘de görevli iki değerli hukukçu sayın Av. Tomurcuk Ağaoğlu ve sayın Av.İpek Bozkurt yarışmacılara son aşamada büyük katkı sağlamış olup öğrencilere eşlik ederek yarışmaların yapılacağı Maastricht’ e gideceklerdir. Av. Tomurcuk Ağaoğlu iki yıl önce Yeditepe Üniversitesi’nde okutman olarak görev yapmıştı.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri için 2006-2007 öğretim yılında İsviçre’nin Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilecek Yaz Okulu Programı 26-31 Eylül 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Daha önceden Haziran ayı içerisinde yapılacağı ilan edilen program Basel Üniversitesinden gelen talep üzerine 26-31 Eylül tarihleri arasında yapılacak olup; düzenlenecek olan ceza hukuku ağırlıklı yaz okulu programına katılmak için, Almanca düzeyinin dersleri takip edebilecek derecede iyi olması gerekmektedir.

Beş gün sürecek olan programa 20 öğrencinin gönderilmesi düşünülmektedir. Bu öğrencilerden Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan ve not ortalaması yüksek 10 öğrencinin tüm masrafları Basel Hukuk Fakültesi tarafından karşılanacaktır. On kişi dışında diğer öğrencilerimiz programa ücretsiz katılabilecekler ancak uçak ve İsviçre’de kalma harcamalarını kendileri karşılayacaklardır.

Konuyla ilgilenen öğrencilerin, Doç.Dr. Yener Ünver ve Arş.Gör. Onur Özcan’ a başvurmaları gerekmektedir.


Prof. Dr. Sevin Toluner de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Umumi Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığını uzun yıllar sürdüren, Harp Akademilerinde otuz yıl Uluslararası Hukuk, Deniz Hukuku ve Savaş Hukuku dersleri veren ve İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırme ve Uygulama Merkezi müdürlüğü görevinde de bulunan Prof. Dr. Sevin Toluner hocamız, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından Eylül 2007 de başlatılacak olan Devletler Umumi Hukuku Yüksek Lisans programında görev almak üzere Yeditepe Üniversitesi kadrolu öğretim üyesi oldu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni PEKİYİ derece ile bitiren Sevin Toluner, Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Karşılaştırmalı Hukuk Yüksek Lisansı -Master of Comparative Law yapmıştır. Hollanda’da Leiden Üniversitesinde Hollanda Hükümeti’nin bursu ile bilimsel çalışmalar yapan Toluner, BM Üçüncü Deniz Hukuku Konferansı’nın Caracas, Venezuella’da sürdürülen oturumlarına Türk Delegasyonu üyesi olarak büyük katkılarda bulunmuştur. Doktora tezi “Millileştirme ve Milletlerarası Hukuk” konusunu irdelemekte, doçentlik tezi ise toplam 732 sahifede “Milletlerarası Hukuk ile İç Hukuk Arasındaki İlişkiler” i incelemektedir. 1977 yılında yayınladıkları “Kıbrıs Uyuşmazlığı ve Milletlerarası Hukuk” konulu kitapları ise resmi politikaların oluşmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

59

Prof. Dr. Sevin Toluner’in yayınlanmış eserleri için tıklayınız.

Prof. Dr. Sevin Toluner hakkında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi sayın Prof. Dr. Rayegan Kender ve diğerlerinin ARMAĞAN (Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni Yıl 24, Sayı 1-2, 2004- PROF. DR. SEVİN TOLUNER’E ARMAĞAN)’da yazdıkları için tıklayınız.

Ülkemizde Devletler Hukuku alanında yetişmiş akademisyen sayısının son derece yetersiz olduğunu dikkate alan Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı ve Üniversite Rektörlüğü, genç hukukçuların ve özellikle akademisyenlerin, araştırma görevlilerinin Yüksek Lisans yapabilmeleri olanağını sağlamak üzere özel bir Yüksek Lisans programı açmak konusunu gündemine aldı.

Esasen Uluslararası Hukuk alanında son derece güçlü bir kadrosu olan Yeditepe Hukuk Fakültesi, Prof. Dr. Toluner’in de katılımı ile daha da güç kazandı. Bilindiği gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde meslek hayatına başlayan, BM de ve başta Nice, Cenevre, Cezayir olmak üzere değişik dünya üniversitelerinde Devletler Umumi Hukuku kürsülerinde ve ODTÜ de görev aldıktan sonra Marmara Üniversitesi ingilizce Uluslararası İlişkiler bölümünde International Law dersleri veren ve Fransızca Kamu Yönetimi bölümü ile Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi kurucu müdürlükleri de yapan Kurucu Dekanımız Prof. Dr. Yaşar Gürbüz tarafından verilen lisans ve DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS dersleri büyük ilgi çekmekteydi.

Yeditepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Fransızca Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölüm başkanlığına getirilen Prof. Dr. Jale Civelek’ in de Devletler Umumi Hukuku hocası olması bu görüşü desteklemektedir.

Ülkemizin değişik yörelerinde bulunan Devlet Üniversitelerinde, Devletler Hukuku alanında çalışmakta olan araştırma görevlilerinin Prof.Dr. Sevin Toluner önderliğinde sürdürülecek yüksek lisans programına katılabilmelerini sağlamak üzere YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANLIĞI ÖZEL BURSU ihdas edilmiştir. Bu burstan yararlanacak olan Devlet Üniversitelerinde görevli araştırma görevlileri okul ücreti ödemeyeceklerdir.

Programa katılacakların çok iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekmektedir. İngilizce düzeyleri yeterli olmayanlar için yaz aylarında yoğun bir ingilizce hazırlık programı açılacaktır. Kamu üniversiteleri araştırma görevlileri hazırlık programına da ücretsiz katılacaklardır.


Florida’da Nova Southeastern University Hukuk Fakültesi ile Öğrenci Mübadelesi Anlaşması

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden iki öğrenci ABD’nin Florida Eyaletinde Fort Lauderdale’de bulunan Nova Southeastern University NSU Hukuk Fakültesi’nde bir dönem ders görebilecek.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bildirildiğine göre çok başarılı iki öğrenciye bir semestre ABD de okumak olanağı sağlandı. Yıllık öğrenim ücreti 27.050 dolar olan Nova Southeastern University’ de Yeditepe öğrencisi -kendi üniversitesinde öğrencilik için gerekli koşulları yerine getiriyorsa- ABD de tuition öğrenim ücret ödemeden Hukuk Fakültesinde derslere devam edebilecek ve orada alacağı notlar transcriptine işlenecek. NSU Hukuk Dekanlığı Yeditepe Hukuk öğrencilerine dışarıdaki ev kiralarına göre daha hesaplı olan öğrenci yurtlarında uygun fiyatla kalma olanağı sağlayacak. Öğrenciler, yol parası, yurt ve oradaki diğer harcamaları kendileri karşılayacaklar. Aynı şekilde NSU Hukuk öğrencileri de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir dönem öğrenimlerine devam edebilecekler.

Bu programa katılacakların not ortalamalarının yüksek olması, ingilizceyi çok iyi derecede bilmeleri önemlidir. Üçüncü dördüncü sınıf öğrencilerimiz yanında Yeditepe Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş yüksek lisans öğrencileri de başvurabilirler. Çok başarılı olmaları halinde diğer yüksek lisans öğrencilerinin başvuruları da dikkate alınabilir.

Hukuk Fakültesi Dekanlığından bildirildiğine göre ABD de üçyüzden fazla hukuk okulu arasında ilk yüze giren NSU Hukuk Fakültesinin Dekanı, önceki yıl İstanbul’da Yeditepe Üniversitesini ziyaret etmiş ve Yeditepe’de öğrenim görecek Amerikalı öğrencilerin bu tecrübelerinin mesleki kariyerlerinde önemli bir değeri olacağını belirtmişti. Florida eyaletinin önemli hukuk fakültelerinden olan NSU da öğrenim görecek Yeditepe Hukuk öğrencilerinin ders seçimleri sırasında kendi danışmanlarının onayını almaları gerekmektedir.

NSU için tıklayınız.


Avrupa’da bir çok üniversitenin üye olduğu “Paris Üniversitesi X- Nanterre Konsorsiyumu” 11 inci toplantısını bu yıl İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştiriyor.

Konsorsiyumun geçen sene İsviçre’de Fribourg Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 10. toplantısına Konsorsiyum üyelerinden İsviçre’den Fribourg ve Zürih Üniversiteleri; Fransa’dan Paris X-Nanterre Üniversitesi; Almanya’dan Berlin Humboldt, Münster ve Bielefeld Üniversiteleri; İspanya’dan Navarra (Pamplona) Üniversitesi; Kosova’dan Priştina Üniversitesi; Litvanya’dan Vilnius Üniversitesi; Polonya’dan Lodz, Cardinal Stefan Wyszynski (Warsaw) ve Stanislaw Staszick Kamu Yönetimi Okulu (Bialystok); Türkiye’den Yeditepe Üniversitesi Dekan ve/veya akademisyenleri temsilci olarak katılmışlardı.

İki gün süren toplantının ilk günü 1999 yılında kabul edilen Bologna Declaration ile ilgili tartışmalar yer almıştı. Söz konusu Deklarasyon uyarınca 40 Avrupa ülkesi hukuk fakültesinde lisans düzeyinde öğretim süresi 3 +1 olarak tespit edilmiştir. Katılımcılar bu sistemin yararlarını anlatmışlar ve bu sistemin Deklarasyon’a üye ülkelerde nasıl uygulandığına dair açıklamalarda bulunmuşlardı. Toplantıda ayrıca her bir üniversite Erasmus programları hakkında bilgi vermişlerdi. Toplantının ikinci günü ise “Avrupa Özel Hukukuna Doğru” temasına ayrılmış ve katılımcılardan bazıları bu temayla ilgili tebliğler sunmuşlardı.

Bu sene Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek toplantının ilk günü yine hukuk eğitimi ve Erasmus konularına ayrılacak, ikinci günü ise “Avrupa Hukuku’nun ve AB Ülkeleri Hukuklarının ve Türk Hukukunun Gelişimi: Avrupa’da Hukukun Uyumlaştırılmasına Doğru?” teması altında tebliğler sunulacaktır.

60  61  62  63


Yeditepe Hukuk Fakültesi Universitaet Luzern (University of Lucerne) ile Erasmus Anlaşması İmzaladı.

İsviçre’nin önde gelen üniversitelerinden Luzern Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden gelen Erasmus Anlaşması imzalanması konusundaki öneri, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı tarafından olumlu karşılanmış olup birinci yıl iki öğrencinin karşılıklı olarak gönderilmesini öngören bir anlaşma imzalanmıştır.

Brüksel’den bildirildiğine göre Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi sadece ülkemizde değil, tüm Avrupa ülkeleri içinde en çok Erasmus Anlaşması imzalamış fakülteler sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır.

Adı geçen üniversiteye ilişkin ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi X. Dönem Mezunlarını verdi.

1996 yılında kurulan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Onuncu Dönem mezunlarını verdi.

Üniversitenin en büyük binası olan Mühendislik Fakültesi binasında, Türkmen halı motifleriyle bezenmiş mozaik zemin üzerinde görkemli bir atrium niteliğindeki (üstü güneş işınlarını kıran özel camla kaplı) avluda gerçekleştirilen 2008-2009 Öğretim Yılı Mezuniyet töreninde, tüm öğretim üyeleri, mezunların aileleri ve üniversite yetkililerinin de bulunduğu yaklaşık 600 kişilik bir topluluk vardı. Selçuklu – Türk mimarisi esas alınarak inşa edilen 26 Ağustos Yerleşimindeki tüm binalar gibi bu bina da özenle seçilmiş tarihsel anlamlarla yüklü bulunuyor.

Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Ceren Berispek yaptığı konuşmada Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmanın gerçek anlamda bir ayrıcalık olduğunu belirtti ve emeği geçen tüm öğretim üye ve elemanlarına teşekkür etti. Ceren Berispek her yıl olduğu gibi konuşmasını büyük Atatürk’ün Gençliğe hitabesi ile bitirdi. Atatürk’ün Gençliğe hitabesini büyük bir heyecanla ve içten okuyan Ceren Berispek öğrenciler ve izleyiciler tarafından hararetle alkışlandı.

Erasmus Değişim Programı çerçevesinde Heidelberg Üniversitesinde bir dönem okuyan Ceren Berispek orada kaydolduğu tüm derslerden de en yüksek notları aldı. Yaz döneminde Frankfurt’da büyük bir hukuk bürosunda staj yapan Ceren Berispek şimdiden İstanbul’da bir hukuk bürosunda çalışmaya başladığı için, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren öğrenciye Yüksek Lisans LL.M. bursu veren East Anglia Üniversitesine gidip gitmemekte tereddüt ediyor.

Hukuk Fakültesi Dekanı da yaptığı konuşmada Mütevelli Heyetimiz Kurucu Başkanı Sayın Bedrettin Dalan’ın üniversite kurmak amacıyla yapmış olduğu başvuruda Hukuk Fakültesi başta olmak üzere tam teşekküllü bir üniversitede bulunması gerekli tüm fakültelerin kurulmasını istediğini, ancak yetkili makamların “Hukuk hariç diğer tüm fakültelerin kurulmasına izin verildiği” haberi gelince, Sayın Dalan’ın “Hukuk Fakültesi olmazsa ben üniversite kurmaktan vazgeçiyorum” dediğini ve yapılan çalışmalar sonucunda Vakıf Üniversitelerinde Hukuk Fakültesi kurulmasının yolunun Sayın Bedrettin Dalan tarafından açıldığını hatırlattı. Kendi kurduğu üniversiteye diğer bazı kurucuların yaptığı gibi kendi adını vermek istemeyen Sayın Dalan, İstanbul’u ifade eden Yeditepe ismini vermekle de kurumsallaşmaya verdiği önemi sergilemiştir. 1996 da kurulan Yeditepe Üniversitesi bugün Türkiye’nin en büyük Vakıf Üniversitesi oldu.

Dekan, İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesinin kurucusu Sayın Bedrettin Dalan’ın Mühendislik, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Güzel Sanatlar, İletişim gibi bir çok fakülteye milyonlarca dolarlık laboratuar, stüdyo ve en son araç ve gereç temini için dev yatırımlar yaptığını belirtti. Herşeye rağmen Kurucu Başkanımız Sayın Dalan’ın en önem verdiği fakültenin Hukuk Fakültesi olduğunu; hukukun üstünlüğü ve gerçek anlamda bir Hukuk Devletinin kurulması için rasyonel düşünen, modern genç hukukçular yetiştirilmesi için yoğun çaba harcadığını kaydeden Dekan, Türkiye’nin en iyi hukuk kütüphanelerinden birine sahip olmalarını Sayın Dalan’ın kütüphaneye verdiği büyük önemden kaynaklandığını ve kitap alımı konusunda belli bir bütçe tahsisi dahi yapılmadan Hukuk Fakültesi Dekanına “sınırsız” alım yapmak üzere tam yetki tanındığını, Türkiye’de ilk Sanal Mahkeme (Moot Court) Ders Salonu’ndan ABD de uygulanan “case method” eğitiminin başlatılmasına Sayın Dalan’ın öncülük ettiğini, “kitap kanun açık sınav sistemi” ile genç hukukçuların ezbere dayanmayan ancak problem çözmeye ve muhakeme sisteminin gelişmesine yönelik uygulamalara ağırlık verilmesini öneren Sayın Bedrettin Dalan’ın Hukuk Fakültesi öğrencilerine birinci sınıfta “mantıksal matematik” dersleri okutulmasının da öncülüğünü yaptığını sözlerine ekledi. İngilizce yanında almancayı dazorunlu ikinci yabancı dil olarak fakülte programına dahil eden Başkan Dalan’ın Türkiye’nin haklarını uluslararası alanda savunacak hukukçu yetiştirmeye verdiği önemin bir başka göstergesi olarak izah edildi.

Fakülte Dekanı konuşmasında Yeditepe Üniversitesi kurucusu Sayın Bedrettin Dalan’ın adını andığında salonda aniden büyük bir alkış yükseldi ve Dekan konuşmasına uzun süre ara vermek zorunda kaldı.

Töreni Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Adal sundu. Son derece duygulu ve güzel geçen törenin sonunda, her yıl geleneksel olarak yapıldığı gibi, Rektör Yardımcısı ve Öğrenci Dekanı Prof.Dr. Sedefhan Oğuz’un kapanış konuşması ve komutuyla birlikte, mezunlar keplerini attılar. Ardından hep birlikte coşkuyla 10.Yıl Marşını ve Gençlik Marşını söylediler.

Yeditepe Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın İsmet Silahçı da 1984 yılından itibaren İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden başlamak üzere beraber çalışmaktan onur duyduğunu belirttiği Sayın Dalan’ın büyük boy bir resmini, Kurucu Başkan Dalan’ın büyük önem verdiği Hukuk Fakültesinin mezuniyet töreninin yapılacağı salonda kürsünün çok üstüne yerleştirdiğini söylerken gözlerindeki bir kaç damla yaşı saklayamamaktaydı.

Daha önceki mezuniyet yılları gibi Onuncu Dönem mezuniyet töreninden görüntülere –birkaç gün içinde- bu sitede Fotoğraf Galerisinde yer verilecektir.


Fakültemizce “Competition Provisions in Regional Trade Agreements” konulu konferans 31 Temmuz – 1 Ağustos 2006 tarihlerinde düzenlenmiştir.

IMG_3110IMG_3112

IMG_3121

IMG_3139

IMG_3111


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Danıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen “Hukuk Eğitimi ve Küreselleşme” Sempozyumuna sunduğu Tebliğ Danıştay Başkanlığı 138. Yıl Sempozyum kitabında yayınlandı.

1

11 ve 12 Mayıs 2006 tarihlerinde Ankara’da Danıştay Başkanı sayın Sumru Çörtoğlu’nun açış kouşmaları ile başlayan sempozyumun dördüncü oturumu Türkiye Barolar Birliği sayın Başkanı Özdemir Özok başkanlığında gerçekleştirildi ve ilk tebliğ Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu tarafından sunuldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı sayın Özdemir Özok sözü Kabaalioğlu’na vermeden önce şunları söyledi :

“Değerli konuklar, gerçekten ülkemizde hukuk eğitimi son derece önemli bir konu ve kavram. Özellikle bir ülkede hukuka ve onun öğretimi eğitim sonunda yetişen hukukçuya verilen önem, o ülkede uygulanan siyasal hukuksal rejimin kalitesiyle doğrudan ilgili ve de bir anlamda o ülkenin çağdaşlığıyla da doğrudan ilgili.

Eğer bir ülke kendi hukukçusuna gerçekten özen gösteriyorsa, onun yetişmesi ve donanımı için gerekli altyapıyı hazırlıyorsa, o ülke çağdaş ve uygar bir ülkedir. Çünkü onun yetiştirdiği hukukçular, hem ulusal hukuku hem de uluslararası hukukun oluşturduğu belgelerin, sözleşmelerin oluşturduğu, evrensel hukuk dediğimiz, hukuku uygulayabilecek donanımda ve yetkide kişiler olacaklardır.

Maalesef bugün ülkemizde hukuk öğretimi ve eğitimi nitelikçi hukukçu yetiştirilmesine yeterli ve çağın gerekleriyle uyumlu olmadığı ve buna dayalı olarak da siyasal, sosyal ve toplumsal yargı alanında ortaya çıkan sorunların temel nedenlerinden birini de hukuk öğretimi ve eğitiminin eksikliğinden kaynaklandığını görüyoruz.

Nitelikli hukukçuların hukuk devletinde önemli görevleri vardır. Hukuk devletinin gelişmesinde, sorunları aşmada, görevleri ve sorunları yerine getirmede, yetkileri kullanmada, insan haklarını geliştirmede nitelikli hukukçunun büyük payı vardır. Hukukçu olmazsa devlet sıradan örgütlenme ve yönetim mekanizması haline dönüşür. Ona çağdaş anlamını verecek olan, gerçekten yetkin, özgün ve donanımlı hukukçuların varlığıyla orantılıdır.

Bu nedenle hukuk mesleği özel bir meslektir. Bu bakımdan hukukçuda özel yetiştirilmesi gereken bir kişi olmalıdır. Adalet madem ki mülkün, Devletin temelidir, o halde Devlette adaletin uygulayıcılarına özel bir önem verilmesi gereklidir diye düşünüyoruz.

2

Değerli konuklar, ben bir sempozyum açılışında, nitelikli hukukçu nasıl olmalıdır tanımını, izin verirseniz sizlerle paylaşıp, çok değerli hocalarıma sözü bırakacağım.

 - Hukuk devleti ancak hukuku tanıyan, açıklayan, geliştiren, başarılı olarak uygulayan, olması gereken hukuku araştıran,

 - Hukuk bilimini gereklerine göre mesleğini yerine getiren, hukuku kurumsal ve eleştirel açıdan ele alan,

 - Hukuk sorunlarına çözüm bulmak için hukuku kurallarını ve olanaklarını kullanmasını bilen, genel kültürle donanmış,

 - Mesleki formasyona sahip, hukuka ve adalete inançlı ve bağlı, ahlâklı, erdemli, bilgili, kültürlü, geniş ufuklu, hoş görülü, insan sevgisiyle dolu,

 - İnsan haklarına saygılı, hukuku ve hukuk devletini bireylerin hizmetine sunan, sorumluluk duygusu gelişmiş,

 - Sorunları saptamada, irdelemede yargılama niteliği bulunan, küçük hesapların asla ardından gitmeyen,

 - Halk psikolojisini bilen, mesleki ve şahsi saygınlık ve onuruna düşkün, hukuk kurallarına işlerlik kazandıran,

 - Hukuku yaşayan ve yaşatan, halka karşı güler yüzlü ve tarafsız, haklıya arka çıkan, şiddeti reddeden,

 - Barışı, dengeyi, adaleti ve huzuru savunan, çeşitli güç odaklarına karşı bağımsızlığını koruyan,

 - Yargıç, savcı avukat noter bilim adamı ve yöneticilere şiddetle ihtiyacımız var diyorum.

 - İnşallah böylesi günlere kavuşmak dileğiyle sözü Sayın Hocam Haluk Kabaalioğlu’na bırakıyorum.

 Buyurun Hocam söz sizde.”

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun tebliği için lütfen tıklayınız: Prof. Kabaalioğlu Tebliğ


Maastricht Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A.W. Heringa, Ocak ayı sonunda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret edecek.

Yeditepe Hukuk Fakültesi ile bir dizi işbirliği projelerini görüşmek üzere İstanbul’a gelecek olan A.W. Heringa (Professor of Constitutional Law at the Public Law Department) nın özgeçmişi aşağıdadır : Short curriculum vitae: Aalt Willem Heringa (1955) graduated from the Rijksuniversiteit Leiden in 1978. He was a visiting researcher at the Centre of European Governmental Studies of the University of Edinburgh (1986) and at the European Research Center of the Harvard Law School (1996). In 1989 he completed his Ph.D. thesis ‘Sociale Grondrechten’ (Social Rights). Author and editor of numerous books on Dutch Constitutional law, the European Convention of Human Rights, comparative constitutional law, US constitutional law and Human Rights. Member of the Netherlands Commission on Equal Treatment and a substitute Judge in the Courts of Roermond and Maastricht. His fields of expertise are human rights, (comparative) constitutional law, the interaction between international and national law, and constitutional interpretation on which fields he wrote several articles.


Öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Gül Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Ferna İpekel’in katıldığı Freiburg ELFA toplantısına ait bazı fotoğrafları

Obraz 008 Obraz 014 Obraz 017 Obraz 018

Obraz 076 Obraz 080 Obraz 160


Avrupa Etüdleri Türk Üniversiteler Birliği Toplantısı

Avrupa Etüdleri Türk Üniversiteler Birliği TUNAECS (Turkish Universities Association in EC Studies) genel toplantısı 22 Aralık 2006 Cuma günü Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Salonunda Dekan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu başkanlığında toplandı.

Marmara Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Necla Pur tarafından açılan toplantıda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen öğretim üye ve yardımcıları ortak çalışma projeleri, seminer, konferans ve yaptıkları bilimsel çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundular.

Ev sahipliğini Marmara Üniversitesi AT Enstitüsü Müdürü ve Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Dartan’ın yaptığı toplantı da Enstitü öğretim üyeleri müdür yardımcısı Doç.Dr. Çiğdem Nas, Doç. Dr. Sait Akman başta olmak üzere diğer elemanlar etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi verdiler.

Marmara Üniversitesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda gerçekleştirilen öğleden sonraki oturumun konusu “Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durum: Genel Değerlendirme” idi.

TUNAECS BAşkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun yönetiminde bir panel tartışması olarak gerçekleştirilen oturumda önce Türkiye’nin AB Nezdindeki eski Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dr. Nihat Akyol etrraflı bir durum tespiti yaptı.

Meslek hayatının büyük bir bölümünü AB konusunda geçiren, Fransa’da AB Hukuku doktorası yaptıktan sonra Avrupa Komisyonu’nda Emile Noel’in yanında görev alan, daha sonra Dışişleri Bakanlığı AT Dairesinde çalışan, Brüksel’de Türkiye Daimi Temsilciliğinde Büyük Elçi Tevfik Saraçoğlu yanında uzun yıllar genç diplomat olarak çalışan, New York BM Merkezinde bir görevden sonra tekrar AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciğinde beş yıl müsteşar olarak görev yapan, üç yıl Ankara’da AB Dairesi Genel Müdürlüğü, sonra da beş yıl Brüksel’de Daimi Temsilcilik yapan Büyükelçi Dr. Nihat Akyol’un bu kez Güney Amerika’da Venezuela’ya tayin edilmiş olmasını eleştiren oturum Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, katılma müzakerelerini sürdüren ülkemizde AB konusunda bu ölçüde bilgi ve deneyim sahibi bir ikinci kişi olmadığını ifade ile Avrupa ülkelerinde AB konusunda ihtisaslaşmaya büyük önem verdildiğini ekleyerek Dr. Nihat Akyol’un Karakas Büyükelçisi olarak görevlendirilmesinin anlaşılması mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, AB İlişkilerinde yapılan ciddi hata ve değerlendirme yanlışlarını hatırlatarak üzüntü duymamanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Oturumun ikinci bölümünde CHP Genel Başkan yardımcısı emekli Büyükelçi Onur Öymen, DYP Genel Başkan yardımcısı emekli Büyükelçi Umut Arık ve Ulaştırma eski Bakanı ve MHP Genel Başkan yardımcısı Dr. Volkan Vural, partilerinin görüş ve değerlendirmelerini aktardı. “Toplantıya davet edilen AKP Antalya Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger’in önceden toplantıya katılabileceğini duyurmasına rağmen daha sonra bütçe müzakereleri nedeniyle katılımına izin verilmediğini bildirdiği” açıklandı.

Marmara Üniversitesinde gerçekleştirilen TUNAECS toplantısıdan görüntüler.

3 3a

TUNAECS sabah oturumundan görüntüler.

5 6

TUNAECS toplantılarına katılan Doç. Dr. Çiğdem Nas, Büyükelçi Nihat Akyol, Prof. Dr. Canan Bakır, E. Büyükelçi Umut Tarık, AT Enstitüsü Müdürü ve Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Prof. Dr. Osman Küçükahmetoğlu ve diğer konuklar akşam yemeğinde.


Avrupa’dan gelecek öğrenci ve araştırmacılar Temmuz ayında Yeditepe Üniversitesi’nde Türk öğrencilerle ders görecek.

Nice Avrupa Etüdleri Enstitüsü, Köln Üniversitesi Avrupa Eğitim Merkezi, Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile yaz aylarında İstanbul’da Türkiye’yi Avrupalılara ve Avrupa bütünleşme çalışmalarını Türkiye’ye tanıtmak üzere kapsamlı çalışmalar yapıyor.

Fransa eski Başbakanlarından Michel Rocard, Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Avrupa Komisyonu üst düzey yöneticilerinden Eneko Landabru gibi tanınmış Avrupalı siyasetçi ve yöneticiler yanında tanınmış bilim adamlarının üç hafta süresince verecekleri seminer, ders ve konferanslar ilk hafta fransızca, ikinci hafta ingilizce ve üçüncü hafta almanca olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye-AB İlişkileri ve Katılma Müzakereleri konusu yanında AB de özel ihtisas konularının irdeleneceği seminerlere katılan konuklara Yeditepe Üniversitesi öğretim üyeleri, bilim adamları ve üst düzey siyasetçiler, Türkiye’yi tanıtan ve Türkiye-AB İlişkilerinde karşılaşılan sorunları ortaya koyan konuşmalar yapacaklar, seminer ve tartışma forumları gerçekleştirilecek.

Her yıl tekrarlanacak bu program Yeditepe Üniversitesi ve Nice Avrupa Uluslararası İlişkiler İleri Etüdler Enstitüsü, Köln Avrupa Uluslararası Eğitim merkezi CIFE ve Berlin işbirliği ile gerçekleştirilecek.

Avrupa’nın 27 ülkesinden öğrenci ve öğretim üyesinin Türk öğrenci ve öğretim üyeleriyle üç hafta süre içinde yakın dostluklar, diyaloglar kuracaklarını ve bilimsel çalışmalar yanında kültürel faaliyetlerin de son derece önemli olduğunu belirten Prof. Marhold ve Prof. Niqoul, “AB ülkelerinde şimdiden çok geniş bir ilgi olduğunu, bu nedenle de iştirakçilerin belli bir sayıyla sınırlandırılması için yapacakları seçimin kolay olmayacağını” belirtti.

Yaz programında verilecek notlar European Credit Transfer sistemi çerçevesinde AB ülkelerinde de kabul edilecek.

Anlaşma imzalamak üzere Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Claude Nigoul, Prof. Dr. Hartmut Marhold ve Prof. Matthias Waechter Yeditepe Üniversitesi’nde yapılan toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Prof. Niqoul, Prof. Marhold ve Prof. Waechter, “Yeditepe Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri işbirliğine genişleterek devam edeceklerini” ve “Bu çalışmaların Avrupalılara Türkiye’nin tanıtılması konusunda yararları olacağını” belirttiler. Konuşmacı olarak davet edilecek bazı kişilerin – Elmar Brock gibi- Türkiye’nin üyeliğine henüz olumlu bakmayan kişiler olduğunu ancak Türk ve diğer öğrencilerle yapılacak tartışmaların bu kişileri de etkileyebileceğini düşündüklerini söylediler.

Rektör Prof.Dr. Ahmet Serpil ile görüştükten sonra Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan tarafından kabul edilen üç konuk profesör, Yeditepe 26 Ağustos yerleşiminden son derece etkilendiklerini ve bu eseri planlayıp gerçekleştiren “mimarı” olarak kendisini tebrik etmek istediklerini söylediler.

Başkan Dalan, uluslararası düzeyde görüşmelerin eşit koşullarda sürdürülmesi gerektiğini, bir tarafın diğer tarafa koşulları dikte ettirmesinin kabul edilemeyeceğini ve sonuçta anlaşmaya varılsa dahi bunun uzun süreli olamayacağını belirterek AB ile ilişkilerin sağlıklı koşullarda sürdürülememesini eleştirdi.


Varşova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jakub Urbanik ve Bilbao – San Sabastian Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jose Luis Alonso, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Roma Hukuku seminerleri verdiler.

Federico del Rosso Ödülü’nün de sahibi Prof. Alonso’nun “Roma Hukuku’nda Rehnin Fer’iliği” konusunu ayrıntılı bir şekilde incelediği seminerde Prof. Urbanik “Papyrology- Legal Papyrology” konularına değindi.

Konuk öğretim üyeleri seminer sonunda Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’na makamında teşekkür ziyaretinde bulundular. Prof. Alonso, “Yeditepe Üniversitesi’nin kampüsü ve sunduğu olanaklar ile Avrupa’nın diğer üniversitelerinden daha iyi olduğunu” belirttiği görüşmede, Prof. Alonso’nun teklifi üzerine Bilboa- San Sabastian Üniversitesi ve Yeditepe Hukuk Fakültesi arasında Erasmus Anlaşması imzalanması hususunda karşılıklı mutakabata varılmıştır. Söz konusu Erasmus Anlaşması 2007–2008 öğretim yılında yürürlüğe girecektir. Varşova Üniversitesi ile daha önce imzalanan Erasmus Anlaşması yürürlüğe girmiştir.

Araş. Gör. Akif Akbaş


Asst. Prof. Dr. Carson W. Clements Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi.

State University of New York (S.U.N.Y.) at Brockport’da Siyaset Bilimi konusunda B.A. diplomasını Cum Laude derecesiyle alan Clements, bir dönem Study Abroad Award ile Londra’da Brunell Üniversitesi’nde öğrenim gördükten sonra S.U.N.Y. Brockport’da tarih yüksek lisansını (M.A.) Magna Cum Laude derecesi ile aldı. İkinci yüksek lisans diplomasını Syracuse Üniversitesi Maxwell School of Citizenship and Public Affairs ‘de uluslararası ilişkiler alanında tamamladı.

Hukuk öğrenimini 2002 yılında Syracuse University College of Law’da Cum Laudederecesi ile tamamlayan Carson Clements, bu dönemde Syracuse Üniversitesi Journal of International Law and Commerce’ ın editörlüğünü yaptı. Syracuse yıllarındaFrederick Goldie Publication Award ve George Gray Academic Scholarship Award’ı kazanan ve Viyana’da yapılan International Commercial Arbitration Moot Competition’a katılan Prof. Dr. Clements, tarih konusunda doktorasını 2004 yılında Miami Üniversitesinde Summa Cum Laude ile tamamladı.

Çek Cumhuriyetinde Palacky Üniversitesinde (1995-1997) ve Prague Charles Üniversitesinde (2000), öğretim görevlisi olarak çalışan, Miami Üniversitesi Tarih Bölümünde(1997-1999) dersler veren Clements, 2000-2002 yıllarında The Maxwell School of Citizenship and Public Affairs’de tarih dersleri verdi.

İki yılı aşkın bir süredir Amerikan Barolar Birliği Orta Avrupa ve Avrasya Hukuk Girişimi (ABA/CEELI) de Legal Analyst olarak görev yapan Clements, OSCE-AGİT Bosna-Hersek Misyonunda hukuk danışmanı olarak bulundu.


Asst. Prof. Jennifer Morrison, J.D. (Juris Dr., Columbia) Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi.

Georgetown Üniversitesi’nde Siyaset Teorisi alanında B.A. derecesini aldıktan sonra 2002 yılında New York’da Columbia University School of Law – Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden J.D. WITH HONORS derecesi ile mezun olan Asst. Profesör Morrison dört yıl kadar süreyle ABD başkenti Washington, D.C. nin önde gelen Hukuk Bürolarından Wilmer, Cutler, Pickering, Hale and Dorr da çalıştı. Daha önce Robert McDuff, Hossie Frost Large& McArthur hukuk bürolarında görev yapan Jennifer Morrison, Texas Eyaleti Doğu Bölgesi Baş yargıcı John Hannah’ın yanında iş hukuku, enerji hukuku konularında law clerk olarak çalıştı.

Columbia’da Profesör Samuel Isaacharoff’un Medeni Usul Hukuku asistanlığını yapan Morrison, bir dönem de Prof. Carol Sanger’e Aile Hukuku konularında asistanlık yaptı.

Jerome Michael Moot Court programında görev alan, Human Rights Law Revieweditörlüğü de yapan Ms. Jennifer Morrison, daha önce The Georgetown Voice gibi yayın organlarında da çalıştı.

Almanya’nın en çok izlenen TV kanalı ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) “Hallo Deutschland”programı yapımcıları Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde

Merkezi Mainz’da bulunan ZDF Televizyonu program yapımcısı ve kamera ekibi Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ile mülakat yapmak üzere Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimine geldi. Papa’nın Türkiye ziyareti öncesinde Türkiye-AB ilişkileri, Türk Hukuk Sistemi ve Laiklik ilkesinin önemi üzerinde durulan mülakatta yargı bağımsızlığı ve siyasi iktidarın uyguladığı kadrolaşmanın üzerinde de duruldu.

Yeditepe Üniversitesi’ne ilk kez geldiklerini belirten ZDF ekibi, Selçuklu ve Türk mimarisinin son derece başarılı bir şekilde sergilendiği modern Yeditepe Üniversitesi kampüsünden son derece etkilendiklerini belirttiler.


Hukuk Fakültesi Dekanı CNBC-E ve NTV Radyo Halkın Sesi Programı’nda

Kıbrıs önerilerinin gündeme geldiği 7 Aralık 2006 günü CNBC-e TV de saat 10.30-11.00 arasında gerçekleştirilen canlı yayında görüşlerine başvurulan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, Kıbrıs ve Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde karşılaşılan zorluklar konusunda yöneltilen soruları yanıtladı.

Aynı gün akşamı NTV- Radyo canlı yayına katılan Dekan, Türkiye’nin AB katılma Müzakerelerine hazırlıklarına değinerek kurumlar arasındaki çekişmeler sonucunda Rekabet konusu başta olmak üzere bir çok alanda Hükümetin konuya gereken önemi vermediğini söyledi.


Prof. Brown’un seminerine ilişkin olarak Yeditepe Hukuk Fakültesi mezunlarından Berkin Murat Soylu’nun değerlendirmeleri

“Bildiğiniz üzere dün seminerin son dersiydi. Eğitimin çok güzel ve faydalı geçtiğini belirtmek istiyorum. Anglo-Amerikan Şirketler Hukuku sistemi ile Kıt’a Avrupası Şirketler Hukuku sistemi arasındaki farkları farketmemize yardımcı olan bir eğitimdi. Prof. Brown çok iyi bir sistematikle konulara değindi ve ezbercilik yerine her bir konuyu karşılaştırma ve örneklerle açıklaması da semineri iyi kılan faktörlerden biriydi. Dün kısa bir de sınav yapıldı. Sınavın konusu da bütün eğitimi kapsayacak genel bir konuydu. Sonuçta böyle imkanları bize sunduğu için Fakülteme çok teşekkür ederim.”

Saygılarımla.

Berkin Murat SOYLU


Prof. Jay R. Brown tarafından öğrencilere ve tatbikatçılara yönelik olarak ABD’de Şirketler Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku ve Kurumsal Yönetişim konularında 17 saatlik Seminer verildi.

Denver Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Jay R. Brown tarafından öğrencilere ve tatbikatçılara yönelik olarak 29 Kasım 2006 tarihinden itibaren 17 saatlik ABD’de Şirketler Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku ve Kurumsal Yönetişimkonularında Seminer verildi.

Seminere, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler ve mezunlarının yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu’ndan(SPK) ve ülkemizde faaliyet gösteren uluslararası bir bankadan da avukatlar iştirak ettiler. Seminer katılımcılarına ayrıca Hukuk Fakültesi tarafından sertifika verilmesi de öngörülmektedir.

Katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilen seminer de Prof. Jay R. Brown özellikle ABD’de Enron Şirketinin İflasından sonra Kurumsal Yönetişim ve Sermaye Piyasası Hukuku alanlarında yapılan değişiklikler ve mevcut durumdaki eksiklikler bunların oluşturabileceği risklere değinmiştir. Amerikan Hukuku ile Kıta Avrupa’sı Hukuku arasındaki temel farklara da değinilen seminerde, ayrıca Sermaye Piyasası ve Şirketler Hukuku Alanında Kamuyu Aydınlatma ilkesi ve şirket yönetimlerinde ki bağımsız yöneticilerin “independent directors” hukuki konumları ve sorumlulukları detaylarıyla incelenmiş, bunların şirketler ve hisse sahipleri açısından etkileri değerlendirilmiştir.

Prof. Jay R. Brown’nın üniversitemizi ziyareti yerli basın tarafından da yakından takip edilmiş olup kendisiyle Sermaye Piyasaları konusunda mülakatlar yapılmıştır. Ayrıca İMKB Yönetim Kurulu’nun daveti ile 08.12.2006 Cuma günü İMKB konferans salonunda İMKB üst düzey görevlileri ile çalışanlarına yönelik olarak Enron Şirketinin iflasından sonra yürürlüğe giren yasa “Sarbanes – Oxley Act” ve Kamuyu Aydınlatma ilkesi konuları hakkında seminer vermiştir.Seminer CBBC-E kanalı tarafından da takip edilmiştir.

Prof. Jay R. Brown, Fakültemizde verdiği seminerler sonrasında; edindiği izlenimlerin gayet iyi olduğunu, öğrencilerin seminere alakasının ve İngilizce seviyelerininher türlü takdirin üzerinde olduğunu belirterek; Ülkemize ve Üniversitemize gerçekleştirdiği ziyaretinin çok verimli geçtiğini kaydetmekle beraber Yeditepe Hukuk Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Yaz Okulu’nda da ders verecek olmasının da kendisi için büyük bir onur olacağını da sözlerine ekledi

Ayrıca Denver Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Prof. Jay Brown tarafından verilen“Corporate Law” dersleri ikinci yarıyıldan itibaren internet üzerinden Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından takibi konusunda karşılıklı olarak anlaşmaya varılmıştır. Söz konusu dersler video kaydı aracılığıyla internet ortamına aktarılacak olup, ayrıca öğrencilerin sorularını yanıtlamak üzere bir de “discussion board” oluşturulması düşünülmektedir. Prof. Jay Brown ayrıca kendi fakülteleriyle 2007 yaz döneminde Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri için bir yaz okulu programı düzenlemek içinde çalışma yapacaklarını belirtti.


Varşova Üniversitesi Erasmus Programı Koordinatörü Prof. Dr. Jakup Urbanik Yeditepe Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Varşova Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ingilizce verilen ders ve seminerler hakkında bilgi verecek.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret etmekte olan Varşova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Erasmus Direktörü Prof. Dr. Jakup Urbanik fakültesine her yıl yüze yakın Erasmus öğrencisinin geldiğini, aynı program çerçevesinde yüzyirmi kadar Polonyalı öğrencinin de diğer ülkelere gittiğini ifade etti.

Yeditepe Hukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması imzalamalarının öğrencileri arasında ilgiyle karşılandığını belirten Urbanik, önümüzdeki dönemden itibaren Yeditepe Hukuk Fakültesinde derslerde Polonyalı öğrenciler görüleceğini belirtti.

Tüm AB ülkeleri içinde en cazip “Erasmus Destination” merkezi olarak görülen Varşova Hukuk Fakültesi’nde “derslerin hemen hemen yarısının ingilizce verilmesi nedeniyle öğrencilere çok geniş bir seçim olanağı tanındığını” ifade eden Urbanik, Varşova’nın önemli bir sanat, kültür ve siyaset merkezi olduğunu, Erasmus öğrencilerinin Avrupa’nın çehresini değiştiren Dayanışma –Solidarnoş- Sendikası’nın 1980 lerde Gdansk ve Gydnia’da başlayan direnişlerinin olduğu kentlere ziyaretler düzenlediğini, Katowice’den Poznan’a kadar önemli merkezlerin artık bir iki saatlik tren yolculuğu mesafesinde olduğunu, Berlin, Prag gibi önemli Avrupa başkentlerinin yakınlığının da önemli olduğunu ifade etti.

Varşova Üniversitesi hakkında bilgi almak isteyen öğrencilerimiz 11 ve 12 Aralık tarihlerinde Prof. Dr. Jakup Urbanik ile Yeditepe Hukuk Fakültesinde görüşebilirler. Randevu almak için Hukuk Fakültesi Sekreteri Sn. Sevinç Özen’e başvurulması rica olunur.


ABD’de işbirliği yapmakta olduğumuz Üniversitelerden New Orleans’daki Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2007 Viyana Yaz Okulu’nda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine burs veriyor.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, 1-14 ve 14-28 Temmuz 2007 tarihleri arasında iki dönem gerçekleştirilecek Yaz Programında Yeditepe Hukuk Fakültesi’nden bir öğrenciye burs veriliyor.

Viyana’da gerçekleştirilecek Yaz Okulunda Comparative Legal Systems, Introduction to European Union Law, Comparative Human Rights, Comparative Education Law, Comparative Labour and Employment Law gibi dersler veriliyor.

Her ders(three hours/credit) için 1.100 dolar ücret alınmaktadır. Ders saatlerine göre üç veya daha çok ders alanlar olabilmektedir. Yeditepe Hukuk Fakültesi’nden gösterilecek bir burslu öğrenci, belirtilen ders ücretini ödemeden kaydını yaptırabilecek ve dilediği dersi alıp sınavlarına girebilecektir. Burs sadece okul ücretini kapsamakta olup yol parası ve Viyana’da kalınacak yer ve diğer harcamalar aday tarafından karşılanacaktır. (Loyola Üniversitesi tarafından, öğrenciler için Viyana’da orta halli bir otelde gecelik 30 dolardan anlaşma yapıldığı belirtilmiştir.)

Bu Program ABA(American Bar Association) tarafından akredite olduğundan alınan notlara ABD’de tüm hukuk fakültelerinde kredi verilmektedir. Sınavlarda başarılı olmaları halinde bizim öğrencilerimiz de aldıkları notu bir veya bir kaç seçimlik ders için saydırabilecekleri gibi AB Hukuku ve İş Hukuku dersinden alınan not da Yeditepe’deki aynı ders için kabul edilebilecektir.

Loyola Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Patrick Hugg önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde konuk öğretim üyesi olarak ders ve seminerler vermişti. Hukuk Fakültesi Dekanı Haluk Kabaalioğlu ise Loyola Üniversitesi Uluslararası Danışmanlar Kurulu üyesidir.

Söz konusu Yaz Okulu’na katılmak isteyen öğrencilerin dekanlığa başvurmaları gerekmektedir. Burslu öğrencilerin seçiminde akademik performansı- not ortalaması vs- yanında mali durumu da dikkate alınacaktır.

Öte yandan burs almadan da söz konusu programa katılmak isteyen öğrencilerin Yeditepe kontenjanından aday gösterilebilmeleri için Dekanlığa başvurmaları gerekmektedir. Önceki yıl Yeditepe Hukuk öğrencilerinin katılımında bazı kolaylıklar sağlanmıştır.


Prof. Jay Robert Brown yüksek lisans ve doktora öğrencilerine scholar not in residence statüsüyle yardımcı danışman olabilecek.

Yılın belirli dönemlerinde Yeditepe’de ders ve seminerler vermekte olan Denver Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Jay R. Brown, Yeditepe’de Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine yardımcı danışmanlık yapmayı kabul etti(Scholar not in residence). Profesör Brown, özellikle ABD Şirketler Hukuku, Sermaye Piyasası ve Kurumsal Yönetişim konularında öğrencilere yardımcı olacak.

Bu arada Denver Üniversitesi’nde internet üzerinden verilen bazı ders programlarından Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yararlanabilmesi olanağını tanıyacaklarını belirten Prof. Brown, dönem dönem Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerini de kendi fakültelerinde kabul etmek istediklerini de sözlerine ekledi. (Not: Belirtilen internet üzerinden yararlanılabilecek dersler tamamen eğitim öğrenim amaçlı olup Yeditepe Hukuk Fakültesi programları çerçevesinde geçerli not/kredi olarak kabul edilmeyecektir.)


Doğumunun 125. yılında, Yeditepe Üniversitesi ve İstek Vakfı mensupları olarak, Ata’mızın huzurunda olmaktan dolayı gurur duyduk.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nin yeni sayısı çıktı.

Yayın hayatına atıldığından bu yana her sayısı 550 sahifenin üzerinde olmak üzere; kapsamlı inceleme, makale, karar tahlili, kronik gibi araştırmalar yanında Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde düzenlenenönemli sempozyum ve seminer tebliğlerine yer veren Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nin son sayısı (Cilt III, Sayı 1) geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Her sayısı 4500 adet basılan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi en yüksek tirajlı Hukuk Fakültesi Dergisi olmak özelliğini de taşıyor.


Estonia’nın başkenti Talinn’de bulunan International University Audentes ile Erasmus Anlaşması imzalanması kararlaştırıldı.

Audentes Uluslararası Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi Dekanı ve Jean Monnet Profesörü Dr. Tanel Kerikmae ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Brüksel’de yaptıkları görüşmelerde Yeditepe Hukuk ile Audentes Hukuk Fakülteleri arasında Erasmus Anlaşması akdetmek konusunda anlaştılar. Anlaşmanın bir kaç ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. (Web editörünün notu : Brüksel’de ilgili akademik merciler 2004 yılında Prof.Dr. Kabaalioğlu’na Jean Monnet Profesor of EU Law ünvanını vermiş olmakla beraber Dekan bu unvanı kullanmamaktadır.)


Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaletinde bulunan Nova Southeastern University NSU Hukuk Fakültesi (Shepard Broad Law Center) ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci ve öğretim üyesi mübadelesi konusunda anlaşmaya vardı.

Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek ve bir Türk hukuk fakültesi ile işbirliği gerçekleştirmek arzusuyla önceki yıl Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ziyaret eden NSU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Joseph Harbaugh, Nova Southeastern University’de Juris Doctor adayı öğrencilerin bir dönem Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ingilizce verilen ders ve seminerlere katılmasını arzu ettiğini ve aynı şekilde her yıl Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden çok başarılı olanların bir dönem NSU de derslere devam etmesi olanağı tanıyacaklarını ifade etmişti.

Karşılıklı olarak yapılan çalışmalar sonunda varılan anlaşma uyarınca Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, üçüncü veya dördüncü sınıf öğrencilerinden iki öğrenciyi söz konusu ABD Hukuk Fakültesine bir dönem devam etmek üzere gönderecek, aynı şekilde NSU öğrencileri de Yeditepe Hukuk Fakültesinde ingilizce verilen hukuk derslerine devam edebilecektir. Bu öğrencilerin ingilizce verilen yüksek lisans LL.M. derslerini almaları olanağı da tanınmıştır. İstisnaen ikinci sınıf öğrencilerine de bu olanak tanınabilecektir.


Yeditepe’de Roma Hukuku Seminerleri

Federico del Rosso Ödülü sahibi ve Bilbao’da San Sebastian Üniversitresi Roma Hukuku öğretim üyesi Prof.Dr. José Luis Alonso Rodrigues ile Varşova Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jakup Urbanik 8 Aralık 2006 Cuma günü Yeditepe Üniversitesinde..


TUNAECS (Turkish Universities Association in EC Studies)Başkanı Brüksel’de ECSA World Başkanlar Toplantısına veGlobal Jean Monnet Conference –Europe’s Challenges in a globalised world’e katıldı.

Türkiye’de AB konusunda çalışan akadmisyenleri bünyesinde toplayan TUNAECS Başkanı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, 23-24 Kasım 2006 tarihlerinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu salonlarında gerçekleştirilen “Küreselleşen Dünya’da Avrupa’nın Karşılaştığı Sorunlar” konulu toplantıya katıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Komisyon’un eğitim konularından sorumlu üyesi Jan Figel ve Avrupa Parlamentosu eski Başkanları Pat Cox ve José Maria Gil-Robles ve Floransa Avrupa Üniversite Enstitüsü’nden Prof. Dr. Yves Mény’nin konuşmaları ile tamamlanan birinci oturumdan sonra soprano Nathalie Nicaud(lyrical ambassador of Montpellier et du Rayınnement français de Genéve) Wolfgang Amedeus Mozart’ın “Alleluja de l’Exsultate” sini söyledi.

Jacques Pelkmans’ın başkanlığında Chicago Üniversitesinden Prof. Saskia Sassen, Atina Üniversitesinden Prof. Loukas Tsoukalis, AB etüdleri konusunda uzun yıllar çalışan Cenevre Üniversitesi kıdemli öğretim üyelerinden Prof. Dusan Sidjanski, Stefano Bartolini ve Juan Diez Nicolas konuştu. Türk vatandaşlarının AB hukukundan kaynaklanan hakları konusunda uzman Prof. Elspeth Guild AB nin üçüncü ülke vatandaşlarına uyguladığı hukuki rejimi eleştirisel biçimde ele aldı.

Kapanış oturumunda ise Macaristan’ın Komisyon’a ilk aday gösterdiği üye Prof. Péter Balasz –ki altı aylık dönemden sonra göreve devamına kesin gözüyle bakılan Balasz’ın yerine Dışişleri Bakanı Kovacs atanmıştı- Topluluk fonlarından yararlanılması konusu üzerinde durdu. 1.1.2007 de üye olacak Bulgaristan ekonomik durumunun Türkiye ile aynı ancak Türkiye’nin on kat daha büyük olduğunu belirten Balasz, Bölgesel Fon, Sosyal Fon, Uyum Fonları gibi fonlara artık çok sayıda ülkenin talip olduğunu ekledi.

Bu toplantıya tüm Jean Monnet profesörleri davet edilmişti.

ECSA Başkanlar toplantısı ise Komisyon’un Charlmagna binasında yapıldı. Prof. Manuel Porto’nun yeniden seçilmesiyle tamamlanan toplantıda üyeler sürdürdükleri çalışmaları anlattılar.


Hukuk Fakültesi Dekanı Haluk Kabaalioğlu Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen “Atatürk ve Hukuk Reformu” konulu Sempozyuma katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen doğumunun 125’inci yılında “Atatürk ve Hukuk Reformu” konulu sempozyum; 20 Kasım, Pazartesi günü saat 09.30′da Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Geniş katılımın gözlendiği Sempozyum İzmir Vali Muavini ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı’nın ‘Açılış Konuşmaları’ ile başladı. Prof. Dr. Şeref Ertaş’ın Oturum Başkanlığını yaptığı 1. Oturum’da Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Prof. Dr. Ergün Aybars, Prof. Dr. Ümit Hassan, konuşmacı olarak katıldılar.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Oturum Başkanlığını yaptığı, “Kamu Hukuku Alanındaki Reformlar- Yeni Bir Devlet Modeli- Kolektif Haklar” konulu 2. Oturum’a; Prof. Dr. Anıl Çeçen, Prof. Dr. Durmuş Tezcan ve Prof. Dr. Bahri Öztürk konuşmacı olarak katıldılar. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Oturum Başkanlığını yaptığı “Özel Hukuk Alanındaki Reformlar- Teb’adan Vatandaşlığa- Bireysel Haklar” konulu 3. Oturumda ise; Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Prof. Dr. Aydın Zevkliler ve Prof. Dr. Işıl Özkan konuşmacı olarak katıldılar.


Dekanımız, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü.

İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı, IKV Heyeti ile Brüksel’e gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü.

OlliRehn1 OlliRehn2 OlliRehn3

Bir gün önce açıklanan “İlerleme Raporu” konusunda bilgi veren Olli Rehn, esas kararın Aralık ayı içinde yapılacak Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde alınabileceğini bildirdi. Komisyon üyesi Vivianne Reading in kabinesinden Ken Ducatel den sonra Komisyon’un sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu üyesi ve çalışma arkadaşları ile görüşüldü. Komiser’in kabinesinde görev alan Erdem Erginel de toplantıya katıldı.

Almanya Daimi Temsilciliği’nde Genişlemeden Sorumlu Müsteşar Dr. Oliver Rentschler ile görüşen Kabaalioğlu ve yanındakiler, daha sonra İtalya Daimi Temsilciliği Genişlemeden sorumlu müsteşarı Marco del Panta ile uzun bir toplantı yaptı.

IKV Heyeti, 9 Kasım akşamı, Brüksel’de Komisyon Merkesi Berlaymont’un çok yakınında (Rue Franklin 18 adresinde) bulunan Bab-ı Ali La Sublime Porte lokantasında, başta Pierre Mirel, Christian Danielsson olmak üzere Komisyon ve AP yetkililerine, Brüksel’deki Türk Büyükelçilerine ve basın mensuplarına bir akşam yemeği verdi. Söz konusu lokanta, Brüksel’de uzun süredir gazetecilik yapan Altınay Kışlalı ve Sıtkı Uluç tarafından açılmış olup Schuman meydanında AB kurumlarının bulunduğu semtte faaliyette bulunan son derece zevkle döşenmiş tek Türk lokantası niteliğini taşıyor.


Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı, İKV Başkan ve üyeleriyle Türkiye Cumhuriyeti Belçika Büyükelçisi Fuat Tanlay ve AB Nezdinde Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Volkan Bozkır’ı ziyaret etti. Büyükelçiler Türkiye ile AB ve Belçika arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verdiler.

VolkanBozkir


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Rene van den Linden ile görüşme

Ülkemizi ziyaret etmekte olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkkanı Rene van den Linden, İstanbul Ticaret Odasını ziyareti sırasında, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ile yargı bağımsızlığı, yeni kurulan üniversiteler yapılacak atamalar, üniversite özerkliği vb konularda görüş teatisinde bulundu.


Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu Sekreteryasında görevli üst düzey Hukukçunun Ziyareti

B.M. Viyana Uluslararası Merkezinde Hukuk İşleri Dairesinde Kıdemli Hukukçu olarak görev yapmakta olan Spiros Bazinas, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret ederek gerçekleştirilebileck işbirliği projeleri konusunda görüşmelerde bulundu. Hukuk Fakültesi Dekanı ve Sprios Bazinas 1998 yılı içinde Bakü da UNCITRAL model yasaları, anlaşma metinleri ve diğer çalışmalar hakkında bilgi veren BM heyetini oluşturmaktaydılar.


AB Katılım Süreci-Ticaret ve Sanayi Odaları: TOBB-IKV-DEIK-TEPAV-Oda ve Borsalar Arasında Daha Fazla Sinerji

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Baş Müzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Eurochambers Başkanı Pierre Simon, ABGS Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp gibi konuşmacıların yer aldığı iki günlük toplantının son oturumunu Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yönetti.

Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını yapan Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kabaalioğlu, iki eski öğrencisinin konuşmacı olarak katıldığı paneli yönetmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreteri Mete Meleksoy ile Iktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Leyle Tunç Yeltin’in 1988-89 döneminde M.Ü. AT Enstitüsü’nde öğrencileri olduğunu ve şimdi bu kişilerin son derece önemli görevler üstlendiklerini görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi. Toplantıya Meleksoy ve Yeltin’den başka TOBB Genel Sekreteri İsmail Köksal, DEİK Directörü Ufuk Yılmaz, TEPAV Direktörü Prof.Dr. Güven Sak ve İTO Genel Sekreteri Dr. Cengiz Ersun katıldı. Kabaalioğlu, 1990-1994 yılları arasında görev yaptığı ISO Genel Sekreterliğini bir eski öğrencisinin üstlenmesinden de ayrıca memnuniyet duyduğunu belirtti.


Salzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Günter Herzig’den Konferans: “AB de bir Anayasaya İhtiyacımız Var mı ?”

Yeditepe Hukuk Fakültesi ile yakın ilişkileri olan Salzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi AB Hukuku öğretim üyelerinden Prof.Dr. Günter Herzig, 8 Kasım 2006 Çarşamba günü Hukuk Fakültesi z 2 Anfisinde “Do we need a Constitution in the European Union” konulu bir konferans verecek.

Salzburg Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Schmöller de 2005 Temmuz ayı içinde Yeditepe Üniversitesini ziyaret etmişti.


The Hague Academy of International Law

Hollanda’da ICJ, yani Uluslararası Adalet Divanı’nın bulunduğu Barış Sarayı’nda faaliyet gösteren Lahey Devletler Hukuku Akademisinde, yaz aylarında, her biri üçer haftalık dönemlerde olmak üzere, Devletler Umumi Hukuku ve Devletler Hususi Hukuku dersleri verilir.

Dünyanın değişik ülkelerinden konularının uzmanları tarafından verilen dersler İngilizce veya Fransızca olup bu iki dil arasında simültane ceviri de vardır. Öğleden sonraları da seminerler yapılmaktadır (Dileyen sınava da girip çok prestijli bir diploma da almak olanağını kazanır. Sınava girmek isteyenlerin Lahey’e gitmeden çok önce bu sınava kapsamlı hazırlık yapması gerekmektedir.).

Dersler bazen çok ilginç bazen sıkıcı olabilmekte ise de en önemli yararı bir çok ülkeden çok sayıda hukukçu ile tanışma olanağı vermesidir.

Yabancıların Networking dedikleri bu “çevre kazanma”, “dost, arkadaş edinme” yönü belki en yararlı yönlerinden biridir. Tabii iyi seçim yapmak ve sonraki yıllarda da dostlukları sürdürmek kaydıyla.. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine özellikle tavsiye edilir.

Bu arada Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Haarlem gibi kentleri gezmek, Amsterdam’da Rembrandt tablolarının olduğu Rijksmuseum, Van Gogh Müzesi, Haarlem’de Frans Hall müzesi gibi önemli müzeleri de görmek için iyi bir fırsat sayılmalıdır. Ayrıca De Slegte başta olmak üzere Hollanda’nın ünlü kitapçılarına da uğramayı ihmal etmemeniz umulur.

1923 yılından itibaren The Hague Academy of International Law’ da verilen kurlar Collected Courses of the Hague Academy veya kısaca Recueil des Cours adı altında yayınlanmaktadır.(Şimdiye kadar üçyüze yakın cilt halinde yayınlanan bu kitaplar Fakültemizde Dekan’ın özel kitaplığında mevcuttur.) Söz konusu Akademi hakkında Dekan’ın yazdığı bir değerlendirme için Istanbul Barosu Dergisi 1976 cildine bakabilirsiniz.


Johannesburg Üniversitesi Ticaret Hukuku Profesörü Sarel F. Du Toit Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde Güney Afrika Banka Hukukunu Anlatıyor.

Güney Afrika Johannesburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sarel F. du Toit 31 Ekim 2006 Salı günü saat 15.00 de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Güney Afrika Banka Hukuku konusunda bir konferans verecek. Anglosakson Hukuku ile Kıt’a Avrupası Hukuklarnın (Common Law ve Civil Law) ülke hukuk sistemi üzerindeki etkilerini anlatacak olan Güney Afrikalı profesör ayrıca 1996 tarihli ülke anayasasının bankalar konusunda getirdiği düzenlemeler üzerinde duracak. Konuşma planı için lütfen tıklayınız: Banking Law in South Africa


Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında “İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

Geçtiğimiz aylarda 250. kuruluş yıldönümünü kutlayan ve Rusya Federasyonu’nun önde gelen Üniversitelerinden Lomonosov Moscow State University bünyesinde faaliyet gösteren Hukuk Fakültesi ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalandı.

Temmuz 2005 de Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini ziyaret eden Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Andrei Chertkov ve Dr. Tatiana Teleginna’nın girişimleri ile sürdürülen temaslar sonucunda imzalanan anlaşma, öğrenci ve öğretim üyesi mübadelesini ve bilimsel işbirliği projelerini kapsıyor.

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Serpil, “Çok sayıda Türk şirketinin Rusya Federasyonu’nda faaliyette bulunması (yüzlerce Türk inşaat firmasının bu ülkede çalışması, Ramstore, Finansbank yanında Rusya’da yirmiye yakın satış noktası olan Laleli merkezli Romano Botta ve benzeri çok sayıda Türk mağazalarının açılması), iki ülke arasında yoğun turist trafiği, doğal gaz ve enerji konularında çok büyük projeler uygulanması ve yoğun aile ilişkilerine kadar önemli gelişmeler karşısında Türk hukukçularının Rusya Hukukuna ilgisiz kalması beklenemezdi. Gerçekten de ticari ilişkilerin çok büyük boyutlara ulaşması nedeniyle Türk-Rus ilişkileri büyük çapta gelişmekle kalmadı, son derece önemli bir potansiyel de içeriyor. O nedenl Hukuk Fakültemizin bu girişiminin son derece isabetli ve yararlı buluyorum.” dedi. Uzun yıllar Rusya’da çalışmalarını sürdüren ve bu ülkede çok sayıda mağaza açarak Türkiye ihracatına büyük katkıları olan işadamı sayın Halil Kanpak ise “Rusya konusunda çalışmaları başlatmakla Yeditepe Üniversitesi son derece isabetli bir adım atmıştır.” dedi.

Dekan Haluk Kabaalioğlu ise “Çok sayıda Amerikan Üniversitesi ile başlattığımız işbirliği projelerini, 25 kadar ERASMUS anlaşması ile Avrupa ülkeleri kapsamında da geliştirmiş bulunuyoruz. Gerçekten ABD Hukuku, AB Hukuku son derece önemli, ancak komşumuz ve yoğun ilişkilerimiz olan partnerimiz Rusya hukukuna bigane kalamayız. Bu nedenle komşumuz Rusya’nın Hukuk sistemi ve değişik hukuksal düzenleme alanlarında ABD de Columbia veya Penn State Üniversitelerinde(Dickinson Law School) dersler verilirken, dev potansiyele sahip Rusya Federasyonu’na komşu Türkiye’nin ilgisiz kalması düşünülemez” dedi.

Tanınmış Sovyet Devletler Hukuku Profesörü Tunkin’in 100 Doğum Yılı Törenleri münasebetiyle Moskova Devlet Üniversitesine davet edilen Hukuk Fakültemiz Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu iki gün süren konferansı kendisine tahsis edilen iki tercüman aracılığıyla izledi. Öğretim üye ve yardımcıları ile görüşmelerde bulundu.

Dekan Vekili Andrei Cherstobitov ile İşbirliği anlaşmasını imzalayan Kabaalioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Rus Hukukuna ilişkin seminer, konferans ve çalıştay- workshop lar gerçekleştirilecek ve Rus Hukukuna ilgi duyan Yeditepe Hukuk öğrencileri ve mezunları diledikleri takdirde Moskova’da altı ay süren yoğun Rusça kurslarını tamamladıktan sonra (Moskova’da alacağı dersleri Yeditepe Hukuk Fakültesinde sürdüreceği yüksek lisans programında saydırabilme veya) iki yıl süren Lomonosov Master programını tamamlama olanağına kavuşacak.

Moskova’da gerçekleştirilen İmza töreninden görüntüler:

1 2 3

4 5 6


ABD’de müşterek programlar yaptığımız American University Washington College of Law (WCL), Cumhuriyet Bayramımız münasebetiyle bir resepsiyon düzenledi.

Yeditepe öğrencilerine Temmuz ayında dört hafta Yaz Okulu programı düzenleyen ve aynı şekilde Yeditepe Üniversitesinde Yeditepe Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilen Türk Hukuku Yaz Okulu’na iki yıldır öğrenci gönderen American University Washington College of Law, en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle bir kabul resmi düzenledi. Toplantıya Dekan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Türk Büyükelçiliği mensupları katılacak..

American Bar Association tarafından da akredite olan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yaz Okulu Temmuz 2007 de üçüncü dönemini gerçekleştirecek.

Yeditepe Hukuk öğrencilerinin Temmuz 2006 da Washington’da devam ettiği yaz okulu programı, Yüksek Mahkemede Yargıç Ginsburg tarafından kabul edilmeleri, geziye ilişkin fotoğraflar, VOA da gerçekleştirilen yayınlar vs için aşağıdaki haberlere bakılabilir. Aynı şekilde WCL öğrencileri için Yeditepe’de gerçekleştirilen Yaz Okulu’na ilişkin basında çıkan haberler vs için bu sitede yer alan 2005 ve 2006 faaliyetlerine bakılabilir.


Amsterdam Üniversitesi’nden Prof.Dr. Tom Eisebouts ve Prof.Dr. James Mathis Hukuk Fakültesinde ders veriyor.

Amsterdam Üniversitesi(UvA) Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve Avrupa Hukuku Bölüm Başkanı Prof.Dr. Tom Eisebouts ve AB ve Dünya Ticaret Örgütü Hukuku profesörü Prof. Dr. James Mathis 16 Ekim 2006 Pazartesi günü Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde konferans verecekler.

Prof. Dr. Eisebouts “EU Constitution : Whats Next?” ve “Turkish Enlargement – Legal Aspects” konularında konuşurken, Prof. J. Mathis “International Services in the EC Legal Order-WTO Modes of Supply” ve “EC External relations-An Overview” konularını işleyecek.

Son derece güncel konuların ele alınacağı bu toplantıların geniş ilgi toplaması bekleniyor.


Brüksel Üniversitesi’nden Prof.Dr. Tony Joris’in Hukuk Fakültesi’nde Konferans ve Dersleri

Hür Brüksel Üniversitesi (Vrije Universiteit Brussel) Hukuk Fakültesi Avrupa Hukuku Merkezi Müdürü ve Jean Monnet AB Hukuku Profesörü Prof.Dr. Tony Joris Yeditepe Hukuk Fakültesinde Roma Antlaşması 226-229 maddelerinde düzenlenen Üye Devletler aleyhinde Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılmasına ilişkin usulleri anlattı. (11 Ekim 2006 Çarşamba günü saat 9.00 da Hukuk Fakültesi Binası Z-2 salonunda)

Dersten görüntüler:

1 (1) 2 3 4


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri için 2006-2007 öğretim yılında İsviçre’nin Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Yaz Okulu Programı gerçekleştirilecektir.

Haziran ayı içerisinde İsviçre’nin Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenecek olan ceza hukuku ağırlıklı yaz okulu programına katılmak için, Almanca düzeyinin dersleri takip edebilecek derecede iyi olması gerekmektedir.

On gün sürecek olan programa 20 öğrencinin gönderilmesi düşünülmektedir. Bu öğrencilerden Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan ve not ortalaması yüksek 10 öğrencinin tüm masrafları Basel Hukuk Fakültesi tarafından karşılanacaktır. On kişi dışında diğer öğrencilerimiz programa ücretsiz katılabilecekler ancak uçak ve İsviçre’de kalma harcamalarını kendileri karşılayacaklardır..

Konuyla ilgilenen öğrencilerin, Doç.Dr. Yener Ünver ve Arş.Gör. Onur Özcan’ a başvurmaları gerekmektedir.


Doç. Dr. Yener Ünver Basel Üniversitesi tarafından İsviçre’ye davet edildi. Strasbourg İnsan Hakları Mahkemesi üyesi yargıçlarla görüştü.

Bilindiği gibi İsviçre’nin Basel Üniversitesi, her yıl Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bir öğretim üyesini davet etmekte ve Strasbourg İnsan Hakları Mahkemesine gerçekleştirilen ziyaret de dahil olmak üzere kendilerine özel bir program uygulamaktadır. (Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kurt Seelman da geçtiğimiz yıl Yeditepe’yi ziyaret etmiş ve öğrenci ve öğretim üyelerine bir dizi seminerler vermişti.)

Bu yıl, 1-18 Eylül tarihleri arasında, hocamız Doç.Dr Yener Ünver, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini temsilen İsviçre’nin Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Enstitüsü’nde düzenlenen programa katılmış ve bilimsel çalışmalar yapmıştır. Doç.Dr. Ünver, temasları sırasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni ve İsviçre’deki cezaevlerini de ziyaret etmiş, buralarda incelemelerde bulunup yetkililerle görüşmüştür. Strasbourg’da Türk ve İsviçreli yargıçlarla mahkemenin içtihatlarına ilişkin olarak görüş teatisinde bulunmuştur.

Hocamız, Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi’yle Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında, karşılıklı öğrenci değişimi konusunda da bazı çalışmalar yapmış ve bu çalışmalar sonucunda, bu yaz üniversitemizin hukuk fakültesi öğrencileri için düzenlenecek ve ceza hukuku ağırlıklı olarak on gün sürecek bir “yaz okulu” nun oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.

Ayrıca Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile üniversitemiz arasında yapılan Erasmus Programına ilişkin sözleşme de kesinleşmiş olduğundan, bu program kapsamında önümüzdeki dönemlerde karşılıklı öğrenci değişimi yapılabilir hale gelmiştir.


Bulgar Parlamentosu Avrupa Bütünleşme Komitesi Başkan ve üyeleriyle gerçekleştirilen toplantı

IKV Yönetim Kurulu üyesi olan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, İktisadi Kalkınma Vakfını ziyaret eden Bulgar Parlamento Heyeti ile görüştü. Bulgaristan Ulusal Meclisi Avrupa Bütünleşme Komitesi Başkan, Başkan yardımcısı ve üyelerinden oluşan heyetle gerçekleştirilen görüşmede hazır bulunan Bulgaristan ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Fakültesi’nde Profesör olan Dr. Dimitar Hadjinikolov(ki aynı zamanda Bulgaristan Cumhurbaşkanı’na bağlı Avrupa-Atlantik Bütünleşme Konseyi üyesidir) toplantıdan sonra uzun zamandır Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği yapmayı planladıklarını ve bu toplantı vesilesi ile ilk adımları atmak istediklerini belirtti. Heyet üyesi ve Avrupa Bütünleşme Komitesi Başkan yardımcısı Fathme İliaz (Fadime İlyas) da Çevre konusunda müzakereleri yürüten heyetin başkanı olarak deneyimlerini anlattı. Kabaalioğlu, sayın İlyas’ı Yeditepe Üniversitesine davet etti.


Georgia Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Terence Centner Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde

Georgia eyaletinin Athens kentinde bulunan University of Georgia öğretim üyelerinden Prof. Dr. Terence Centner, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakümtesi’nin davetlisi olarak üniversitemize geldi. Anayasa Hukuku dersinde hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencilerine “ABD Anayasası ve Hukuk Sistemi” konusunda bir ders veren Prof. Centner,”soruların çoğu ABD’ nin dış politikası, Irak veya Guantanamo üzerinde idi” dedi. Öğrencilerin konuları yakınen izlediğini ve çok iyi ingilizce konuştuklarını görmekten duyduğu memnuniyeti belirten Prof. Centner konuk edildiği Kayışdağ yerleşiminden son derece etkilendiğini belirtti.

Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde genetik araştırmalarını sürdüren ve ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda büyük araştırma projelerini üstlenen Prof.Dr. Fikrettin Şahin ve çalışma arkadaşları ile de tanışan Centner, genetik başta olmak üzere değişik konularda sürdürülen çalışmaların hukuki boıyutlarına ilişkin bir seminer verdi.

Cornell Üniversitesinde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra New York State Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Prof. Centner daha sonra yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. Mannheim Üniversitesinde Fulbright profesörü olarak da bir yıl görev yapan Prof. Centner, Çevre Hukuku, Tarımsal Ürünler (genel olarak Agro-Business Law) ve Çevre konuları üzerinde çalışmaktadır.


Hukuk Fakültesi Dekanı TRT 2, TRT-INT, TRT Avrasya kanallarında yayınlanan programa katıldı.

Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Çağrı Erhan tarafından sunulan ve Türkiye-AB İlişkileri konusundaki son gelişmelerin irdelendiği programa Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Galatasaray Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ercüment Tezcan katıldı. 10 Eylül günü yayınlanan program, TRT nin yurt dışına yönelik yayın yapan diğer kanallarında da verildi.


Yeditepe Üniversitesi Rektörü ve Hukuk Fakültesi Dekanı 1986 mezunları ile biraraya geldi.

1982 yılında Prof.Dr. Ahmet Serpil’in başkanlığında kurulan ve ilk mezunlarını 1986 da veren Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü, kuruluşundan bir kaç yıl sonraÖSYM puanlarıyla Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan ingilizce işletme bölümü olmuştu.

İngilizce işletme bölümünün ilk mezunları Haziran 2006 da “20. Yıllarını kutlamak üzere” Hilton Otelinde bir akşam yemeği düzenlediler ve bölüm başkanları ve halen Yeditepe Üniversitesi Rektörü olan Prof.Dr. Ahmet Serpil ve diğer öğretim üyelerini davet ettiler. (Prof.Dr. Ahmet Serpil, Marmara Üniversitesi ingilizce işletme bölümü kurucu başkanlığını yaptıktan sonra aynı üniversite Mühendislik Fakültesinin de kurucu Dekanlığını yapmıştı. Prof. Dr. Serpil aynı zamanda Teşvikiye’de Tozan Köşkünde eğitim veren Contemporary Management programının kurucu başkanlığı görevini yürütmekteydi.. Program müdürlüğünü ise Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu üstlenmişti.)

Her biri büyük şirketlerde üst düzey yönetici, CEO veya kendi şirketlerinin yöneticisi, öğretim üyesi gibi üst düzey görevlerde bulunan 1986 mezunları 20. Yıl kutlamalarında “kendilerini yalnız bırakmayan hocalarını aralarında görmekten duydukları memnuniyeti” ve okul döneminden anılarını anlattılar ve hazır bulunan öğretim üyelerine gecenin anısı olarak hazırladıkları hediyeleri sundular.

1996 yılından bu yana kesintisiz on yıldır Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğünü sürdürmekte olan Prof.Dr.Ahmet Serpil de söz alarak “1982 yılında İTİA nın asırlık temeli üzerine Marmara Üniversitesi’nin kurulmasıyla ingilizce işletme eğitimini başlatmalarını bir çok çevrenin tereddüdle karşıladığını, ancak dört yıl içinde Türkiye’nin en iyi ingilizce işletme eğitimi veren bir bölüm halini aldıklarını”, hazır bulunan her öğrencinin adlarını, soyadlarını belirterek o dönemden anılarıyla birlikte anlattı,

Dördüncü sınıflara, adı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Serpil tarafından konulan ve genellikle “IBO dersi” olarak anılan “International Business and Organizations” dersini veren Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu da yirmi yıl önce mezun olan öğrencilerle biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti belirtti ve öğrencilerin kendi aralarında konuşurken“IBO dersi” nden söz ettiklerinde konuyu pek anlayamadığını anlattı. 1998 yılında yurt dışı görevine gitmeden önce 1988 mezunlarından bir banka müdürüne rastladığında Kabaalioğlu’nun dört yıl Brüksel’de görev yapacağını öğrenen eski öğrencinin iki gün içinde Fenerbahçe Yelken Klübünde tüm 1988 mezunlarının biraraya geldiği bir veda yemeği düzenlemek suretiyle gösterdikleri yakınlık ve vefa örneğini belirten Kabaalioğlu’ndan sonra 1986 mezunlarının Hukuk derslerini veren Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Adal söz alarak öğrencilerine teşekkür etti.

Halen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi yüksek lisans/doktora programlarında ve yabancı öğrencilere yönelik organizasyonlarda dersler vermekte olan (ve değişik dönemlerde en yüksek vergi ödeyen avukatlar listesinde birinci olan Cerrahoğlu Law Firm kurucusu ve yöneticisi) Prof.Dr. Fadullah Cerrahoğlu da öğrencilere Ticaret Hukuku dersleri verdiğini ve kendileriyle yeniden biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti anlattı.

Halen Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü ve İktisat Bölüm Başkanlığı görevini yapmakta olan Prof. Dr. Vural Savaş da toplantıya katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek anılarını anlattı.(Prof. Vural Savaş, 1986-88 yıllarında Anayasa Mahkemesi üyeliği yapmış ancak daha sonra kürsüsüne dönmüştü. Prof.Dr. Savaş’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanması da Rektörümüz Prof.Dr. Ahmet Serpil’in, Marmara Üniversitesi kurucu rektörü Prof.Dr. Orhan Oğuz’a önerisi üzerine gerçekleşmişti. Cumhurbaşkanlığı tarafından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Oğuz’ dan “Anayasa Mahkemesinde görev yapabilecek ve vergi kanunları başta olmak üzere iktisatla ilgili konularda yüksek mahkemede bilgilerinden yararlanılabilecek bir iktisat profesörü” önermesi istenmesi üzerine Prof. Dr. Vural Savaş’ın adı verilmişti.)

İngilizce İşletme Bölümü 1986 mezunlarıyla hocalarının gecenin anısını yaşatmak üzere çektirdikleri fotoğraf:

1986Mezunlari


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Polonya’da Lodz Üniversitesi ile Erasmus Anlaşması İmzaladı.

Yurt dışında çok sayıda Hukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması imzalayan Yeditepe Üniversitesi bu kez Polonya’da Lodz Üniversitesi Hukuk ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ile kapsamlı bir anlaşma imzaladı.

Lodz (Loç olarak okunur) Üniversitesinde 2006-2007 döneminde yabancı dillerde (ve özellikle İngilizce) verilen hukuk ders programından da görüleceği gibi “AB Hukuku” ve “Polonya Hukukuna Giriş” gibi dersler yanında çok değişik konularda ders almak olanağı tanınıyor. Ders programı için tıklayınız.

AB Hukuku ve İktisadi entegrasyon konuları üzerinde öncü rol oynayan Lodz Üniversitesi daha komünist rejim yıkılmadan önce AB konusunda yoğun akademik çalışmalarıyla ile dikkat çekmekteydi. Halen Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcılarından olan ve bir dönem Polonya’nın başmüzakerecisi ve College of Europe(Bruges) un Polonya’da Natolin’de bir şatoda eğitim veren şubesinin de rektörlüğü görevinde olan Prof. Dr. Jacek Saryuzs-Wolski 1980 lerden itibaren AB konularında çalışmalar yapmaktaydı. Lodz Üniversitesi AB Hukuku uzmanlarından bir bölümü halen Avrupa Birliği kurumlarında çalışmaktadır.


ISTANBUL BAROSU Sağlık Hukuku Komisyonu “II.Ulusal Sağlık Hukuku Sempozyumu” Yeditepe Üniversitesinde

22-23 Eylül 2006 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Barosu II. Ulusal Sağlık Hukuku Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Sunay Akyıldız, İstanbul Barosu Başkanı Av. Kazım Kolcuoğlu ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan yapacak.

Sempozyum programı:

duyuru_2006_09_22_hukuk_1

Sağlık Hukuku Sempozyumu Açış Konuşmaları

•           İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Sayın Av. Sunay Akyıldız’ın Açılış Konuşması

•           Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Bedrettin Dalan’ın Konuşması

•           Hukuk Fakültesi Dekanı’nın Konuşması

•           Hasta Hakları konulu birinci oturumda İstanbul Barosu Başkanı Sayın Av. Kazım Kolcuoğlu’nun Konuşması

•           Prof.Dr. Tevfik Özlü’nün “Hekim-Hasta İlişkileri” konulu tebliği

Bilindiği gibi Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, sadece ülkemizin değil dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak geçtiğimiz aylarda açılmış ve Mütevelli Heyet Başkanı B. Dalan, bu hastanenin hazırlık çalışmaları için uzun yıllar tıp alanında ve tıbbi araç ve gereçler konusunda araştırmalar yaptıktan başka hastane mikrobu oluşmasını engelleyecek en gelişmiş sistemleri uygulamıştır. Avrupa ve ABD den Yeditepe’ye gelen Tıp profesörleri burada gördükleri cihazların bir çoğunun henüz kendi hastanelerinde olmadığını belirtmektedirler. Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi gibi yeni açılanTıp Fakültesi Hastanesi de yurt dışından hasta kabulüne başlamıştır. Önümüzdeki ay ise Balmumcu’da en son teknolojinin uygulandığı Göz Hastanesinin açılışı yapılacaktır.


Değerli Hocamız sayın Prof. Dr. Vecdi Aral, İstanbul Barosu ve HFSA nın ortaklaşa düzenlediği Sempozyumda “Hukuk Eğitimi” konusunda tebliğ sunuyor.

Türkiye’de Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi alanında duayen olarak bilinen Hukuk Fakültemiz değerli öğretim üyesi Prof.Dr. Vecdi Aral, HFSA (Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi) ve İstanbul Barosu’nun ortaklaşa düzenlediği “Hukuka Felsefi ve Sosyolojik Bakışlar-III” sempozyumunun ilk oturumunda “Genel Olarak Eğitim ve Özellikle Hukuk Eğitimi” konusunda bir tebliğ sunuyor.

Toplantı Adalet Bakanlığı Ord. Prof.Dr. Sulhi Dönmezer Eğitim Merkezi’nde.

Sempozyum_2006_09_04_kapak


ÖSYM Sınavında Türkiye çapında ilk 2000’e giren toplam 25 üstün başarılı öğrenci, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini tercih etti.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türkiye çapında Vakıf Üniversiteleri içinde en fazla yüksek puanlı öğrenciyi bünyesinde toplamaya devam ediyor.

Diğer üniversitelerin hukuk fakülteleri ile karşılaştırıldığında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci profilinin nitelik olarak her yıl süratle artış gösterdiği rahatlıkla görülecektir. Nitekim, Hukuk Fakültemiz, bu yıl çok daha büyük bir atılımla,ilk 2000’e giren 25 öğrenciyi bünyesine katmakla önemli bir rekora imza atmış oldu.İlk 3000’e girenlerin sayısı ise 30’u buluyor.

Bu yıl söz konusu sınava 1.498.893 öğrenci katılmış ve aldıkları puanlara göre toplam 895.463 öğrenci tercih formu doldurmuştu. Her geçen yıl Türkiye çapında ilk ikibine giren öğrenci sayısını hızla arttıran Yeditepe Üniversitesi bu yıl da ilk ikibine giren çok sayıda öğrencinin tercih ettiği üniversite oldu. Bu yıl ilk 2000’e girerek Hukuk Fakültemizi tercih eden öğrenci sayısının artması Yeditepe’nin bu alandaki düzeyinin de artmasına katkı yapacaktır.

Yeditepe Hukuk’u tercih eden öğrencilerin Türkiye düzeyinde en başarılı öğrenciler olması Yeditepe Üniversitesinin diğer Fakültelerinde olduğu gibi Hukuk Fakültesinde de memnuniyetle karşılandı. Düzeyin bu yıl böylesine hızlı artışına en çok sevinenler ise ‘Ciddi, üst düzey hukuk öğrencisi ile’ çalışmanın büyük bir zevk olduğuna inanan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri oldu.

Biri hariç, İstanbul’daki vakıf üniversiteleri arasında taban puanı en yüksek Hukuk Fakültesi de Yeditepe Hukuk olmuştur. Öğrenci kontenjanı esas alınarak bir değerlendirme yapıldığında ise İstanbul’daki vakıf üniversiteleri arasında Fakültemizin en yüksek taban puanla öğrenci alan Hukuk Fakültesi olduğu anlaşılabilecektir.

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı sayın Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü sayın Prof.Dr. Ahmet Serpil’i kutlamış ve başarılı çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür etmiştir.

Öte yandan, bu başarılı sonuçları öğrenen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları ve halen bu Fakültede okumakta olan öğrenciler de her zaman Yeditepe Hukuk mensubu olmaktan onur duyduklarını belirtmişlerdir.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ar. Gör. Caner Bulur ve Yeditepe Üniversitesinde Hukuk Doktorası yapmakta olan Ümraniye Hakimi İbrahim Çalışkan Voice of Americastüdyolarında Yeditepe Hukuk Fakültesi ve Washington College of Law programları hakkında bilgi veriyor.

Resim için tıklayınız.

Röportajı dinlemek için tıklayınız.

1 2 3 4

5 6 10 9

7 8


1 (1)


Yeditepe Hukuk Fakültesi UNCTAD Toplantısı basın ve medyada geniş olarak yer aldı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü UNCTAD ve Kanada Uluslararası Kalkınma Enstitüsü işbirliği ile düzenlediği toplantı 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde gerçekleşitirildi. Brezilya’dan Ukrayna’ya, Azerbaycan’dan Litvanya’ya, Çek Cumhuriyeti’ne ve Mısır’a kadar dünyanın değişik ülkelerinden,
Dünya Bankası, UNCTAD gibi uluslararası örgütlerden, bir çok ülke rekabet kurumundan geniş katılım olan toplantıya Türk Rekabet Kurumu da Kurul üyeleri ve üst düzey memur ve uzmanlarıyla güçlü bir kadro ile katıldı. Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinden başka ODTÜ, Hacettepe, Akdeniz Üniversiteleri başta olmak üzere ülkemizden ve İngiltere’de Sussex Üniversitesi, Institute of Advanced Legal Studies, LSE gibi , yükseköğretim kurumlarından bilim adamları katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun onur konuğu olarak bir konuşma yaptığı toplantı çok sayıda gazeteci ve TV muhabiri tarafından izlendi ve basında ve medyada geniş olarak yer aldı.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin Washington’da American University WCL de katıldığı program ve gerçekleştirdiği ziyaretler ABD ve Türk basınında

Aralarında hukuk doktorası yapmakta olan Ümraniye Hakimi İbrahim Çalışkan da olmak üzere 24 Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencisinin Washington’da gerçekleştirdikleri ziyaretler basında da izleniyor. Amerikan Federal Yüksek Mahkemesi Supreme Court da Justice Ginsburg ile yapılan uzun görüşmede yargıç Prof.Dr. Ginsburg soruları yanıtladı.

Öte yandan Washington Times, Voice of America, TGRT TV Washington ekibi başta olmak üzere basın mensupları Yeditepe Heyetinin WCL deki çalışmalarını izliyor. VOA de İbrahim Çalışkan ve Caner Bulur ile yapılan mülakatlar yayınlandı.


Araştırma Görevlisi Mehmet Şua’nın Washington College of Law da Yeditepe öğrencileri için düzenlenen Yaz Okuluna İlişkin Gözlem ve İzlenimleri

”Çarşamba sabahı Anayasa üzerine iki tane ders aldık. Öğrenciler özellikle Stephen Wermiel’i anlatış tarzından dolayı çok beğendiler. Öğleden sonra ise Legal Englishdersinde yine çok sayıda alıştırma yaptık ve bir önceki gece hazırladığımız ödev olan ‘summary of case’ leri hocalara verdik. Ertesi gün de bu ödevlerin düzeltilmiş hallerini hocalardan geri aldık.

Çarşamba gecesi neredeyse bütün grup geç saatlere kadar yeni bir ödev hazirladık. Legal English hocaları bizleri dörder kişilik gruplara bölüp bir konu hakkında herkesin beşer dakikalık sunum yapmasını istedi. Her grup yaklasık 20 dakikalık bir sunum yapmalıydı.

Perşembe günü özellikle ‘Criminal Procedure’ dersi harikaydı! Herkes dersten büyük zevk aldı. Hoca çok güzel bir şekilde ceza usul hukukunun temel mantığını örneklerle açıkladı. Ders eğlenceli geçtiğinden ögrenciler hala bu hocanın dersinin ne kadar keyifli olduğunu anlatıyorlar ve şakalar yapıyorlar.

Büyük an ise öğleden sonraki sunumlardı. Sunumlar genellikle başarılıydı. Ben bizim grubun ilk sunumunu yapıp konuyu genel hatlarıyla açıkladım. Bu sunumlar da bittikten sonra programın en yoğun dönemi kapanmış oldu. Artık derslerimiz hafiflediğinden ve önümüz de hafta sonu olduğundan şehri daha çok tanıma fırsatı bulabileceğiz.

Bugün ise hep beraber ‘Supreme Court’a gittik.

Son bir kaç gündür hava ise inanılmaz derecede nemli olduğundan dışarıda gündüz kalamıyoruz.

Üniversite içinde yeterli spor imkanları var.

Şimdilik aktaracaklarım bu kadar.

Saygılar.”

……………………………………………..

”Merhaba Hocam,

Pazartesi programımız hızlı başladı. Kahvaltıyı Didem ve Aurara Hanım ile birlikte yaptık. Kahvaltıdan sonra oryantasyonlar yapıldı. Hepimize tanıtım dosyası dışında bütün derslerin özetini içeren yaklaşık 400 sayfalık büyük bir dosya verildi.

Daha sonra kütüphane gezisi yapıldı. Özellikle mahkeme kararlarına ve makalelere nasıl ulaşacağımız anlatıldı.

Öğle yemeğine ise Dekan ve programda ders verecek hocaların çogunluğu katıldı. Yemekte Dekan bir konuşma yaptı, ardından da tek tek her hoca ayağa kalkıp kendisini tanıttı.

Yemekten sonraki “orientation to legal english and american academic legal culture”dersi bence bu yaz programının en verimli ve güzel dersi olacak. En azından ben bu dersten çok yararlandığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Bu derste ingilizce metinler, terimler inceleniyor ve alıştırmalar yapılıyor. Hocalar dağıttıkları diğer bir kitap olan “legal english workbook” dışında ders içerisinde çok sayıda “handout” vererek hızlı bir şekilde ders işliyorlar. Ayrıca hergün de ödev veriyorlar.

Akşam ise Dekan’ ın odasında verilen resepsiyonda biraz atıştırdıktan sonra Dekan’a gönderdiğiniz tabağı hediye ettik ve beraber çok sayıda fotoğraf çektirdik. Dekan da verilen Yeditepe Üniversitesi işlemeli tabağı odasındaki vitrine koyacağını söyledi.

Bugüne gelince, sabah LexisNexis uzmanı bir bayan sınıfı ikiye bölüp sistemin nasıl işlediğini iki gruba da ayrı ayrı anlattı. Bu ders için hepimizin önüne çalışır durumda dizüstü bilgisayarlar getirildi ve dersi veren kişi de duvarda görünen büyük bilgisayar ekranından açıklamalar yaptı. Kanımca, öğrencilerimizin bu yaştan LexisNexis tanımaları onlara ileride çok yararlı olacaktır.

Daha sonra ‘The U. S. Legislative Process’ dersinde Amerikan Anayasa Hukuku hakkında genel bilgiler verildi. Hoca oldukça sade ve anlaşılır anlatttığı için genel olarak dersten herkes memnundu.

Hocam aktaracaklarım şimdilik bu kadar.

Saygılarımla

………………………………………..

Tekrar Merhaba Hocam,

Bugun ‘Supreme Court’ da hakime tarafindan cok guzel ağırlandık. Justice Ginsburg konusmasına Istanbul’da cok guzel karsılandığını belirterek ve size cok tesekkur ederek başladı.

Daha sonra sorular yöneltildi:

- Kuvvetler ayrılığı ilkesinde Yargı gücünün yeri nedir?

- “Supreme Court”un simgesinin anlamı nedir?

- Bugün mahkemede kaç tane bayan hakim var?

- Supreme Court’ a seçilebilmek icin aranan koşullar nelerdir?…

Yaklaşık 2 saat süren toplantı, hediye tabağımızı ve kataloğumuzu verdikten sonra çektirdiğimiz toplu fotoğrafla son buldu.

Bugün herkes ne kadar prestijli bir toplantıda olduğunun farkındaydı. Tam kadro gittiğimiz toplantıda herkes iyi giyinmişti.

Saygılar.


Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington, D.C. de American University Washington College of Law’da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri için düzenlenen Yaz Okulu’na katılan Ocak 2006 dönemi mezunlarından Zehra Badak’ın izlenimleri

Merhaba Hocam, nasılsınız?

Prizler ve akımlar arasındakı farkı hesap edemeyince her türlü elektronik aleti kullanmak çok sorun oldu, Size de daha önce haber veremedik.

Gelir gelmez okuldaki hocaları ingilizcemizle şaşırttık. Alt dönemlerin ingilizcesi ve konulara hakimiyeti doğrusu bizi de cok mutlu etti, derslere katılım cok güzel oluyor. Amerika ve Amerikan Hukuku hakkında bu kadar çok şey bilmemizi beklemiyorlardı sanırım…

Benim için de, arkadaşlarımdan farklı olarak, Hollanda’da öğrendiklerimle kendimi ölçebiliyorum. Amerikanın Federal Sistemi ile AB’nin yasama ve yargı sistemini karşılaştırabiliyorum. Şu ana kadar herşey cok güzel gidiyor. Kursu düzenleyenler ve öğretmenlerin yaklaşımları da çok iyi…

Yurtlarda iki odanın bir banyoyu paylaşması bizim alışık olmadığımız bir şey ama sonuçta burası öğrenci yurdu ve bence herşey yolunda gidiyor. Tek alışamadığımız binaların soğutma sistemleri, bizde kışın hava o kadar soğuk olmuyor…

Yarın Supreme Court’a bir gezimiz olacak. Yavaş yavaş daha çok yeri görüyoruz. Amerikanın her konuda ebatları gerçekten çok büyük. Burayı görebilme fırsatım olabildiği için çok şanslıyım, teşekkür ederim hocam.

Sonraki senelerde bu kursun devam etmesini ve bizim okuldaki öğrencilerin de hem buradaki eğitim sistemini tanımasını hem de buraları görebilmelerini de çok isterim.

Fırsat buldukça size buradan mail atmaya çalışacağız hocam.

Saygılarımla,

Zehra Badak (*)

(*) Zehra Badak, Şubat-Haziran 2006 tarihleri arasında Hollanda’nın Uluslararası Hukuk ve Avrupa Birliği Hukuku konularında önde gelen araştırma kurumu ve Hollanda Devletine danışmanlık yapan T.C. Asser Institute’un, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne tanıdığı bir burs olanağından yararlanarak beş aylık AB Hukuku programını birincilikle bitirdi.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 2005 döneminde üçüncülükle bitiren Stj.Av.Işıl Komanlı’nın Washington Yaz Okuluna İlişkin ilk izlenimleri

Hocam merhaba, Size ne kadar çok teşekkür etsem azdır, bana bu fırsatı sağladığınız için. Burda herşey yolunda. Yurdumuz gayet kozmopolit bir yurt. 5 blokdan oluşan yurt bile sadece ingilizce pratik yapmaya yeter. Ama konfor açısından bizim okulun sağladığı imkanlarla karşılaştırılamaz bile.

Dersler gayet yoğun başladı, ödevler vs. veriyorlar. Sabah 9′da baslayıp öğleden sonra 3.15 gibi bitiyor. Sonra biz başlıyoruz Washington DC’yi keşfe.

Bizim için çok faydalı bir dosya hazırlamışlar, metroyu nasil kullanacağımızı gösteren haritadan bedava biletlere, düzenlenen turlara kadar. Mesela iki gün içinde baseball maçına götürecekler bizi. Daha geleli 4 gün olduğu için simdilik benim Washington’dan bildireceklerim bunlar.


Yasemin Hotan’ın Washington Yaz Okuluna İlişkin ilk izlenimleri

Merhabalar Hocam, Şua Hocamız Türkiye’ye döndüğü için son fotoğrafları size ben yolluyorum. Bize bu güzel fırsatı sağladığınız için buraya gelen tüm öğrenciler adına size çok teşekkür ediyorum. Programın hem yabancı dilimizi geliştirmesi hem de Amerikan Hukuku hakkında bilgi edinmemiz açısından çok yararlı olduğuna inanıyorum. Yapılan geziler sayesinde işlerinde çok iyi olan ve bir çok kişinin tanışma şansını elde edemeyeceği insanlarla tanıştık ve onlardan bilgi aldık. Bu konuda, gittiğimiz her yerde ilk soruyu soran ve heyecanımızın yatışmasını sağlayan Caner Bulur Hocamızı ve bir çok konuda bize yardımcı olup yanımızda bulunan diğer hocalarımızı bu programa dahil ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Kimi birinci sınıf kimi üçüncü sınıf kimiyse mezun olmuş, hatta senelerdir mesleğini sürdüren öğrencilerin oluşturduğu bir ekip olarak Yeditepe Üniversitesini iyi bir şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. Bundan sonraki senelerde, bu programın devam etmesini ve diğer öğrencilerin de bu fırsattan yararlanmasını dilerim.

Saygılar

Yasemin Hotan

3 (1) 4 (1)


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencileri ABD Yüksek Mahkemesi’ nde Hakim Ginsburg’dan Anayasa dersi aldı. Yaklaşık iki saat süren görüşmede ABD Hukuk sistemi konusunda açıklamalar yapan Justice Ginsburg, Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Hukuk Fakültesi öğrencileriyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.


Ginsburg, American University Washington College of Law ile Yeditepe Hukuk Fakültesi arasındaki işbirliğinin karşılıklı olarak hukuk sistemlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı yapacağını belirtti.

Amerikalı öğrenciler son iki yıldır Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir ay süreyle Türk Hukuku konusunda ders ve seminerler görürken Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri de Washington College of Law’ da bir ay süreyle Amerikan Hukuk sistemine ilişkin yoğun ders ve seminerler alıyorlar. Amerikalı öğrencilerin Yeditepe Hukuk Fakültesinde aldıkları krediler ABA Amerikan Barolar Birliği tarafından akredite edildiğinden kendi üniversitelerinde de kabul ediliyor.

Başkan Clinton tarafından Yüksek Mahkeme yargıçlığına 1993 yılında atanan Ginsburg daha önce Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör idi. Prof. Haluk Kabaalioğlu’nun Columbia Hukuk Fakültesinde yüksek lisans yaptığı 1972/73 döneminde Justice Ginsburg, Columbia’da öğretim üyeliğine başlamıştı.

Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileriyle birlikte Yüksek Mahkeme’ye giden Washington College of law Anayasa Hukuku profesörü Dr. Herman Schwartz ise ABD nin önde gelen kamu hukukçularından olup önceki yıl Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Guantanamo Kampı ve Temel Haklar” konusunda bir konferans vermişti. Yeditepe Hukuk Fakültesindeki bu toplantıya American University Washington College of Law Dekanı ve BM İşkence Komitesi üyesi ve OAS İnsan Hakları Mahkemesi önceki Başkanı Prof.Dr. Claudio Grossman da katılmıştı.


Washington College of Law’un Basın Bildirisi

•           Turkish Legal Delegation to Visit Justice Ruth Bader Ginsburg during AU Washington College of Law’s Yeditepe Washington Seminar

•           Guatemalan Government Honors WCL Dean, Renowned Human Rights Activist, for Outstanding Human Rights Work

•           Turkish Delegation Visits U.S. Supreme Court and U.S. District Court during AU Washington College of Law’s Yeditepe Washington Seminar


2002 yılında Türkiye’de Hukuk Fakültelerine giren öğrenciler arasında en yüksek ÖSS puanıyla Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydolan Sertuğ Sürenoğlu üç yıl sekiz ayda mezun oldu.

2002 yılında Türkiye 440 ıncısı olup ülkemizde tüm hukuk fakültelerine kaydolan öğrenciler arasında en yüksek puana sahip olan Sertuğ Sürenoğlu, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Sertuğ Sürenoğlu Hukuk Fakültesini hiç yıl veya dönem kaybı olmadan dört yılda –aslında üç yıl sekiz aylık sürede- bitirdi.

Bu süre içinde Üniversite Münazara Klubü Başkanlığı yapan, moot court sanal mahkeme yarışmalarında derece alan Sürenoğlu, üçüncü sınıfın yaz aylarında ABD’de “work and travel” programına katıldı. Sürenoğlu avukatlık stajını tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinin anlaşmalı olduğu üniversitelerde yurt dışında yüksek lisans yapmayı planlıyor.

Öğrencilerin fakülte tercihlerine ilişkin değişik sorularına muhatap olan Sürenoğlu aşağıdaki yazıyla öğrencilere yardımcı olmak istemekte

Gerek çevremdeki tercih heyecanını yaşayan arkadaşların; gerekse üniversitemize gelerek bilgi almak isteyen adayların sorularına cevaben kendilerine anlattığım hususları sizlerle paylaşmak istedim. Bu yazımı okulun web sayfasında yayınlarsanız, bir çok arkadaşa daha yardımcı olabileceğimi düşündüm..

Bilindiği üzere fakültemiz en çok sayıda burslu öğrenci kabul ediyor. Kabul edilen 120 öğrenciden dörtte biri yani otuzu bursla alınıyor. Diğer üniversitelerde burs sayısı 5, 10 veya 15 gibi nisbeten çok daha az oluyor. Bu durumda bizim burslu taban puanımız otuzuncu öğrencinin aldığı puanla belirtildiği için diğerlerine göre yıllara göre üçüncü, dördüncü veya altıncı olabiliyor. Ancak; fakültemizin burslu kontenjanı çok fazla olduğu için bu puan karşılaştırması aslında gerçek sonucu yansıtmıyor. Kontenjanlar eşit olmadığından puanlar arasında çok büyük farklılıklar olmakta; bu da “burslu taban puanı yüksek olan üniversite daha iyidir” mantığıyla yaklaşan bir çok kişiyi aslında istemedikleri bir tercihe yönlendirmektedir. Diğer üniversitelerin hukuk fakültelerinin taban puanını oluşturan aynı sıradaki bizim öğrencimize baktığımızda, bizim öğrencimizin puanının daha yüksek olduğunu görmekteyiz. (Orneğin A üniversitesi beş öğrenciye burs vermektedir ve taban puanı şudur. Bizim burslularımızda beşinci sırada olan öğrencinin puanına baktığımızda diğerinin sekiz on hatta daha çok üstünde puanla girdiğini görürüz. Ancak otuz burslu aldığımız için otuzun burslu öğrenci taban puanı, diğer üniversitenin beşinci burslusunun taban puanının altında kalmaktadır.)

Buna karşın, bizim fakültemizin ders programı karşılaştırma yaptığımız bütün üniversitelerden çok çok daha kapsamlıdır. Hatta bazılarının tam olarak iki katı oranında ders saati ve kredi aldığımız görülür. Bu aslında öğrenim sırasında diğerlerine oranla daha çok ders görmemize, doğal olarak daha çok çalışmamıza sebep olur ancak mezun olduktan sonra Yeditepelilerin belirttikleri kendilerine olan güvenleri ve genelde hukuk çevrelerinde yerleştiğini gördüğüm Yeditepe en yoğun ve ciddi eğitimi veren Vakıf üniversitesi imajı son derece değerli faktörler.

Buna ek olarak bizim üniversitemizin, ilk 3000’e giren öğrencilere sunduğu son derece kapsamlı olanaklar başka hiçbir üniversitede bulunmamaktadır.(öğrenci oteli + yemek + 160 YTL) ve de başarı bursu alan öğrencilere sunulan yüksek lisans LL.M. imkanı da burs açısından çığır açacak niteliktedir. Hukuk Fakültemizin yirmi kadar Avrupa Üniversitesiyle Erasmus Anlaşması olması, ABD de fiilen yoğun bir şekilde işleyen işbirliği programları, yaz okullarını gerçekleştirmesi son derece önemlidir .

Sertuğ SÜRENOĞLU,

Yeditepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi 2006 Mezunu


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin B.M. Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütüyle birlikte düzenlediği COMPETITION PROVISIONS IN REGIONAL TRADE AGREEMENTS konulu iki gün sürecek uluslararası konferansa ilişkin olarak çok sayıda milletlerarası örgüt ve kuruluşun web sayfalarında kapsamlı duyurular yer aldı.

http://www.investinturkey.gov.tr/cms/news.show.php?id=196

http://www.unctad.org/Templates/meeting.asp?intItemID=2068&lang=1&m=12016

http://www.hierosgamos.org/hg/db_meetings.asp?action=page&pcomp=1422


ABD Yüksek Mahkemesi Yargıçı Ruth Baader Ginsburg, Washington, D.C.’de American University WCL’de Yaz Programına katılan Yeditepe Hukuk Fakültesi ÖğrencileriniSupreme Court ‘da kabul ederek mahkemenin son içtihatları konusunda bilgi verecek.

İstanbul’da Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ile yaptığı görüşmede Yeditepe Hukuk öğrencilerinin ABD nin önde gelen Hukuk FakültelerindenAmerican University Washington College of Law’da yoğun bir Yaz Okuluna katıldığını öğrenen Justice Ginsburg, WCL de Dekan Prof.Dr. Claudio Grossman’ın son derece saygın bir hukukçu olduğunu ve Yeditepe öğrencilerine ders veren diğer profesörlerin de ABD nin önde gelen hukukçuları ve bilim adamları olduğunu belirterek, Washington’a dönüşünde Yeditepe öğrencilerine Supreme Court ‘da hitap etmekten büyük bir memnuniyet duyacağını belirtti.


Hukuk Fakültesi Dekanı ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Ruth Baader Ginsburg’la Görüştü

ABD İstanbul Başkonsolosu’nun daveti üzerine Konsolosluğa ait Haiwata isimli tekne ile Justice Ginsburg için düzenlenen Boğaz turuna katılan Prof.Dr. Kabaalioğlu, öğrenim gördüğü Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ruth Baader Ginsburg ile Yüksek Mahkemenin son kararları, Columbia Hukuk Fakültesi anıları, müşterek dostları Columbia öğretim üyeleri hakkında bir saate yakın sohbet etti. Prof. Kabaalioğlu’nuın Columbia University School of Law’da öğrenim gördüğü yıllarda profesör olarak atanan Justice Ginsburg, bu atamada Kabaalioğlu’nun akademik danışmanı olan Prof.Dr. Walter Gellhorn’un büyük katkısı olduğunu belirtti. Parker School of Comparative and International Law Direktörü veRestatement Second’ ın raportörü Profesör Willis L.M. Reese ve Prof.Dr. Hans Smit’in önerileri üzerine İsveç, Fransa, Hollanda Usul Hukukları üzerinde yaptığı çalışmaları anlatan Ginsburg’a Kabaalioğlu, söz konusu üç ciltlik çalışmanı kendi kütüphanesinden Yeditepe Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Kürsüsü öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Cem Budak’a hediye ettiğini belirtti. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi konuk öğretim üyesi ve Denver University School of Graduate StudiesDekanı Prof. Dr. Tom Farer ile Rutgers ve Columbia Üniversitelerinde beraber çalıştıklarını belirten Justice Ginsburg, Prof. Tom Farer ile Yeditepe Hukuk Fakültesi arasındaki işbirliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti. ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Ruth Baader Ginsburg’un özgeçmişi ve bazı kararlarına ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci ve mezunları Justice Ruth Baader Ginsburg onuruna ABD Başkonsolosluğu resmi konutunda verilen resepsiyon ve akşam yemeğine katıldı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci ve mezunlarından oluşan on kişilik bir Yeditepeli genç hukukçu grubu ABD Başkonsolosu tarafından ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Justice Ginsburg onuruna resmi rezidansda verilen akşam yemeğine davet edildi. Yargıç Ginsburg’un genç Türk hukukçularıyla beraber olmak istediğini belirtmesi üzerine davet edilen Yeditepeli genç hukukçular Yargıç Ginsburg’la değişik konularda görüştüklerini ve Mahkemenin en son verdiği Guantanamo kararı üzerinde durduklarını belirtti. Toplantıya Yeditepe Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine bir yıl süreyle haftada altı saat “Legal Terminology” dersleri veren genç hukukçu avukatlar da katıldı : İstanbul ve New York Barosu Avukatlarından Hergüner & Özeke Hukuk Bürosu mensubu Av. Ebru Ünsal, (Columbia LL.M.), Şanver & Bozanoğlu Hukuk bürosundan Dr. Ali Şanver(Harvard), Naipoğlu Hukuk Bürosu Av. Sinan Naipoğlu, LL.M.(Westminster), yine İstanbul ve New York Barosu avukatlarından Av. Ömer Hızıroğlu,J.D.(Suffolk) Yargıç Ginsburg’ a Yeditepe Hukuk Fakültesinde İngilizce Hukuk Terminolojisi ve yabancı hukuklara verilen önemi anlattılar.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Seza Ceren Aktaş isimli stajyer avukatın yabancı dilin önemine ilişkin olarak Dekan’a gönderdiği elektronik posta

Haluk Hocam,

İş ortamına girmekle, aldığım hukuk eğitiminin meyvelerini topluyor ve gururla Yeditepe Üniversitesi mezunu olduğumu söylüyorum.

Tüm devlet üniversitesi hukuk fakültelerine girebiliyorken, Yeditepe Üniversitesi’nde burslu okumayı tercih ederek ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumu şimdi daha iyi görüyorum.

Öğretim üyelerinin kalitesi, hiçbir üniversitede olmayan hukuk dersleri ve yabancı dil eğitimi iş hayatına çok daha kolay uyum sağlamama yardımcı oldu.

PwC (Price Waterhouse, Cooper) da 7. ayımı doldurmak üzereyim, stajım her gün yeni şeyler öğrenerek ve daha aktif bir şekilde ilerliyor. İş arkadaşlarım ingilizce hukuk diline nasıl hakim olabildiğimi soruyorlar, tereddütsüz üniversitede diyorum ve şaşırıyorlar, çünkü onlar üniversitede İngilizce’yi unuttuklarını söylüyorlar! Alman Lisesi mezunu arkadaşlarım bu kadar kısa zamanda Almanca’yı böyle öğrenebilmeme şaşırıyorlar.

Hocalarımızın adlarını söylemem bile aldığımız eğitimin kalitesi için bir referans oluyor. Size, hocalarıma ve bize sunduğunuz bu ayrıcalıklı eğitime binlerce teşekkür hocam, bu vesileyle öğretmenler gününüzü de kutlamak istiyorum. Daha nice seneler fakültemize hizmet edebilmeniz umuduyla…

Saygılar, sevgiler,

Seza Ceren Aktaş


Yeditepe Üniversitesi’nde bir yıl süreyle yoğun ingilizce hazırlık programını tamamlayan Hakim ve Savcılardan oluşan gruba “İngilizce Hukuk Terminolojisi” dersleri yanında American University Washington College of Law öğretim üyeleri tarafından da seminerler veriliyor.

İngilizce hazırlık programını başarıyla tamamlayan hakim ve savcıların talebi üzerine Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından ingilizce hukuk terminolojisi dersleri programlandı. Bu dersler dışında farklı ülke vatandaşlarının ingilizce telaffuzlarına alışmaları amacıyla Prof.Dr. Jan Dalhuisen’in konferansından sonra American University Washington College of Law öğretim üyesi Prof.Dr. Marcos Orellana da bu gruba iki seminer verdi.

Washington College of Law Joris Doctor adaylarının da hakim ve savcılar için hazırladığı seminer ve workshoplar:

YEDITEPE ÜNIVERSITESI HUKUK FAKÜLTESI TARAFINDAN SAYIN YARGIÇ VE SAVCILAR IÇIN “INGILIZCE HUKUK TERMINOLOJISI” DERSLERINE PARALEL OLARAK  DÜZENLENEN AMERIKAN HUKUKU KONFERANSLARI

YEDITEPE     UNIVERSITY FACULTY OF LAW
LECTURES FOR HONORABLE
JUDGES AND PROSECUTORS

21 June     2006 , Wednesday, 15.00

“CONSTITUTIONAL     LAW OF THE UNITED STATES :
NATIONAL SECURITY AGENCY
WIRETAPPING SCANDAL”

SGT.     TYLER PATTERSON, J.D.(Cand.)
AMERICAN UNIVERSITY
WASHINGTON COLLEGE OF LAW


6 June     2006 Monday, 14.30

“REMEDIES     FOR BREACH  OF CONTRACT :
Case Study  : Hockins v. McGhee

BRITANNY     DEGAN, J.D.(Cand)  & STEFANNY ATKINSON, J.D.(Cand.)
AMERICAN UNIVERSITY
WASHINGTON COLLEGE OF LAW

29 June     2006 Thursday, 14.30


“TORTS :     DUTY OF CARE AND NEGLIGENCE”

TRACY     MARTIN, J.D.(Cand.)
AMERICAN UNIVERSITY

WASHINGTON     COLLEGE OF LAW


University of London King’s College ve University of California at Berkeley öğretim üyesi Prof. Dr. Jan Dalhuisen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde

Londra Üniversitresi King’s College öğretim üyesi Prof.Dr. Jan Dalhuisen uluslararası iflas ve usul konuları üzerinde önemli eserler verdikten sonra Uluslararası Ticaret Hukuku, Bankacılık ve Sermaye Piyasası Hukuklarını da kapsamak üzere Finansal Hukuk ve Dünya Ticaret Örgütü(WTO) ve Dünya Ticaret Hukuku konularını kapsayan dev eseriyle tanınmaktadır : DALHUISEN ON INTERNATIONAL COMMERCIAL, FINANCIAL AND TRADE LAWSecond Edition, 2004, Hart Publishing (Oxford and Portland Oregon) (1150s)

7-20 Haziran 2006 tarihleri arasında İstanbul’da konferans ve dersler veren Prof. Jan Dalhuisen Sydney’de University of New South Wales ve Çin’de BeijingÜniversitelerinde de dersler veriyor.

2006-2007 akademik döneminden itibaren Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi yüksek lisans programında ders verecek olan Dalhuisen daha önce yatırım bankacılığı ve banka yöneticiliği yapmış olup halen önemli uluslararası tahkim davalarında da görev alıyor.

Yeditepe Üniversitesinden etkilendiğini ifade eden Dalhuisen “Dünyanın en güzel kentlerinden biri olan İstanbul’da yine dünyanın en güzel kampüslerinden birinde Yeditepe’de görev almak son derece keyif verici olacaktır” dedi.


Türk Ticaret Hukukunun Duayenlerinden Prof.Dr. Hayri Domaniç Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde

Ticari İşletme, Anonim Şirketler, Kıymetli Evrak Hukuku gibi dev kitapları ve yüzlerce makalesiyle Türk Ticaret Hukukun alanında büyük eserler veren Prof.Dr. Hayri Domaniç, 6 Haziran 2006 tarihinde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir konferans verdi.

Banka Sözleşmelerinin yasalarımızdaki emredici hükümlere aykırı olmaları nedeniyle geçersiz sayılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Hayri Domaniç verdiği ilginç örnekler ve ince esprileriyle dinleyicileri etkiledi.

IMG_0604 IMG_0605 IMG_0606 IMG_0611

IMG_0607 IMG_0608 IMG_0610

Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku kürsüsünde göreve başlayan Profesör Domaniç doktora tezini “Kesin Hüküm” konusunda kaleme almıştı. Daha sonra Ticaret Hukuku kürsüsüne geçen Profesör Dr. Domaniç, tatbikatçı olarak da Türk Hukukunun önde gelen isimlerindendir. Gümüşsuyu’ndaki dairesine taşınmasından önce Taksim Meydanında (şimdi otel olan eski Taksim Sarayı’ndaki) yazıhanesinde sabahın erken saatlerine kadar çalışan Prof.Dr. Hayri Domaniç öğrencilere ve genç akademisyenlere daima destek olmuştur. Gecenin geç saatlerinde konser veya operadan çıkanlar Taksim Meydanında Prof. Dr. Hayri Domaniç’in ışıklarının açık olduğunu görürlerdi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hayri Domaniç onuruna Yeditepe Sofrası Restaurant Ambiance’da bir öğle yemeği verdiler. Yemeğe çok sayıda profesör, doçent, yardımcı doçent ve araştırma görevlisi katıldı.

HDomanic_DunyaGaz

Prof.Dr. Hayri Domaniç’in Yeditepe Hukuk Fakültesinde verdiği konferans basında da geniş yankı yaptı.


İsviçre Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.hc. Kurt Seelman’ın Konferansı

İsviçre’de Basel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Ceza Hukuku ve Hukuk Felsefesi Profesörü Dr. Kurt Seelman, Haziran ayının ilk yarısında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin konuğu olarak İstanbul’da idi. Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi içinde yeni hizmete giren konukevi / otelde kalan ve Hukuk Fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri ile toplantılar yapan Prof.Dr. Kurt Seelman, “Hegel’in Aydınlanma Felsefesi ve Ceza Hukuku” konulu bir konferans verdi. Konferans Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri yanında Yeditepe Üniversitesi Felsefe, Antropoloji bölümleri öğretim üye ve yardımcıları ile Yeditepe Hukuk Fakültesinde Hukuk Terminolojisi “Legal Terminology” dersleri gören 30 yargıç ve savcı tarafından da ilgiyle izlendi.


ABD nin Louisiana eyaletinde New Orleans kentinde bulunanLoyola University School of Law öğretim üyesi Prof.Dr. Patrick Hugg ve bir öğrenci grubu Yeditepe Üniversitesini ziyaret etti.

Roma Hukuku metinlerinin ve özellikle Jüstinyen Kodunun kaleme alındığı İstanbul’un tüm dünya hukukçuları açısından son derece önemli olduğu görüşünü ifade eden Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Patrick Hugg, bir grup öğrencisiyle Istanbul’a gelerek Yeditepe Üniversitesini ziyaret etti.

Loyola’nın Viyana’da düzenlediği Yaz Okuluna katılan Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından karşılanan Amerikalı hukukçular onuruna İstek Vakfı Balmumcu Atanur Oğuz Lisesi tesislerinde bir resepsiyon ve yemek verildi.

Yeditepe Üniversitesinde bir dönem dersler de veren Prof. Patrick Hugg, Yeditepe ile işbirliğini geliştirmek istediklerini ve gelecek yıl başlayacak LL.M. programlarında işbirliği önerdiklerini ifade etti.


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, İngiliz Yayın Kuruluşu BBC British Broadcasting Corporation World Service de

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC Dünya Servisi World Service’de “World Have your say” programında canlı yayına katılan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Danıştay’a yapılan saldırı nedeniyle dünyanın değişik ülkelerinden katkıda bulunan konuşmacılarla birlikte görüşlerini açıkladı.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu DANIŞTAY VE İDARİ YARGI GÜNÜ SEMPOZYUMUNDA “Hukuk Eğitiminin Yeniden Yapılandırılması” konusunda tebliğ sundu.

Danıştay Başkanlığı tarafından 138. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle 12 Mayıs 2006 tarihinde Ankara’da Danıştay Genel Kurul Salonu’nda düzenlenen Sempozyumun ikinci oturumu “Hukuk Eğitimi ve Küreselleşme” konusuna ayrılmıştı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat sayın Özdemir Özok‘un başkanlığında gerçekleştirilen oturumda ilk tebliği Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu “Hukuk Eğitiminin Yeniden Yapılandırılması” konusunda sundu.

İkinci tebliğ ise Sayıştay eski Başkanı ve Yükseköğretim Kurulu eski üyesi İBÜ öğretim üyesi Prof.Dr. Kamil Mutluer tarafından sunuldu. Toplantıda daha sonra her iki tebliğ üzerinde tartışmalara geçildi. Danıştay Başkanı sayın Sumru Çörtoğlu, Danıştay üyeleri, diğer yargıçlar ve geniş bir hukukçu topluluğu tarafından izlenen oturumdan sonra Yeditepe Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi dersleri veren Doç.Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ “Küreselleşmenin Kültürel Temelleri ve Ulusal Hukuklara Etkisi” konulu bir tebliğ sundu.


Marmara Avrupa Günleri: Die Europaeische Union und die türkisch-deutschen Beziehungen konulu Uluslararası Konferansın kapanış konuşmasını TUNAECS Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptı.

Marmara Avrupa Topluluğu Enstitüsü tarafından Marmara Üniversitesinin Sultanahmet Meydanında Rektörlük Binası Konferans Salonunda düzenlenen “ Avupa Birliği ve Türkiye-Almanya İlişkileri” konulu Uluslararası konferans, Bremen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Wilfried Müller ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tunç Erem’in konuşmaları ile başladı.

Berlin eski Belediye Başkanlarından Prof.Dr. Ernst Reuter’in Ankara’da uzun yıllar görev yaptığı dönemlerde Türkiye’de doğan ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında Ankara’da yaşayan (ve Daimler Mercedes-Benz firmasının CEO luğuna kadar yükselen) Edzard Reuter, Türkiye’nin AB Nezdinde Daimi temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Prof. Dr. Hagen Lichtenberg, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ralf Alleweldt, Gazeteci ve eski parlamenter Altan Öymen, Dr. Arnold Hornfeld gibi konuşmacıların yer aldığı oturumda kapanış konuşmasını yapan TUNAECS Turkish Universities Association in EC Studies Başkanı ve Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, “Türkiye bugün AB ile katılma müzakerelerine başlayabilmiş ise bunun Atatürk’ün kurduğu demokratik, Laik, Cumhuriyet sayesinde mümkün olduğunu, laiklikten uzaklaşan bir Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını çok iyi gören Türkiye karşıtlarının Türkiye’de anti-laik gelişmeleri sessizce ve fakat büyük bir memnuniyetle izlediklerini” söyledi ve “Avrupanın bu kadar gayrı samimi davranmasının son derece düşündürücü olduğunu” belirtti.


Hukuk Fakültesi Dekanı Antalya’da yapılan çalıştay-workshop çalışmalarına katılarak “Hukuk Eğitiminde Aktif Öğretim Yöntemleri” konusunda tebliğ sundu.

Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Antalya Barosu ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı tarafından 3 Mayıs 2006 tarihinde Antalya’da düzenlenen “Hukuk Öğretim Yöntemleri ve Hukuk Klinikleri” konulu çalıştayın ilk oturumunda Türkiye’de uygulanan hukuk öğretim yöntemleri konusunda ilk tebliği sundu. Dekan Prof.Dr. Meral Öztoprak Sağır tarafından açılışı yapılan toplantıya Antalya Barosu yöneticileri, avukatlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


TEPAV-EBRI AB Sürecinde Yerel Akademisyenler İşbirliği Projesi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından TOBB- Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen AB Sürecinde Yerel Akademisyenler İşbirliği Projesi toplantılarında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, AB Komisyonu Temsilcisi, Prof. Dr. Güven Sak, Prof.Dr. Hasan Ersel, Prof.Dr. Fatih Özatay açıklamalarda bulundu.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve TUNAECS Başkanı Haluk Kabaalioğlu’nun yönetiminde gerçekleştirilen “Hangi Avrupa ? Nereye ? AB nin geleceği” konulu ikinci oturumda Prof.Dr. Mustafa Aydın ve öğretim görevlisi Soli Özel açıklamalarda bulundu. Kabaalioğlu, TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi.


Galatasaray Üniversitesi Hukuk Konferansları programı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen Hukuk Konferansları dizisinde “Hukuk Öğretimi” konusunu irdeledi. Prof.Dr. Uğur Alacakaptan’ın başkanlık yaptığı oturumda Kabaalioğlu’ndan sonra GS Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Köksal Bayraktar genel bir değerlendirme yaptı. Prof.Dr. Bayraktar’ın eski bir öğrencisi olan Kabaalioğlu, “hocası Prof.Bayraktar ile aynı kürsüde olmanın onurunu yaşadığını” belirtti.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa’da 28 Hukuk Fakültesinin katıldığı Konsorsiyuma tam üye olarak kabul edildi.

28 Üniversitenin üyesi olduğu Rotterdam Network Konsorsiyumu’nun 5-6 Mayıs 2006 tarihlerinde Kopenhag Hukuk Fakültesinde yapılan Genel Kurulu’nda Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin üyeliği oybirliği ile kabul edildi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Kopenhag Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Majken Hjort,”Her yıl üç yüz kadar yabancı öğrenci kabul ettiklerini ve 280 öğrenciyi de ülke dışına gönderdiklerini belirterek, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gönderdikleri öğrencilerin son derece olumlu izlenimlerle döndüklerini ve Yeditepe’nin de Konsorsiyuma katılmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını” belirtti.

Rotterdam Konsorsiyumu’nun Direktörü Rotterdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dış İlişkiler Direktörü Anette van Sandwijk ise Türkiye’ye düzenledikleri gezide çok sayıda üniversiteyi ziyaret ettiklerini ve neticede Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği yapmayı kararlaştırdıklarını belirterek halen iki Yeditepe Hukuk öğrencisinin fakültelerinde eğitim gördüklerini belirtti.

Konsorsiyuma Belçika’dan Gent, Bulgaristan’dan Sofia St.Kliment Ohridski, Çek Cumhuriyeti’nden Masaryk Üniversitesi, Danimarka’dan Kopenhag, Finlandiya’dan Helsinki, Fransa’dan Université de Paris 5 ve Université de Droit, d’economie et des sciences d’Aix-Marseille, Almanya’dan Konstanz, Hollanda’dan Rotterdam, Macaristan’dan Eötvös Lorand, İzlanda’dan İzlanda Üniversitesi, İtalya’dan Universita Bicocca Milano, Litvanya’dan Mykolas Romeris Üniversitesi, Norveç’den Bergen, Polonya’dan Varşova, Romanya’dan Bükreş, Slovakya’dan Bratislava, İsveç’den Lund ve Stockholm, Birleşik Krallık’dan Glasgow ve Manchester, Avusturya’dan Innsbruck, Portekiz’den Lizbon, Slovenya’dan Maribor, İspanya’dan Salamanca Üniversiteleri üye olarak katılıyor.

Toplantıda bir konuşma yapan Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı, Rotterdam Network’e üye Gent, Konstanz, Rotterdam, Kopenhag üniversiteleriyle esasen Erasmus Anlaşmaları olduğunu ve diğer üniversitelerle de benzer anlaşmalar yapmaya hazır olduklarını ifade etti.


Hollanda İktisat Bakanlığı AB Dairesi Başkanı Dr. Hans Van Meerten’in Konferansı

Rotterdam Üniversitesi eski öğretim üyesi ve Hollanda İktisat Bakanlığı AB Hukuku uzmanlarından Dr. Hans van Meerten, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencilerine iki konferans verdi.


Denver Üniversitesi Graduate School of International Studies Dekanı Prof. Dr. Tom Farer’in “Devletler Hukuku Açısından İsrail Filistin Uyuşmazlığı” konulu Konferansı

American Society of International Law’un eski üst düzey yöneticilerinden Prof.Dr. Tom Farer, Rutgers ve Columbia Hukuk Fakültelerinde öğretim üyelikleri yanında önemli yurt dışı görevlerde de bulunduktan sonra, Denver Üniversitesi’nin Graduate School of International Studies’in Dekanlığı görevini sürdürmekte olup Çin-ABD Araştırma Merkezinin de yöneticilğini yapıyor.

Prof. Dr. Tom Farer Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine Devletler Hukuku açısında İsrail-Filistin uyuşmazlığını irdelediği uzun bir konferans verdi.


Yeditepe Üniversitesi ve Denver Üniversitesi Graduate School of International Studies arasında kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalandı.

Hukuk Fakültesinin davetlisi olarak Yeditepe Üniversitesi’ni önceki yıl da ziyaret eden Denver Üniversitesi GSIS Delanı Prof. Dr. Tom Farer, gerek kendisinin, gerekse Denver Üniversitesinden Yeditepe’ye gelen diğer yöneticilerin yaptıkları çalışmaların sonuçlandığını ve Yeditepe ile kapsamlı bir işbirliği anlaşması yapmak kararı aldıklarını açıkladı.

Anlaşmaya göre Denver Üniversitesi tarafından “Yeditepe Scholar” olarak seçilecek öğrenciler, bir dönem Yeditepe’de ders ve seminerlerden aldıkları kredileri kendi okullarında sayılacak bir program uygulayacaklar. Aynı şekilde Denver Üniversitesi öğretim üyelerinin de Yeditepe Üniversitesinde ders vermeleri olanağı sağlanıyor. Yeditepe Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyeleri de aynı şekilde Denver’de görev alabilecekler.


AB İcra Organı Komisyon’un iki üst düzey mensubu Livio ve Alessandro Missir-di Lusignan’lar Türkiye- AB İlişkileri konusunda seminer verdiler.

Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğünde Türkiye masası üst düzey görevlilerinden Alessandro Missir-di-Lusignan, 12 Nisan 2006 Çarşamba günü saat 10:00’da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Türkiye-AB İlişkileri” konusunda konuşma yaptı..

Söz konusu toplantının önemi sadece konuşmacının Avrupa Komisyonu’nun üst düzey yetkililerinden biri olmasından veya Türkiye ile Katılma Müzakereleri öncesi screeningveya tarama hakkında bilgi verecek olmasından kaynaklanmıyor. Aynı oturuma katılacak olan ikinci konuşmacı, ilk konuşmacının babası Livio Misssir-di-Lusignan !!

Livio Missir-di-Lusignan, kurulduğu 1.1.1958 tarihinden itibaren Avrupa Komisyonu’nda çalışmaya başlamış ve yaklaşık yarım yüzyıl Avrupa bütünleşme aşamalarını yakınen izlemiş bir eurocrat. 12 Nisan günü saat 10:00’da başlayacak toplantıda “Baba-Oğul Avrupa Bürokratları” Türkiye- AB İlişkilerini kendi perspektiflerinden değerlendirdiler..

Burada önemli olan bir diğer nokta ise Missir-di-Lusignan ailesinin İzmirli olması. Livio di-Lusignan İzmir’de doğmuş, orta öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. TC vatandaşlığı yanında İtalyan vatandaşı da olan Lusignan, 1958’de Prof. Dr. Walter Hallstein başkanlığında Avrupa Komisyonu’nda çalışmaya başlamıştır.


Dünyanın önde gelen Karşılaştırmalı Hukukçularından Prof.Dr. Esin Örücü Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde

University of Glasgow ve Erasmus University Rotterdam da Mukayeseli Hukuk profesörü olarak uzun yıllardır görev yapan Prof.Dr. Esin Örücü Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde -artık geleneksel hale gelen- Mukayeseli Hukuk Konferansları nı vermek üzere İstanbul’a geldi: Annual Comparative Law Lectures

International Academy of Comparative Law gibi bilimsel kuruluşlarda başkanlık ve üyelikleri olan Prof. Esin Örücü’nün çok sayıda makalesi ve kitabı yayınlandı. Hocamızın son yıllarda geniş yankılar yapan eserlerinden bazıları:

- Transfrontier Mobility of Law(1995)

- Critical Comparative Law : Considering Paradoxes for Legal Systems in Transition(1999),

- Judicial Comparativism in Human Rights Cases (2003),

- Studies in Legal Systems Mixed and Mixing (1966),

- Comparative Law in the 21 st Century (2002),

- The Enigma of Comparative Law (2004)

Yüksek Lisans öğrencileri, araştırma görevlileri yanında lisans öğrencilerinin izlemesi önerilen bu seminerlere önceki yıllarda katılanlara göre “Prof.Dr. Esin Örücü, karşılaştırmalı hukukun araştırmacılar, bilim adamları ve yasa koyucular açısından önemini anlatmakla kalmıyor, uyguladığı değişik yöntemler ve son derece ilginç değerlendirmeleriyle tüm hukukçuların ufkunu açıyor”.


Fransız Adalet Akademisi önceki Başkanı Yargıç Jean-Jacques Heintz Yeditepe’de iki konferans verdi.

Avrupa Konseyi Hukuk İşleri Dairesi ve Proje Ofisi tarafından başlatılan “Türkiye’de Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi” sorumlusu Hakim-Uzman Jean-Jacques Heintz 27 ve 28 Mart 2006 günleri Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Fransa’da Yargı Sistemi” ve “Fransa’da Hukuk Eğitimi” konularında iki konferans verdi.

Konferansa Türkiye Adalet Akademisi önceki Başkanı ve Yargıtay Onursal üyesi Kamil Acar ve Avrupa Konseyi Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden uzman Ali Bahadır katıldılar.

Jean-Jacques Heintz’ın Yeditepe Hukuk Fakültesi ziyaretine ilişkin görüntüler:

1 2 3 

4 5 6


2. Türk – Alman Tıp Hukuku Uluslararası Sempozyumu

21-22 Nisan 2006 Bilgi için tıklayınız: duyuru_2006_04_14_hukuk

Yeditepe Üniversitesi Hukuk ve tıp Fakültelerinin birlikte düzenledikleri “2. Uluslararası Türk Alman Tıp Hukuku Sempozyumu”, “Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Bülteni”nde…Tıklayınız: tip_etigi_hukuk_dernegi


Hukuk Fakültemiz Dekanı Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından düzenlenen Türkiye’nin AB ye Tam Üyeliğine Doğru Türk Sigorta Sektörünün Öncelikli Sorunları: “Konut Finansmanı Kanun Tasarısının Değerlendirilmesi” toplantısına başkanlık yapıyor.

Toplantıya Doç.Dr. Suna Oksay, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç.Dr. Doğan Cansızlar, Alman Mortgage Bankaları Birliği Başkanı Wolfgang Kaelberer, ilgili TBMM Komisyonlarda görev yapan milletvekilleri Mustafa Açıkalın ve Akif Hamzaçelebi, SPK Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, Türkiye Bankalar Birliğinden Dr. Önder Halisdemir, Genworth Financial firmasından David Nolan ve Michelle Nolan katılıyor.


ÇEVRE HUKUKU : BERGAMA ALTIN MADENİ DAVASINI AVUKATI ANLATIYOR

Hukuk Fakültesinde seçimlik dersler arasında yer alan “Çevre Hukuku” dersinde konuk konuşmacı olarak İzmir Barosu avukatlarından Av. Semih Özay, 20 Nisan 2006 günü saat 16.00 da Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Bergama altın madeni davasının hukuki yönlerini ayrıntıları ile anlatacak.. AİHM de Türkiye’nin önemli bir meblağ tazminat ödemesiyle sonuçlanan davanın gelişim seyri de bu konferansta irdelenecek..

Çevre Bakanlığı eski müsteşarlarından Doç. Dr. Firuz D. Yaşamış tarafından verilen “Çevre Hukuku” dersi çerçevesinde düzenlenen bu konferansı izlemek isteyenlerin Hukuk Fakültesi Genel Sekreteri Sn Arzu Deniz’ e başvurmaları gerekmektedir.


Yeditepe Üniversitesi ve Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nanette Neuwahl’ın editörlüğünü yaptığı kitap EUROPEAN UNION AND TURKEY: REFLECTIONS ON THE PROSPECTS FOR MEMBERSHIP yayınlandı.

2004-2005 ders yılında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan ve EU Law and Institutions dersi yanında yüksek lisans dersleri de veren Prof.Dr. Nanette Neuwahl’ın editörlüğünü yaptığı EUROPEAN UNION AND TURKEY: Reflections on the Prospects for Membership başlıklı toplam 387 sahifeden oluşan kitap yayınlandı.

Kitapda yer alan makalelerden bazıları şöyle:

•           Bremen Üniversitesinden Shawn Donnely “Federal, Socialist and Christian Founding Myths of the European Union and Prospects for Turkish Accession”,

•           Heidelberg Ruprecht-Karls Üniversitesinden Prof.Dr. Frank R. Pfetsch,“World Orders and the Role of the European Union and the Issue of Turkey’s Membership”,

•           Princeton ve Urbino Üniversitesinden Prof.Dr. Mario Zucconi “The United States and Europe’s Turkish Connection :Europe’s Turn to Manage It”,

•           Edinburgh Üniversitesinden Profesör Lynn Dobson “United in Diversity ? Turkey, European Union and Political Community”,

•           Münih Üniversitesinden Profesör Rainer Hülsse “Its all about Culture Why the German Bundestag Cannot Inagine Turkey becoming a member of the EU”,

•           Belfast Queen’s University’den Profesör Antje Wiener’in “The Constitution of Europe : Assessing European Constitutionalism in the Light of Turkish Accession”

Prof.Dr. Nanette Neuwahl ve Prof Dr Kabaalioğlu tarafından kaleme alınan önsöze ilişkin olarak Hukuk Fakültemizin ingilizce web sayfalarında yer alan açıklamalara bakılabilir.

Kitap Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun başkanı olduğu TUNAECS (Turkish Universities Association in EC Studies), Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü ve TOBB tarafından ortaklaşa yayınlandı. (Kabaalioğlu, 1987-1995 yılları arasında Marmara AT Enstitüsü’ün kurucu müdürlüğü ve yaklaşık dört yıl da TOBB Başkanlık Danışmanlığı yaptı.)


Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, İngiltere Devlet Bakanı Tony McNulty ve Simon Cox, Turkish-British Legal Society Türk-İngiliz Hukukçular Birliği tarafından House of Lords – Lordlar Kamarası’nda düzenlenen toplantıda konuştu.

Lordlar Kamarası’nda Turkish-British Legal Society Türk İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı Barrister Emma Edhem tarafından açılan oturumda ilk konuşmayı Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptı.

Kabaalioğlu, 1980 yılında alınan Ortaklık Konseyi kararlarının uygulamaya sokulabilmesi için Avrupa Komisyonu tarafından 1983 tarihinde hazırlanan tasarının bunca yıl yasalaşmamasına rağmen Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı içtihatları ile bazı hükümlere doğrudan etki tanındığını, özellikle hizmetlerin serbest dolaşımı ve yerleşme serbestisi konusunda 1963 Ortaklık Anlaşması ve 1970 Katma Protokol hükümlerinden kaynaklanan hakların gündeme geldiğini belirtti. Özellikle Abdülnasır Savaş kararından sonra Katma Protokolun 41. maddesinin direct effect veya doğrudan etkisinin olduğunu kabul eden Divan’ın 1973 de yürürlükte olan ilkelerden geriye gidişin yasaklandığını sözlerine ekledi. Son yıllarda İngiltere’de çok sayıda başvuru yapıldığını ancak aylar ve hatta yıllarca bu başvurulara yanıt verilmediğini, başvurularla birlikte şahısların pasaportlarının da alındığını ve iki veya üç yıl pasaportsuz kalan vatandaşların ailelerinde hastalık veya vefat durumlarında dahi seyahat edemediğini, bu durumun insan haklarına da aykırı olduğunu, insanların bıktırılıp başvurularının geri çekilmesini teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra Muhaceret ve Vatandaşlık konularından sorumlu Devlet Bakanı Tony McNulty, başvuruların arttğını, şimdiye kadar Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden gelen başvurulara yoğunlaştıklarını, Türk vatandaşlarının başvurularını bundan sonra hızla sonuçlandırmaya çalışacaklarını anlattı. Adalet Divanı’nın Savaşkararını istismar ederek siyasi iltica talepleri reddedilen kişilerin de Ankara Anlaşması ve Katma Protokol hükümleri çerçevesinde “kendi işlerini kurmak” gerekçesiyle başvuruda bulunduklarını ve bu tür bona fide olmayan başvuruların aslında gerçek başvuruları da geciktirdiğini anlattı. Kaç başvuru olduğu konusunda açıklama yapmak istemeyen Bakan McNulty, Türk vatandaşlarının dosyalarına kaç memurun baktığına ilişkin soruyu da yanıtlamaktan kaçınarak bu sayının iki katına çıktığını belirtti. Barrister Simon Cox Türk vatandaşlarının başvurularını üstlenen bir avukat olarak uygulanan usule ilişkin açıklamalarda bulundu ve Ortaklık Anlaşması, Katma Protokol ve Ortaklık Konseyi kararlarından bazı maddeleri yazılı olarak izleyicilere dağıttı.

Lord Ahmed’in de katıldığı toplantıyı çok sayıda solicitor ve barrister izledi ve konuşmacılara sorular yöneltti. T.C. Büyükelçiliği Müsteşarı, Hukuk Müşaviri, Londra Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Ayşegül Yeşildağlar ve Hukuk Müşaviri tarafından da izlenen toplantıdan görüntüler için tıklayınız..

Toplantı konuları basında da yer aldı:

http://www.londragazete.com/?newsid=8027&category=http://www.haber7.com/...

http://arsiv.sabah.com.tr/2006/03/27/gnd97.html


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun Londra’da Lordlar Kamarası’nda katıldığı toplantıya ilişkin olarak Londra Haber Gündem gazetesinde çıkan haber

LondraHbrGundem_2006-03-31

Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’ nın Katma Protokolün 41/2 maddesinin doğrudan etkisi olduğuna ilişkin kararlar bulunmaktadır. Türkiye-AT Ortaklık Anlaşmasına ilişkin Divan kararlarına www.eu.int adresinden ulaşılabilir.


Hukuk Fakültesi Dekanı T.C. Londra Büyükelçisi sayın Akın Alptuna ile görüştü

Lordlar Kamarasında gerçekleştirilen toplantı nedeniyle Londra’da bulunan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Büyükelçi sayın Akın Alptuna’nın daveti üzerine Büyükelçiliği ziyaret etti. Büyükelçi sayın Akın Alptuna ile bir saat kadar süren görüşmede İngiltere’de ve genelde AB ülkelerinde bulunan Türk vatandaşlarının karşılaştığı hukuki sorunlar üzerinde duruldu.


Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türk İngiliz Hukukçular Birliği Onursal Üyesi oldu

Onbeş yıl önce kurulan Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Barrister Emma Edhem, Profesör Kabaalioğlu’nun, Lordlar Kamarasında yaptığı açıklamaların son derece yararlı olduğunu, Birlik Yönetim Kurulu’nun Prof.Dr. Kabaalioğlu’na “Birliğin Onursal Üyesi” olması yönünde karar aldığını bildirerek bu önerilerinin kabul edilmesinden büyük bir memnuniyet duyacaklarını belirtti. Kabaalioğlu da “Birlik Onursal Üyesi” olmaktan büyük bir onur duyacağını bildirdi.


Bedrettin Dalan, Alain Juppe, Maurice Guyader ve Haluk Kabaalioğlu Kanada’nın Quebec eyaleti Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Türkiye’nin AB Üyeliği” konusunda bir yuvarlak masa toplantısında tartıştılar.

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Istanbul Büyükşehir eski Başkanı Bedrettin Dalan, Fransa eski Başbakanı M. Alain Juppe,Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Daire Başkanı M. Maurice Guyader, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye’nin AB Üyeliği konusunu yuvarlak masa toplantısında tartıştılar. Montreal ÜniversitesiJean Monnet Profesörü Dr. Nanette Neuwahl tarafından yönetilen toplantı çok sayıda gazeteci, öğretim üyesi, diplomat ve öğrenci tarafından izlendi.

TV Canal Savoir ve bazı internet sitelerinde canlı yayınlanan oturumda Istanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan, bugünkü AB yi bir anlamda Roma İmparatorluğuna benzettiğini, ancak Roma’da bir zencinin bile imparator olabildiğini, tek Pazar, tek ordu ve tek hukuk sisteminin geçerli olduğu Roma imparatorluğunun ayırımcılık yapmaya başlaması ve hristiyanlığın gelişmesi ile Batı ve Roma İmparatorluğu olarak ikiye bölündüğünü, Doğu Roma İmparatorluğunun ise Istanbul olduğunu belirtti. Bugün Avrupa ülkeleri hukuk sistemlerinin temelinde Roma Hukuku olduğunu anlatan Bedrettin Dalan, Roma’nın en önemli yasalarından Corpus Juris Civilis’in Roma’da değil Istanbul’da hazırlnaıp uygulamaya sokulduğunu, bugün Roma Hukukunun temeli olan metnin Istanbul kaynaklı olduğunun unutulmaması gerektiğinibelirttti.

Osmanlı İmparatorluğunun da bir anlamda Roma’ya benzediğini ifade eden Dalan, Roma İmparatorluğuna PAX ROMANA adı verildiği gibi Osmanlı İmparatorluğuna daPAX OTTOMANA adı verildiğini hatırlattıktan sonra, Türk tarihinde hiç bir zaman bir ÖTEKİ kavramına yer verilmediğini, Avrupalıların ise Türkiye’yi ve Türkleri hep THE OTHER olarak görmeye ve böyle yansıtmaya çalıştığını belirten Dalan, bu tür ayırımcılığa son vermedikçe AB nin ilerleyemeyeceğini, globalleşme, insan hakları konularında hararetli söylevleri olan Avrupalılar, aslında öteki veya the otherkavramını kullanmaya devam ettikçe samimiyetlerine inanılamayacağını, hümanizm ve insan hakları gibi konulardaki söylemlerinden vazgeçmeleri gerektiğini kaydetti.

Avrupa faşist rejimlerle yönetilirken Türkiye’nin büyük Atatürk’ün öncülüğünde modernleşme ve demokratikleşme konusunda tamamen kendi iradesiyle büyük atılımlar yaptığını, kadınların seçme ve seçilme hakkının bile bir çok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de tanındığını hatırlatarak, Fransa eski Başbakanı Juppe’ye de atıf yaparak laikliğin öncüsü Fransa’nın dünyada tek laik islam ülkesi Türkiye’nin sağladığı gelişmeleri gözardı edemeyeceğini, Doğu Roma’nın aslında Türkiye olduğunu belirterek, Türkiye’siz bir Avrupa, Türkiyesiz bir AB, Türkiyesiz bir Pax Europeakurulamayacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin bin yıldır bu bölgede varlığını sürdürdüğünü ve bundan sonra da -AB üyesi olsa da olmasa da- büyük Atatürk’ün gösterdiği yolda çağdaş uygarlık düzeyinin çok üzerine çıkmayı sürdüreceğini belirten Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, Brüksel’in isteksiz davrandığını hatırlatarak , AB üyeliği konusunda da aceleye gerek olmadığını, üyeliğin her iki tarafın da çıkarına olduğunun anlaşılmasıyla gerçekleşebileceğini belirterek Türkiye’nin AB üyeliğinin aslında AB nin de menfaatine olduğunu ve bu bilinçle davranıldığında Türkiye’nın kendine empoze edilmeye çalışılan ve acquis comunautaire le ilgisi olmayan talepleri red edeceğini belirtti.

Bedrettin Dalan, Prof. Nanette Neuwahl tarafından yayınlanan “European Union and Turkey : Reflections on the Prospects for Membership” isimli kitapda da belirtildiği üzere, diğer aday ülkelere olduğu gibi Avrupa’nın Türkiye’ye bazı talepleri empoze edemeyeceğini, 70 milyon nüfuslu büyük bir Devlet olan Türkiye’nin de AB ye bazı konularda başarıyla direnebileceğini ve kendi isteklerini kabul ettirebileceğini ifade etti.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu da kendisinden önce konuşan Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu yetkilisi M. Guyader’in 1963 Ortaklık Anlaşmasını “basit bir ticaret anlaşması” gibi mütalaa etmesinin kabul edilemez olduğunu, bu anlaşmanın tam anlamıyla bir pre-accession / katılma öncesi anlaşma olduğunu, o amaçla Roma antlaşmasındaki dört temel serbestinin aynen kabul edildiğini, 1995 de Alain Juppe nin Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı döneminde Gümrük Birliği uygulamasının başlatılmasının tam üyelik yolunda önemli bir aşama olduğu için kabul edildiğini, gümrük birliği ile Türkiye’nin Topluluk müktesebatının önemli bir bölümünü 1996 dan bu yana kendi hukuk sistemine ithal ettiğini, sadece Ortak Gümrük Tarifesi OGT / CCT nin değil, AT nin Ortak Dış Ticaret Politikasının benimsendiğini, aynı şekilde Ortak Rekabet Politikasından, Ortak Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukukuna kadar bir çok alanda AB mevzutının benımsendiğini, tam üye olmadığı için Türkiye’nin karar mekanizmasında olmadığını, Türkiye gibi 70 milyon nüfuslu, dünyanın en büyük 16 veya 17 inci ekonomisinin dış ticaret kararlarının kendisi dışında ve hiç bir katkısı olmadan alınmasına uzun süre tahammül edilmeyeceğini, tam üye olunmadığı için yapısal fon, uyum fonu, sosyal fon gibi fonlardan da yararlanılamadığını, Türkiye’nin GB ile tam üyelik mükellefiyetlerini üstlendiğini ancak tam üyeliğin sağlayacağı avantajlardan yararlanamadığını belirterek makul bir süre sonunda tam üyelikle sonuçlanmayacak ise GB nin devam ettirilemeyeceğini anlattı.

İzleyicilerden Çek asıllı Kanadalı bir gazeteci Türkiye’nin AB üyeliğinin son derece önemli olduğunu, iki ay öce Istanbul’da olduğunu ve fevkalade dinamik ve modern bir kent olan Istanbul’dan etkilendiğini belirtti. Bu arada Ermeni Gençlik Derneği Başkanının sorusu üzerine Kabaalioğlu, birinci dünya savaşı esnasında asırlar boyu “millet-i sadıka” olarak anılan Ermenilerin Ruslarla birlikte Türk Ordusuna saldırdığını, 1920 li yıllarda Ermenistan Başbakanının yaptığı bir konuşmada ne kadar büyük hatalar yaptıklarını anlattığını, Ermeni diasporasının söylemlerini değiştirmeleri ve tarihi gerçekleri tahrif etmemeleri gerektiğini belirtti. Toplantı sonunda verilen resepsiyonda da adı geçen Dernek yöneticileri ile yapılan görüşmelerde kendileri İstanbul’ davet edildi.

Yuvarlak Masa toplantısı Canal Savoir tarafından naklen yayınlandığı gibiwww.cerium.ca adresinden de izlenebilir.


Federal Almanya Montreal Başkonsolosu Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Onuruna akşam yemeği verdi.

Aynı akşam Federal Almanya’nın Montreal Baş Konsolosu Scheer ve eşi, Bedrettin Dalan onuruna resmi rezidanslarında bir akşam yemeği verdiler. Bu yemeğe Montreal’de görevli diğer diplomatlar da katıldı. Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu yıllarda İstanbul’da görevli olan Alman Başkonsolosu Scheer, diğer diplomatlara Bedrettin Dalan’ın İstanbul’da gerçekleştirdiği bayındırlık hareketlerini (Haliç’in iki yarısındaki fabrikaların, atölyelerin ve 400.000 işçinin çalıştığı tüm sanayi tesislerinin kent dışına çıkarılması ve yeşil alanlar yapılması, Kadıköy’den Pendik’e kadar sahil yollarının, Harem Salacak üsküdar sahil yolu, Büyükdere ve Ortaköy yolları, C. R. Rey Konser salonu, Deniz Otobüsleri servislerinin başlatılması gibi) ayrıntıları ile anlattı.


Mütevelli Heyet Başkanı ve Hukuk Fakültesi Dekanı, Montreal Üniversitesi yöneticilerini ziyaret etti.

Montreal Üniversitesi Rektörü yurt dışında olduğu için Rektör yardımcısı Prof. Dr. Jacques Frémont ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Prof. Bernard Landriault ile bir toplantı yapan Bedrettin Dalan, her iki üniversite arasında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda çalışmaların başlatılacağını, Prof.Dr. Nanette Neuwahl’ın Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 2004-2005 yıllarında konuk öğretim üyeliği yaparak bu ilişkileri başlattığını ve bundan sonra daha geniş kapsamlı ve öğrencileri de kapsayan mübadele programları, ortak araştırma projeleri geliştirilebileceğini belirtti. Yeditepe’de sürdürülen araştırma projeleri konusunda bilgi veren Bedrettin Dalan, diğer fakültelere ilişkin de ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Anne-Marie Boisvert ve Fakülte Dışilişkiler Dekan yardımcısı Prof.Dr. Guy Lefebvre, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Hukuk Fakültesi Dekanı onuruna bir öğle yemeği verdi. Yemeğe Prof.Dr. Nanette Neuwahl başta olmak üzere öğretim üyeleri katıldı.


Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Ottowa’da Carleton ve Ottowa Üniversitelerini ziyaret etti.

Ottowa Üniversitesi üst düzey yöneticileri Prof. Dr. Nicholas Georganas(Associate Vice President-Research /External) ve Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Saatçıoğlu ile görüşen Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan ve Prof.Dr.Haluk Kabaalioğlu her iki üniversite arasında işbirliği projeleri üzerinde görüş teatisinde bulundular.

Daha sonra Carleton University’de geniş bir heyet tarafından karşılanan Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan, Araştırma ve Dış İlişkilerden sorumlu rektör yardımcısı Prof.Dr. Jean-Jacques Van Vlasselaer, Mühendislik Fakültesinden Prof.Dr. Deniz Karman, Hukuk Bölümünden Prof.Dr. Peter D. Swan ve diğer yetkililerle kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiler. Nisan ayı içinde Carleton Üniversitesinden üst düzey bir heyetin Yeditepe Üniversitene gelerek işbirliği projeleri konusunda istişarelerde bulunması kararlaştırıldı.


Türkiye’nin Ottowa Büyükelçisi Sayın Aydemir Erman, Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan onuruna Büyükelçilik Rezidansında bir akşam yemeği verdi.

Aynı akşam Türkiye’nin Kanada Büyükelçisi sayın Aydemir Erman, Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan onuruna rezidansta bir akşam yemeği verdi. Yemeğe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu ve büyükelçilik mensupları katıldı.


11 Mart 2006 günü Hürriyet Gazetesinde Yeditepe Üniversitesine ilişkin çıkan haber

Tıklayınız: hurriyet_11_03_2006


Hukuk Fransızcası Dersi

Fransızca hukuki terim ve cümle yapılarının incelendiği “Hukuk Fransızcası” dersi 2006 bahar dönemi kayıtları başlamıştır. Derslerde özellikle Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, Rekabet Hukuku ve Fikri Mülkiyet Hukuku’na ait teknik terimler İsviçre ve Fransız sistemleri gözönünde tutularak karşılaştırılmalı olarak incelenmektedir.

“Il est proposé aux étudiants francophones de suivre le français juridique comme un cours d’option pendant 2ème semestre de l’année universitaire 2005-2006. Le cours aura pour objectif d’assurer aux étudiants la faculté de comprendre et d’utiliser le français en milieu juridique. Les étudiants vont se familiariser avec le langage juridique surtout avec une étude approfondie sur le sens des expressions souvent utilisées dans les diverses branches du droit. “

İngilizce hazırlık sınıfını geçen öğrenciler birinci sınıfta haftada altı saat « Legal Terminology » ve dört saat « Advanced English » derslerini ve daha sonra temel Türk Hukuku dersleri dışında Uluslararası Hukuk, AB Hukuku, Anglosakson Hukukunda Haksız Fiil ve Sözleşmeler Hukuku, Uluslararası Ticari Tahkim gibi dersleri de ingilizce olarak almaktadırlar.

Yabancı dile büyük önem veren Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenciler ikinci sınıftan itibaren haftada dört saat Almanca dersleri almakta ayrıca yaz aylarında haftada 30 saat olmak üzere beş hafta süren ve « crash course” olarak da nitelendirilen yoğun Almanca programına devam etmektedirler. Bunlar dışında Yeditepe öğrencilerine Rusça, Çince, İtalyanca, İspanyolca, İbranice dahil ondokuz yabancı dil kursu açılmaktadır.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı American Bar Association Legal Education Reform Experts Working Group üyesi oldu.

Washington, D.C. de 28 Şubat ve 1 Mart 2006 tarihleri arasında düzenlenenAmerikan Barolar Birliği – Hukuk Eğitimi Reform Indeksi Uzmanlar Çalışma Grubu çalışmalarına katılan Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, hukuk eğitiminde reform konusunda görüşlerini açıkladı.

Toplantıya Georgetown Üniversitesinden Profesör Richard Roe, IndianaÜniversitesinden Prof.Dr. Jim White, Hofstra Üniversitesinden Marcia Levy,University of South Carolina’dan Profesör Roy Stuckey, YeditepeÜniversitesi’nden Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, East-West Management Institute’dan Senior Legal Expert Mark Dietrich, Columbia Üniversitesinden Profesör Barbara Schatz, Cornell Üniversitesinden Prof.Dr. Lehman, ABA den Carson Clements ve Michael Maya katıldı.


American University Washington College of Law (WCL) ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi “Summer Schools Steering Committee” 2 Mart 2006 günü Washington, D.C. de toplandı.

ABD deki Hukuk Fakültelerinden ve özellikle Washington College of Law’dan gelecek öğrenciler için Haziran 2006 da Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan Türk Hukuku Yaz Okulu yanında, Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri için Temmuz 2006 da ABD de Washington College of Law’da gerçekleştirilecek “Introduction to US Law and Institutions” programıhazırlıklarını ele almak üzere WCL i ziyaret eden Prof.Dr. Haluk Kabaalioğlu, Dekan Prof. Dr. Claudio Grossman, Dekan yardımcısı Prof. David Jaffe, Profesör Dr.Robert Vaughan, Profesör Dr. R.Uviller, Prof. Dr. Christine Farley, Prof.Dr. Marcos A. Orellana ve İdari İşler Direktörü Aurora Carmichael ile biraraya geldi . Sabah 9 da WCL Yönetim Kurulu odasında konuk Dekanın katıldığı “çalışma kahvaltısı” ile başlayan görüşmeler gün boyu devam etti. Aynı gün akşamı Dekan Prof.Dr. Claudio Grossman ve WCL öğretim üyeleri WCL Residence binasında bir akşam yemeği verdiler.

Yemekte bir konuşma yapan Dekan Grossman, Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yaz okulundan son derece memnun olduklarını ve bu yıl Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencilerini WCL de görmekten büyük bir mutluluk duyacaklarını belirtti. Grossman, ayrıca Temmuz 2005 de Yeditepe Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen ve çok sayıda ülkeden Hukuk Dekanlarının katıldığı International Consortium of Legal Education toplantıları nedeniyle Yeditepe’ye müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.

1 -30 Haziran 2005 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve 24 Amerikalı hukukçunun katıldığı üçer kredilik Turkish Public Lawve Turkish Private Law derslerinden oluşan Yaz Okulu, ABA American Bar Association tarafından da onaylanarak öğrencilerin aldıkları krediler kendi hukuk fakültelerinde de kabul edildi. Yeditepe Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilen ders ve seminerler sonucunda Yeditepe öğretim üyeleriyle birlikte programa katılan Washington College of Law Dekan yardımcısı Prof. Dr.David Jaffe, Prof. Dr. Robert Vaughan ve Prof.Dr. Richard Uviller tarafından sınavlar gerçekleştirilmişti. (2005 Yeditepe-WCL Yaz Okulu, Türk basınında da geniş yankı bulmuştu.)

Bu yıl Yeditepe’deki yaz okulunda koordinatörlüğü WCL den Prof.Dr. Marcos A. Orellana (Center for International Environmental Law) yürütecek. Ayrıca Prof.Dr. Christine Farley (Professor of Intellectual Property Law, US Trade Mark Law) veProf.Dr. Robert Vaughan (Allen King Scholar) da Yeditepe Hukuk Fakültesindeki dersleri izleyecekler.

Yeditepe Üniversitesini tanıtan video American University Washington College of Law sitesinden izlenebiliyor.

American University Washington College of Law web sitesinde Yeditepe’de gerçekleştirilecek olan Yaz Okuluna ilişkin bilgi verilirken Üniversitemizi tanıtan onbeş dakikalık bir video filme yer veriliyor. Filmi belirtilen adreste Windows Media Player veya Quick Time Video olarak izleyebilirsiniz.

http://www.wcl.american.edu/turkey/


Hukuk Fakültesi Dekanı BBC World Service, CNBC-e yayınında

Tarama süreci tamamlanan dosyalardan “Bilim ve Araştırma” ile “Eğitim ve Kültür” fasıllarında müzakerelerin açılması yönünde Komisyon’dan üye Devletlere yöneltilen tavsiye nedeniyle görüşlerine başvurulan Prof.Dr. Kabaalioğlu, “müzakerelerin açılmasının önemli bir aşama” olacağını, ancak başta dönem başkanı Avusturya olmak üzere Türkiye konusunda sürekli olumsuz sinyaller veren üye ülkeler bulunduğunu hatırlattıktan sonra, “Türkiye’yi tam üyeliğe hazırlamak” için sağlanan mali destek boyutlarının AB açısından son derece “gayrı-ciddi bir yaklaşım” olarak nitelendirilebileceğini ve Ankara’nın da dış politika konularında daha tutarlı olması gerektiğini vurguladı.

Kabaalioğlu, Hükümet yetkililerinin onbeş yıl, yirmi yıl müzakerelerin süreceği yolunda açıklamalarının da son derece sakıncalı olduğunu, müzakerelerin azami altı yıl içinde tamamlanması gerektiğini, aksi halde kapanan dosyaların yeniden açılması gerekeceğini belirtti. Müzakereler tamamlandıktan sonra Katılma Antlaşması’nın TBMM ve Avrupa Parlamentosu dışında ayrıca tüm üye Devletlerin yasama organlarında (ve bazılarında ise referandumlarla) onaylanması gerektiği dikkate alındığınde en az üç yıllık bir ek süreye ihtiyaç olacağını söyledi.

Orhan Pamuk davasının düşmesi üzerine BBC World Service’den telefonla görüşlerine başvurulan Hukuk Fakültesi Dekanı, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’de yargı kararları üzerinde ayırımcı bir yaklaşım gösterdiğini söyledi. Program yöneticisinin “AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun Orhan Pamuk davası nedeniyle yaptığı girişimlerin etkili olup olmadığı” sorusu üzerine ise “bu tür baskı girişimlerinin ters etki yarattığını, AB ye karşı tepkilerin arttığını” belirten Kabaalioğlu, “tarihi gerçekleri tahrif ederek ülkemizi töhmet altında bırakan kişilere destek olmak üzere Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn’in adıgeçeni evinde ziyaret ettiğini ve Türk yargısını baskı altında tutmak amacıyla son derece talihsiz açıklamalar yapıldığını” ifade ettikten sonra, adıgeçen şahsın ününü arttırmak amacıyla kasıtlı olarak bu tür demeçler verdiğini, hakkında soruşturma yapılması için İstanbul’da muhtelif Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan başvuruların reddedildiğini ancak sonunda bir ilçe savcılığı tarafından soruşturma açılmasından sonra hakkında binlerce haber ve yorum yayınlanmasına yol açıldığından, ülke imajı olumsuz etkilenirken romanların satışı için milyonlarca dolar harcamakla sağlanamayacak ölçülerde reklamı yapılmış olduğunu belirtti. Türk yargısını baskı altına almaya yönelik tutumların tasvip edilemeyeceğini belirten Dekan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörünün yoğun bakımda olmasına rağmen tutukluluğunun haftalarca sürmesini Avrupa Komisyonu’nun görmemezlikten gelmesinin de özellikle dikkat çektiğini sözlerine ekledi.


Paris X Üniversitesi (Nanterre) ve Yeditepe Hukuk Fakültesi arasında Erasmus Anlaşması imzalandı.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması yapmak üzere başvuran Paris X Üniversitesi -Nanterre Hukuk Fakültesi’nin talebi, uygun görülerek öğrenci ve öğretim üyesi mübadelesi öngören Erasmus Anlaşması imzalandı. Adı geçen Paris X Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan yardımcısı geçtiğimiz günlerde Yeditepe’yi ziyaret ederek Hukuk Fakültesi yetkilileriyle görüşmüştü.

Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı da Fransızca eğitim yapan liselerden mezun olan çok sayıda öğrencimize Fransa’da Paris Üniversitesi gibi önde gelen bir üniversitede okumak imkanı tanıyan bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Montpellier Üniversitesinde öğrenimini tamamlayan Ar.Gör. Mehmet Şua tarafından başlatılan “Fransızca Hukuk terimleri” dersine geçen dönem kaydolan öğrenciler de memnuniyetlerini belirttiler.


Universiteit Utrecht ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında Erasmus Anlaşması İmzalandı.

Hollanda’nın önde gelen Hukuk Fakültelerinden Utrecht Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında Sokrates/Erasmus Anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya göre Yeditepe Hukuk Fakültesi öğrencileri Utrecht’e gidebilecekleri gibi Utrecht Hukuk öğrencileri de Yeditepe Üniversitesinde öğrenim görmek için gelebilecekler. Utrecht Üniversitesi Hollanda Üniversiteleri arasında önemli bir yere sahiptir. Önceki yıllarda Hava Hukuku ve Uzay Hukuku alanlarında Prof. Dr. Dietrich Verschoor, Wybo Heere gibi isimlerin çalışmalarıyla tanınan Utrecht, günümüzde AB Hukuku, Ticaret Hukuku başta olmak üzere değişik konularda çalışmak isteyenlere olanak sağlıyor.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi “Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku Yaz Akademisi”, Almanya’da yayınlanmakta olanJura – Juristische Ausbildung dergisinde makale konusu oldu.

2005 yılı yaz aylarında çok sayıda ünlü yabancı bilim adamı, parlamenter, profesör ve uzmanın ders verdiği “Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku Yaz Akademisi”, Augsburg Üniversitesi öğretim görevlilerinden Wiss.Ass.Dr. Christian Strasser ın kaleme aldığı “United in Diversity” – Eindrücke einer Sommer-Akademie in Istanbul 2005” başlıklı bir makalede ele alındı.

Derginin 2006/2 nolu sayısında 156, 157, 158, 159 uncu sahifelerinde yer alan makale için tıklayınız: forum


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Almanya’da Augsburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında Sokrates (Erasmus) Anlaşması imzalandı.

 Augsburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından gelen öneri üzerine Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Augsburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Sokrates (Erasmus) anlaşması imzaladı. Anlaşma hükümlerine göre her yıl karşılıklı olarak iki öğrenci 10 ay süreyle diğer üniversitede eğitim görecek. Ayrıca, her yıl, iki öğretim üyesi karşılıklı olarak diğer üniversitede iki hafta ders, seminer ve konferanslar verecek.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, Almanya’da Heidelberg, Konstanz ve Bremen üniversiteleriyle Erasmus Anlaşmaları web sayfalarında daha önce duyurulmuştu. 2004-2005 ve 2005-2006 ders yılında Yeditepe Hukuk öğrencileri Heidelberg’de eğitim görürken, Bremen, Heidelberg, Rotterdam ve Kopenhag üniversitelerinden hukuk öğrencileri Yeditepe’ye geldiler.


Konuk Öğretim Üyemiz Prof.Dr. Jay Robert Brown CNBC-E’de

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde iki hafta süreyle “Corporate Law, Securities Regulation and Corporate Governance” konularında dersler veren Denver Üniversitesi öğretim üyesi ve SEC eski Hukuk Müşaviri Prof. Jay R. Brown’un İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda verdiği konferans CNBC-e ekibi tarafından izlendi ve söz konusu ekonomi kanalında yayınlanmak üzere kendisi ile mülakat yapıldı.


Türk ekonomi basınının duayeni Prof. Jay Brown ile mülakat yaptı.

Sabah Gazetesi ekonomi yazarı ve NTV ekonomi programlarında pazartesi günleri açıklamalar yapan sayın Abdurrahman Yıldırım ve aynı gazetenin Ekonomi Direktörü C. Toros, Prof. Dr. Jay Brown ile mülakat yapmak üzere Yeditepe Hukuk Fakültesini ziyaret ettiler. Enron, WorldCom skandalları, SEC, dünya borsaları gibi konularda görüşlerini açıklayan Profesör, Türk ekonomi basınının önde gelen isimlerinden Abdurrahman Yıldırım ile tanışmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.


Hocamız Prof. Dr. Jay Robert Brown İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Konferans veriyor.

Bir süredir Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde ders ve seminerler vermekte olan SEC eski Hukuk Müşaviri ve ABD’de Sermaye Piyasası ve Şirketler Hukuku konularında önde gelen bilim adamlarından Denver Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jay Robert Brown, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda konferans veriyor. 8 Aralık 2006 Cuma günü işlem saatinin bitiminden hemen sonra başlayacak olan konferansta Sermaye Piyasası Hukukunda son gelişmeler ve “Corporate Governance” konuları üzerinde durulacak.


Doç. Dr. Ali Cem Budak Adalet Bakanlığı uzlaşma ve arabuluculuk kanun taslağı çalışmaları kapsamında Avusturya’ya yapılan çalışma seyahatine katıldı.

Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Cem Budak, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ve Adalet Bakanlığı mensuplarından oluşan bir heyetle birlikte Avusturya’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez’in başkanlığında Türk hukuku için uzlaşma ve arabuluculuk konusunda bir kanun tasarısı taslağı hazırlamakla görevli olan heyet, Viyana’da Birleşmiş Milletler Milletlerarası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL) Sekreteri, Viyana İstinaf Mahkemesi Başkanı, konu ile ilgili bilim adamları ve uygulamacılarla toplantılar yapmıştır.


Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hür Brüksel ÜniversitesiHukuk Fakültesi ile Erasmus Anlaşması İmzaladı.

V.U.B. Vrije Universiteit Brussel Hukuk Fakültesi Jean Monnet AB Hukuku Profesörü ve Erasmus Koordinatörü Prof.Dr. Tony Joris tarafından yapılan öneri Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından olumlu karşılanmış ve Prof.Dr. Tony Joris, Rektör Prof.Dr. B. van Camp tarafından imzalanmış anlaşma metnini sunmak üzere Istanbul’a gelmiştir.

Bu arada Prof.Dr. Tony Joris, Yeditepe Hukuk Fakültesinde “Roma Antlaşması 226-228. maddelerinde düzenlenen üye Devletlere karşı dava açılması” konusu üzerinde ders vermiştir. (Dersten görüntüler için tıklayınız.)

VUB nin diğer fakültelerinin de Yeditepe Üniversitesi ilgili fakülteleri ile anlaşma imzalamak yolundaki önerilerini görüşmek üzere akademik işlerden sorumlu rektör yardımcısı provost Prof.Dr. Atilla Dicle ve Rektör Prof.Dr. Ahmet Serpil’i ziyaret eden Prof.Dr. Tony Joris, Belçikalı öğrenciler açısından Yeditepe gerçekten son derece cazip bir “destination” olacaktır dedi. 1978 yılında Brüksel Üniversitesi’nde LL.M. programını cum laude derecesi ile tamamlayan Dekan Haluk Kabaalioğlu da “çok sayıda ingilizce ders ve seminerleri olan VUB Avrupa’nın başkenti Brüksel’de Yeditepe öğrencileri için son derece cazip bir Erasmus ortağı olacaktır” dedi.


Atina’dan Prof.Dr. Viron Matarangas Yeditepe Hukuk Fakültesi’nde

Atina Üniversitesi’nden İstanbul doğumlu Prof.Dr. Viron Matarangas, 15-21 Ekim 2006 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine “European Union Internal Market”, “Free Movement of Workers and Services”, “Justice and Home Affairs” konularında ders ve seminerler verecek. Prof.Dr. Matarangas, 1974 yılında Lahey’de Barış Sarayı’nda The Hague Academy of International Law yaz kurlarına Prof. Kabaalioğlu ile birlikte katılmaktaydı.